tiistai 5. lokakuuta 2021

Väriä puutarhassa ja puistoissa!




 

Jos sitä keväällä odottelee ensimmäisiä sipulipiippoja ja silmuja, niin syksyllä odotus kohdistuu leiskuviin väreihin. Ja sitähän on viime päivät ollut tarjolla, niin luonnossa kuin puistoissa ja puutarhoissa! Muutama vuosi aiemmin kaipailin omaan puutarhaani lisää kasveja, joiden syysväri saa ihailua osakseen. Ja nyt muutosta on jo havaittavissa.

 



Komeakuunlilja vaihtamassa väriään!


Vanhoja tuttuja kasveja ovat seinän täyttävä köynnöshortensia ja komeakuunliljat, joiden kummankin kirkkaankeltainen syysväri kestää hetken, mutta on sitäkin näyttävämpi!



Uudet mustikkapensaat saavat anteeksi, jos ei sadon määrä tule olemaan suuri, kunhan jatkavat tuota syysilotteluaan näin syksyisin!


Päärynäpuullakin on kaunis syysväri, joka pääsee esiin tummaa kuusiaitaa vasten.



Pienet angervopensaat ovat syysvärien huippuja! Kaunis lehtimuoto, hillitty kasvutapa, keväinen kukinta, ihan jees, mutta ei kummemmin herätä huokauksia. Vaan kunhan syksy koittaa, niin nämä vaatimattomat peruspensaat aloittavatkin sellaiset sambakarnevaalit jotta oksat pois! Koivu- ja  ruusuangervoja olen istuttanut havukasvien kaveriksi, silloin hieno syysväri pääsee oikeuksiinsa.

 

 

 



Viikonloppuna käväisimme Helsingissä lasten luona, ja olipa väriä sielläkin. Juurikin nuo pensasangervojen loistavat värit tulivat kauniisti esiin! Mutta hienoja sävyjä oli pääkaupungin puistoissa muuallakin!



Syysistutukset ovat olleet keskusteluissa edullisten taimihankintojen yhteydessä. Muutama vuosi sitten ostin näihin samoihin aikoihin todella surkean näköisen Katsuran alesta. Nyt se on jo kaunis pikku pensas ja näkyy ihanasti syksyvärissään kauemmaksikin! 

 


Haltiankukkien lehtiväritys on pirteä kaiken kesää. Syksyllä niiden värisävyt tulevat paremmin esiin, kun ympäriltä alkavat muut kukkijat kadota. Olen istutellut näitä samaan penkkiin, niin saan yhtenäisemmän väriryhmittymän. Yksittäinen pienikokoinen kasvi jää helposti muiden kasvien varjoon. 

 

Vanilla Fraise päättikin tänä vuonna satsata lehtiin!


 

Syyshortensiat hurmaavat kukinnallaan, mutta eipä niiden lehtiväritkään hullumpia ole! Tänä vuonna jäi Vanilla Fraisen kukinta aivan olemattomaksi, mutta sillähän onkin tavattoman kauniin oranssit lehdet, joita en taida olla aiemmin huomannutkaan muhkeiden kukintojen alta. Wims Redkin muutti lehtiensä värisävyn iloisemmaksi!

 


 

 Sormivaleangervon massiivisen kokoiset lehdet ovat alkaneet muuttua tummemmiksi ja saanevat pian kauniin kuparisen sävyn.




Samalla kun ihailee syksyn värejä ja puuhastelee viime hetken töitä pihapiirissä, saa meidän seudulla konkreettisesti kuunnella syysmuuttajien kovaäänistä keskustelua. Valtavat kanadanhanhiparvet lentävät päivittäin eri kokoisina auroina ja jonoina edestakaisin Kymenlaakson yllä. Ihan kuin kävisivät keskustelua, "onko suunta oikea, eilenhän mentiin toiseen suuntaan, ovatko kaikki mukana, onko nyt tuulet suotuisia, onko tankattu, mikä fiilis?" Vahva syksyn merkki, mutta joka vuosi näitä isoja lintuja on aina vaan enemmän!!

 

Keltamarjainen Pylväspihlaja

 

 
 
Uudet vastaistutetut pihlajat ovat komeassa syysasussa, samoin Tuurenpihlaja, jonka lehdet joutuivat kesällä valtaisan kirvajoukkion hampaisiin. Nyt Tuure vasta virittelee syysasuaan, eilen keltaiset, tänään jo oranssit, ehkä huomenna kaikki lehdet loistavat punaisina! Tavispihlajat tiputtivat jo lehtensä, mutta marjat ovat toistaiseksi saaneet olla linnuilta rauhassa.
 
 



 
 

 

Vielä on osa kasveistakin kesäpuvussaan, vaan eihän meillä ole ollutkaan kuin yksi pakkasyö, joka vei kerralla daaliat ja muut aremmat kasvit. Niinpä nautitaan nyt tästä syyskauneudesta, joka pian katoaa sateen ja tuulen matkassa!

Mukavaa viikon jatkoa!

 

 

16 kommenttia:

 1. Syksyn väriloisto on omaa luokkaansa ja kuin viimeinen silaus luonnolta ennen marraskuuta ja alkavaa talvea; kaikki peliin ennen kuin loppuu :) Upeita kuvia olet ottanut ja niistä käy upeasti esille, kuinka monipuolista syksyn värikylläisyys on 🤍 Kaunista syksyistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, kaikki peliin ja sitten talvilepoon! Kyllä luonto osaa!

   Poista
 2. Oi kun ihania värejä! Blogeissa ihastelen kovasti pensasmustikoita. En ole varma, ostaisinko sellaisen edes niiden marjojen takia, kun joka paikassa näytetään tuota mahtavaa ruskaväriä, sehän täytyy hankkia ihan ruskan takia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän marjastamisesta ja mustikat tulee kyllä poimittua metsästä. Mutta mustikkapensaiden syysväri on aivan huippuluokkaa. Eikä se satokaan haitaksi ole, tulee kuitenkin vasta toisena.

   Poista
 3. Todella kauniita ruskan värejä. Ihan parasta syksyssä. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmetellä täytyy, miten luonto osaakin värjätä maailman kauniiksi!

   Poista
 4. Upeaa :) Kyllä kannatti ostaa katsura. Niin kaunista puutarhassasi. Kiva ruskareissu Helsinkiin ja vielä lapsosten luokse, ihanaa. Nyt hykerrellen huomasin, että olet kirjoittanut syysostoista, pitää mennä lukemaan kipinkapin. Onnellista syksyä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Katsura tosiaan voi hyvin ja ilahduttaa kauniilla lehdistöllään! Syysostosreissut näyttävät olevan minun juttuni!

   Poista
 5. Oi, että voikin olla kauniita sävyjä. Kuunlilja on heittäytynyt värinvaihdossaan suorastaan eksoottiseksi. Katsurasi on myös aivan ihana. Kannatti antaa alekasville uusi mahdollisuus.
  Minusta on mukavaa, että monet ovat tehneet vartavasten näistä syyssävyistä postauksia. Siten löytää yhä uusia kasveja, joita voi omaankin pihaan istuttaa. Minun kaksi elossa olevaa pensasmustikkaani ei suuren suurta satoa antanut, mutta niiden huikean punainen syysasu palkitsee senkin edestä.
  Parhaillaan tuulee siihen malliin, ettei kohta enää lehtiä puissa ja pensaissa ole. Nautitaan näistä kauniista ruskahetkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kasvia minäkin olen ostanut toisten postauksia ihaillen. Mustikat ostin juurikin kauniin syysvärin takia, mutta olisihan se kiva, jos marjoista vaikka kakukn koristetta joskus saisi :) Nopeasti tämä syksyinen kauneus katoaa, sade ja tuuli siitä pitävät huolen.

   Poista
 6. Kaunista on ruskan aikana. Useat kasvit tulevat ruskan aikana ihan eri tavalla esiin, kuin kesällä. Pensasmustikoita ei kannata haudat perimmäiseen nurkkaan ruskavärin takia. Olen parikin kertaa ollut jo hankkimassa pensasmustikoita, aina vain perennat vievät voiton, mutta tuo ruskaväri on niin hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikat ovat aika arvokkaita kasveja - sekä myös jänisten suosikkeja! Jotentarkkaan on mietittävä, kannattaako pelkän värikkään lehdistön vuoksi hankkia. Mutta toiveenahan on marjaisat mustikkapensaat, niin hyöty tuplaantuu!

   Poista
 7. Oi, miten hyvin olet saanut vangittua ruskan upeat sävyt kuviisi. Tämän vuoden ruska on ollut oikein onnistunut. Minun keltamarjainen pihlajani on aivan samanvärinen kuin sinun kuvassasi.
  Ihana tuo sinun katsura, minun omani pudotti jo kaikki lehtensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan hullaantunut noihin uusiin pihlajalajikkeisiin. Nyt, kun edullisesti löysin näitä jalostettuja pihlajoita, oli ihan pakko hankkia muutama, varsinkin, kun ruskavärit olivat juuri tulossa lehtiin. Katsura vielä sinnittelee, vaikka ympärillä käy kova tuuli!

   Poista
 8. Ihanaa, miten luonto hellii meitä väreillä ennen talven tuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, voimaa väriterapiasta ennen pimeää syksyä ja valkoista talvea:)

   Poista