keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Kasvisravintola


Eipä ole lumeton talvi ollut sipulikukille haitaksi. Vaikka muuten pihapiirissä näyttää vielä kovin ankealta, niin ei ole enää yhtään istutusaluetta, etteikö siellä jotakin kukkisi.



Raidalliset Pickwick krookukset ovat  lisääntyneet viime vuodesta.



Lilat ja valkoiset kukkivat kilvan Pickwickien rinnalla ja täyttävät kauniisti vielä muuten ruskean-harmaan kukkamaan.


Vaan joku muukin on löytänyt minun ihailuni kohteet! Täytyy pyytää anteeksi naapureilta, etteivät vaan luule, että heitä kyttään juoksennellessani aamuisin ja iltaisin ikkunasta toiseen. Ehei, kyllä syynä on jänisperhe. Emolla taisi olla jo viime vuodelta tietoa tästä hyvästä ravintolasta, sillä joitakin merkkejä käynneistä oli silloinkin, mm. syksyllä istuttamani puistoruusu `Ferdy´ oli napsittu totaalisesti maan tasalle pian istutuksen jälkeen. Nyt emo ja hänen poikasensa ovat löytäneet minun krookukseni!!


 Syksyllä istutettu parin-, kolmenkymmenen krookuksen sekoitus oli kadonnut ennenkuin edes kuvaakaan ehdin niistä ottaa.  Mitä ihmettä! Kaikki syöty! Kun ryhdyin aamutuimaan seurailemaan, niin syyllisen höppänät ilmestyivät milloin tienlaitaa, milloin naapurin aidan viereen ja milloin metsän reunaan odottelemaan sopivaa hetkeä. `Romance´krookuksista on jäljellä enää vain muisto, ja nyt uhkaa tuho Pickwickejä! Kamerankin olen virittänyt valmiiksi todistusaineistoa varten, mutta aina olen kuitenkin rynnännyt ulos pelottaakseni pitkäkorvan kauemmas. Pääosa pihaa on suojassa napureiden katseilta, onneksi, sillä ryntäilyt jäniksen hätistykseen on varmasti naurettava näky! Toisaalta metsikön laidassa, katseilta suojassa myös jänöillä on hyvät paikat väijyä ja odotella, kunnes on taas rauha maassa. Viikonlopuksi peitin krookusmaton havuilla, kun olin toisaalla ja edelleen peittelen suurimmat alueet yöksi. Toistaiseksi peitossa olleet ovat säilyneet ja yllättäen mihinkään muihin kasveihin ei ole (VIELÄ) koskettu.


Kevätvihmathan eivät kuki tänä keväänä, talviruokailu teki niistä selvää, kun lumi jäi pois suojaamasta. Vihmojen kuivien varsien välissä onneksi kukkivat sinne levinneet posliinihyasintit. Ovat saaneet olla jäniksiltä rauhassa. Mikään muu kuin krookukset eivät tosiaan ole kiinnostanut jäniksiä. Mutta  luulen, että muitakin herkkuja pihalla saattaisi olla - voisiko joku kertoa, mitä muuta kuuluu jänisten ruokalistalle?


Palloesikot ovat yleensä vaarassa paleltua kevään pakkasöinä. Niitä olen myös aiemmin peitellyt. Nyt ne ovat saaneet pärjätä omillaan, ja hyvin ovat pärjänneetkin. Kovin lyhytvartisia vielä, kun päivätkin ovat olleet kovin kylmiä.


Syövätkö jänikset kiurunkannuksia?! `Beth Evans´ kaunottaret kukkivat ihanasti ja ne olen kaikelta varalta peittänyt yöksi - pakkasenkin takia.


Scillat leviävät iloisesti pitkin nurmikkoa. Sopii hyvin tähän alkukesään, kun nurmi ei vielä kasva kovalla vauhdilla, niin ei ole leikkaamisenkaan tarvetta. Tällainen alkupala ei näytä jäniksille kuitenkaan maistuvan.


Sinivuokotkin ovat levinneet ihanasti! Mökillä niitä löytyy pitkin metsää ja  kotipihalla sinisiä mättäitä on siellä täällä!






Suomi100- penkissä `Katharine Hodgkingit´ alkavat olla jo kukkineet, nyt on vuorossa kevätkurjenmiekka `Harmony´, nekin selvästi runsaampana kuin viime keväänä. Ei ole lumeton talvi ainakaan sipulikukkia rasittanut.




Kovin on sinisävyistä tuo puutarhan tunnelma. Löytyi sentään ensimmäiset keltaiset esikot! Nuppuja runsaasti, mutta jos pikku pupu syö tämän jälkiruuaksi, niin sitten jää näiden vappukukkien ilo lyhyeen.


Ihaillaan nyt näitä, kasvisravinnosta kauneimpia. Oi, miten toivon, että pupuperhe painuisi metsään etsimään ketunleipiä ja metsätähtiä!




Ihan just se on toukokuu - iloista vappua kaikille!



25 kommenttia:

  1. Sinulla on todella kaunista kukintaa. Ei ole pupuperhe kaikkea hyödyntänyt. Meillä ei tänä keväänä ole ollut heidän puoleltaan häirintää, muutama vuosi sitten kylläkin. Mukavaa vapun aikaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että niiden mieltymys on juurikin nuo krookukset, pian on niiden aika ohi ja metsästäkin alkaa löytyä tuoretta ruokaa:) Kiitos, samoin, hyvää vappua!

      Poista
  2. Oi, oi, miten paljon kaunista kukintaa!
    Kumma juttu, että tänä vuonna jänikset ovat tehneet enemmän tuhojaan, kuin aiempina vuosina. Ehkä paljas maa on saanut ne innostumaan puutarhaistutuksista.
    Jänikset eivät ainakaan minun pystykiurunkannustani syöneet, vaan peurat. Jättivät selkeät sorkan jäljet, joten syyllisiä ei tarvinnut epäillä.
    Mukavaa vapun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista tällaista innokkuutta puutarhakasveihin nähneeni. Toki saattaa olla, että heidän pesimispaikkansa on jossain kovin lähellä. Meillä on kunnan metsikköä kahdella sivulla tonttia ja siellä kyllä löytyy pesintäkolosia. Helppo tuoda lapsukainen valmiin ruuan ääreen:) En kyllä peuroja tänne huolisi, mutta lienee ajan kysymys sekin, milloin tänne liepeille asettuvat. Hyvää vappua sinullekin!

      Poista
  3. No voi itku! On todella harmillista, kun odotetut kevätkukat syödään, ja onhan niihin rahallisestikin panostettu. Toivottavasti ruokailut loppuvat nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun oikein harmitti, niin ajattelin teitä kohtalotovereita, jotka olette jo pitkään saaneet aidata puutarhan kaunokaisia ja siellä liikkuu muitakin kuin pitkäkorvia. Kyllä tästä selvitään, ei kai niille kaikki maistu ja eivät aksa kaikkea syödäkään,kunhan puutarha pian vehreytyy.

      Poista
  4. Ihanaa keväistä kukkaloistoa! Toivottavasti jänikset pysyisivät nyt poissa. Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän noille luontokappaleillenoikein mitään mahda, voi vain toivoa, että metsästä löytyy parempia herkkuja:)

      Poista
  5. Sinullahan kukkii siellä jo vaikka mitä! Ihana sinivuokkoniitty ja scillameri! Meillä ei ole koskaan esikot kelvanneet rusakoille eivätkä ne ole ennen syöneet krookuksiakaan. Päivänkakkaroiden nousevat versot syödään saman tien, joten niiden päälle olen laittanut risuja. Oikein vanha, käkkyräinen ja monihaarainen punaherukan oksa on loistava suoja monelle kasville. Meillä rusakot karsastavat myös valkosipulijauheen hajua, mutta sitä on muistettava käydä aina lisäämässä tuulisten tai sateisten päivien jälkeen. Toivottavasti jänikset alkaisivat oppia, ettei kannata tulla puutarhaan, kun sieltä aina säikytellään pois. Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos, Minna vinkeistä, jos jatkavat terrorisointiaan, niin otan keinot käyttöön:)

      Poista
  6. Voi mitä ihanaa kukkarunsautta siellä! Täälläkin on syöty kukkia, jos yhtään lohduttaa. Taitaa olla erityisesti tämän kevään juttu, plääh. Toivottavasti löytävät nyt luonnosta syötävää ja ymmärtävät jättää kukkasesi rauhaan. Ihanaa vappua ja kevättä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen saanut lukea monesta blogista, että jäniksille ovat puutarhan herut maistuneet. Eihän me oikein näille mitää voida, kun puutarhan verkottaminen on minulle mahdoton juttu. Ihania kevätpäiviä!

      Poista
  7. kaunista, niin kaunista on jo puutarhassasi. harmitus sentään, luulisi jo metsässä ja pellon reunoilla riittävän pupuperheelle ruokaa, et krookukset saisivat olla rauhassa pelkkänä silmänruokana.
    aurinkoista toukokuuta Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta on krookusaika ohi. Jos ei siellä nyt heti ole mitään maistuvaa, niin ehkäpä hakeutuvat rauhallisempiin ruokapaikkoihin. Mukavaa alkanutta tokokuuta!

      Poista
  8. Kaunista on sinulla kukinta. Minä en ole sentakia näitä pahemmin istuttanut mökkipihaan kun puput ja peurat syövät kaiken. Nyt piha on osittain aidattu peurilta ja puutarha myöskin lisäksi pupuilta. Istutankin niitä sitten jossain vaiheessa puutarhan puolelle kun aika on valmis. Helmililjat on myös pupujen herkkua mutta nuput on piilossa ja kasvaa kyllä vaikka varret onkin syöty. Esikoita ne eivät minulla ainakaan ole syönyt koskaan, laukat ja narsissit on myös saaneet jäädä rauhaan. Mutta kyllä harmittaa tällainen. Hyvää loppuviikkoa kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökkipiha meilläkin on tyhjä kevätkukkijoista,en ole sinne sipulikukkia istuttanut, koska kun ei siellä olla jatkuvasti, niin ehtivät joko kukkia tai sitten joku muu nauttii niistä:) Kesällä on pihalla niin paljon kukkaa, ettei puput kaikkea jaksa popsia.

      Poista
  9. Kiitos, vappu jo takana, nyt nautitaan viikonlopusta!

    VastaaPoista
  10. Voi ihanuus, mitä kukintaa! Pakko muistaa istuttaa ensi syksynä kevätkukkijoita:)
    Aurinkoista toukokuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset kukkijat saavat niin hyvälle mielelle! Krookukkset ovat selvästi levinneet viime vuodesta, joten pienikin määrä istuttamisessa kannattaa. Mukavaa kevättä!

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Kevätkukkijat tuntuvat erikoisen ihanilta, kun ei vielä kukaan kilpaile niiden kanssa.

      Poista
  12. Minäkin olen jänöjä jahdannut pihalla. Olen tosiaan miettinyt jo jänispaistien reseptejäkin, kun on ärsyttänyt niin paljon. Tähän aikaan vuodesta ne myös maastoutuvat todella hyvin jonkin puskan juurelle, en edes aina näe niitä heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin, jotta auttaisiko, jos istuttelisi valkosipuleita ympäri kukkamaata, sinnehän nekin sulautuisivat muiden kasviien joukkoon (ja olisi sitten jänispaistille maustetta!)

      Poista