tiistai 4. heinäkuuta 2023

Metsäpuutarhan valtaajat

 Muutama vuosi sitten perustettu metsäpuutarha ei nyt näytä lainkaan siltä, mitä suunnittelin. Toisaalta ei se näytä huonoltakaan, mutta erikoiselta se näyttää! Kun raivasin aluetta tuleville kasveille ja siivosin metsää aiemman omistajan jäljiltä (mm. useamman kilon lasia ja kaikenlaista ruostunutta metalliromua), silmissäni siinteli alppiruusujen täyttämä metsikkö. Kyllä siellä nyt kasvaa myös alppiruusuja, mutta taimet ovat pieniä ja kukintaa saadaan vielä odottaa. 


Toukokuun loppu 2023Kun kasvit ovat vielä pieniä, on kaikilla myös runsaasti tilaa levitä, jos vain halua riittää. Eniten tuntuu viihtyneen tuoksumatara! Se on levinnyt jo isolle alueelle, kukki alkukesästä kauniisti  ja pitkään. Samaan aikaan kukassa oli myös kellukka Mai Tai. Tuolloin valoakin oli enemmän. Nyt puut ovat jo vahvasti lehdessä ja varjoa on tullut lisää.


Kesäkuu 2023

Suuren kiven suojissa kasvavat varjohiippa ja tiarella. Etenkin tiarellan kukinta oli vahvaa ja valloittavaa. Oliisiko merkki siitä, että paikka on sille sopiva?!

Mutta mikä onkaan tuo valtaus, ketkä ovat omineet metsän itselleen? Alue oli kovin tyhjän oloinen vielä toissa vuonna. Niinpä kokeilin, saisiko sormustinkukilla väriä ja korkeuseroja edistämään alueen näköä sillä aikaa, kun varsinaiset perennat aloittelevat kasvuaan. Kylvin valkoisen sormustinkukan siemeniä kuin maamies konsanaan, heittelin sinne tänne uskoen, että ehkä joku itää. Jos yhtään tunnet sormustinkukkaa, niin jo yhdestä kukkavarresta saat tuhansia siemeniä levitettäväksi. Olisipa kaunista, jos alueella kasvaisi joitakin valkoisia kookkaita kasveja, mutta usein sormustinkukkien värit eivät ole sitä mitä haetaan. Koska digitalikset ovat kaksivuotisia, joutuu kukintaa odottelemaan vähän pidempään. Viime kesänä alkoikin näkyä vahvoja lehtiruusukkeita ja uskoin sormustinkukkien lehtien myös samalla suojaavan vielä pieniä taimia talvelta - ehkä myös myyriltä, koska tuskinpa myrkylliset sormustinkukat myyrillekään maistuvat.  Kun tänä keväänä lumet sulivat, olivat sormustimet viimein valmiina lähtemään uuteen kukkaisaan kesäkauteen. Ja tässäpä tulos:Keskellä rantametsikköä, pihlajien, leppien ja kuusentaimien seassa kasvaa nyt siis sormustinkukkamaa - ylväänä uskoen vallanneensa koko metsikön! Ja niiden juurella sinnittelevät varsinaiset puutarhan asukkaat. En raaskinut repiä komeita kukkavarsia ennen aikojaan, mutta siementämään en niitä päästä, en ainakaan kaikkia. :D Jatkossakin saavat luvan tulla suojelukasveiksi, koska metsäpuutarhanihan laajenee pikkuhiljaa... Miten tällaiseen puutarhaan aikoinaan on päädytty, siitä voit lukea aiemmista postauksista täältä ja täältä.


Heinäkuun alku 2023


Siirsin kotipihalta myös tuoksukurjenpolvea. Se kukkii siellä valtavasti ja siitä riitti mättäitä myös metsään. Toistaiseksi näyttää viihtyvän, mutta sormustinkukkien juurella on pelottavat oltavat - ovathan ne ihan jättiläisiä pieneen kurjenpolveen verraten.Mökkitontilta toisaalta siirretyt sinivuokot myös tykästyivät paikkaan, samoin taponlehti, kuunliljat ja vähän kosteampaan paikkaan siirretty kullero New Moon. Se kukkikin todella komeasti tänä kesänä. Oikeasti tämä on sen neljäs paikka, ja nyt vasta taisi löytyä se oikea!


No, tuliko valkoisia sormustimia? Eipä juurikaan. Lila on niin dominoiva väri. Alla olevassa kuvassa näkyy muutama valkoinen, loput ovatkin sitten enemmän ja vähemmän sinililan sävyjä.
Lähellä puutarha-aluetta on kovin kostea paikka. Mietimme, olisiko siinä lähde, kun kaiken aikaa keväällä paikka oli hyvin märkä. Kaivoin jo pienen lammikon, toiveena tehdä metsän keskelle pikkuruinen lampi. Vettä kertyi koko ajan lisää ja vähitellen alue alkoi ollaa laajemminkin haastava liikkua. Palautin kaivamani montun takaisin alkuperäiseen muotoon ja ohjasin veden kulkua puron kautta alemmas tontille. Istutin märimpään kohtaan rannalta siirtämiäni rentukoita ja keltakurjenmiekkoja. Ainakin rentukoille paikka on mieleinen, aurinkoakin riittää ja pohjakosteutta pitkälle kesään. Paikka ehti jo kuivahtaa, joten voi olla, että kevään nopeasti syntyneet hellepäivät vain nopeuttivat maan sulamista ja vesisuonien kohdalle syntyi pieni "tulva", niin kuin kävi pohjoisen joille. Lähipäivien vesisateet ovat nyt kyllä kostuttaneet maan uudestaan. Lähellä tuota paikkaa tuntuu viihtyvän jo aiemmin mainitsemani tarhakullero New Moon. Sen viereen istutin omalle pihalleni aikoinaan eksyneen luonnonkulleron, joka tosin ei nyt kukkinut lainkaan. New Moon on kuin pionin kukka pienoiskoossa!
Joutomaata siis riittää, joten kokeilut jatkuvat. Luonto tekee kaikkensa, että en pääse helpolla! Maa täyttyy nopeasti koivujen, leppien ja pihlajien siementaimista, vadelma valtaa herkästi puuttomia alueita ja kosteikoissa viihtyvä leinikki nauttii olostaan. Sen rönsyt ehtivät nopeasti myös raivattuun kukkamaahan. Tämä on vapaaehtoista harrastusta, vaatii välillä hikeä ja hyttysmyrkkyjä, mutta joka ikinen kerta, kun tulen mökille, kuuluu metsäkävely ensimmäisiin puuhiini. Sanotaan, että metsän ja puutarhan terapeuttiset vaikutukset näkyvät jo muutamien minuuttien jälkeen. Totta joka sana! Linnunlaulun säestyksellä kiertelen metsäistä tonttiamme, huomaan pienet yksityiskohdat ja ihmettelen, miten nopeasti kasvit voivat kasvaakaan, kun niillä on suotuisat olosuhteet. Istahdan hetkeksi ja vain kuuntelen, katselen ja nautin. Eikä tietenkään voi väheksyä järven tuomaa raikkautta ja tuoksuja, sen asukkaita ja elämää eri vuodenaikoina.


 Sormustinkukkien tuoma hupsuttelu ei vähennä mielihyvän tunnetta, nämä vieraat eivät ole uhka.
Hyvää viikon jatkoa!
19 kommenttia:

 1. Ihana metsä - ja aah, tuo järvenranta! Niin kaunis paikka.
  Sormustinkukat ovat kyllä ihania ja riemastuttavia, joskus raivostuttaviakin. Vai että valkoisia! Näyttää hyvin samalta kuin minun "aprikoosiset". Joistakin paikoista nyhdän punaisia pois jo silloin, kun alkavat kukkia, jotta tulisi enemmän valkoisia, sillä silloin punaiset eivät osallistu edes pölytykseen.
  Tuo sormustinkukkien armeija on kaunis. Niiden kookkaat lehtiruusukkeet saattavat tosiaan peittää pienempiä alleen. Ihana tiarella aivan täpötäynnä kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen sormustinkukka kasvoi hyvin erillään, joten ajattelin sen siementen olevan pääasiassa valkisia. Mutta pölyttäjät lentelevät paikasta toiseen ja ehkäpä sen geeniperimässä oli jo entuudestaan lila vallitsevana. Niinpä siemenissä olikin jo lilaa alkuperää. Tiedä näistä kasvien oikuista! Kauniitahan ne ovat, oli väri sitten mikä vaan.

   Poista
 2. Kiva, että kerroit metsäpuutarhan kuulumisia. On niin tuttua, että välillä ei kaikki toteudu ihan niin kuin ajattelee, mutta hauskalta näyttää kuvissasi, tuoksumatara, tiarella ja muut kumppanit ovat niin kauniita ja sormustinkukilla sait näyttävyyttä, vaikka väritys meneekin näillä enemmän sinne lila - punaiseen (sama on minulla). Onneksi noiden kitkeminen on aika helppoa, jos alkavat liikaa hillua. Minä vetelen surutta vääriä värejä tai liikakasvua pois, silti tuntuu, että joka vuosi on yhtä paljon kukkia :).
  Aivan upeat järvinäkymät, tuolla viihtyy hyvin! Metsäpuutarhan kehittyminen ottaa aikaa, mutta on hyvin mielenkiintoinen projekti. Olet jo hyvässä vauhdissa ja kaunista katsottavaa löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sormustinkukkia on helppo kitkeä ja ei tuolla värillä ole niin väliä... katsotaan nyt jatkossa, vieläkö annan sormustimille noin paljon kasvutilaa... Tuo metsäpuutarhan kanssa puuhailu on mökkipäivien harrastus, silloin kun se huvittaa. Esim. nyt kesäkuussa, kun oli valtavasti hyttysiä ja kuuma, ei siellä voinut juurikaan aikaa viettää, kameran kanssa piipahtelin ja ihmettelin kasvun voimaa!

   Poista
 3. Hiano mettäpuutarhaprojekti. Hyvin näyttää sormustinkukat viihtyvän ja hianoltahan ne ny näyttää. Voi kyllä piänemmät taimet tukehtua alle. Mulle sanoo yks taimiston myyjä, ku valitin etten oo saanu sormustinkukkia elämähän, ettäku yhyren istutat, et koskaa pääse siitä erohon. Otti vaan aikansa ennenku pääsivät vauhtihin. Ja punaasia 99% vaikka oon valakoosta ja persikkaa laittanu. Tykkään tuaksumatarasta, mutta aikamoone valtaaja siitäki tuloo. Repiä saa pois surutta joka vuasi. Ihanat rantamaisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksumatara yllätti kasvuvauhdillaan, mutta on sen verran hento kasvi, että uskon sen saavan helposti pois sieltä, mihin ei kuulu. Samoin sormustinkukat on helppo repiä taimena ylös, jos uhkaavat olla väärässä paikassa. Kukinnan jälkeen otan kaikki ne pois, missä on lähellä istutettuja perennoita. Rantamaisema on kaunis, sitä jaksaa katsella loputtomiin.

   Poista
 4. Mielenkiintoista, että sormustinkukka pärjää noin hyvin metsäpohjalla. Ihana tiarella! Kaunis järvinäkymä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kokeilumielessä tein kylvökset ja yllätys oli tosiaan suuri. Tuota järvimaisemaa katselee mielellään.

   Poista
 5. Metsäpuutarhastasi on tullut kaunis ja siellä kasvaa kauniita valtaajia. Sormustinkukat ovat kauniita, mutta leviävät siemenistä hyvin vallattomasti.
  Ihanat kuvat järvelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vallattomia tosiaan nuo sormustimet! Mutta toivon, että siellä alkaisi viihtyä vallan toiset kasvit. Ja uskon, että viihtyvätkin. Nyt tehdään näitä kokeiluja.

   Poista
 6. Hei Sirkku, löysin blogisi ja ihastuin. Jo tästä yhdestäkin tekstistä sain hurjasti ideoita omaan metsääni. Se on edellisten omistajien toimesta aukkohakattu ja siellä on kosteikkoa, kuivaa havumetsämaata, kalliota ja vaikka mitä. Perehdynpä ajan kanssa aiempiinkin juttuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tulit hakemaan ideoita, sehän näissä blogeissa onkin kivaa, että voi jakaa omia juttuja ja ammentaa ideoita omaan puutarhaan. Metsäpuutarhaa
   on mielenkiintoista rakentaa. Tervetuloa!

   Poista
 7. Sormustinkukan väristä ei ikinä tiedä. Minulla kasvaa talon kivijalan vieressä vain valkoisia ja mistä lie tulleet sillä olen kitkenyt kaikki taimet pois tai niin ainakin luulin. Saavat olla mutta siementämään en päästä. Muuten sormustinkukat tuntuvat vaeltavan puutarhassa missä haluavat. Ja näköjään sopivat hyvin myös metsäpuutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tiedä tuota, sopivatko ihan metsikön keskelle, mutta antavat hetkeksi väriä vielä kovin keskeneräiseen puutarhaan. Värivalintaa ei niiden kanssa voi suunnitella, tai jos lilaa haluaa, osuu värit varmimmin nappiin! :)

   Poista
 8. Olipa kiva taas lukea metsäpuutarhasi kuulumisista. Sormustinkukista tuli runsautta ja väriloistoa muuten vielä niin alkuvaiheissaan olevaan metsäpuutarhaan. Harmi kun eivät olleet valkoisia mutta ovathan nuo liilat/punaisetkin nättejä.
  Tuoksumatara näyttää tosiaan olevan melkoinen tilanvaltaaja. Minullakin on edessä sen leviämisen rajoittaminen mutta ehkä siitä ei ongelmakasvia kuitenkaan tule.
  Tiarellasi on mahtavan näköinen, upea pitsihömpsötys! Se selvästi viihtyy sijoillaan.
  Sinulla on siellä oma pieni pala paratiisia; järvi ja metsä. Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäpuutarha elää ja kasvaa hissukseen, mutta ihan pakko on sinne lähes ensimmäiseksi kiiruhtaa, kun mökille tullaan. Tuoksumataraa siirtelin jo toiseenkin paikkaan, kun luulen, että siitä myös pääsee eroon, jos liikaa leviää. Metsässä on hyvin tilaa myös kokeiluille, valo ja maaperä vaihtelevat, joten projektit ovat himpun toisenlaisia kuin kotipuutarhassa. Sinä sen sanoit, sekä metsä että järvi ovat minulle niitä paratiisipaikkoja - kotipuutarhan lisäksi! Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 9. Tuoksumatara leviää meilläkin nopeasti sopivissa oloissa.Hieno on tuo sormustinkukkien määrä,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksumataraa siirtelin jo toiseenkin paikkaan, todella kaunis kukkiessaan, katsotaan nyt, kuinka paljon sen antaa levitä...

   Poista
 10. Kiva lukea metsäpuutarhasi kuulumisia! Hyvin sinne sopivat myös sormustinkukat!

  VastaaPoista