Hankin puutarhaani keväällä 2019 ensimmäisen jättiverbenan. Pitihän sellainen olla, kun kerran trendikasviksi sitä kutsuttiin. Mustilan taimitarhalla oli myynnissä upeita verbenoita, yksi muutti meille ja sai paikan uudesta kukkapenkistä. Maa oli muhevaa ja verbena nautti, nautti niin, että pakkasetkaan eivät lokakuussa meinanneet saada sitä lopettamaan kasvuaan ja kukintaansa.
Syksyllä sitten viimein kaivoin jättiverbenan juurakon ylös ja vein multineen päivineen ruukussa kellariin. Suurimman osan pitkistä oksistaan katkoin pois, otin pistokkaita juurruttamiskokeiluja varten sekä siemeniä tulevaa uutta kasvukautta varten.
Olin lukenut, että pistokkaat pitäisi juurruttaa marraskuussa lannoittamattomassa turpeessa. Eikun Hankkijalta hakemaan turvesäkki ja pistokkaat turpeeseen. Ilolla ei ollut rajoja, kun pistokkaista alkoi puskea versoja. Vaan ilopa loppui lyhyeen, kun yksi ja toinen verso nuupahti ennenkuin mistään juurista oli tietoakaan, olivat varmasti vielä edellisen kesän kasvuhuumassaan! - Ei siis onnistunut tuo kokeilu!
Seuraavaksi odotti siementen kylvöaika. Verbenalla on pitkä kasvukausi, joten neuvotaan kylvämään siemenet jo tammikuussa. Kylmäkäsittely olisi tarpeen, niinpä laitoin kylvökset jääkaappiin muutamaksi viikoksi. Eipä mennyt aikaakaan, kun ensimmäinen taimijoukko kurkisti pinnalle. Nyt eletään huhtikuun puoliväliä ja vielä alkukuusta tuosta samaisesta kylvöksestä pilkisteli uusia pikku taimia, siemenet siis itivät! Olin kylvänyt varmuuden vuoksi melko roimasti suureen astiaan siemeniä, joten aina kun uusia ilmestyi, siirsin ne ruukkuun ja vein viileään.
Nyt
minulla kasvaa eri kasvuvaiheessa olevia jättiverbenoita, ja hidastahan
tuo kasvu tosiaan on! Suurimmat taimet ovat nyt 4-5 cm korkuisia:)
Useimmasta olen jo napsaissut latvan pois ja hienosti on lehtihangoista alkanut kasvaa uusia sivuversoja.
Mitä sitten kuuluu viime vuotiselle emotaimelle, joka on viettänyt talven kellarissa? Se aloitti ojentelemaan ensimmäisiä versoja helmikuulla. Kuukauden verran se vietti aikaa lämpimällä keittiön pöydällä - ei mikään kaunistus! Mutta voi, juurakosta putkahtelee uusia pieniä alkuja useammasta kohtaa, samalla tavalla kuin pelargoniasta tai daalian juurakosta. En rohjennut leikata viimevuotisia pitkiä versoja enempää, joten nyt kasvi näyttää melko kurjalta, mutta katsotaan, jos se tuosta röyhähtää kunnon kasvuun, niin muotoilen sen sopusuhtaiseksi ennen ulos istuttamista.
Pieniä alkuja on rungossa näkyvissä jo runsaasti! |
Toivon mukaan on ensi talveksi useampi verbenan juurakko menossa kellariin. Siellä vaan on tilan puute jo nyt melkoinen, kymmenkunta pelakuuta ja parikymmentä daalian juurakkoa eivät anna juurikaan tilaa uusille tulokkaille...
Ei tämä jättiverbenan kasvatus nyt niin haastavaa ollutkaan, mutta katsotaan nyt vielä tuo tuleva kesä, voiko sanoa onnistuneensa.
Mukavaa viikonloppua, toivotaan ulkoilusäätä!
Tämä oli kiva postaus jo tulevaisuuden kannaltakin. Jos nimittäin itse innostuisi kasvattamaan. Olen iloinen että talvetus on onnistunut ja myös siemenkylvöt. Onko sinulla kellarissa ikkunaa ja mikä on sen lämpötila talvella? Mukavaa seuraa jatkoa.
VastaaPoistaJuuri niin ajattelinkin, että jospa tämä innostaa muitakin kokeilemaan kasvatusta. Ei ole kellarissa ikkunaa, lämpötila n. 10 astetta.
PoistaJättiverbena on niin kaunis, harmi, ettei se meillä talvehdi ulkona! Omat kokeilut talvettamisesta eivät ole onnistuneet, olen parilla eri tekniikalla kokeillut. Pitäisi olla sellainen kellari, jossa ei mene pakkaselle. Eteiseen en suostu enää säilömään yhtäkään kasvia lisää, hyvä kun siitä nytkään mahtuu kulkemaan :-D Jättiverbenan isoin vika on kuitenkin se, että peurat syövät sitä niin hanakasti, ettei noista kukista jää paljon mitään jäljelle, ja pelkkää risuista kasvia ei oikein jaksaisi kukkapenkissä katsella. Tai jaksaisi, jos sen voisi suojata verkolla ja jättää ulos, mutta syöminen + hankala talvettaminen yhdessä eivät innosta. Harmi vain, se on niin täydellisen kaunis!
VastaaPoistaKellarilla on varmasti iso merkitys talvettamisen suhteen. Minulla on myös varasto, mutta kovilla pakkastalvilla siellä kasvit paleltuvat. Tuo kellari on oiva paikka juuri daalioille ja pelargonioille. Vai maistuu jättiverbenakin peuroille, voihan harmi!
PoistaMahtavaa, että olet saanut lisättyä jättiverbenaa noin hyvin!
VastaaPoistaItse olen kylvänyt sitä siemenestä ja joskus se on jopa kylväytynyt itsestään kasvimaan hiekkakäytävälle.
Tuota pistokaslisäystä en olekaan kokeillut. Sitä täytyy ehdottomasti kokeilla ensi keväänä.
No tämä kyllä yllätti odotukset helppoudellaan! Mutta pistokkaat eivät nyt tuottaneet tulosta. Kokeile, ja kerro, miten onnistuit:)
PoistaOi, olet onnistunut loistavasti. Minäkin voisin kokeilla pistokas- ja siemenlisäystä seuraavalla kasvilla, jonka hankin. Se on todella upea kasvi.
VastaaPoistaAinakin nuo siemenet onnistuivat, katsotaan nyt, miten taimet ehtivät kesän aikana kasvaa.
PoistaVoi miten upealta tuo Verbena näyttää, niin kaunis! Kiva kun olet saanut niitä noin paljon lisättyä! Mukavaa päivää ja viikonloppuja♥
VastaaPoistaOlen itsekin siihen tykästynyt. Kovin helppo ja sinnikäs kasvi toisten kasvien joukkoon.
PoistaHienoa! Minulla on ollut kerran puutarhassa jättiveebenaa ja nyt ostin pikkuisia taimia viime kuussa. Aluksi kasvu oli hidasta, pikkuhiljaa näkee, että iso kasvi on tulossa.
VastaaPoistaSiitä saa mukavan vieruskasvin jollekin toiselle ja kun kukkii koko kesän, niin kauneutta riittää pitkäksi aikaa. Perhosetkin tykkää!
PoistaTämän luin kiinnostuneena kun oma verbenakokeiluni on vasta siinä vaiheessa, että ensimmäinen kylvöni (jonka kyllä tein ajoissa)tuottaa ää-rim-mäi-sen hitaasti tulosta. Mutta kasvua on!
VastaaPoistaKyllä ne siitä varmasti nousevat. Ovat vahvoja taimia, kuten emokasvikin. Eipä kesälläkään pikku tuulet heilauta mihinkään:)
Poistaonpa upea kukkija, itse olen ihaillut jättiverbanaa ainoastaan puutarhalehtien kuvissa, mut postauksesi kyl innosti kokeilemaan nyt itsekkin sen kasvatusta, mul olis sille juuri sopiva kasvupaikkakin.
VastaaPoistaKokeile ihmeessä. Osta yksi taimi, josta saat pitkän ilon ja sitten jos on mahdollista talvettaa, säästät seuraavaan vuoteen. Muuten keräät siemeniä talteen ensi vuotta varten.
PoistaOletpas saanut hyvin talvetettua jättiverbenasi! Minulla kolme pienempää ovat lähteneet kasvuun juuresta vain 1-2 verson voimin ja se isoin, jonka luulin lähtevän reippaimmin kasvuun, ei ole näyttänyt mitään elonmerkkiä. Uhkailin sitä jo kompostilla, jos ei ala pian heräillä. Hyvä kuitenkin, että edes pienemmät ovat hengissä. Siitä ne nopsaan tuuhettuvat. Minä lisäsin viime keväänä jättiverbenaa pistokkaista. Helposti juurtuivat kaikki, muistaakseni osa oli kylvömullassa ja osa kasvusammalessa. Siemenistä en ole niitä kasvattanut enkä aio kasvattaakaan, kun kerta talvettaminen onnistuu edes jotenkuten. Pitää ehkä ensi talveksi nostaa joku yksilöistä vähän aiemmin ruukkuun juurtumaan, jos se vaikka auttaisi talvehtimisessa. Jättiverbena on niin loistava perhoskasvi, että voi vähän nähdä vaivaakin niiden takia. Muutenhan se on aika helppo ja vähään tyytyvä kasvatettava. Mukavaa lauantai-illan jatkoa!
VastaaPoistaOlen tuota viimevuotista juurakkoa kastellut pitkin talvea silloin tällöin ja nyt kun toin sen lämpimään ja valoon, aloin suihkutella runkoa ja tyveä, samalla tavoin kuin teen pelargonioillekin, kun tuon ne päivänvaloon. Ihana kasvi! Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaOnpa upea Verbena. Kiva, että sait sen talvehdittua. Mukavaa kevään odotusta <3
VastaaPoistaPuutarhaharrastajan pieniä iloja:) Hyvää kevättä sinullekin!
PoistaKaunis verbena ja hyvin on sinulla onnistunut talvetus ja kylvöt. Minulla ei ole ollut samanlaista tuuria jättiverbenan kylvön osalta, muutama vuosi sitten kokeilin ja taisi vain 1-2 siementä itää. Ei niistä koskaan tullut runsasta kukkaloistoa. Onkin kenties fiksumpaa ostaa jo valmiiksi iso kasvi ja talvettaa se.
VastaaPoistaLuulen, etteivät nämä tämän vuotiset taimet ehdi myöskään kovin kummoisiksi kasvaa. Mutta jos saan ne talvetettua, on kasvuunlähtö ehkäpä vahvempaa seuraavana vuonna. Katsotaan.
PoistaHyvältä näyttää, että kesällä saat taas nautiskella jättiverbenasta!
VastaaPoistaToivotaan niin:)
Poista