sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Kellarista valoon


 

 

 Ahtaus ja tilan puute ovat päivän sanat! Ikkunalaudat pullistelevat. Pelargonioiden joukossa on jo ärtymisen merkkejä; Jokainen haluaisi omaa tilaa ja mahdollisuuden levittäytyä ojentelemaan jo tulossa olevia kukkavarsiaan. Ehkä vieläkin myöhemmin kannattaisi pelakuut ottaa ylös kellarista, koska hyvin ehtivät kevätkuntoon. Lasiveranta on vain pikkuisen lämpimämpi kuin ulkoilma, joten yöpakkaset ovat vielä rajoittaneet pelargonioiden lopullista siirtoa omille paikoilleen. Nyt kuitenkin viettävät siellä jo ainakin päiväajat.

 


 

Pelakuiden multaa ei tarvitse vaihtaa kokonaan kuin noin kolmen vuoden välein. Riittää, kun pintamultaan tuo uutta voimaa. Nyt olisi kolmas vuosi menossa, eikä mitään taantumisen merkkejä ole havittavissa. Pintamullan vaihdolla siis mentiin tämäkin vuosi. Maaliskuun alussa toin pelargoniat keitiön ikkunalle ja leikkasin tapeille. Viime viikolla, huhtikuun puolivälissä vaihdoin uudet mullat ja lisäsin lannoitusta. Pelakuiden kesäelämä on siis alkanut!


Oman ikkunapaikan ovat saaneet myös kellarissa talvehtineet jättiverbenat. Tänä vuonna olin rohkeampi ja leikkasin verbenoiden varret melkoisen matalaksi. Hyvä niin, sillä nyt uusia alkuja on huomattavasti enemmän ja kasvu on tasaisempaa. Pitkiksi venähtäneistä varsista olen ottanut pistokkaita, ja muutama hyväjuurinen on jo päässyt multaan. Uskon, että siementaimia tulee nousemaan pitkin kesää kukkapenkistä, joten ilman jättiverbenoita ei ainakaan ala tämä kesä! 

 Valkoisissa daalioissa ainakin  on elämää!

 

Kellarissa ovat viettäneet talven lukemattomat daalioiden juurakot. Huh, että niitä on paljon, ja miten kurjilta ne näyttävätkään! Syksyllä, kun nostelen juurakot maasta, annan muutaman viikon mullan kuivahtaa ja rapistelen suurimmat paakut pois. Sitten vaan kasvit ruukkuihin, laatikoihin, kestokasseihin... mitä vaan löytyy. Osa juurakoista on varsin kookkaita ja vasta näin keväällä niiden jakaminen on helpompaa, kun ovat kuivia ja kutistuneita. Nyt olen vähän kostuttanuut kuivuneita juurakoita. Lähiaikoina jaan ja istutan niukkaan multakerrokseen, jotta juuret alkavat virkoamaan. Liian aikaiseen en aloita esikasvatusta, sillä daalioitahan ei todellakaan voi istuttaa ulos ennen kuin hallat ovat varmasti ohi. Itse luotan vanhan kansan neuvoon, eli ei ennen kesäkuun 10. päivää - siis meidän leveysasteilla! Vähän tällä esikasvatuksella voi edistää kukinnan alkua, mutta sisätiloissa kasvit venähtävät nopeasti pituutta ja tulevat kovin honteloiksi. Toisaalta voihan pitkän varren katkaistakin ja saada sen enemmin haaroittumaan. Monet istuttavat daalianjuurakot suoraan maahan ilman esikasvatusta, sekin on ihan ok.

 

Jalohortensia ja lankaköynnös ovat selvinneet talvetuksesta.

Varastossakin on kasvielämää. Siellä eivät pärjää daaliat ja pelargoniat, mennään talvella sen verran pakkasen puolelle. Vahvasti suojattuina siellä talvehtivat runkoruusu, lankaköynnökset, muratti, jalohortensia ja muutamat heinät.  Muutamia kertoja talvessa kastelen näitä, mutta muuten en juuri peitteitä poistele. Nyt kun säät kivasti lämpenivät, sain jo siirreltyä kasvit harjoittelemaan ulkoilmaa. Ei sentään vielä koko päiväksi, etenkin hortensia on arka kylmälle. 

 


 

Syksyn alesta ostettu kärhö `Samaritan Jo´ kasvattelee upeasti uusia alkuja, samoin viime äitienpäiväksi saatu jalohortensia on hengissä! Lankaköynnöksistä toinen on aika kuivassa kunnossa, mutta toisessa on hyvin virtaa. Se riittää, sillä siitä saan pistokkaita tämän kesän ruukkuistutuksiin! 

 

`Pickwick´

 

Lumikasoja on edelleen pihamaalla ja osa istutusalueista lumen alla. Mutta onhan sentään joku, joka on välittömästi avannut kukkansa, kun on päässyt lumipeiton alta!

 

 

Lime light syyshortensian juurella asustelee joukko lumikelloja. Toistaiseksi näkyvillä on muutama yksittäinen kukkija, mutta se jo ilahduttaa suunnattomasti puutarhuria! Edelleen puuttuu se lumikellomätäs, joita blogien ja instagaramin kuvista on voinut ihailla. Voi, kun muistaisin syksyllä istuttaa lisää näitä pikkuruisia sellaisiin paikkoihin mistä lumet ensimmäisinä sulavat! Muistilappu kalenteriin ja valokuvat tämän hetken pälvipaikoista - siinäpä itselleni tehtävä!Pääsiäiseksi hankitut hyasintit ja tete-narsissit kukkivat kuitenkin iloisesti terassilla. Ja pian kukkia saa ihailla ympäri puutarhaa, niin paljon piippoja on jo näkyvissä! Ihanaa! 

 

 

8 kommenttia:

 1. Hyvännäköösiä pelargoonioota. En mäkää omille vaihtanu multia ja pääosan leikkauksistaki hoirin jo syksyllä ku toin sisälle. Tuuhiat jättiverbeenat. Mullaki daaliat o viälä kellaris. Vois pikkuhilijaa jo nostaa ylähän. Tänä keväänä sipulikukat on ollu vauhrilla kukas. Hyvä nii, ihania ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargoniat tyytyvät vähään ja eivät ole kranttuja leikkaamisenkaan suhteen. Silti palkitsevat kesällä hienolla kukinnalla! Jättiverbenat ovatkin osoittautuneet ihan kelpo talvetettaviksi, kuten myös daaliat:)

   Poista
 2. Ikkunalaudat pullistelevat, mutta ehkä sen vielä kestää, ainakin pelargoniasi näyttävät tosi reippailta ja samoin on laita jättiverbenoiden kanssa - tosi hienoa! Talvettaminen todellakin kannattaa.
  Sinulla on kellarissa vaikka mitä mukavaa, saat melkoisen kukkaloiston noista sitten myöhemmin.
  Kevät toi onneksi oletettua aikaisemmin kukkia ihasteltavaksi ja hyvä näin! Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vietettävä aikaa ahtaudessa, halusivat kasvit tai eivät. Toisaalta taimien kasvaessa pienilmasto muuttuu kaiken aikaa niille suotuisammaksi. Kellarin asukit näyttävät vielä varsin ankeilta, on ihan uskomatonta, kuinka noin kurjista juurakoista voikin tulla niin upeita kukkijoita! Kiitos, samoin, mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Siellä onkin jo kaikki niin hyvässä kasvussa ja valmiina kesään. Talvetettujen kesäkukkien ynnä muiden kellarin tai varaston asukkien herättely on joka kevät yhtä inspiroivaa. Ikään kuin vanhat tutut tulisivat taas puoleksi vuodeksi kylään. Minun pelakuuni odottelevat edelleen uutta multaa kun ei ole vielä tullut kauppoihin sitä merkkiä mihin olen tykästynyt. Aika usein teen noiden isoimpien multalisäykset vasta toukokuussa ulkona.
  Daaliat ja gladiolukset toin viime viikonloppuna kellarista vesiastiaan heräilemään ja nyt niissä alkaa näkyä elonmerkkejä. Pakko siis saada piakkoin multaa niille! Saavat sitten sen jälkeen jatkaa kasvuaan viileässä kunnes pääsevät ulos.
  Lumet sulivat vauhdilla kun alkuun pääsivät ja kasvit aloittavat kukinnan suunnilleen saman tien kun on päältä valkoinen peitto lähtenyt pois. Vauhdikas kevät on niin hauska, vaikka toisaalta tässä vauhdissa on välillä vähän haastavaa pysyä itse mukana. Onneksi keväällä riittää intoa pyyhältää ympäri pihaa suunnilleen jokainen vapaahetki.
  Aurinkoista pian alkavaa huhtikuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt herätellään talviunisia ja odotellaan innolla kasvuunlähtöä. Kun tässä lähipäivinä sää viilenee, ei ole todellakaan kiirettä daalioiden ja muiden kylmänarkojen kasvulla. Pienet sipulikukat tuntuvat pitävän kovasti kiirettä ja jakavat sitä meillekin, kun täytyy käydä jokaista tervehtimässä :)

   Poista
 4. Kiva, että talvehtivat kasvit ovat kunnossa ja myös alkaa kukkapenkeistä nousta kevätkukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetettavien kanssa on onnistumisprosentti aika korkealla. Kukkapenkitkin voisivat näyttää hienoilta, kunhan lumet väistyvät ja jänikset eivät vaan löydä istutuksia!

   Poista