sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Avaatko oven joulun tulla, joulu on jo täällä

 

 

Puutarhahuoneesta sen tietää, että joulu on jo lähellä. Se on paikka, jossa on mukava puuhastella eri  vuodenaikoina erilaisten asioiden parissa. Syksystä asti mukana on jo suunnitelmia tulevasta joulunajasta.


 

Pitkin syksyä olemme lenkkeilleet metsissä. Metsän merkittävyydestä ei nyt kuitenkaan ole tarkoitus puhua, vaan siitä, miten metsäteema alkoi pyöriä päässä jo viime jouluna. Mietin, miten puutarhahuoneen voisi ensi vuonna sisustaa. Niinpä kuluneen syksyn aikaan olen metsäretkiltämme ja mökkipihaltamme noukkinut sammalia matkaani. Koska sammalen keräämiseen on oltava metsänomistajan lupa, on minulla onni matkassani, kun metsät ovat tuttujen omistuksessa. Mitään suuria sammalalueita ei kuitenkaan ole soveliasta ottaa mistään, vaikka sammal peittääkin suhteellisen nopeasti poistetun alueen. Mökkipihalla kasvaa sammalta, samoin kotipihan varjoisilta alueilta olen joutunut sitä poistamaan. Viimeinen pisara oli tieto lähimetsän avohakkuusta; suurten metsäkoneiden alla eivät sammaletkaan tule säästymään, ja rohkenin hakea muutaman lämpäreen sieltäkin asetelmaani. Materiaalia siis on ollut helposti saatavilla.

 


 

Sammalet on aseteltu kasvilaatikoiden vanhan mullan päälle. Puutarhahuoneen viileydessä sammal pysyy hyvin vihreänä ja tarpeen mukaan voi vähän suihkutella. Kevään tullen sammalet pääsevät takaisin maahan joko happaman maan kasvien juurelle tai takaisin metsään. Muutama maatuva kantokin pääsi sisätiloihin. Minkälaisen pieneliöstön olen sitten tuonut mukanani puutarhahuoneeseen, sitä en nyt viitsi miettiä. Jos olisi tullut pakkaslunta, olisi ollut kiva ripotella sitä hitusen myös sammalen peitoksi. Vaan räntälunta on vähän vaikea saada kauniisti siirrettyä tähän metsään. Ja nythän täällä sataakin taas silkkaa vettä!


Joulun lähestyessä metsänpohjassa alkoi pilkahdella jotakin punaista...
 

 

 


 

 

 Illan hämärtyessä metsän pikku tuikut alkavat syttyä. Tunnelma muuttuu jouluisemmaksi.
Vielä hetki jouluun! Hyvää neljättä adventtia ja viikonloppua, muistathan ottaa jouluvalmistelut rennosti!25 kommenttia:

 1. Onpa kasvihuoneessasi ihana joulu!

  VastaaPoista
 2. Kyllä on kaunista, rakastan sammaleen ja metsän vihreyttä💚 Olen miettinyt, että meissä askartelijoissa taitaa asua pikkuisen lapsen mieltä kun rakentelemme näitä asetelmia ja askarteluja. Se on oikein ihana ajatus, kunpa se säilyisi meissä ikuisesti💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Tietäisitpä vaan, miten paljon minussa tuota lapsenmieltä onkaan, eikä se taida koskaan kadota:D Toivotaan, että sitä olisi hitunen meissä jokaisessa!

   Poista
 3. Onpa kaunis jouluinen postaus. Kasvihuone on todella kaunis. Ihanaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi.

  VastaaPoista
 4. Voi miten ihana pieni satumetsä! Ei noin kauniista metsästä voi mitään pahoja tuholaisia kasvihuoneeseen tulla! Iloista joulun odotusta!

  VastaaPoista
 5. Kaunista ja tunnelmallista. ❤️❤️

  VastaaPoista
 6. Kerrassaan hurmaavat sammallaatikot! Eniten pidän juuri noista ensimmäisistä, yksinkertaisimmista asetelmista. Hyvin sinä osaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Heti, kun joulunpyhät ovat ohi, poistuvat tontut "kotikoloihinsa alle sillan.." ja pelkkä sammalmetsä jää viettämään talvea.

   Poista
 7. Oi, miten kaunis! Kuin satumaailma ja sehän se onkin. Näkymässä on vain se vaara, ettei sen parista malttaisi lähteä pois ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi kiitos, Between <3 Onneksi tuolla huoneessa tulee äkkiä vilukin, jos ei ole lämpöjä päällä. Mutta on siellä kiva käydä fiilistelemässä.

   Poista
 8. Oi miten ihania! Tuolla omassa blogissani juuri mainitsinkin sammalhurahdukseni, mutta olet kylä ihan toisella tasolla, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva <3 Uskon, että sinä onnistut ihan samalla tavalla, sammalet vievät mennessään :)

   Poista
 9. Tosi kaunista ja tunnelmallista! Oikein hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu, samoin teille mukavaa joulunaikaa!

   Poista
 10. Aivan ihanan tunnelman ja asetelmia olet luonut🤍 Ihana paikka ja niin kaunista!
  Levollista joulua sinulle 🤍

  VastaaPoista
 11. Vau miten herkkää ja luonnollista tunnelmaa. Löysin blogisi sattumalta, monet postaukset kiinnostaa. Taidan syventyä ja nauttia näkemästä ja lukemasta. Piipahda vastavuoroin minun blogissa. Terkut täältä "alajuoksulta"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos, toivottavasti viihdyt postausten parissa. Tulen toki vierailulle:)

   Poista
 12. bella atmosfera di Natale, il capanno è veramente magico
  Lina

  VastaaPoista