torstai 24. maaliskuuta 2022

Puuhastelua

 




 Taas on aika tietokoneen ääressä ollut kovin vähäistä. Toimintaa sen sijaan on ollut sekä sisällä että ulkona. Kaksi upeaa viikonloppua vierähti mökkimaisemissa ja voi, miten nautin, kun sain vielä hiihdellä järven jäällä auringon paisteessa! Etenkin viime viikonloppuun osui loistavat hankikantokelit, joten heikoilla luisteluhiihdon taidoillanikin viiletin pitkin järvenselkiä! Eipä haitannut lumikerrokset mökkipihalla, enkä jaksanut harmitella kotipihan kinoksia.

 


Kotona ei siis todellakaan viherrä puutarhassa minkäänlainen piippo. Kun on suojaisa pihapiiri ja sinne  lumet laskeutuvat, eivät ne koskaan sieltä ole pois kiirehtineet. Saan siis odotella tovin pihahommien suhteen. Mutta taimipöydällä kyllä riittää kasvattettavaa ja pian on taas uusien kylvöjenkin aika. Taimihuoneen lämpö on melko alhainen, joten kovin nopeaan eivät taimet ole kehittyneet enkä ole vielä aloittanut koulimisia. Osasin tänä vuonna kylvää siemenet hiukan harvempaan ja hiukan vähemmän, joten pikku taimilla on vielä tilaa kasvaa kaverien kanssa. Siltikin tulee ruukkujen kanssa olemaan haasteita, mihin saan taas kaikki mahtumaan!?

 

 

On ehkäpä liian enneaikaista hehkuttaa onnistumisilla, mutta tänä vuonna itivät hyvin ainakin  koristeporkkana Dara, ritarinkannukset, kesäleimut, petuniat ja tietysti leijonankidat! Riittävästi on tulossa  myös värinokkosta ja revonhäntiä. Ahkeraliisojakin on jonkin verran, mutta niiden kasvuunlähdöstä ei vielä voi olla varma. Muutama syyssädekukan taimikin on ilmaantunut mullan pinnalle. Kahden pihapiirin ja yhden mökkipihan kukittamisessa on hiukkasen puuhaa ja ei se ostotaimilla onnistuisikaan.

 

Viimeiset kukkaset avautuneet, kukinta on jatkunut jo liki kuukauden!



Kukkiihan meillä sentään joku! Marraskuun kaktus intoutui kehittelemään hurjan määrän nuppuja, kun oli taas joutunut kovin laiminlyödyksi. En ole viherkasvien kanssa parhaimmillani, mutta olen sattunut valitsemaan sellaiset kasvit, jotka taas ovat parhaimmillaan mahdollisimman heikossa mullassa ja huonolla kastelulla. Samalla, kun otin kuvia kaktuksesta, huomasin, että sen yläpuolella roikkuva posliinikukka tekee myös nuppuja, vaikka ruukussa ei todennäköisesti ole ravinnon hitustakaan, juurta ehkäpä koko amppeli täynnä. Mitä heikompi hoito, sen kukkivampi lopputulos!





Mökillä ollessamme tehtiin taas joka keväisiä polttopuusuunnitelmia ja kaadettiin muutama suureksi venähtänyt leppä. Sain hienoja norkko-oksia, joita voi hyödyntää vaikka asetelmiin.  Yhden teteruukun ostin puutarhahuoneen somistukseksi, mutta poishan se sieltä on otettava ensi viikoksi, kun lupailee kovia yöpakkasia. Eivät siis alene hanget pihamaalta ensi viikollakaan!

 


Kuinka kauan kestääkään, että ollaan tässä vaiheessa: Hiirenkorvat hulmuavat koivuissa! Nämä toin mökiltä puolitoista viikkoa sitten! Myös mustarastaan huilu on soinut jo muutaman viikon, joten uskottava se on, että kevät on tulossa!

 


Hyvää viikonloppua! Ovathan talvivaatteet vielä lähettyvillä?!



13 kommenttia:

  1. Nyt onkin saanut nauttia hiihdon kannalta aivan upeista ja aurinkoisista hankikeleistä.
    Sinulla onkin siellä jo taimi poikineen kasvamassa ja lisää suunnitteilla. Itse olen kylvänyt ainoastaan vasta kelloköynnökset ja muutoinkin sisäkylvöt taitavat jäädä nyt hyvin vähäisiksi.
    Kauniisti kukkiva kaktus. Minullakin on samanlainen, mutta se on jo kukkinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeita hiihtopäiviä tosiaan! Taimet ovat pikkuruisia, katsotaan nyt, mihin ehtivät ennenkuin saadaan lämpimät kesäsäät ja ne pääsevät omille paikoilleen :) Kaktus kukkii toistamiseen, aloittelee marraskuussa ja kukkii runsaammin näin keväällä.

      Poista
  2. Kauniita ovat viimepäivät olleet ja ilmojen kylmenemistä on nyt luvassa mutta ei se nyt minua haittaa olen joutunut elämässäni odottamaan kaikkea. Minä olen ajatellut monena vuonna tuota Daraa kylvää mutta on taas jäänyt ajan puutteeseen ja muuhun. Mutta ehkä joskus. Ihania pieniä taimivauvoja sinulla on jo runsaasti. Minä en tee tänä vuonna muutakuin suorakylvöjä.
    Puusavottaa me emme tänä vuonna tee mutta oksista saa todella mukavaa ainesta moneen. Ja minäkin siirtän nyt ainakin viikolla nuo narsissien ostot. Vien niitä myös mökille ja tänne kotia myös ajattelin muutaman. Mutta eiköhän niitä kaupoissa riitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin tänään Rustassa ja siellä oli valtavat rullakot täynnä tete- narsisseja, mutta niin olivat pieniä, ettei yhtään nuppuakaan tainnut pilkottaa. Hyvin ehdimme vielä odotella narsissiaikaa. Hassun hommaahan tämä esikasvatus on, suorakylvöllä pääsee monen kasvin kanssa samaan lopputulokseen. Minulla vaan on tässä elämänhetkessä tilaa ja aika kuluu mukavasti taimien kasvamista seuraillen :)

      Poista
  3. Maaliskuu olikin tähän saakka kerrassaan upea ja aurinkoinen. Tänään on ollut kylmää, tuulista ja sateista. Osa on tullut vetenä ja osa räntänä, joten ehkäpä hanget vähän painuvat kylmyydestä huolimatta.
    On sinullakin taimi poikineen tulossa noissa laatikoissa. Siinä riittää puuhaa kun pääset niitä koulimaan omiin purkkeihinsa. Lumien sulamista odotellessa taimien kanssa näpertely on vallan mainiota ajanvietettä. Pääsee vähän helpottamaan sormissa syyhyävää vihreän kaipuuta.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihalla edelleen korkeat hanget, mutta nyt niiden päällä on valtava märä roskaa, käpyjä, havunoksia... tuuli tuonut tullessaan lähistön puista. Tänään ei todellakaan huvita mennä ulkoilemaan! Taimia riittää ja lisäähän niitä on vielä tulossa. Koitetaan saada mahtumaan ja loput odottakoon vaikka kesää :)

      Poista
  4. Menneet aurinkoiset päivät olivatkin hienoja ulkoiluun ja hiihtämiseen. Nyt tuulee vaakatasossa ja sataa jotain lumentapaista.
    Saat hienosti taimia noista itäneistä kukista ja valikoima vaikuttaa varsin ihanalta. Kuten Minna edellä totesi, saat vielä jonkun aikaa viettää koulimisen parissa. Minä ajattelin huhtikuun alkupuolella kylvää yksivuotiset kukat, pitää edetä vähän vaiheittain kylvöjen ja koulimisten kanssa.
    Onnea kaikkien kasvuun ja kukoistukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ulkoiltu varastoon, nyt ei oikein motivoi lähteä tuonne myrskyn sekaan! koulimisesta saattaa tulla vielä mitta täyteen jossain vaiheessa, mutta kyllä omien kasvien kasvattaminen on taloudellisesti järkevää, jos niillä aikoo täyttää useita istutusalueita ja -asetelmia. En raaskisi ostaa niin paljon valmiita kesäkukkia. Kiitos, samoin sinne iloa taimikasvatuksiin!

      Poista
  5. Hyviltä näyttää kylvökset. Täällä myös "muutama purkki" tulossa. Kauniit talvikuvat, varsinkin tuo heinä. Kevätkelejä saa vielä odotella, lunta reippaasti vielä pihalla ja tänään tuli vielä lisää ja tuulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tätä multakippojen aikaa :) Talvi ei ole vielä luovuttanut, joten voidaan hyvin sisällä kasvatella kesäkukkia!

      Poista
  6. Pääsääntöisesti sisällä sitä tulee vielä puuhasteltua! Toki kevättä on pitänyt pihalla pikkuisen edistää esimerkiksi terassin esiin kaivamisella:) Se tietää sitten sitä, että terassin vieressä on vieläkin korkeammat lumikasat... Piippoja on jo nähty, mutta eilinen lumisade taisi peittää ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevän "tekeminen" lapiohommilla lienee meidän puutarhaihmisten yksi kevätpuuhista, pitäähän sitä omaa puutarhaansa sen verran auttaa, että siirtelee lumikasoja paikasta toiseen :)

      Poista