keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Ailahtelevat kärhöt

 
  Kärhöihin mieltyneenä alkaa meillä pihassa olla melkoinen kärhöjoukko! Alkukesästä sitä katselee maanrajaan odottaen ensimmäisiä kärhöjen alkuja ja tässä vaiheessa kesää alkaakin katse kääntyä kohti taivasta, missä vahvimmat kärhöt aloittelevat kukintaansa. Joillakin kasvu on niin nopeaa, että ei meinaa tuki riittää ja kukkaset katselevat avautuneina niin korkealla, että pitäisi kiivetä korokkeelle, jotta näkisi paremmin avautuneet kukinnot! Tällaisen tempun ensimmäiseksi teki tänä vuonna vasta toista kesää uudessa kärhöjä varten rakennetussa obeliskissa kiipeilevä `Comtesse de Bouchard´. Kukat ovat suuret ja hempeän vaaleanpunaiset. Sen kaverina kohoilee vielä selkeästi varovaisempi `Justa`. Tuosta samaisesta kärhötornista löysin pihan ainokaiset kotilot, jotka olivat nekin päättäneet ottaa kisan "Nopein tornin huipulla!". Muutama oli jo pääsemäisillään voittoon, kun puutarhuri marssi paikalle. "Kuulin"  alhaalta tornin juurelta "odottakaa minua!", kun viimeinen oli vasta aloittelemassa urakkaansa :D Autoin kaikki kerralla tuoksuvaan kylpyyn ja perään huutelin hyvää matkaa! 

 

`Comtesse de Bouchardt´ja `Justa´, värililja ´Foxtrot´Kärhö `Multi Blue´vahvistuu ja komistuu vuosi vuodelta. Siltä en osaa edes odottaa tuhatpäistä kukintaa, kun jo yksikin kukka on niin kaunis ja kestävä! Kärhökaaressa sitä vastapäätä aloittelee kukintaansa Mantsuriankärhö. Se ei jaksa itse kiipeillä, vaan tarvitsee tuen. Viime vuonna löin vetoa itseni kanssa, mikä kärhöpareista nopeimmin tavoittaa vastaan tulevan kärhön. Olin aivan varma, että kaaret täyttyvät upeasti kesän aikana. Vielä mitä! Jokainen kyllä kasvoi ja kukki hienosti, mutta ei enää halunnut kurkoitella kaverin luokse. Tänä vuonna ei ole aikomustakaan kuvitella, että kärhöt tapaisivat toisensa kaaren päällä. Yllättävän hitaasti on niiden kasvu lähtenyt käyntiin. 

 

`Viva Polonia´

 

`Viva Polonia´

 

 Loistokärhö `Viva Polonia´aloittelee kukintaansa ja sen ympäristö on kyllä vehreä. Kaverina sillä on vierellään  toinen loistokärhö, `Hagley Hybrid´, jonka kukinta on vasta alkamassa. 

 

`Rouge Gardinal´


`Niobe´


 `Rouge Gardinalen´ paras kukinta alkaa olla jo ohi!! Tumman lilan samettiset lehdet ovat upeat auringon paisteessa! Muistin toisellakin pihalla olevan samaisen kärhön, vaan avattuaan kukintonsa ei se näyttänytkään samalta. Juurelta lehtien lomasta löysin nimikyltin `Niobe´. Tuo kärhöjen ailahtelevuus näkyy tuossa paikassa, sillä sieltä pitäisi nousta myös vaaleansinikukkainen kärhö - nimi hukassa, mutta eipä näy! Kun en aiemmin tiennyt kärhöjen tavasta häipyä välillä vuosiksi keräämään voimiaan, tulin istuttaneeksi samojen tukien juureen useampia kärhöjä. Nyt sieltä siis putkahtelee niitäkin, joiden nimilaput on heitetty roskiin jo aikaa sitten.


Tiukukärhö `Arabella´


Loistokärhö ´Mrs Cholmondeley´

Kaksi hyvin samansävyistä sinistä kärhöä kukkii yhtäaikaa rinnakkain päätypihan penkissä. Niille mies teki vuosi sitten uudet harjaterästuet ja ne ovat osoittautuneet oikein toimiviksi.Tiukukärhö `Arabella´ ja loistokärhö `Mrs Cholmondeley´ viihtyvät selvästi rinnakkain ja ovat hienosti vahvistuneet! 

 

Kiinankeltakärhö

Olen nyt jo oppinut sietämään kärhöjen oikkuja ja odottamaan kärsivällisesti, että kyllä sieltä vielä kasvuun lähdetään. Jos ei tänä vuonna, niin sitten ensi- tai seuraavana. Näin kävi kellokärhö `Princess Dianalle´, joka uinahti peräti kahdeksi vuodeksi ja kukoisti viime vuonna ihanasti. Nyt odottelen madmoisellen kasvua, joka on tällä hetkellä niin hidasta, että tuskin ehtii montakaan kukkaa kasvattaa :( Vieressä lyhtykärhö kukkii jo täyttä päätä, vaikka toukat iskivätkin siihen kasvukauden alussa. 


`Margaret Hunt´


`Julka´

 

Kun on liikaa kärhöjä... -tai ei niitä ole liikaa, on vain liian vähän sopivia kasvupaikkoja, niin on tullut istutettua osa hyvin huonoon paikkaan. Nyt joutuu mm. `Margaret Hunt´ raivaamaan tiensä läpi syreenin, `Julka´ läpi jasmikkeen ja toinen Julka läpi Mantsurian kärhön.  Niille pitäisi löytää parempi paikka, kärsivät selvästi vahvojen pensaiden rinnalla; Ei riitä vesi ja ravinteet kärhöparoille. Ja valoa saadakseen pitäisi jaksaa kiivetä yli korkean pensaan. Olen laittanut ne mahdottoman tehtäävän eteen! Ville de Lyonin luulin jo kokonaan kadonneen, kun sen kasvupaikka tuijan vieressä on ollut haastava. Nyt näkyy siinäkin elonmerkkejä - onneksi!`Blue Angel´sai kuolleen luumupuun tilalle vahvemman tuen tänä keväänä ja nyt sillä onkin ilon päivät; Mikään ei varjosta, ahdista ja ole epäluotettavan heikko tuki. Enkeli paistattelee päivää ja avaa pian hienon, herkän kukkapukunsa!Säät viilenevät ja epävakaisuus vaan jatkuu. Nyt on alkanut marjastus, joten toivoisin poutaisia, mutta tuulenvireisiä päiviä, helteestä ei olisikaan niin väliä! Mustikat ja metsävadelmat odottelevat! Mukavaa alkavaa viikkoa!

22 kommenttia:

 1. Sinulla on hieno kärhökokoelma. Minä olen vasta alkaja näiden kärhöjen kasvatuksessa. Ostin kuusi kärhöä syksyllä ja kaksi istutin maahan ja ne on lähtenyt hitaasti kasvuun. Neljä muuta vietti talven kellarissa ja ovat jo hyvässä kasvussa ja kukintaakin on jo kaikissa. Mutta mielenkiintoisia tuttavuuksia nämä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosien varrella on tullut hankittua monenlaista kärhöä, nytkin jäi useampi esittelemättä. Vaikka osa kukkiikin kauniisti, on tämä vuosi ollut kärhöille vaikea. Ehkäpä ensi vuonna taas on paremmin!

   Poista
 2. Ostin jo alkukesästä pari uutta kärhöä, joita en olekaan pystynyt tukien puutteen takia istuttamaan. Onneksi vielä ehtii.
  Kärhö tosiaan voivat tehdä katoamistempun, onneksi osa kasvaa kuitenkin vuodesta toiseen. Kauniita on käthösi ja niitä tuntuu olevankin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen tukeminen on kinkkistä; Kun tietää, että niiden kasvu saattaa jatkua metri tolkulla, niin ei viitsisi edes laittaa pientä tukea. Toisaalta suurikokoinen tuki saattaa olla tyhjänä vielä useamman vuoden... Minullakin on muutama kärhö ruukuissa, enkä tiedä, mihin ne syksyllä laittaisin :)

   Poista
 3. Tosi mehevää kärhökukintaa. Mua harmittaa kun R. Gardinale ja Niobe hävisivät, niissä oli upeat kukat. Samoin on hävinny Mrs C. En ole hankkinut uusia -16 tappotalven jälkeen kuin pari.
  Tukeminen on aina vaikiaa ja jää liian viimetippaan, joka kerta myös perennojen suhteen. Nyt sataa toista päivää ja aamulla tuli pohinalla vettä: perennat makaa osin maassa :( Vesi on kyllä tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että kärhösi katosivat! Talvet ovat usein kärhöille kovia ja katoamistemppuja tekee useampi. Tukeminenkin vaatii suunnitelmia ja pitäisi saada sen verran vahva tuki, että se jaksaa kantaa isokokoisenkin kärhön. Vettä tarvitaan, mutta liika siinäkin on pahasta.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, kärhöt ovat ihan oma ihana lajinsa, minun suosikkejani!

   Poista
 5. Onpa sinulla paljon ihania kärhöjä! Paikkojen etsiminen on välillä haaste, mutta sopivissa kohdissa kukinta sekä palkitsee että ilahduttaa valtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin kuten sanot; haastavaa löytää sopivaa paikkaa, mutta palkinto odottaa, jos löytyy hyvä paikka!

   Poista
 6. Vau mikä määrä kärhöjä. Olisipa omassakin pihassa tuollaiselle määrälle sopivia paikkoja. Vaikka ei taida olla sinullakaan kerran osa joutuu tyytymään vähän heikompiin olosuhteisiin. Onhan se muutama kukka kärhöltä kuitenkin parempi kuin ei mitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhö on helppo ja usein edullinenkin ostaa, mutta se tarvitsee hyvän, syvän istutuspaikan ja varmasti jonkun tuen. Pitäisi aina ajatella asia loppuun asti, ennenkuin tekee uuden ostoksen :D

   Poista
 7. Kärhöt on niiiin ihania! Oon täyrellisesti menettäny syrämmeni niille! Sullon ihanan monta hianosti kukkivaa. Aina niile ei löyry het mialuusinta paikkaa, eikä kaikki kasva, vaikka mitä tekis. Ensimmääsen kuvan kärhö on torennäköösesti Hagley Hybrid. Comtesse de Bouchardt sei ainakaa oo. Siinon keltaanen keskusta ja piänemmät kukat. Mulle kävi keväällä sama. Olin ostavinani Comtessen mutta Hagleyn sain. Ny on mulla oikiaki ku kukkivana ostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olipa hyvä, että oikea kärhöasiantuntija osui paikalle! Tarkistin asian ja todellakin ero Comtessen ja Hagleyn välillä on ilmiselvä ja omassani ei todellakaan ole keltaista keskustaa! Mutta lappu kärhön juurella todistaa, että sellaisen olen ostanut ja istuttanut. Nuo nimilaput tuntuvat elävän kaupoissa ihan omaa elämäänsä :) Toisaalta olen harrastelija, joten pelkkä kärhökin usein riittää minulle tunnisteeksi :D Mutta kiitos paljon, Navettapiika korjaamisesta.

   Poista
 8. Todella kauniisti kukkivat kärhöt. Oikukkaita ne välillä ovat, kuten kaunottarille usein on tunnusomaista. Kerrassaan ihana tuo Cholmondeley.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oikuttelevat vaan, niin on mahdollista saada sama kasvi uudestaan loistoonsa!

   Poista
 9. Voi miten ihania kärhöjä puutarhastasi löytyykään! Ja kukinnan määrä on ihanan runsasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On noita kaunottaria kertynyt jo aikamoinen määrä!

   Poista
 10. Ihanat kärhöt ja hienosti myös kukkivat sinulla! 'Viva Polonia' on kaunis, pitää laittaa nimi listalle, vaikka eipä tuota tule yleensä ostoslistaa kärhöhyllyllä tutkittua :D Mukaan lähtee hyvän näköinen yksilö, jota ei vielä itsellä satu olemaan.
  Tuota Navettapiian mainitsemaa Comtesse - Hagley -ongelmaa on näemmä liikkeellä muillakin. Pari vuotta sitten ostin itse Comtessen ja kukinnan alkaessa sain todeta saaneeni Hagleyn. Ei siinä muuten mitään, Hagley on kestävä ja runsaasti kukkiva, mutta kun olisin halunnut nimenomaan sen Comtessen.
  Meillä oli monenakin päivänä suunnitelmissa käydä pikkuisen keräämässä mustikoita, mutta eipä ole huvittanut sateella marjaan lähteä. Toivottavasti vattujen kypsyessä olisi poutaisempaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen lajikemäärä on suuri, joten aina löytyy myymälöistä uusia ennennäkemättömiä kaunokaisia. Toisaalta ei kauheasti haittaa, jos huomaa virheen syntyneen, jos vaan ei värillä ole väliä. Tänään aion itsekin suunnata marjametsään, kun näyttäisi tulevan mukava poutapäivä!

   Poista