sunnuntai 26. elokuuta 2018

Vielä on kukkakesää jäljellä


Viikko vierähti, taaskaan ei koneen äärelle ole ehtinyt. Onneksi kukkaset jatkavat kukkimistaan, niin niitä ehtii ihailemaan, vaikka joku päivä jäisi väliinkin.


Toisella pihalla oleva projekti etenee hienosti, työn ilo on palannut, mutta sen rinnalla palasi kipu kyynärpäähän, ja nyt täytyy hetkeksi jättää taas lapiohommat.

  Viimeiset jalokärhöt, `Jacmannii´ ja `Hagley Hybrid´ ovat kukkineet heinäseipäissä jo jonkin aikaa.


 Kärhöjen juurella kukkivat siemenistä kasvatetut Ahkeraliisat. Jos kauan toivotut sateet eivät jatku päivätolkulla, eikä tulisi ihan vielä yöhalloja, niin niidenkin väreistä ehtisi nauttia.


Näille loistokärhöille on aikoinaan tehty syvä istutuskuoppa, arvelisin metrin verran. Kova savimaa on poistettu ja tilalle tuotu peltomultaa. Toki kasveja ei metrin syvyyteen istutettu, mutta juurille jäi hyvää tilaa kasvaa ja olla suojassa talven pakkasilta. Juuriston olen maan jäädyttyä suojannut kuivilla lehdillä ja havuilla. Vasta viime vuosina olen alkanut lisätä hiekkaa kasvin tyvelle, ettei lakastumistauti tuhoa kasvia ennen kuin se ehtii edes kukkaan. 


Nämäkin osaavat jurottaa ja antaa odottaa itseään, ennen kuin maasta edes nousee alkuakaan. No sitten tuleekin usein kiire, että ehtivät kunnolla kukkia. Viime kesä olikin kukinnaltaan ehkä surkein koskaan.

 

 Kesäkukkaset ovat piilottaneet alleen jaloangervot, jotka  alkukesästä nousevat suojaamaan kärhöjen tyveä liialta auringonpaisteelta. Samoin krookukset täyttävät penkin jo keväällä.


 Tummalehtinen Oxalis, pihakäenkaali, valtaa myös kasvualustaa ja siementää tehokkaasti, mutta se on helppo kitkeä pois sieltä, mihin sitä ei halua, Tuohon ahkeraliisojen kaveriksi se sopii väriltään mukavasti.
Eilen vietettiin Mustilan Arboretumissa vuosittaista Taimipäivää. Sieltä ja uudesta projektistamme seuraavassa postauksessa.Nyt meillä sataa ja vieläkin jaksan iloita siitä!

Mukavaa viikon alkua kaikille!34 kommenttia:

 1. Todella kaunista kärhöjen kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko, sinun kärhösi ovat myös varmasti kukkineet hienosti:)

   Poista
 2. Rehevän kukkaisa on tuo alue! Pihahommat ovat ankaria kyynärpäille. Jomottaa se välillä itsellänikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kun savimaa saa sopivasti kosteutta, alkaa rehevyys näkymään. Kesä oli kyllä kaukana rehevyydestä osassa pihaa. Kyynärpää alkoi jo talvella vaivata, mutta en ymmärtänyt hoitaa riittävän hyvin. Nyt tuo "tenniskyynärpää" ärtyy tosi vähästäkin puuhasta:(

   Poista
 3. Upeat kärhöt! Ja sopivat hyvin ahkeraliisojen ja käenkaalin kanssa samaan penkkiin. Mielenkiintoinen uusi projekti näyttäisi olevan siellä työn alla. Nyt on hyvä aika puutarhaprojekteille, helle ei vaivaa ja on jopa satanutkin.
  Oli mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia, kiva kun bongasit minut :) Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta rehevästä, värikkäästä istutusalueesta olen itsekin melko tyytyväinen. Oli tosiaan kiva nähdä:) Arvaa vaan, riittävätkö ostokset tuolle läänille, ehei!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, ja juu, työmaa on mieleinen:) Tervetuloa blogiini lukijaksi. Tuula!

   Poista
 5. Vautsi, mitä kärhöjä. Toivotaan, että kyynärpää leppyy äkkiä! Kivaa uutta viikkoa Siulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi tosiaan, ovat hienosti kasvaneet ja nauttivat edelleen lämpimistä päivistä! Kyynärpään kanssa on vaan vissiin tultava toimeen, kun ei näitä puuhia osaa olla kovin pitkään tekemättäkään. Mukavaa viikkoa teillekin!

   Poista
 6. Hienot kärhöt sinulla. Minulla on niitä varmaan kolme . Kaksi mökillä ja yksi rivarilla. Ne on aika huonolla hoidolla mutta toivottavasti sinnittelevät kunnes kerkiän niidenkin paikat kunnostamaan. Minulla on yksi ahkeraliisa mikä alkaa nyt vasta piristymään kukinnassa. Nyt kun tuli vähän viileämpi. Sinulla ne kukkii mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat tänä kesänä olleet ihailun ja onnistumisen kohde! En juurikaan niitä menettänyt viime talvena ja vanhat kukkivat kauniisti ja kauan. Joka vuosi vannon, etten kylvä ahkeraliisoja, ostan kaupasta, jos siltä tuntuu. Mutta loppukesällä niiden kukinta on yleensä onistunutta ja ilo silmälle.

   Poista
 7. Upeasti kukkivat kärhösi! 'Hagley Hybrid' ja 'Jackmanii' ovat hieno pari. Jes, työmaa! Niitä on aina kiva seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on työmaa, mistä riittää pitemmäksikin aikaa, paitsi, että meillä miehen kanssa tuppaa hommat lähtemään vauhdilla liikkeelle, ja ei siinä sitten kauaa menekään, kun on jo valmista:)

   Poista
 8. Hyvä kärhöpari ja komiasti kukaski. Ei ihime....metrinen kuappa!!! Mulla lissujen kasvatus meni totaalisesti piälehen. Hyvännäkööstä rojektiaki pukkaa. Toivottavasti kyynärpää antaa pia myären.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyynärpää joutuu koetukselle, mutta on niin mielenkiintoinen juttu, että ehkäpä vaivatkin unohtuvat, katsotaan. Ahkeraliisoista uhkasi tulla venyneitä ruipeloita, mutta nyt niillä tuntuu olevan mainio kasvu- ja kukintavauhti päällä.

   Poista
 9. Kärhösi kukkivat kauniisti. Ahkeraliisat sopivat hyvin kärhöjen tyvelle.
  Viime päivinä on satanut runsaasti, mutta parissa paikassa omassa puutarhassani kaivaessani kosteus ei ulotu kovin paljon pintaa syvemmälle. Lisää siis saa sataa ainakin täällä meillä.
  Vaikuttaa mielenkiintoiselta projektilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kauan saa sataa ja reippaastikin, ennen kuin kaiken kesää kuivunut maa on imenyt itseensä niin paljon kosteutta, että siitä on kasveille hyötyä. Nyt onneksi kaikki näyttävät elpyneiltä, saa nähdä sitten, miten ovat jaksaneet valmistautua tulevaan talveen. Tuossa juurella kasvoi ennen samettiruusuja, mutta laajensin vähän penkkiä, niin sammareita ei olisi riittänyt ja nuo taitavat sopia paremminkin väreiltään. Toki ovathan ne vähän kirjavia;)

   Poista
 10. Oi mitkä kärhöt, upeita! :) Ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt nauttivat olostaan ja jakavat iloa meille:) Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 11. Toivotaan sateita, mutta lempeitä sellaisia, että saadaan vielä nauttia kukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, Ansu, saa sataa, kunhan ei kaada kasveja lakoon ja riko terälehtiä:)

   Poista
 12. Upeat kärhöt! Mielenkiinnolla odotan projektipostausta.

  VastaaPoista
 13. Kaunista ja kukkaisaa! Mukavia elokuun vika päiviä.

  VastaaPoista
 14. Voi, miten kaunista! Minäkin olin Mustilassa, emme sattuneet törmäämään. Katse taisi olla tiukasti taimivalikoimassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin juuri postauksesi ja harmittelin, ettemme tavanneet. Mutta väkeä oli paljon ja tosiaan taimiahan siellä katseltiin.

   Poista
 15. Vallan komeita kärhöjä sinulla onkin!
  Ne eivät täällä lämmössä jaksa kasvaa.
  Ahkeraliisan sukulainen sen sijaan kukkii ja rehottaa vaikka suoraan polttavassa auringossa! Sitä olenkin kovasti ihmetellyt täällä kun Suomessa se aina piilotetaan varjoisempaan paikaan. Taitaa olla hieman eri lajike vaikka samalta näyttääkin.

  Tunnelmallisia elokuun hetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, on siis jokin kukkanen, jota ei sinun upeista kuvistasi löydykään. Kärhö tosiaan ei ole paahteen kasvi vaikka valosta ja lämmöstä pitääkin. Ahkeraliisakin tykkää valosta, mutta paahtava aurinko ei ole senkään juttu. Kiitos samoin sinulle, Susanna

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Ennen tuossa alla kasvoi samettiruusuja, mutta nyt vaihdoin ja itsekin pidän näistä väreistä.

   Poista