maanantai 14. joulukuuta 2020

Kierrätyskynttilöitä

Meillä poltetaan paljon kynttilöitä. Kotona, mökillä, puutarhahuoneessa... aikaisesta syksystä läpi talven, aivan kevätiltoihin asti.

 


 

Kynttilöistä jää myös jäljelle paljon käyttökelpoista materiaalia, ja kierrättäjä kun olen, niin uudestihan nuo kynttilänjämät meillä usein valetaan. Nyt oli kertynyt muovikassillinen eri värisiä kynttilän pätkiä ja -kantoja, ystäväkin oli tuonut kynttilänjämänsä kekoon :) Olisi varmasti tärkeämpiäkin jouluhommia tiedossa, mutta tällainen askartelupäivä hoitaa myös mieltä ja tuo yllätyksen iloa, kun ei voi olla aivan varma lopputuloksesta. Edelliseen kynttilänvalu -postaukseen pääset halutessasi  tästä.

 


 

Vanha kattila on säästetty aivan tätä tarkoitusta varten, mutta nyt sulatimme samaan aikaan sekä valkoisia että värillisiä, joten käytössä olevan kattilankin saa kyllä helposti puhtaaksi. Kynttilämassaa suositellaan sulatettavaksi vesihauteessa, jottei sula steariini vain pääse kuumenemaan liikaa ja syty palamaan. Kansi kannattaa pitää lähettyvillä ja ei saa jättää sulatettavaa massaa hetkeksikään vartioimatta. Ei meillä toki vahinkoa ole koskaan päässyt käymään, mutta silti kannattaa olla vaikka vähän liiankin varovainen.

 


Kun into kynttilöiden tekoon iskee, niin olisi hyvä olla varattuna myös sopivia muotteja, mihin sula steariini kaadetaan. Purkkeja oli meilläkin niukasti. Onneksi löytyi kertakäyttömukeja, joista syntyi kivoja pieniä kynttilöitä. Lasipurkkeihinkin valoimme ja niihin kiinnitimme sydänlangan kuumaliimalla pohjaan. Pahvi- ja muovipurkkeihin teimme reiät, alle solmu ja maalarinteipillä reikä piiloon, ettei sula massa valu pohjareiästä ulos. Kuten kuvasta näkyy, unohtui teippi muutamasta purkista ja eihän sula neste suurta reikää tarvitse, kun se leviää pitkin pöytää. Kattilan reunakin voi valuttaa ikävästi steariinit ohi pienen muotin, joten kannattaa suojata pöytä kaikelta varalta! Koska sydänlanka on askarteluliikkeestä valmiina ostettua, palavat kynttilät kauppojen kynttilöiden veroisesti.

 

  


 


Jostain syystä sydänlangan juureen syntyy massan jäähtyessä syvä kuoppa, joten massaa on hyvä jättää odottamaan. Osaan jouduin lisäämään parikin kertaa uutta steariinia keskelle kynttilää, siksi joissakin näkyy eri värinen keskusta. Jämistä kun ei voi tietää, minkä sävyisiä kynttilöitä saat. Kun annat hetken massan kovettua ja lisäät vasta sitten loput, saat kivoja raitoja ja sekoituksia.

Kun ulkona lyhdyissä palaa kynttilöitä ja jäälyhdyt valmistuvat pakkassäällä, voi näitä kierrätyskynttilöitä hyvin käyttää vaikka silloin, jos ei lopputulos ole aivan priimaa. Nyt sain verannan lasipurkkeihin uudet joulunpunaiset kynttilät!

 

Iloista joulunodotusta!

28 kommenttia:

 1. Onpa hienoja! Minäkin teen kierrätyskynttilöitä miltei joka syksy. Se on hauskaa ja tunnelmallista jouluvalmistelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan olekin! Saa toimia itse suunnittelijana ja lopputulos on aina erilainen.

   Poista
 2. Tulipa kauniita. Itse tehdyssä parasta on juuri siinä, että jokainen kynttilä on omanlaisensa. Ei todellakaan tarvitse olla priimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin. Joskus olen tehnyt myös pitkiä kynttilöitä, mutta nämä paksut tulevat helpommalla ja nopeammin valmiiksi.

   Poista
 3. Hyvin sait värit pysymään puhtaina. Sulatit varmaan punaiset kaikki yhdessä? Koulussa tehtiin kerran ja niistä tuli aika rumanvärisiä, taisi olla useampaa väriä sekaisin.
  Komeita nuo pringles-purkeissa? tehdyt ja useampaa väriä. Noita kestää taas hetken poltella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, punaiset omanaan ja siniset omanaan. Valkoista eli kirkasta voi laittaa sellaisenaan tai sitten sekoittaa muun värin kkanssa ja saa vaaleampia kynttilöitä. Lopussa pistin sekaisin kaikki, mitä jäi jäljelle ja oli joku harmaakin mukana, mutta siitäpä tulikin oranssinpunaisen kanssa aika upea yhdistelmä!

   Poista
 4. Olisipa kiva tehdä viikonloppuna omia valoksia. Vähän olisi jämiä ja ihan ostettuja aineksiakin jäljellä edellisestä inspiraatiosta😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa puuhaa, vielä ehtii saada uudet kynttilät jouluksi.

   Poista
 5. Hienoja! Pringlespurkeista saa kynttilöiden pintaan hienon huurteen. Pitäisikin tehdä kynttilöitä joskus, tosin jämiä ei löydy kun poltan lähinnä kruunukynttilöitä ja niiden jämät menee uunien sytyttämiseen. Mutta äidillä olisi ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilepa vaan, joku pyytelee työkavereiltaankin kynttilänjämiä, joulun jälkeen olisi varmasti materiaalia...

   Poista
 6. Kivoja kynttilöitä tulikin. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyviä valontuojia, ja säästytään turhalta jätteeltä.

   Poista
 7. Kertakäyttömukit onkin hyvä idea! En ole hoksannut, kun ei niitä muuten tule käytettyä. Viimeksi kynttilöitä valaessa oli purkeista pulaa. Omani eivät pala yhtä hyvin kuin kaupan kynttilät... En kai oikein osaa valita sopivan paksuista sydänlankaa. Sinulla tuli hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydänlangalla ja kynttilän paksuudella on kyllä iso merkitys. Ei minunkaan tekeleeni aina hyvin pala, joskus lanka uppoaa massaan ja sitä on vaikea saada uudestaan syttymään, joskus taas liekki on turhan iso ja kynttilä tuppaa savuttamaan. Mutta kun eivät mitään maksa, ei nuokaan epäonnistumiset haittaa.

   Poista
 8. Hienoa kierrätystä mitä minä en tässä muodossa kyllä ole tehnyt. 🤗 ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tässä on myös huvi ja askartelu pääosissa:)

   Poista
 9. Kivaa tekemistä käsille ja kaunis lopputulos! Ja ihanat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri sitä; mukavaa näpertelyä ja melkoisen nopeasti pääsee näkemään lopputuloksen.

   Poista
 10. Hienoja kynttilöitä! Minäkin olen kerännyt kynttilänjämiä talteen, mutta vielä en ole kokeillut valamista. Nuo kertakäyttömukit olivatkin hyvä vinkki valuastioiksi. Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa tekemistä ja nopeasti pääsee näkemään lopputuloksen. Kertsimukit on helppo ja käytettykin sopii hyvin näihin hommiin.

   Poista
 11. Onpa ihana harrastus tuo kynttilöiden valaminen. Itse en ole koskaan sitä kokeillut. Varmasti mukavaa puuhaa, ja tuloksista pääsee nopeasti nauttimaan. Hyvää joulunodotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaahan se on! kiitos, samoin sinulle hyvää joulua!

   Poista