lauantai 20. huhtikuuta 2024

Johan on kevät!

 


Ei yhtään kannata huhtikuussa kuvitella, että ihan kevät on tullut - jäädäkseen! Malttia toivoisi niin meille kesärenkaiden vaihtajille kuin kevään ensimmäisille innokkaille kukkijoille; kylmät tuulet lumen kera voivat tuoda ikäviä yllätyksiä! 
No, talvirenkaat on vaihdettu takaisin, kolat otettu uudestaan esiin ja on vaan pidettävä peukkuja, että krookukset, kevätkurjenmiekat ja muut kaverit kestävät nämä hetket ja jaksavat vielä avata kukintonsa uudestaan. Voi olla, että jonkun helmat ovat saaneet osumaa, mutta minkäs me säälle voimme!
Onneksi ehdin ikuistaa alkuviikosta pihan uudet innokkaat kukkijat! 
Vaikka kevätkurjenmiekkoja onkin vielä nuppuvaiheessa, epäilen, että Katharine Hodgkinit ovat lumien alla kastelleet mekkonsa pahan kerran! Kukkapenkeissä näkyi myös paljon pikkusydänten ja palloesikoiden alkuja - nekin ovat arkoja pakkaselle. Voi sentään!
Aamulla kiertelin lumisessa puutarhassa ja myös pensasmustikoiden silmut pullistelevat ihanasti! Toivottavasti tuolla silmujen alla on runsaasti kukintoja tulossa! Vaikka olemme innokkaita marjastajia ja mustikoita on vielä runsaasti pakkasessa, on kesällä silti mukava maistella isokokoisia pensasmustikoita ja koristella niillä kesäjuhlien leivonnaisia! Ja mustikkapensaiden syysvärihän on kerrassaan upea!
Ukkolaukka kasvusto runsastuu vuosi vuodelta. Annan aina kukintojen kuivua ja olla paikoillaan koko kesän, kun ovat niin kauniita. Mutta sitten ehtii tulla runsaasti siementaimia. Tuossa ei haittaisi, vaikka jokunen paleltuisikin. Eipä ole tuohon penkkiin tarvinnut laukkoja lisää hankkia, mutta ehkäpä kukintojen koko on vähän pienentynyt. En ole myöskään sipuleita ylös nostanut, voisi ehkä kukinnan jälkeen vähän kurkistaa juurakkoihin ja vaikka syksyllä istuttaa muutaman uuden kookkaamman vanhojen joukkoon. Jos eivät nyt vallan tästä takatalvesta ota nokkiinsa!


17.4.-24


Kevätkukkijat ovat kuin linnunpoikaset, monet vaarat niitä uhkaavat! Jos ei jänikset tai peurat pistele piippoja poskeensa, niin sitten saa pelätä kevätsäitä. Saapas nähdä, miten tämä krookusmatto selviää takatalven lumisesta painopeitosta!
Pääsiäiseksi istutetut sipulikukkaset ovat olleet jo välillä ulkona terassilla, kun puutarhahuoneessa alkoi niille olla turhankin lämmintä! Mutta pakkasää pakotti tämänkin asetelman takaisin sisätiloihin. :D
Toivotaan, että kasvit tästä keikkuvasta keväästä vain karaistuvat ja pian lämpimät tuulet puhaltavat tänne Pohjolaankin! Hyvää viikonlopun jatkoa!

13 kommenttia:

 1. Sykähdyttäviä kuvia nuo piipot hangessa. Itseasiassa nuo lilat piipot -kuva on oikein hieno värisävyiltäänkin. Piipot värjöttelevät kylmettyneen sinertävinä 😁.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kun aamulla kiertelin lumista puutarhaa, ajattelin aivan samoin, voi piippo parat! :D

   Poista
 2. Ihanaa ja kamalaa – sinulla on jo paljon kaikkea ihanaa kukassa! Mutta voi ei, paksu lumipatja päällä ei ehkä hyvää tee. Toivottavasti kasvit selviävät siitä!
  Tosi harmillista, että jouduitte vieläpä vekslaamaan renkaiden kanssa. Aika toivotonta tämä kevät. Kohta on toukokuu ja on tällaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No renkaat oli nopeat vaihtaa, ja kiitos siitä miehelleni! Mutta Katherinet saivat sen verran rankan kokemuksen, etteivät siitä enää entiselleen toipuneet - kovin näyttivät vetisiltä niiden terälehdet! Ei voi mitään, täällä asutaan ja näitä tulee ja menee!

   Poista
 3. Normikevään painavin huoli syntyy siitä, ovatko kasvit selvinneet talvesta. Nyt moinen huoli ei ehtinyt edes alkaa, kun luonto rysäytti niskoillemme lumen ja pakkasen. Tupla- tai triplahuolta siis kaikille puutarhaihmisille. Katselin aika korkeiksi kasvaneita keisarinpikarililjoja, jotka parhaimmillaan oikaisevat vartensa päivällä. Sitten taas aamulla ovat päät maata kohden. Mahtavatko kohta enää jaksaa suoristua, kukkimisesta puhumattakaan.
  En kyllä vaihda talvirenkaita takaisin. Kuljen jalkaisin ja bussilla ja vähemmän tärkeät jätän menemättä. Ehkä mökkiydyn sisälle, kunnes sää paranee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sentään keisaripikarililjoja, niillä onkin nousemista ja voimiahan siihen menee! Kyllä kevätkurjenmiekat saivat siipeensä, onneksi tuli ikuistettua ne parhaassa kukassaan! Nyt täällä on tiet kuivat, mutta minä päätin pitää talvirenkaat varmasti ja reilusti toukokuun puolelle, meni luotto tämän kevään keleihin! Jos ei tarvitsisi mennä autolla töihin, niin minäkin mökkiytyisin, kunnes on tarpeeksi lämmintä! :)

   Poista
 4. Voi miten kauniisti sinulla jo kevätkukkijat kukkivat ja sitten saivatkin harmillisesti lumet niskaansa. Tosi kurja ja oikukas on kevään sää ollut ja kauanko mahtanee vielä jatkua samanlaisena.
  Mekin ehdimme jo vaihtaa kesärenkaat alle. Onneksi päätiet ovat kuitenkin täällä jo sulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukkijoilla on nyt kestämistä! Ei voi oikein luottaa lähiviikkoihinkaan, kun ollaan vasta tulossa toukokuuhun. Toivotaan parasta, että päästään edes plussan puolelle!

   Poista
 5. Ompa sinulla upeita isoja kevätkurjenmiekka pehkoja . Minä istutin edellisenä vuonna muutamia saa nähdä nouseeko tänä vuonna enää yhtään viime vuonna vain jokuisia .
  Lunta ja kylmää riittää. Pensasmustikkaa meilläkin on useita pehkoja toivottavasti silmut ei palellu .
  En tiennytkään että palloesikoiden alut on arkoja kylmälle . Meillä on niitä runsaasti ja alut olivat jo isoja ja kukkien alut näkyivät jo kunnolla nyt myös lumen peitossa nekin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin Katherine Hodgkin on kovasti levinnyt, mutta nyt niiden kukinta on kyllä menetetty, niin kylmää ja lumista täällä on! Voi olla, että palloesikot ovat karaistuneet, mutta muutaman kerran pakkanen on vienyt jo kohonneet kukinnot! Toivotaan, että selviävät tästä!

   Poista
 6. Niin ihana määrä sipulikukkia, mutta lumi ei ole oikein kiva kuorrute. Meillä satoi perjantaina 10 cm lunta, eikä se ole sulanut vieläkään. Tänään satoi itse asiassa vähän lisää ja sää on hyisen tuulinen ja kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tuli taas sitä jäätävää tihkua ja hyytävän kylmä tuuli pyyhkii pitkin pihaa. Kukassa olleet kevätkurjenmiekat on varmuudella menetetty, ja pahoin pelkään, että moni muukin saa vaurioita. Nyt palelee jo pikkulintujakin!

   Poista
 7. Oi joi, teillä jäi melkoisen paljon kukkia, lehtiä ja piippoja lumen alle. Onneksi monet aikaiset herääjät kestävät yllättävän ankaria olosuhteita, mutta toki paksu lumikerros päällä saattaa taittaa varsia tai vähintäänkin aiheuttaa rähjäistä ulkonäköä täyteen kukkaan ehtineille kasveille. Täällä ei kasvu ehtinyt niin pitkälle, että lisälumesta tai pakkasesta olisi mitään haittaa. Kesärenkaiden vaihtoakaan ei vielä edes keritty harkita, kun oli niin talviset kelit ennen tätä takatalven kuvatusta. Toivotaan, että kevät tulisi pian täydellä teholla.

  VastaaPoista