maanantai 12. elokuuta 2019

Yhden vuoden muutos
Muistanette ehkä, kun vuosi sitten puuhasimme uutta istutusaluetta ja laattapolkua puutarhahuoneelle. Pääset halutessasi kuristamaan niihin aikoihin tästä ja  tästä. Syksyllä istuttelin joitakin monivuotisia kasveja ja kukkasipuleita tuohon penkkiin, ja keväällä ilme oli jo värikkäämpi.

Tuolla parinkymmenen metrin matkalla, kahden puolen polkua on nyt jo melkoisesti kasveja!
Jos lähdetään liikkeelle keväällä valmistuneen upouuden kaaren kautta, niin köynnösruusu `New Dawn´ on lähtenyt hyvään kasvuun molemmilla puolilla. Ei siitä taida kattoa tuolle kaarelle koskaan saada, mutta kauniita kukkia se tekee. Kärhöt täydentävät kaaren kasvillisuutta.  Reunalla takuuvarmat isomaksaruohot tekevät penkistä rehevän.
Kyselin syksyllä teiltä muilta, mitä polun varteen voisi ensihätään istuttaa, ja tässäpä muutama toteutunut vaihtoehto;  Sipulikukkia olin jo suunnitellutkin, ja sitä komppasi Saaripalsta -blogin Saila. Kesäkukkia ehdottivat Unelmia ruusuista -blogin Tita ja Rikkaruohoelämää blogin Between. Esikasvatin astereita, samettiruusuja, kosmoskukkia ja leijonankitoja. Kylvin malvikinsiemeniä suoraan penkkiin ja nyt kukassa ovat jo kaikki muut paitsi valtava kosmoskukkapehko.Laitapa daalioita, ehdotti  Multaa ja mukuloita -blogin Piparminttu. Niitähän minulla riittää, kahdelle pihalle kymmeniä. Eikä siinä vielä mitään, että vanhat juuurakot olisin levitellyt penkkiin, vaan piti talvella hankkia Mustila Puutarhan verkkokaupasta lisää. Heti kaaren jälkeen on `Cafe au Lait´ daaliat, mutta ovat edelleen nupuillaan... Kauempana penkissä kukkii jo runsaana valkoinen kaktusdaalia `My Love´, jaettu vanhasta juurakosta. Pinkkivalkoiset vanhat daaliat ovat kohta  vallanneet  laattapolunkin, mutta jos ennen halloja ehtivät kukkia, niin kukinta on todella runsasta.
Mustila Puutarhalta keväällä ostettu jättiverbena on aivan huippu! Hyvinvoiva ja kukkinut todella pitkään! Pelkäsin, että varret katkeavat kovassa tuulessa, niin sidoin ne varovasti alhaalta, mutta eipä tunnu tuulikaan tuota tuoksuvaa kasvia haittaavan. Ruusujahan penkissä kasvaa useampia, niistä voit lukea lisää täältä. Tällä hetkellä lähellä puutarhahuonetta Karpaattienkellon, patioruusu`Honeymilk´n ja `Rocket Red´Leijonankitojen kokonaisuus on hyvin kaunis! Taustalla näkyvät valkoiset kaunopunahatut aloittelemassa kukintaansa.  Ruusut tekevät kaiken aikaa uusia nuppuja, ruusuja aion hankkia tuohon istutusalueeseen vielä  lisää!

 Kiilto- ja syysleimuja sekä jaloangervoja on ehdottomasti oltava! Ovat helppoja ja näyttäviä syyskukkijoita! Samoin liljoja täytyy olla, mieluiten vielä tuoksuvia:). Nämä molemmat toteutuvat polun loppupäässä, puutarhahuoneen terassin reunoilla.


Palava rakkaus ja Ritarinkannus, värit niin kirkkaat, mutta mietin, onko kirkkaus jopa liikaa muiden kasvien sävyihin verrattuna..? Toisaalta ne alkavat kukkia jo  keskellä kesää, kun muut vasta ovat kasvuvaiheessa. Ja istutuksessa on myös vaaleanpunainen Palava rakkaus, odotellaan, kunhan se ehtii mukaan, katsotaan ensi kesänä!Maanpeittokasveja penkkiin ehdotti Kasveja siellä ja täällä -blogin Puutarhamyyrä . Punalehtinen apila on levinnyt mukavasti rönsyillään laattojen reunaan, sen aion yrittää pitää hengissä talven yli. Verikurjenpolvet ja neidonkurjenpolvet ovat jo lopettaneet kukintansa, mutta olivat kauniita heti alkukesästä. Keijunkukkasten lehdet rehevöityvät ensi kesäksi polun reunalle  Ostin syksyllä vain yhden, mutta olen sen jo jakanut neljään juurakkoon. Samoin rönsytiarella on sievä matala perenna polun laitaan. Ja Karpaattienkellokin on oikonut jalkansa laatoille, jopa vahän liiankin rohkeasti.


Lisäksi kukkapenkissä on perennoja, jotka eivät vielä näy laajasti, mutta jotka rehevöityvät toivon mukaan. Mm. kaunopunahatut, tähtiputket, lehtoängelmä, muutama kärhö ja tummalehtinen maksaruoho. Ikivihreinä talveakin ajatellen on joukossa muutama Tuija. Ei myöskään sovi unohtaa kesällä hankittua Nietospensasta!


Kunhan kesäkukat ovat kuihtuneet, daaliat paleltuneet ja kukkasipulit istutettu, on päässä jo varmasti uusia haaveita toteutettavaksi. Tämäkin haave alkoi jo puutarhahuoneen valmistumisen aikoihin, mutta toteutukseen meni vain muutama viikko - iso kiitos kuuluu miehelle, joka hommasi kaivurin, hiekat, mullat ja laatoitti polun. Mullat kärrättiin yhdessä ja minulle jäi mukavin työ - istuttaminen:) Viime elokuusta muutos on iso ja ihana!


Oikein mukavaa viikkoa kaikille, toivotaan, että  jokaisen puutarha on jo saanut taivaalta vettä!

27 kommenttia:

 1. Tuosta tuli hieno! Enpä taida olla ennen nähnyt punalehtistä apilaa, kaunis ja ihanat vaaleanpunaiset kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin Mustila Puutarhalta alkukesästä, oisiko ollut peräti kolmea eri sävyä. Hyvin kaunis ja ainakin vielä hallittavissa:)

   Poista
 2. Upea! Olet saanut hyvin täytettyä pitkät kukkapenkit. Vaikka mitä ihanuuksia. Ei millään uskoisi, että nuo penkit ovat niin uudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudella mullallakin saattaa olla osatekijänsä hyvään kasvuun, ja penkki on verraten syvämultainen. Mutta juu, näyttää olevan helposti täytettävissä ja paljon olisi lisääkin tulijoita:)

   Poista
 3. Kylläpä on ihanan rehevä ja kaunis polku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehevyyttä kaipasin, se tulikin melko nopeasti!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nopeasti valmista, kuten sinun hienot villasukkasi:)

   Poista
 5. Mukavan näköinen laattapolku portteineen ja kasveineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun on mies, joka on mukana toteuttamassa <3

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Käytävä oli aivan pakko tehdä tuon karmean sadesyksyn-17 jälkeen - no, sittemmin ei olekaan satanut...

   Poista
 7. Tosi nopeasti olet saanut noin rehevän tuloksen ja ison muutoksen, hieno!
  P.S. Blogissani arvonta, tervetuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutos yllätti itsenikin, vaikka on ollut kuivaa, niin kasvit ovat uskomattoman reheviä! Käynpä katsomassa, mitä mahdat arpoa:)

   Poista
 8. Voi hyvää päivää!!!! Mikä runsaus ja kukkien palious het ensimmääsenä kasvukautena! Jättiverbeenaa ei muuten kaara kovimmakkaa tuulet....No, tiätysti joku tornaaro, mitä toivottavasti ei tuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tornaaroita ei toivota! Mutta on tuolla verbenalla hieno jousto varsissaan:) Ajattele, tämä kuiva kesä ja noin hyvin kasvavat! Mullassakin täytyy olla syytä!

   Poista
 9. Voi miten onkin kaunista katseltavaa. Hieno muutos.

  VastaaPoista
 10. Iloisen värikäs, rehevä ja kaunis polku kukkaistutuksineen ja kaariportteineen! Polkua pitkin on mukava kulkea puutarhahuoneelle, vaikka olisi miten kurja keli. Oikein onnistunut lopputulos!

  VastaaPoista
 11. Ihana postaus, siellä on todella kauniit istutukset polun varrella. Ihastelen kuvista kasveja - maksaruohoja, daalioita, leimuja. Kaunista! Ja vielä hyvin tilaa seuraaville ostoksille :)

  VastaaPoista
 12. Kyllä on melkoinen puutarha. Kaunista on joka askeleella. Se tietää lujasti töitä. Täällä on satanut enemmän kuin tarpeeksi pitkän kylmän ja vilposan kesän jälkeen, olihan siinä pari helleaikaakin... Liian pitkä kuivuus ja syksy näytti tulevan hetkessä:(

  VastaaPoista
 13. Voi mahoton, mikä väri-ilottelu, perennojen määrä ja vaihtelevuus.

  VastaaPoista