tiistai 19. huhtikuuta 2022

Koska kukkii? -haaste

Sain haasteen arvailla ensimmäisiä puutarhaani ilmestyviä kevätkukkijoita. Haasteita tuli useammastakin blogista, mm. Vaalean vihreää - , Rikkaruohoelämää -  sekä Lappalainen etelässä -blogista. Onhan tähän siis ehdottomasti vastattava! Tarkoituksena on arvata mahdollisimman lähelle muutaman kevätkukkijan kukinnan aloittaminen. Haasteen laittoi alulle Minna Hiidenkiven puutarha -blogista. Luntahan pihalla on edelleen runsaasti, joten arvaus on varsin paljon siitä riippuvainen, milloin lumipeite päältä kuoriutuu. Vaikea on myös muistaa, mitä tuolla lumen alla edes on nousemassa, on siis katseltava vanhoja kuvia ja päivämääriä.

 


Pikkuruiset Tricolor -kevätsahramit avasivat viime keväänä nuppunsa jo huhtikuun alussa, 8.4. Näiden kukinta on siis alkamassa ensimmäisten joukossa. Nyt lunta penkin päällä on vielä niin paljon, että arvelen niiden ehtivän kukkaan vapun tienoilla, 30.4.

 


Iloiset kevätkurjenmiekat olivat kukassa 15.4.-21 ja aika runsaastikin jo silloin kukkivat. Nyt tuossa penkissä on lunta päällä 40 cm. Mutta jos aurinko paistaa ja lämpö ensi viikolla tosiaan kohoaa 12 asteeseen, voivat Katharine Hodgkinsit nousta esille piankin. Silti veikkaan, että ensimmäiset kukkavarret on nähtävissä vasta 3.5.


Pystykiurunkannus `Evans´

 

25.4.-21 olivat ensimmäiset kiurunkannukset aloittelemassa pitkää kaunista kukintaansa.  Tänä vuonna kukkavarsia on odotettavissa  8.5. -22.

Omat veikkaukseni ovat siis: 

Tricolor krookukset 30.4.

Katherine Hodgin kevätkurjenmiekat 3.5.

Kevätkiurunkannukset 8.5.


Haasteen säännöt ovat seuraavat: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

 

 


Aika monessa blogissa haasteeseen on  jo vastattu, joten varmaa ei ole, oletko jo saanut haasteen joltakin. Samoin taitaa monessa puutarhassa olla jo lumet sulaneet ja ensimmäiset kisailijat kukassa. Joten haasteen saa se, kenen pihamaalla on vielä tunsaasti lunta ja ei ole vielä haaste osunut kohdalleen :)

 

Hyvää, aurinkoista huhtikuuta kaikille! 

14 kommenttia:

 1. Kiva, että otit haasteen vastaan. Omaa postausta tehdessäni ajattelin, että joudun odottamaan valitsemieni kasvien kukintaa viikkotolkulla. Viime päivien sää on kuitenkin edistänyt kevättä niin reippaasti, että nyt saakin olla tarkkana piippojen kanssa.
  Sinulla on ihanan runsas Katharine Hodgkin -kasvusto. Löysin tänään niiden piippoja, mutta nyt en muista, minkä päivän niille arviossani annoin.
  Jännittäviä piippohetkiä ja aurinkoisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa käydä niin, että arviot eivät ihan osu kohdilleen, sillä taas on luonto ihmeellisesti nopeuttanut kevään tuloa ja hangen alla on liki valmiita kukintoja. Saattavat siis veikkaukset toteutua nopeammin kuin voisi luullakaan - parempi niin :)

   Poista
 2. Ah, tämän haasteen myötä on ihana katsella näitä kauniita kevätkukkien kuvia ja toivoa, että ne pian siellä kukkivat! Nyt on ollut sen verran lämmin, että ehkä hanki sulaa hujauksessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki todella hupenee silmissä, mutta toki sitä on edelleen riittämiin!

   Poista
 3. Ihana nähdä viime vuoden kuvasi! Saapa nähdä, miten hyvin nämä arvaukset onnistuvat.

  VastaaPoista
 4. Kaunista kukintaa viime keväältä.
  Onnea arvauksiin.

  VastaaPoista
 5. Kiva, että sinäkin osallistuit haasteeseen! Nyt vain jännittämään, osuvatko veikkaukset kohdilleen vai pääsevätkö näillä lämmöillä vauhtiin jo selvästi aikaisemmin :) Sinulla on kyllä ihanan runsaat krookus- ja kevätkurjenmiekkakasvustot. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runsaita olivat kasvustot viime vuonna, saapas nähdä, onko kasvusto edelleen laajentunut... arvauksen kohdilleen osumisesta en ole niinkään varma, kun tämä lämpöaalto pyyhkäisi yli maan! Ihanaa niinpäin!

   Poista
 6. Meillä on lumien sulaminen vauhdittunut nyt kovasti. Toivottavasti teilläkin ja pian alkaisi kukkapenkit paljastua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hankien keskeltä jo joitakin piippoja pilkottaa, jopa kukkiakin. Muuten pihapiiri näyttää karmaisevalta, kun on valtavasti roskaa hupenevilla hangilla!

   Poista
 7. Kiva kun otit haasteen vastaan ja sinulla on mahdottoman ihanat kasvustot mukana.
  Aurinkoisia päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan haasteesta, katsotaan, miten arvausten käy :) Lämpöisiä kevätpäiviä sinullekin!

   Poista