sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kierrätä kynttilänjämät!

Ethän vaan heittänyt loppuunpalaneita kynttilän jäänteitä roskiin? Meillä välipäiväpuuhana sulateltiin vanhoja kynttilän pätkiä ja askarreltiin uusia kynttilöitä. 


Äidin ja isän kanssa on kynttilöitä valettu jo kauan sitten lapsena. Kun omat lapseni olivat pieniä ja tuli paljon pilttipurkkeja, isäni alkoi valaa uusia kynttilöitä pieniin purkkeihin. Sama perinne on nyt jatkunut kymmeniä vuosia. Olin säästänyt jo muutaman vuoden kynttilän jämiä ja nyt päätin kierrättää ne talven tunnelmiksi. Sain miehen apulaiseksi, niin tästä tuli mukava yhteinen projekti:)

 

Tarvitsin siis pieniä lasipurkkeja ja pohjallisia pahviputkiloita, steariinia, sydänlankaa ja tikun, jolla pitää lanka suorassa. Ainut asia, minkä olin ostanut, oli sydänlanka.


Sydänlangan kiinnitimme ensin tuikkukynttilöistä jääneeseen metallikantaan, jonka sitten liimasimme kuumaliimalla purkin pohjaan kiinni.


Pahvipurkkeihin teimme vain solmut astian pohjaan. Valmiit kertismukeihin tehdyt kynttilät käännettiin ylösalaisin.


Sulatin eri väriset kynttilät eri kattilassa, joten sain raitoja tai yksivärisiä kynttilöitä. Pidin pienen tauon eri värien kaatamisen välissä, mutta massan ei tarvitse olla täysin jäähtynyt.


Lasipurkkeja on helppo laittaa ulos jää- ja kynttilälyhtyihin. Lasi suojaa tuulelta ja kynttilä palaa jopa usean vuorokauden. 

Muistathan kuitenkin, että steariini kuumenee nopeasti ja voi syttyä palamaan, joten kattilaa on vahdittava kaiken aikaa, levy pidettävä pienellä ja kattilan kansi lähellä. Eipä haittaa, vaikka sammutuspeittenkin muistat ottaa esille.


Kun kerran steariinikattila oli esillä, revin ja askartelin vanhoista kananmunakennoista sytykekukkasia. Yhdellä kukkasella (tai vain puolikkaalla) saat helposti takkatulen syttymään. Hömppä kun olen, niin hitunen turhamaista blingblingiä syntyi, kun sirottelin hilettä kuumaan sytykekukkaseen.


Näistä syntyy mukavia kesätuliaisia mökkireissuille tai vain ilahduttamaan omaa takanreunusta.
 

Vielä on hämärää ja pitkä talvi edessä, mutta onneksi lumi tekee maiseman valoisaksi. Odottelen hiihtokelejä ja nautin talvesta, samalla, kun katse siirtyy odottamaan aurinkoa ja sen lämmittävää voimaa.


Hyvää alkavaa vuotta kaikille!

44 kommenttia:

 1. Varsin oivallinen ja tuttu tapa kierrättää kynttilöiden loput! Nuo sytykeruusut ovat tosi kauniita, myös sytykesipsit ovat tosi helppoja tehdä ja kivoja niin omassa käytössä kuin tuliaisena kauniissa paketissa.

  Oikein mukavaa alkavaa uutta vuotta myös Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sytykesipsit ovat myös kivoja, niitä teen seuraavalla kerralla:)

   Poista
 2. Just olen poltellut omatekemää kynttilää tässä pari iltaa. :) Sain tutulta lahjaksi jo vuosi sitten muutaman pallon- ja munanmuotoisen kynttilämuotin, niin ne on tullut nyt ennen joulua testattua, ja yhteen karkkipurkkiin (just semmonen pahvipötkylä) valoin yhden kynttilän, joka on vielä vähän kesken. Mutta en tänä jouluna ihan hirveän montaa kynttilää ole tehnyt, kun viime vuonna urakoin isot jämäpussilliset uuteen muotoon. Heh. Onnellista uutta vuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelenkin nähneeni sinun kynttiläsi, kivaa puuhaa:)

   Poista
 3. Hyvä tapa uudistaa jämäkynttilät. Meillä tulee lähinnä kruunukynttilöiden pätkiä, ne käytän sellaisenaan takan sytyttämisessä apuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet kynttilänmurut käyvät tosiaan sellaisenaan sytykkeeksi. Mökillä, kun takka ei aina meinaa syttyä, on hätäapuna usein steariininmuruja.

   Poista
 4. Tulipa niistä hyvin kauniita. Raidalliset on söpöjä! Ja romanttinen hetki miehen kanssa kaupan päälle. Itse olen haaveillut 15 vuotta kynttilöiden tekemisestä, en tajua miksen muka saa aikaiseksi...sulatan kyllä meidän kynttilänjämät ulkoroihuissa, jotka palavat sitten pidempään. Mitään ei jätetä! Sytykeruusut tulisivat ainakin meillä ihan tarpeeseen kun välillä tuskastelen meidän puusaunan syttymisen kanssa. Onnellista uutta vuotta sinulle toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ulkoroihuthan ovat vallan oiva paikka käyttää jämät. Ei meilläkään kovin usein kynttilöitä valeta, mutta noita sytykkeitä tulee joskus tehtyä, mökkisauna ja takka tarvitsevat välillä sytytysapua:)

   Poista
 5. Upeita kynttilöitä. En kyllä heitä itsekään jämiä pois. Hyvää uutta vuotta ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa. Sinäkin olet tainnut valaa kaikenlaista kaunista, niin muistelen...

   Poista
 6. Hienoja kynttilöitä!
  Hyvää uutta vuotta 2019!

  VastaaPoista
 7. Kauniita kynttilöitä! Mulla on jemiksessä pussillinen jämäkynttilöitä, pitäisi vielä ostaa kirpparilta joku vanha kattila, jossa sais pätkät sulatella. 😊 Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 8. Hienoja kynttilöitä tuli. Juuri tänään katselin muutamaa melkein loppuun asti poltettua kynttilää, että niissä olisi paljon raaka-ainetta uusiin kynttilöihin. En ole koskaan tehnyt itse kynttilöitä, mutta kiinnostaisi kyllä kokeilla. Kierrätykseen menevä pikkukattilakin olisi varaston nurkassa, vain sydänlanka pitäisi hankkia. Hyvää alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna. No niin, nyt vain askartelukauppaan:)

   Poista
 9. Tulipa kauniita kynttilöitä. Minäkin säästän kynttilänjämät ja lisäilen niitä sitten palamassa oleviin ulkoroihuihin. Hyvin pääsee näinkin eroon kynttilänjäännöksistä.
  Hyvää uutta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkoroihut ovat oikein hyvä paikka hyödyntää loput kynttilät, aivan turha heittää niitä suoraan roskiin.

   Poista
 10. Kauniita kynttilöitä olette tehneet, kuulostaa mukavalta talviaskartelulta.
  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Vähän pitää varata aikaa, mutta oikein mukavaa puuhaa ja raidat tekevät lopputuloksesta yllätyksellisen:)

   Poista
 11. Kynttilöitä ei ole tullut valettua. Sytykeruusut olisivatkin kivoja tuliaislahjoja. Olen aina ihmetellyt, etteikö niistä valu stariinia takan tms pohjalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Steariinia on niin vähän, että se palaa ja haihtuu ihan kuin kynttilässäkin sen palaessa. Mutta sytykkeenpala kestää kauemmin kuin tulitikku ja auttaa itse nuotion syttymistä.

   Poista
 12. Hieno kyntttiläsetti ja sytykkeet❤️👌. Minulla on kynttilän jämät kaapissa kattilassa odottamassa sopivaa hetkeä.....

  VastaaPoista
 13. Sytykkeet ovat käteviä. Hienoja kynttilöitä.
  Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 14. Hauskat raitakynttilät! Mekin lapsena aina sulateltiin kynttilänpätkät. Se oli silloin jännää puuhaa :)
  Onnellista uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuuden muistoja täälläkin, nyt oli vaa niin paljon jämiä, että riitti useampaan kynttilään, eikä vaan sytykkeisiin.

   Poista
 15. Köteviä sytykkeitä ja kynttilöitä. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 16. Beautiful photos!!!
  To you and your family I wish a Happy New Year !!!
  May it be a year of many victories, fulfilled dreams, happiness, love and health.
  Many greetings and a big hug
  Maria de
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 17. Fiksua kierrätystä! Oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluihmisenä tämä kierrätys sopii minulle:) Hyvää uutta vuotta sinullekin, Tiiu!

   Poista
 18. Ei ole tullut kokeiltua kynttilöiden valamista, vaikka usein on mielessä ollutkin. Ja niin hienoja olet saanutkin aikaiseksi! Oikein hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 19. Kauniita kynttilöitä olet tehnyt. Minä olen aina joskus tehnyt sytykeruusuja. Saan niihin laitettua hyvin kynttilänjämät. Välillä taas joku työkaveri kerää kynttilänjämiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sytykeruusut ovat oiva kierrätyslahja ja kaiken lisäksi kaunis!

   Poista
 20. Upeat kynttilät ja sytykeruusut. Onnellista uutta vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu ja hyvää uutta vuotta sinullekin:)

   Poista
 21. Tulipa hienoja! Ihanaa uutta vuotta! :)

  VastaaPoista