maanantai 26. kesäkuuta 2023

Muuttovalmis kukkamaa

 

Olen jo aiemmin kertonut muuttoaikeistani ja omasta pihasta luopumisestani. Vielä ei olla lähelläkään sitä ajankohtaa, mutta kasvien muuttoa toteutetaan varsin pitkällä aikajänteellä. Jaan ja siirtelen niitä toisaalle pikkuhiljaa. Ei penkkejä voi tyhjäksi jättää, mutta muutamia harvinaisempia ja merkityksellisiä kasveja aion ottaa mukaani ja niinpä varsinkin kevät ja syksy pitää käyttää huolellisesti muuttopuuhiin. 


Dancing Butterfly -pionit kuvattu juuri ennen juhannusta, nyt alkavat olla jo kukkineet.


Pioneja minulla on ollut aina, vanhimmat mummolan peruja. Viime vuosina olen ostanut uusia harkiten, joten harkiten aion myös jakaa tai viedä muutamia kokonaan pois. Choral Charm -lajikkeet lähtevät varmasti matkaani, samoin syvänpunainen Red Charm. Valkoiset  pionit ovat jo melko kookkaita, joten sieltä riittänee juurenpalat jokaisesta.

Choral Charm


Kun lähden toiseen kotiimme tai mökille, on autossa aina joku /joitakin kasveja matkassa. Onneksi moni kasvi tarvitseekin ajoittaista jakamista. Samalla saan väljyyttä penkkeihin ja toivoakseni istutusalueet muuttuvat entistä harmonisemmiksi, kun samaa lajiketta onkin laajemmalti. Mm. erilaiset kuunliljat viihtyvät puolivarjoisalla ja pohjakosteutta pidättävällä pihallani upeasti. Niistä syntyy myös hienoja ja helppohoitoisia kasviryhmiä. Samoin  kurjenmiekat viihtyvät hyvin. Siinä vaiheessa, kun myyntiesittelyt alkavat (ei kuitenkaan vielä tänä vuonna), ovat kasvit myös osa asuntoa ja poiskuljettaminen ei ole enää soveliasta.

Murheissani tulevaisuudesta pyysin viime syksynä mieheltäni multakasaa, johon päätin hädissäni tuoda kaiken, mitä puutarhasta irtoaa. Sain multaa 14 kuutiota! Rakkauttahan tuossa on! Mutta en sentään lähtenyt siihen kasveja istuttamaan, vaan mies järjesti pihan joutomaalle kaivurin ja kerros raskasta savea  kuorittiin pois. Jos olisin itse ollut paikalla, olisi alueen muotoilu ollut hieman toisenlainen :-D Käsipelillä vaan tuon savimaan kaivaminen on äärimmäisen hidasta, joten päätin antaa olla ja nauttia kuopasta, joka aikanaan täyttyy kasveista! Korjaillaan muotoja sitten myöhemmin!


Mullat lähes valmiina!


Aiemmin samaiselle alueelle on istutettu helmi- ja pylväspihlajat sekä toiselta pihalta siirretty purppuraheisiangervo Diabolo. Niiden takana on tyhjä tila autokatoksen lumien pudotusta varten.


Parikymmentä daaliaa, kaksi syyshortensiaa, muutama perenna ja kesäkukkia


Eräs kesäkuinen viikonloppu menikin sitten mullan kärräämisessä! Osaan aluetta tein happamamman kasvualustan rodomullasta ja havukarikkeesta, siihen siirtyy ainakin atsalea ja muutama syyshortensia. Toistaiseksi olen istuttanut suuren osan daalian juurakoista tuohon penkkiin - saan lisää harkinta-aikaa muiden kasvien siirtoihin. Penkin päähän saattaa tulla kauan haaveilemani purppuraomenapuu. Siinä se olisi näkösuojana naapuritontille eikä estäisi auringonvaloa muilta kasveilta. Päätyyn kaivoimme jo valmiiksi syvemmän alueen, jotta mahdollinen puu saisi hyvät lähtökohdat kasvulleen. Palataan alueelle loppukesästä, kun alkaa olla daalioiden kukinnan aika.Riskinsähän tuollaisessa uudessa alueessa on; kaupoista kun saa ihan uusia taimia, joita voisi kokeilla omalla pihallaan.. :-D Ja syksyn alet ovat heikko kohtani!  Aika nopeasti sitä ihminen tekee valintoja, kun on istutusaluetta, mihin laittaa uusia tulokkaita. Toisaalta daaliat tarvitsevat jonkun penkin ensi kesänäkin - mihin minä ne sitten istutan?! Multakasaa sentään on vielä jäljellä tämänkin kukkapenkin jälkeen... ;-D


Jan van Leeuwen


Sarahin kukinnot ovat kärsineet kuumuudestaKesäkuu on ollut kiireinen ja taas olen tinkinyt blogin päivittämisestä ja toisten blogien seuraamisesta, vaikka molemmat ovat mieluisia. Nyt on loma alkanut, se tuo mukanaan toisenlaista puuhaa, mutta eiköhän blogeihinkin riitä aikaa - jos vaikka sadepäivinä! Sadetta todella jo odotellaan, yksittäiset kuurot eivät vielä riitä maan syvään kasteluun. Äsken oli tulossa ukkonen ja uhkaavasti näytti siltä, että  pionien rimpsuhelmat kastuvat ja repeilevät. Tein pikaisen suojan Sarah Bernhardteille ja Duchesse de Nemourseille. Ovat juuri nyt parhaimmillaan, joten jatketaan vähän niiden juhlapäiviä! Ukkonen kuitenkin kiersi meidät ja pilvi ripautti vain hiukkasen vettä. Suojelen, jos olen kotona, mökille lähtiessäni napsin pionikimpun mukaani :)Itoh pionin persoonallinen kukinto! Tämä  tulee kuulumaan myös muuttokuormaan!

 Meillä on ollut rippijuhlaa, valmistujaisia ja syntymäpäiviä, (sankareina mm. 55v, 83v, 89v ja 90v!) Kaikki tapahtumat ovat tehneet tästä kesäkuusta iloisen juhlakuun, johon vielä juhannus järven rannalla toi oman lisänsä! Tästä on hyvä jatkaa kesää ja lomaa! Iloista kesää teillekin!20 kommenttia:

 1. Ymmärrän hyvin kasvien siirron. Itse olen joskus miettinyt, että kasveista luopuminen mökkikauppojen yhteydessä olisi tunteellista. Osa on mummuni istuttamia ja osa erikoisuuksia, joita olen vaalinut rakkaudella. Onneksi tuo ei ole ajankohtaista vielä. Itoh-pionisi on ihana 🩷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Monen mielestä tällaiset tunnejutut ovat turhia ja pulmahan lieneekin vain minun päässäni. Läheisten mielestä muutto olisi pitänyt hoitaa jo ajat sitten. Mutta meillä kaikilla on harrastuksemme ja kaikille luopuminen ei ole yhtä helppoa. Vaan eipä hätää, tästäkin selvitään maaliin hienosti, niin uskon!

   Poista
 2. Oman pitkään vaalitun puutarhan jättäminen on varmasti haikeaa, mutta toisaalta saat kiinnostavia mahdollisuuksia uuden puutarhan rakentamiseen. On erinomainen idea alkaa siirtää arvokkaita kasveja jo hyvissä ajoin. Jäljelle jäävät kasvit asettuvat varmasti paikoilleen luontevasti ja myynnin ajankohtaan kaikki näyttää hyvältä.
  Oikein hyvää lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun Ukrainan sota alkoi ja mm. sähkönhinnat pomppasivat taivaisiin, olin hädissäni. Mutta nyt kun asiaa katselee pitemmällä perspektiivillä, aloin tehdä suunnitelmia, joista syntyikin monta uutta ideaa. Muutto on tosiasia, mutta nyt aikataulu joustaa. Kiitos, mukavaa kesän jatkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Todella järkevää siirtää kasveja pikkuhiljaa uuteen puutarhaasi, kuin tehdä siirto yhdellä ryminällä. Useat taimet ovat lisäksi ostettaessa melko hintavia. Monilla kasveilla on myös oma tunnearvonsa ja niihin saattaa liittyä myös paljon lämpimiä muistoja.
  Ihanaa lomaa ja kesän jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaikki nuo haluamani kasvit pitäisi kerralla ostaa, niin ostamatta jäisivät. Jakaminen tekee monelle hyvää ja tässä vaiheessa tyhjäksi jääviin kohtiin on helppo siirtää jakotaimia. Hyvää kesän jatkoa!

   Poista
 4. Haikeaa ja samalla jännittävää, muutoksissa on aina kivojakin puolia. Teillä on siellä erinomaisesti pohjustettu tärkeimpien kasvien muutto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikeus putkahtelee välillä mieleen, mutta realisti pitää olla ja miettiä elämää eteenpäin.

   Poista
 5. Järkevää puuhaa, oikein fiksua. Olet liikkeellä oikeaan aikaan, tästä saa moni hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
 6. Onneksi voit tehdä omalla tahdilla kasvien muuttoa ja oman puutarhan hyvästelyä. Varmasti kolme eri puutarhaa ja paikkaa olisi kenelle tahansa hieman jo liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iän myötä huomaan, että työpäivän jälkeen olen aika puhki ja aina pihamaalla on jotakin tekemistä. Niinpä aikaa ei tahdo riittää kaikille pihoille ja muutakin elämää pitäisi olla, kuin puutarhanhoito, niin mukavaa kuin se onkin. :)

   Poista
 7. Hyvä että on aikaa kasvien siirtoon, ja nyt hyvä paikka mihin siirtää!

  VastaaPoista
 8. Oman pihan jättäminen on vaikea ja haikea päätös, vaikka pihoja olisi muualla muitakin. Fiksua ennakoida tilanne ja siirtää rakkaita kasveja muualla. Kuten sanoit, jäljelle jäävät istutuspenkit ehtivät täyttyä ja muotoutua ennen myyntiä. Ihmettelen joskus, miten ihmiset kaivavat kasveja vielä myynnin jälkeenkin. Osa on varmasti uusien omistajien kanssa sovittu, mutta onpa joistakin tullut myös riitatilanteita ja oikeusjuttuja.
  Onpa teille kasaantunut juhlia kerrakseen. Mukavaa kesän jatkoa ja lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli onneksi pidempiaikainen suunnitelma ja samalla kuin siirtelen ja suunnittelen uutta niin ehdin toivottavasti jättää riittävät jäähyväiset tuolle kodille... Piha pitää olla kuitenkin sen näköinen, että sitä voi hyvillä mielin esitellä.

   Poista
 9. Tuo on todella hyvä, että ehtii rauhassa valikoida itselleen tärkeitä kasveja ja siirrellä niitä talteen. Vaikka siirrettäviä kasveja varten tehty kaivanto ei olekaan ihan sen muotoinen, mitä itse olisit tehnyt, niin onhan tuossa selvästi nähtävissä järkevän miehen visio: kaivurilla ei ole menty sorkkimaan puiden ja pensaiden juuriston lähelle, istutusalue ei ole autokatoksen kattolumien alla ja on vieläpä jätetty tilaa peruuttaa peräkärry mahdollisimman lähelle, ettei tarvitse kottikärryillä lykkiä multaa pitkää matkaa penkin päätyyn saakka. Tuosta on helppo sitten lapiolla pikkuisen viimeistellä muotoja ja saada lopulta ihan mukavan näköinen istutus aikaiseksi.
  Kauniit pionit kukassa. Tuo Itoh on varsinainen herkku, siinä on jännittävät värit.
  Ihanaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienon näkökulman toit miehen kaivuriratkaisuihin, tuota hän arvostaa!! Lapion levyisillä pistoilla sitä on ennenkin suurimmaksi osaksi kukkapenkit rakennettu ja kasvatettu. Kyllä siitä vielä hyvä tulee, ja nytkin on runsaasti tilaa, leveyttä ja multaa syvyydenkin puolesta. Olen todella taitava hukkaamaan uusien kasvien nimikylttejä, Itoh-pionin nimeä voi vain arvailla. Kiitos, loma tuli jo tarpeeseen!

   Poista
 10. Omasta pihasta luapumine voi olla puutarhaihimisille kova paikka. Onneksi sullon toinen piha mihinkä rakkahimmat kasvit saa laitettua.
  Flikallon kans muutto eres. Penkit se jättää koskematta (multa saa uuret taimet ku löytäävät uuren paikan), mutta valeistutukset olevat hyätykasvit ottaa mukahansa. Nonki aharettu piänelle alueelle, sivummalle ja airattu verkolla. Ostivat häälahajaksi saamallansa lahajakortilla. Kovemmalle ottaa tuvasta luapumine. Ovat tehenehet täyrellisen remontin, mutta parin kilometrin päähän on suunnitteella monen kymmenen myllyn tuulivoimala-alue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on sellainen konservatiivi, jolle muutos on vaikeaa ja pysyvyys luo turvaa, ei muuttaminen tällaiselta "vanhalta" ihmiseltä ja tutusta pihapiiristä ole kovin helppoa! Toivotaan, että tyttäresi saa entistä ihanamman pihapiirin rakennettua. Kiva, että on jo valmiina uusia kasveja, joita istuttaa. Hetihän se sitten alkaa enemmin tuntua kodilta. Tuollaiset alueelle tehtävät muutokset ovat harmillisia, mutta tuulivoimalan juurella asuminen ei ole varmasti myöskään mukava ympäristö!

   Poista