maanantai 22. elokuuta 2022

Pitkästä aikaa puutarhassa!

 


Piti oikein miettiä, koska viimeksi olen blogipostausta tehnyt, aika on mennyt muissa puuhissa ja ei ole ollut virtaa kirjata puutarhakuulumisia. Kesä ja loma on tuonut loman myös kirjoittelulta, vaikka en sitä niin ajatellut. Jotenkin ei vaan ole löytynyt inspiraatiota. Kasvit ovat pitkälti samoja, mitä edellisenäkin vuonna, uusia ovat vain muutama sipulikukka, kesäkukkia ruukuissa ja daaliat vähän eri paikoissa, eri värisävyissä. Voisi melkein laittaa viime vuoden postauksia, ainakin kuvat kertovat samoista kasveista.

 

aamuvarhaisella heinäkuussa

 

Sitten tulivat helteet! Mökille syntyi uusi terassi ja kuumat säät vetivät muutenkin veden äärelle. Pikaisesti käväistiin kotona kastelemassa tärkeimmät kasvit ja keräämässä kypsät kurkut ja tomaatit. Reilusti leikkelin aina matkaan kukkakimpun, ei niitä siellä kotona kukaan ollut katselemassa - ja kastelemassa! Menneisiin viikoihin mahtui myös syntymäpäiviä ja auringon täyttämiä marjastusretkiä. Metsämarjat löytyivät nekin mökin nurkilta. Mustikat ja metsävadelmat on nyt poimittu pakkaseen. Pohdintaa tulevista vuosista on pitänyt tehdä vakavasti ja sekin on tuonut tauon blogille; Elämässä tapahtuu lähivuosina niin paljon muutoksia, että yhden pihan "alasajoa" on pakko vähitellen alkaa toteuttamaan! Moni lukija tietää, että ollaan kolmen pihan hoitajia ja tällainen hellekesä ja tulevat hintojen nousut saavat ihmisen miettimään sekä omaa jaksamistaan että talouttaan. Jos helteet vetävät rannalle ja yhtäällä pitäsi kastella tomaatteja ja toisaalla leikata nurmikkoa, niin eihän siinä juuri järkeä ole! Luopumisen tuska on suuri ja niinpä on otettava aikalisää myös uusien kasvien hankintaan ja uusien istutusalueiden rakentamiseen.
Loistokärhö `Blue Angel´ viihtyy uudessa kärhötuessaan


Japaninmagnolia liljojen keskellä.


Puutarhailoa ovat tuoneet runsas liljojen joukko ja loppujen lopuksi hyvin kukkivat kärhöt! Jälkimmäisten joukossa on vasta kukinnan aloittavia, joten pihapiiri tulee olemaan kaunis ja kukkiva vielä useita viikkoja. Työpäivän jälkeen on ihana käyskennellä puutarhassa, kun sieltä tulvii kauneutta ja vahvaa liljojen tuoksua! 

 

Lautasdaalia `Fleurel´
 

Daaliat ovat hitaasti aloittaneet kukkimisensa ja osa ollut suorastaan pettymys! Ostin keväällä joukon uusia juurakoita ja kaikki eivät todellakaan ole olleet sitä, mitä odotin. Mutta iso syy lienee oikullinen kesäsää; alkukesällä oli jo kova hellejakso ja nyt tämä sääilmiö vaan jatkuu. Heikkoa kasvua on sekä ruukuissa että maahan istutettujen joukossa, niin vanhoissa kuin uusissakin juurakoissa. Keväällä sekoitin taas perinteisesti daalianjuurakot ja nimikyltit. Niinpä upeimmat valkoiset ovat nyt vanhassa retropenkissä leimujen keskellä ja sinivalkoisessa Suomi100 - penkissä kukkii 2-värinen pinkki-valkoinen! Voi apua mun kanssa :D


`Lime Light´ kukkii Suomi 100 -penkin päässä


Syyshortensiat ovat nekin jo täydessä kukassa. Viime vuonna Vanilla Fraise piti välivuoden, nyt on kukkaa todella runsaasti, joskin kukkatertut ovat varsin pieniä. Wims Red ja Lime Light tunnetusti kauniita, mutta  vielä löytyy niitä, joiden kauneutta ja kasvua vain ihmettelen:

 


Kolme vuotta sitten löysin Viherpeukaloiden alekorista surkean Safiirihortensian. Siinä oli pieni yksinäinen kukkaterttu ja oksat vinksottivat lähes lehdettöminä. Mutta kasvi ei maksanut paljoa ja sen väri näytti ihanalta! Onnistuisinkohan kasvattamaan tuosta sinivalkoiseen penkkiini monivuotisen pikkupensaan? Vyöhykesuositus kuitenkin oli I (II)! Epäilin, ettei se selviä maassa talven yli, mutta niinpä vain selvisi! Kaksi kesää se kasvoi pelkkänä viherkasvina, mutta tänä kesänä huomasin kolme pientä kukkatertun alkua ja voi, miten olenkaan odottanut niiden aukenemista. Nyt ovat olleet jo muutaman viikon kauniin sinisiä. Kaupasta saa komeita terassihortensioita, mutta jotenkin tämän pikkuyksilön kasvattaminen ja kukkimaan saaminen on paljon merkittävämpää. Mutta voi jalohortensiakin yllättää:Sain vuosi sitten äitienpäivälahjaksi hortensian. Se kukki samoilla kukinnoillaan syksyyn asti ja teki vielä loppukesästä kaksi uutta kukkaterttuakin. Sitten kylmän tullen vein hortensian varastoon, jossa kovimpien pakkasten aikaan käydään miinuksenkin puolella. Suojasin hortensian styrokslevyillä ja hallaharsoilla ja kevättalvella kastelin niukasti. Kun huomasin pullottavia silmuja hortensian oksissa, annoin sille rodolannoitetta. Nyt tämä äitienpäiväkukkanen on tehnyt 20 kukkaterttua! Muutaman olen napsaissut kukkakimppuihin. Hengissä on pysynyt vaikka välillä ovat oksat ehtineet lurpalleen, kun kastelu on ollut vähän heikkoa.

 


Tänä kesänä olen siis ollut erittäin heikosti ihailemassa muiden blogeja. Välliin jäivät niin Avoimet puutarhat kuin Mustilan taimipäiväkin. Yhtään retkeä en ole tehnyt puutarhamyymälöihin. Välillä on osattava vetää henkeä ja "istuttava alas", mietittävä ja harkittava asioita. Nyt, kun kesälomat on vietetty, on taas aikaa enemmän puutarhalle ja sen hoitamiselle. Ja toisten blogien lukeminen saa oman inspiraation toivon mukaan uudelleen käyntiin :)

 

Metsäkatkero


Mukavaa alkanutta viikkoa, nautitaan loppukesän kauneudesta!
 

 

14 kommenttia:

 1. Välillä on ihan hyvä huilata ja levätä ja pysähtyä miettimään mikä elämässä on todella tärkeää.
  Kauniita kuvia ja tunnelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työhyvinvoinnista kuuntelin tänään luentoa, sama pätee molempiin; priorisointi auttaa monesti siinä tilanteessa kun on liikaa lankoja käsissä ja hyvä positiivinen stressi meinaa painua ahdistuksen puolelle. Kiitos, sinulle sanoistasi.

   Poista
 2. Ihan varmasti helteillä on mieluummin veden äärellä. Kolmen puutarhan hoitaminen eri paikoissa on kyllä melkoisen suuri haaste. Olet vaikeiden valintojen äärellä, toivottavasti löydät itsellesi parhaan ratkaisun tilanteessa. Ihania puutarhakuvia ja uskon, että on rentouttavaa käyskennellä noin kauniissa ympäristössä töiden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinta lienee lopulta helppo, mutta sen kanssa eläminen saattaa olla haastavaa. Kiitos voimaannuttavista sanoista!

   Poista
 3. Ah, miten kaunista ja ihanat hortensiat! Omalle safiirihortensialleni olen yrittänyt järjestää niin paljon happamuutta kuin olen pystynyt: upottanut rautaromua maahan ja istuttanut sen havupuiden alle, mutta niin vain sen kukat ovat vaaleanpunaiset :-D Onneksi se sentään elää ja kukkii, niin kuin sinullakin! Tuo vaaleansininen kukka, jonka sinun hortensiasi tekee, on taivaallisen ihanan värinen! Täytynee hankkia havu-rodolannoitetta.
  Elämässä tulee muutoksia ja ratkaisuja täytyy tehdä. Toissapäivänä halasin ihmistä, joka joutui myymään lapsuuden mökkipaikkansa tällä saarella. Kirpeää ja haikeaa, mutta luopumisilta ei voi välttyä. Voimia muutoksiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Safiirihortensian menestyminen jo talven yli on pieni ihme, kukinta sitten se toinen - ja tietysti tuo ihana, ihana väri! Niinpä, elämässä mennään eteenpäin ja harva meistä muutoksilta välttyy. Kiitos sanoistasi, kyllä tästä mielialasta vielä noustaan :)

   Poista
 4. Todella suloinen tuo safiirihotensia 🤍 Ja kaunista kesän kukintaa ja satoa muutenkin.
  Ymmärrän oikein hyvin tuon luopumisen tuskan. Asia pitää miettiä hyvin alusta loppuun, jotta voi sitten hyvällä omalla tunnolla tehdä ratkaisunsa. Eläme etenee joka tapauksessa :)
  Mukavaa elokuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Safiirihortensian kukinnot eivät ole suuren suuria, mutta sininen väri tekee niistä poikkeuksellisen kauniita! Elämä tuo joskus mukanaan asioita, jotka on vaan ratkaistava. Kiitos sinulle sanoistasi! Hyvää loppukesää!

   Poista
 5. Safiirihortensian kukinta on aina iso ihme. Kauniisti kukkii, eikä haittaisi, vaikka samanoloisen kuvan olisi nähnyt viime vuonnakin.
  Aina uuden edessä tai mahdollisen luopumisen edessä minä joudun aina hiljentämään ja pohtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän me toki kasveja joka vuosi vaihdeta, ne mitä olemme hankkineet ja kauniina pidämme, niitähän me kuvataan - joka vuosi :D Rauhoitu, istu alas ja mieti tarkkaan - nämä on myös minun mottojani , kiitos <3

   Poista
 6. Tuossa ensimmäisessä kuvassa on ihanan runsas punahattukeskittymä! Ja miten suloinen tuo 'Blue Angel' onkaan <3 Samoja kasveja me jokainen kuvaamme joka kesä mutta mitäpä se haittaa. Jonain vuonna joku kasvi kukkii yltäkylläisesti, seuraavana vuonna joku toinen.
  Sinulla on ollut isoja asioita mietittävänä. Kolmessa pihassa on hoitamista kenelle tahansa. Mökkiloma on varmasti tehnyt hyvää ja antanut rauhaa pohtia asioita. Talven varallekin on näyttänyt kertyneen hyvin marjoja. Me ehdimme käydä vain yhden kerran marjassa eikä siltäkään reissulta kertynyt kuin pari litraa vadelmia ja litra mustikoita. Joku muu oli ehtinyt vattupaikallemme ensin ja muina sopivina hetkinä on sitten satanut vettä. Onneksi isovanhemmista löytyy ahkeria marjastajia, niin saa talvelle puuromarjoja.
  Mukavaa elokuun loppua!

  VastaaPoista
 7. Hyvä kun palasit, minä kaipasin ❣️ Ihanan näköistä puutarhoissa su, kuten aina, vaikkei olisikaan uusia kasveja. Ymmärrän, että pakko jostain luopua näillä energian/kaiken muun hinnoilla ja se on kyllä niin haikeaa ja vaikeaakin. Kerrassaan upeat hortensiat🥰 Uskon, että todellakin saat tuon ihastuttavan safiirin-jalokiven puutarhassaan menestymään ja saamme mekin toivottavasti täällä päässä sitä sitten ihastella❣️

  VastaaPoista