tiistai 12. lokakuuta 2021

Haravalle töitä!

 Vielä viikonloppuna puutarhassa näytti tältä:

 

Grande Finale!

 

Vaikka syksyn värikkäitä kasveja on jo kuvattu valtavasti, oli pakko tarttua kameraan, sillä suurimmat puutarhan kasveista olivat nyt päättäneet pitää vielä omat värikkäät juhlansa ennen kuin kylmyys, sade ja tuuli vievät lehdet lopullisesti maahan, ja haravan kanssa huitova puutarhuri pääsee tositoimiin. Yleensä lähes mustana komeileva, tummanvioletti purppuraheisiangervo Diabolo hehkui nyt oranssinpunaisena kuin olisi tulessa! Pensas on kasvanut suureksi ja vie ison osan pihan keskeltä. Mutta kesäkuinen kukkarunsaus ja tämä syksyn loistava väri ovat syitä, miksi kasvi saa olla tuossa näkyvällä paikalla. Olen joka vuosi leikannut Diaboloa reippaasti, osan oksista alas asti, toisia latvoen, jotta sen muoto pysyy hyvänä. Eikä pensas ole leikkaamisesta moksiskaan!

 

Purppuraheisiangervo `Diabolo´

 

Samaan aikaan perheomenapuu oli pukeutunut kirkkaan keltaiseen ja antoi hyvän taustavärin Diabololle sekä syyshortensia Lime Lightin komeille kukinnoille. Keltainen väri suorastaan valaisi pihaa! Kerran olen jo ruohonleikkurilla ajanut omenapuun alle pudonneet lehdet, nyt viikon puolivälissä tuo viikonlopun kauneus on valahtanut lähes kokonaan maahan.  

 
 

Päätypihan ja oleskelupihan välissä on korallikanukkapensas, jonka alta tullaan sisälle puutarhaan. Vielä edellisessä syysväri -postauksessa tämä pensas oli aivan vihreä. Vaan viikonloppuna sekin osallistui juhlintaan täysillä, nyt ovat lehdet maassa kaarikäytävän lattialla aivan kuin juhlien jälkeiset koristeet konsanaan :)

  


 

 


On vielä yksi, joka jatkaa juhlintaa aikomattakaan vielä lopettaa, se on Hevoskastanja! Jos olisin aikoinani uskonut, että onnistun pienestä taimesta kasvattamaan puun, niin en olisi istuttanut hevoskastanjaa tuohon paikkaan, lähelle naapurin rajaa. Sen lehdet nimittäin ovat viimeiset, jotka tuuli lennättää maailman teille, varmasti vasta sitten, kun naapuri on vienyt jo haravat varastoon! Onneksi lehdet ovat niin kookkaita, että ne useimmiten tipahtavat suoraan alaspäin, tavallinen tuuli ei niitä helposti kauemmas lennättele. Nyt puu alkaa vaan olla jo niin suuri, että latvus uhkaa nousta kuusiaitaa korkeammalle. Viime keväänä teimme varsin rajun leikkauksen latvukselle, eikä se tuntunut kastanjaa haittaavan - päinvastoin, siitä tuli varsin tuuhea puu! Joskus hevoskastanja on pukeutunut kuparinoranssiseen syysasuun, nyt väri on tavallisempi, iloisen keltainen.

 


 


Muutaman kanervan ja hopealangat ostin jo viikkoja sitten, nyt on siis syysistutusten tekokin päässyt alkuun. Lisää callunoita pitäisi hankkia, sammalten päälle laitetut kurpitsat eivät nimittäin pakkasia kestä, sisällä sen sijaan pysyvät varsin pitkään koristeina.

Kurtturuusut osallistuivat viikonlopun juhliin, ei riitä, että `Snow Pavement´ kukkii kauniisti  ja tuoksuu hyvältä, vielä syysvärikin on huippukaunis!Viime syksynä  - taas kerran alennuksesta - ostetut lamoherukat ovat kasvattaneet kesän aikana runsaasti pitkiä lonkeroitaan ja kietoneet vanhan kuusenkannon oksiinsa. Nyt ympärillä on mustaa ja harmaata ja herukoiden kirjavasti värjäytyneet lehdet tuovat sitä kaivattua väriä pihan laidalle.Puistoatsalea Tarleena erottuu hyvin mahonian ja adantumin joukosta. Vähän on lehtiin tullut ikäviä laikkuja, mutta värihän on muuten hieno!Tarleenan ympärillä sen sijaan eivät syysvärit kiinnosta!  Tarha-adiantum vain kasvattaa sormimaisia lehdyköitään ja mahonia kiiltää komean vihreänä. Takana pilkottaa Korsikan jouluruusu, joka ei toistaiseksi ole ostohetkeä lukuunottamatta kukkinut puutarhassa.  Tarleenan takana kasvaa myös vuosi sitten ostettu metsäkatkero, joka kukki tänä vuonna, mutta en huomannut ottaa siitä lainkaan kuvia. Nyt kasvi on jo selvästi siirtynyt talvilepoon.Vaikka otsikko maintsee haravan, en sitä näihin kuviin kuitenkaan ottanut. Eilisen illan touhusin etupihan syreenin- ja pihlajanlehtien seassa, tänään sataa kaatamalla, joten eivät ne juhlijoiden värikkäät "mekot" mihinkään lentele muutamaan päivään.  Muutama daalianjuurakkokin on vielä maasta nostamatta, on ollut niin lämmintä, ettei niilläkään ole ollut kiirettä. Toki varasto alkaa olla melkoisen täynnä juurakkoastioita,  joten muutama menetys ei edes haittaa.
Pimeys tulee jo kovin aikaisin ja ulkotöille jää arkena entistä vähemmän aikaa. Toisaalta kynttilät ja valosarjat antavat mukavaa tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Mikäs sen mukavampaa, kun pujahtaa toisen kotimme ulkosaunaan villiviinin peittämän valoverhon alta!

Mukavaa viikon jatkoa!

14 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea ja katsoa kuvia syyspuutarhastasi. Vihreä tuija, purppuraheisiangervo ja muut pensaat näyttävät kivoilta. Hevoskastanjan lehdet ovat tosiaan mahtavan kokoisia. Atsaleat näyttävät upeita sävyjä syksyllä, se oli minulle iloinen yllätys. Täytyy ehkä ostaa arboretumiin vielä joku atsalea entisten lisäksi.
  Oi miten hienolta näyttääkään valosarjalla koristeltu villiviini, ei ihme, että siitä alta on mukava pujahtaa saunomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän pitkään on saanut syysvärejä katsella ja ihastella. Nyt kaikki suurimmat kasvit ovat värjäytyneet upeasti. Atsaleat ovat myös kauniita ruskaväripilkkuja puutarhassa.

   Poista
 2. Puutarhassasi on todella hieno Grande Finale. Minusta tuntuu, kuin tämän syksyn ruska olisi ollut erityisen loistelias ja pitkäkestoinen. Ehkä pitkällä helteisellä kuivuudella on osuutensa. Nyt lehtisato on kiihtynyt ja ruska alkaa olla mennyttä.
  Korallikanukka on hieno syysasussaan. Naapurissamme on valtava korallikanukka, jonka ruskaa pääsemme mekin ihastelemaan. Diabolosi on varsin muhkea. Hyvä tietää, ettei se ota leikkaamisesta nokkiinsa. Sitähän minä vähän aikaa sitten postauksessani pohdiskelin. Vielä en ole saksien kanssa Diabolon ääreen ehtinyt, mutta lähipäivinä olisi tarkoitus.
  Hevoskastanja on näyttävä puu. Ihailen niitä aina puistoissa, mutta onneksi olen ymmärtänyt pitää näppini erossa. Meillä ei olisi niin suurelle puulle tilaa.
  Nyt on sopiva hetki viritellä kausivaloja ulos. Valaistu villiviinisi suorastaan kutsuu luokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa itsekin ajattelin, värikästä syksyä on kestänyt jo pitkään ja se on ollut hieno! Korallikanukka ja Diabolo ovat tosiaan pistäneet parastaan. Meidän hevoskastanja on pakko pitää matalana pikkupuuna, mutta näköjään sillä olisi mahdollisuus kasvaa huippumittoihin. Sain taimen aikoinaan lasten vaarilta, siellä mummolan pihalla kasvoi suuri kastanja ja aina jokunen siemenestä kasvanut taimi. Ei tullut mieleenkään, että puu voisi joskus intoutua noin kasvamaan :)

   Poista
 3. Hienoa värien hehkua. Nyt puut ja pensaat ovat loistaneet mitä upeimmissa väreissä.
  Kaikki valot puutarhassa alkavat olla enemmän kuin tarpeen. Kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ovat värit jo kadonneet ja valot toisaan alkavat olla ajankohtaiset.

   Poista
 4. Vautsi vau, mikä ruska! Meillä on puutarhasta lehdet herukoita lukuunottamatta tippuneet. Haravointiin lehdet, sullottiim säkkeihin ja vietiin puutarhajätepaikalle. Oli mukavaa hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun saa pihan haravoitua, on hieno fiilis, tulee niin siistä!

   Poista
 5. Huikean komeita ruskavärejä! 'Diabololla' on mukavan värikäs ulkoasu koko kasvukauden ja se pitää lehdistään kiinni vielä siinäkin vaiheessa kun kaikki muut ovat joutuneet luovuttamaan. 'Tarleenalla' on myös upea syysväri. Jokohan omani on yhtä hieno? Lupaavia merkkejä oli viime viikonloppuna jo havaittavissa mutta täällä on kyllä tuullut niin rajusti, että monet kasvit ovat kaljuuntuneet. Ei mikään mukavin syyssää.
  Kauniita kransseja olit tehnyt (edellisessä postauksessa). Tuli taas innostus kokeilla itsekin. Pitäisi vaan käydä keräämässä materiaalia.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diabolo hehkui vieläkin hienommin hetkisen, ennen kuin kaikki lehdet olivat varisseet maahan. Nyt ovat säät aika karmeita, vaan eipä tule talvea ja uutta kevättä, ennekuin tämäkin on koettu. Kranssien teko on ihanaa, mutta aina ei löydy materiaaleja ja aikaakin tekemiseen saa kulumaan.

   Poista
 6. Syksyn väriloisto on ollut todella upeaa tänä vuonna.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kyllä, sitä on ollut, vaan nyt alkaa kaikki lehdet olla tippuneet. Odotellaan siis talvea!

   Poista