sunnuntai 18. elokuuta 2019

Ihania - ja ikäviä vieraita
Viime viikolla sain viettää puutarhassani erilaisen, hyvin mukavan illan, sillä puutarhaan tuli vieraita, iloinen joukko Liikkuvia Marttoja.


Illalla oli tärkeä teemakin, sillä aiheena oli haitalliset vieraslajit. Olimme saaneet alustajaksi puutarhuri, hortonomiopiskelija Jenni Paavolan.  Hänen kanssaan keskustelimme tämän päivän kasviharmeista, vieraslajeista, joista pitäisi pyrkiä pääsemään eroon. Saimme jokainen VieKasLIFE- oppaan, jossa kerrotaan Suomen vieraslajeista ja niiden tunnistamisesta ja torjunnasta, lainsäädännön velvoitteista ja siitä, mitä voisi istuttaa vieraslajien tilalle.  "VieKasLIFE -hanke (VierasKasvi, engl.FinvasiveLIFE) on Suomen suurin haitallisten vieraslajien haittojen vähentämiseen keskittyvä valistus- ja kansalaistiedehanke."Itselläni on tuossa asiassa haaste: Ennen tähän pihapiiriin muuttoamme oli edellinen asukas ehtinyt istuttaa kokonaisen aidanteen kurtturuusua! Pensaita oli myös muualla pihalla ja ne hävitin jo alkuvaiheessa. Mutta tuoksuvina, kauniina ja melko helppoina olen antanut kurtturuusujen olla osana aitaa - tähän asti. Kyselin, mitäs jos en ole kolmessa vuodessa ruusujani poistanut, hakevatko viranomaiset rouvan puhutteluun tai kaltereiden taakse?! Innokkaat martat "lupautuivat" hävitystalkoisiin, jos saisivat jokainen mukaansa oman ruusupensaan ;D Ei, vaan leikki leikkinä ja hävittämään aidannetta. Vaihtoehtokin kyllä löytyy: saan pitää ruusut, jos poimin ruusun kiulukat ennen niiden kypsymistä, etteivät linnut pääse levittämään siemeniä ympäristöön. Kumpi lie sitten helpompaa?? 
 


 

Jennin osuuden jälkeen kiertelimme pikkuista puutarhaani, liljat ja kärhöt esittivät parastaan, vaikka aamupäivällä oli kotikulmille iskenyt raekuurokin. Ei onneksi syntynyt suurempia tuhoja, vain hiukkasen varisseita kärhöjen terälehtiä.


Silloin, kun oma puutarha näyttää hyvältä, on mukava jakaa iloa ja ideoita toisillekin. Ilta päättyi kahvihetkeen, kiitos Eija -martan, ja arpajaisiin, jonka myötä yksi osallistujista sai kotiinsa hyöteishotellin.( tekijänä sama mies, joka minullekin hotellin askarteli:) Kiitos myös Leila-ystävälleni, joka keksi tuoda martat retkelle puutarhaani <3


20 kommenttia:

 1. Olen aina arvostanut marttoja! Viisaita ihmisiä. Onneksi nuo vieraslajit nostettu esille. Säälihän on Suomen luonnon monimuotoisuuden katoaminen niiden myötä. Vai on sinulla kokonainen aidanne noita kurtturuusuja! Ei mikään helppo homma hävittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo aihe osui niin omaan pihaan, vaikka tiesinkin jo aiemmin, että kaivuutahan tämä tietää. Onneksi olen aloittanut jo henkisen valmistautumisen urakkaan!

   Poista
 2. Tällaiset puutarhavierailut, joissa on sekä iloa että hyötyä, ovat mainioita. Martat ja kaikki muu yhteisten asioiden eteen tekeminen nouskoon kunniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, ilta oli hieno oivallus marttaporukalta ja ilo yhteinen!

   Poista
 3. Varmasti oli monin tavoin mielenkiintoinen ja mukava päivä.
  Ymmärrän kurttulehtiruusun aiheuttaman ympäristöongelman, mutta vaikea kuvitella niistä kolmessa vuodessa eroon päästävän. Maanteillä ja taajamissa kulkiessa kurtturuusuja on ihan joka nurkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime aikoina on tullut entistä enemmän silmäiltyä teiden pientareita ja joutomaita, ja olen kanssasi samaa mieltä, että urakka tulee olemaan melkoinen. Aika monet lupiinikasvutotkin saivat rauhassa siementää, ennenkuin kukaan niitä niitti!

   Poista
 4. Voi, miten ihana päivä teillä on ollut! Todella kivan kuuloinen puutarhavierailu ja kiinnostava, ajankohtainen aihe luennoitsijalla. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset tapaamiset ovat yhteinen ilo ja hyöty!

   Poista
 5. Kuulostaa siltä, että teillä on ollut oikein mukava päivä. Sinulla onkin pieni urakka kurtturuusun hävittämisessä. Onneksi kaikkea ei tarvitse tuhota samana vuonna, vaan työtä voi jakaa useammallekin vuodelle. Kiulukoiden kerääminen on ainakin hyvää ensiapua. Nehän ovat todella terveelisiäkin sen lisäksi että ovat hyvän makuisia. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen onneksi suunnitellut jo kaivuu-urakkaa aiemmin, ja tiedän saavani nuo ruusut pois, kuten jo aikaa sitten poistetutkin pensaat. Mutta on niitä tosiaan niin paljon jäljellä, ettei se yhdessä syksyssä taida toteutua.

   Poista
 6. Mukavia vieraita vaikka aihe oli vähemmän mukavista vieraista. Meillä ei ole pihassa mitään hävitettävää haitallista vieraslajia mutta naapurissa on. Punaista lupiinia minulla on mutta sen lajia en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättäen ilmestyvät villit lupiinit on helppo poistaa, samoin ei lähimailtakaan löydy jättiputkea. Entisen naapurin jättibalsamit joskus putkahtelevat yksittäisinä taimina pihan ulkopuolelle, nekin saa kevyesti pois. Mutta nuo ruusut!!!

   Poista
 7. Olipa sinulla mukavaa omassa puutarhassasi! Puutarhasi on niin kaunis, että sitä kelpaa esitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvithan sen kauniiksi tekevät, mielellään niiden kauneuden jakaa:)

   Poista
 8. Onpa hyvä että vieraslajeista levitetään tietoa! Tosi kiva tuo kuva, jossa kaikki innolla ihailevat puutarhaasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapealla polulla näyttää olevan oikein tungoosta:) Kyllä, vieraslajeista on syytä kertoa ja VieKasLIFE -hanke on hieno juttu!

   Poista
 9. Olipa varmasti mukava ja mielenkiintoinen päivä! On tärkeää, että vieraslajeista jaetaan tietoa. Tuo opaskirja vaikuttaa kiinnostavalta tietopaketilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sopivan tiivis tietopaketti, kivasti kuvitettu, sitäpä en ole selvittänyt, saako tuota suoraan hankkeelta tilattua... pitääpä tutkia itsekin.

   Poista
 10. Mukava tapa tiedon jakamiseen ja mielenkiintoista! Lisäksi aivan ihania kuvia :) Mukavia elokuisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
 11. Tällaiset vierailut ovat antoisia puolin ja toisin.

  VastaaPoista