lauantai 9. huhtikuuta 2022

Puoli kuuta peipposesta

 Siitä on nyt pari viikkoa, kun kuulin peipposen laulavan! Ei näkynyt peippoa, mutta laulu raikasi! Siis maaliskuun lopulla, kun vielä aurinko paistoi lämpimästi! Sitten alkoi kevään alasajo, joka sai aina vaan hurjempia mittasuhteita; pakkasta -15, lumipyryä, joka sakeni ja jätti maahan yli 10 sentin uuden kerroksen... ja peipponen senkun on jatkanut lauluaan, mitäpä se muutakaan voi!

 

4.4.2022


Kattolumet painavat entistä tiiviimmäksi ikkunan alla olevan istutusalueen ja Flammentanz on joutunut litistymään seinälle!

 

Linnuilla lienee sisäinen kello, joka viime vuonna toimi hyvin; tulivat sulaan ja lämpimään Suomeen. Nyt ei käynyt ihan yhtä onnekkaasti. Mustarastas on saanut laulella talvilauluja jo reilun kuukauden.
Sokkelin juuresta työntyy sinne levinneitä scilloja, vierellään puolitoista metriä lunta.

 

Juttelen pikkuruisille taimilleni (höperö puutarhuri!), vähän niitä hoputtelen, että olette kovin pieniä, koittakaahan nyt kasvattaa vartta ja lehtiä, joillakin puutarhuureilla on jo kukkia tomaateissa ja ahkeraliisoissa! Mutta samaan hengenvetoon lohduttelen, ettei tuonne ulkoilmaan ole vielä kiirettä, ei siellä näy vielä piippoja pihallakaan!


Siinäkin kukkiva kansa on täysin talviunillaan, 5.4.2022


5.4.2022

Korona pysäytti hetkeksi omatkin kiireeni. Työ on sen luontoista, että väistelty on, koko kaksi vuotta! Siihenkin väsyy ja ehkä en enää ollutkaan joka hetki riittävän varovainen. Tai ehkä ei ollut enää muuta mahdollisuutta, kuin törmätä suoraan koronaan. Onneksi tauti - mahdollisesti kolmen rokotteen myötä -  osoittautui varsin lieväksi, mutta pakollinen karanteeni koetteli jaksamista. Töistä poissaolo ei koskaan ole hyvästä, mutta vapaa-ajalla tämä ajankohta oli sopiva, kun ei puutarhassa todellakaan ollut mitään tekemistä, paitsi lumitöitä, mutta ne saivat nyt jäädä muiden hommaksi.

 

 

 

Ulko-ovessa karisee joulukranssi. Se jouti jo pois ja sai tilalle vähän pääsiäistä!

 Lukiessani muiden puutarhaihmisten blogeja, näkee jutuista, että tämä vahva, runsasluminen talvi on haastanut meitä kaikkia ja koetellut kärsivällisyyttämme. Säästä puhuminen on yleensä helppoa, mutta nyt se on saanut jo ahdistavia sävyjä, kun alkaa olla kurkkuaan myöten täynnä talven ilmiöitä! Niinpä itse painelin puutarhamyymälään ja hain sieltä kaiken kukkivan, joka pärjäilee kasvihuoneen lämmössä ja pienessä pakkasessa! Aion askarrella niiden kanssa viikonlopun, tehdä asetelmia ja nauttia! Ehkäpä ovat sitten pääsiäisenä parhaassa kukassaan!

 
 Maailmantilanne jatkuu haastavana, sille ei pieni ihminen paljoakaan voi. Mutta toivon, että omat, meidän puutarhureiden ja peipposten koettelemukset alkavat olla nyt jo takanapäin. Talvi loppuu, kevätsateet hävittävät lumikasat ja linnut pääsevät iloisena tekemään pesäpuuhiaan. Ja tarhureiden selät saavat liikettä, kun kumartelemme maasta pilkistävien piippojen puoleen ja toivotamme ne tervetulleiksi uuteen kasvukauteen!

 Hyvää viikonloppua ja huomista palmusunnuntaita!

26 kommenttia:

 1. Toivottavasti paremmat ajat koittavat kaikille, kaikkein eniten ukrainalaisille.
  Ihanat kevätaskartelut pistit pystyyn. Tarpeen tuli varmasti, voi vietävä noita hankia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempia aikojja odotellessa on keksittävä mukavaa puuhaa :)

   Poista
 2. Normaalista poikkeava kevät paksuine hankineen, mutta toivotaan, että ainakin toukokuu olisi jo säiden osalta paljon suotuisampi.
  Kaunis kranssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuun täytyy tuoda meille oikea kevät, pidetään siitä ajatuksesta vahvasti kiinni!

   Poista
 3. Hieno teksti 🤍 Lumi ja tämä oikutteleva sää ovat kyllä saaneet hermot kireiksi. Tänään naurettiin mieheni kanssa lähes hysteerisesti, kun hetken auringon paisteen jälkeen alkoi tuulla ja satoi lähes vaakasuorassa lunta ja räntää ja pitkään.
  Haastava on kevät ollut todella monella tapaa. Sitä kaipaa jotain piristävää ja sinä keksit hienosti noita upeita kukkasia piristykseksi 🤍 Mukavaa viikonlopun jatkoa ja hyvää palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ajatukset laukkaavat yhtä nopsaan kuin vaihtelevat kevätsäät:) Toivotaan, että pakkaset pysyvät loitolla, että kevätkukista saa nauttia vielä pääsiäisenäkin!

   Poista
 4. Niin kyllä toivotaan lumien sulamista.
  Hyvää palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on hyvä väri, mutta liikaa sitäkin alkaa tympiä ja kaipaan jo jotakin muuta! Kiitos, samoin!

   Poista
 5. Pitkittynyt talvi tai viivästynyt kevät. Kumpi vain, mutta ottaa juuri nyt koville selvitä tästä ahdistumatta. Ilman koronaa ja sotaa olisimme ehkä vahvempia ja kestävämpiä odottamaan aurinkoa ja lämpöä.
  Aivan varmasti kylmyyttä kestävien kukkien asettelu kasvihuoneeseen piristää. Jospa itse tehty kevät edistäisi kevään saapumista. Minä kokeilen lumikolan seisottamista seinustalla tarvittaessa vaikka juhannukseen saakka. Jos kolan vie kellariin, tulee taatusti lisää lunta. Samaan tapaan kuin kaupungille lähtö ilman sateenvarjoa kutsuu kaatosateen kastelemaan koko ihmisen.
  Menee muuten vanhankansan sanonnatkin uusiksi. Peipposen puolikuuta on jo mennyt.
  Kaikesta huolimatta: kohti kesää mennään. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tehtävä omia taikoja jotta lämmin sää lähestyisi nopeammin Tuo on hyvä idea, pitää lumikola seinustalla, siellä se minullakin vielä on, jatketaan samaa edelleen :) Kun aurinko paistaa, on siinä jo vahva kevään sävy!

   Poista
 6. Kyllä kylvösi ehtivät hyvin kasvaa ja vahvistua ennen kuin niitä pääsee ulos istuttamaan. Luminen maisema on todellakin sen verran masentava tähän aikaan huhtikuussa, että ei siitä sen enempää. Vaikka sade madalsi kinoksia toissapäivänä, niin ei se lumiseen yleisvaikutelmaan vielä vaikuttanut.
  Nuo kuvasi askarteluista kesähuoneessa ovat ihan mannaa mielelle. Miten voivathan vihreät versot ja sipulikukat ynnä muut näyttää niin suloisilta.
  Toivottavasti toivut koronasta nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotan siihen, että taimet - ainakin suurin osa - ovat ulosistutuksen aikaan vahvoja ja hyvällä kasvun alulla! Auringon paistaessa kesähuoneen sisällä on jo ihanan lämmin, uskon, että sinne voi pian viedä osan esikasvatuksista vahvistumaan. Koronasta on jo toivuttu, mutta en ole vielä vahvaa kuntoilua aloittanut.

   Poista
 7. Hyvä, että olet jo toipunut. Koronaa on hyvin vaikea enää väistää. Toivotaan, että kesä tuo tilanteeseen helpotusta.
  Sinulla on taimet hyvässä kasvussa. Kyllä se kevät tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olo on jo ihan hyvä! Taimet kasvavat omaan tahtiinsa, onhan niillä vielä aikaa :)

   Poista
 8. Koronaa onkin vaikea väistellä, niin paljon sitä on liikkeellä. Kevätkukat antaa mielelle piristystä ja vievät ajatukset hetkeksi pois lumikinoksista. Kyllä se kevät tulee, linnut sen tietävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korona tuntuu väijyvän joka nurkan takana! Kevätkukkijat todella tuovat iloa ja kestävät jonkin verran näitä oikullisia kevätsäitäkin. Lintujen vaistoihin meidänkin on syytä luottaa :)

   Poista
 9. Meillä ei ole peippoja vielä näkynyt mutta mustarastas on välillä laulanut. Vähän hassulta sekin on kuulostanut räntäsateessa, mutta tuleehan siitä keväinen fiilis. Pitää vain luottaa siihen, että kyllä nämä lumet vielä sulavat ja päästään ihastelemaan ensimmäisiä kevätkukkia.
  Hyvä, että selvisit koronasta lievin oirein. Minä en ole toissa viikon kahdesta kunnon altistumisesta huolimatta vieläkään onneksi sairastunut. Suorastaan ihmeeltä tuntuu kun jo ehti asennoitua siihen, että nyt se sitten iski omalle kohdalle. Vielä muutaman päivän kun odottelee, niin ehkä sitten uskaltaa jo huokaista helpotuksesta.
  Ihanat askartelumateriaalit tuolla kasvarissasi. Kyllä kelpaa odotella kevättä noiden parissa askarrellen. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustarastaiden aamu- ja iltalauluja on ihana kuunnella! Sinnikkäästi peipposetkin laulelevat ja muitakin sävyjä on laulukuoroon liittynyt :) Tulevat lämpimät päivät lisäävät varmasti sekä linnunlaulua että lumien sulamista. Kevättä kohti mennään! Koitahan pysyä terveenä!

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Korona on kyllä nyt niin herkästi tarttuvaa, että siltä alkaa olla vaikea välttyä, jos käy töissä/kaupassa tai näkee jonkun ihmisen, joka käy kaupassa/töissä/koulussa tai ihan missä vain, missä on tai on ollut ihmisiä.
  On ihanaa, miten pienet uljaat kevään rohkea kukat ovat nousemassa kukkimaan, vaikka vierellä olisi kamalasti lunta. Aina yhtä suurta ihmettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kuulee päivittäin jonkun tutun sairastuneen, mutta onneksi moni selviää suht lievin oirein. Valtava voima on kasveilla kohti auringonvaloa. Uskon, että tuolla lumikinosten alla on jo monta tulppaanin alkua ryntäämässä ylöspäin heti, kun lumitaakka antaa periksi!

   Poista
 12. Blogissani on sinulle haaste: http://vaaleanvihrea.blogspot.com/2022/04/kukkijoiden-veikkaushaaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, kiitos vaan haasteeesta, käynpä heti lukemassa :)

   Poista
  2. Huomenta ja Hyvää pääisäistä!
   Minullakin on sinulle haaste. Taitaa olla sama, kuin vaalean vihreällä.
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2022/04/koska-kukkii-haaste.html

   Poista
 13. Hieno asia että selätit koronan lievillä oireilla. Minulla ei onneksi vielä ainakaan ole sitä.
  Hienon kranssin teit minäkin olisin pajunkissoja ottanut jos olisin löytänyt sellaisesta paikasta mistä niitä voisi ottaa.
  Minä en ole kasvattanut vielä mitään ajattelin laittaa jossain vaiheessa muutaman kesäkurpitsan ja avomaan kurkun taimen mutta nekin voisi kasvattaa ihan suoraan maassakin. Mutta nämä minä voisin kuitenkin yrittää pistää multiin purkkeihin.
  Ihania asetelmia olet jo tehnyt. Minäkin ostin narsissit mökille ja ajattelin kun huomenna menemme sinne vähän katsoa mihin niitä istuttaisin. Olisi edes jotain kukkivaa. Orvokkeja minunkin pitää ostaa jossain vaiheessa. Ne kestävät pitkään kauniina. Haudalle olen myös ajatellut ruukkuun jotain mutta lunta on täälläkin vielä virallisella mittauspisteellä hetki sitten katsoin niin 57 cm.
  Hyvää pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
 14. Ai että miten ihana kevättunnelma löytyy kasvihuoneestasi!
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista