perjantai 12. heinäkuuta 2019

Sormusten helinää ja kannusten kilinää

Aurinkoinen ja lämmin kesäkuu sai korkeiksi kasvavat sormustinkukat ja ritarinkannukset hyvään alkuun. Heinäkuussa tulivat sateet, mutta se antoi vain vauhtia kasvulle, ainoastaan pystyssä pysymiseen tuli haastetta.


 Sormustinkukan hyvinkin korkeat kukkavanat tekevät puutarhasta cottage garden -tyyppisen vaikutelman, ja etukäteen et voi tietää, minkä sävyinen kukinto mihinkin paikkaan avautuu.


 Illan ja yön hämyssäkin vaaleat nuput loistavat hienoina.

 

Sisältä taas kukan torvimainen olemus on mielenkiintoisesti kuvioitu, kuin kartta, jonka avulla hyönteiset löytävät perille:)

 

Kasvupaikkansa suhteen sormustinkukka on vaatimaton; minulla se kukkii suuren purppuraheisiangervon varjossa tai pihan pohjoispäädyssä, mihin ei juurikaan aurinko yllä.


 

Se kukkii myös auringonpaahteessa, toki nauttii multavasta maasta, mutta sille kelpaa sekä savi että karumpi hiekkamaakin.  Sormustinkukat pitävät aivan itse huolen jatkokasvatuksesta, ennemminkin niiden taimia joutuu poistamaan, jos jokin paikka ei kertakaikkiaan kuulu heille - toki sellaisia paikkoja minun pihastani löytyy hyvin vähän, eihän tuollaista ylvästä kasvia voi rajoittaa, jos kerran se haluaa kasvaa juuri minun pihallani! Ainut, mikä olisi kiva, että värisävyt saisi pysymään tietynlaisina. Haluaisin valkoisia sormustinkukkia Suomi100 -penkkiini, mutta tuo violetinpunainen tuntuu olevan se vallitseva, joka helposti syrjäyttää myös valkoisen.


Ritarinkannuksilla on haasteensa, liian kuivassa niihin tulee helposti härmää lehtiin ja painavat kukinnot, kuten sormustinkukillakin, tahtovat herkästi kaatua tuulessa tai sateessa.


 Suurimman osan ritarinkannuksista olen itse kasvattanut siemenistä. Kylmäkäsittelyä ei tarvita, mutta nuo taitavat siementää helposti myös maahan varisseista siemenistä, niitäkin on löytynyt suurten kasvien juurelta.

 


 
 

 Intensiivisen sininen värisävy ei ehkä ole kaikkien mieleen, mutta olen ennekin sanonut, että pidän vääreistä ja haluan, että lyhyt kesä loistaa iloisin värein. Kontrastit koorostavat vielä lisää, kuten sinisen ja punaisen yhdistelmä.


Flammentanz köynnösruusu ei viileässä säässä malta lopettaa kukkimistaa, ja sehän sopii minulle! Ihailun määrä on suunnaton! 

 

 Ylläoleva kuva ei liity mitenkään näihin korkealla huojuviin ja köynnöstäviin kaunottariin, vaan uusi ihailun kohde on Nietospensas `Strawberry Fields´.  Hankin sen muutama viikko sitten käydessäni Mustila Puutarhalla.  Siitä pääsenkin muistuttamaan teitä arvonnasta, joka on tehty yhteistyössä Mustila Puutarhan kanssa. Arvonta päättyy 14.7 illalla, joten vielä ehdit hyvin mukaan. Arvontaan pääset tästä.
 
 


 Sää on todella kolea, mutta ajatellaan positiivisesti, että se antaa lisää kukinta-aikaa monelle kasville.  Toivotaan silti aurinkoista viikonloppua!

29 kommenttia:

 1. Oi vau mitä kukkamääriä, korkeita ja komeita, ja sitten vielä tuo ihana nietospensas! Kirkkaansinisen ja punaisen yhdistelmä on todella raikas, hurmaava eikä yhtään räikeä minusta ainakaan. Mahtavasti kukassa on myös Flammentanzisi.
  Minustakin tällainen kesäsää on aivan mainio, onhan lämmöstä saatu jo nauttia ja kuivuuttakin harmitella. Onneksi maailmassa on paikkoja, joissa on raikas kesäsää, kuten Suomi. Kieltämättä tuntuu viileältä, mutta kyllä lämpö vielä tännekin ehtii. Ja puutarhalle tämä tuntuu olevan hyvin mieleen, mikäpä sen mukavaa puutarhurillekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, jos megahelle tai jatkuva sade pilaavat kasvit ennenaikojaan. Tällainen viilleämpi sää ja riittävästi poutaa välissä on mahdottoman hyvä monelle kasville. Kävin ostamassa mansikoita ja oi miten napakoita olivat, viileässä kypsyneitä! Tämä värikäs aika on minusta aivan ihanaa!

   Poista
 2. Oi kuinka kauniita kukkia ja kuvia. Sormustinkukasta olen haavaillut, mutta en ole vielä sitä hankkinut. Todella kaunis kasvi! Ritarinkannusta minulla kasvoin muutamana vuonna, mutta ykskaks se olikin hävinnyt. En tiedä, miksi. Flammentanz on kyllä upea; joskus kauan sitten edellisessä kodissa meillä kasvoi samanlainen séinustalla ja siitä on kyllä upeita kuvia muistona. Kaunista heinäkuuta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempien siemeniä on tulossa runsaasti, jos haluat, niin niitä voin vaikka lähettää:) Minulla oli aikoinaan myös rivarissamme Flammentanz, mutta kun muutimme omakotitaloon, jäi ruusu sinne ja minä hankin uuden, silläkin on jo ikää kohta kolmekymmentä vuotta! Eli kestävä ruusu! Kiitos, samoin, hyvää viikonloppua!

   Poista
  2. Hei, olisi kyllä kiva, jos saisin muutaman siemenen ensi kesäksi kasvatukseen :)
   Jos tarjous on vielä voimassa, voidaan sopia tarkemmin esim. sähköpostilla. Minun osoitteeni on satuntuulia@gmail.com

   Poista
 3. Oho! Nyt iski erittäin syvä kukkakateus! Rakeet katkoivat ritarini ja sormustinkukat eivät jaksa kukkia tässä kylmyydessä ja märkyydessä. Myrsky ei mitenkään edesauttanut niidenkään kukintaa. Flammentanziin voi kuitenkin täälläkin luottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän harmisi, tuota raekuuroa ei olisi kukaan halunnut puutarhaansa! Onneksi juuret ovat kunnossa ja ensi kesänä kukkasi loistavat taas upeasti. Flammentanzista on tulossa oikea luottoruusu.

   Poista
 4. Sormustinkukat ovat villiintyneet tänä kesänä. Minäkin kuulun niihin joita se ei haittaa yhtään. Kivijalan vierestä harvennan taimia mutta muualla saavat kukkia niin kuin itse haluavat. Flammentanz on upea ruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin perenna joka lähtee helposti kitkemällä pois, silloin voi hyvällä syyllä antaa sen kasvaa ja voi katsoa, onko se kukkiessaan haitaksi juuri siinä kohtaa.

   Poista
 5. Ihanaa kukkaloistoa! Paljon korkeita väriläikkiä. Voi, kun tällekin tontille kotiutuisi paremmin sormustinkukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että niille ei ole paikalla niin kauheasti väliä, meillä tuntuvat viihtyvän mökillä metsämaastossakin:)

   Poista
 6. Mahtavan näköistä kukintaa ja värien ilotulitusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värejä meidän pihalta ei kyllä tällä hetkellä puutu:)

   Poista
 7. Niin kaunista! Tuossa nietospensaassa on hienot kukinnot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nietospensas on avannut nuppunsa, toivotaan, että alkaa viihtymään uudessa kodissaan:)

   Poista
 8. Köynnösruusu ja komeat ritarinkannukset, hienot kuvat!
  Sormustinkukka on myös upea, itselläni ei tänä kesänä kukinta onnistunut:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukka taitaa välillä kadota ja jos se on siementänyt, niin saattaa taas ilmestyä jostakin päin puutarhaa seuraavana vuonna.

   Poista
 9. Upeaa kukintaa ja loistavia värejä. Hyvin sopivat ja mahtuvat yhteen. Nietospensas on oikea kaunotar
  Koleaa on. Aamulla mittari näytti +10 astetta, mutta päivällä sentään lämpimämpää. Jaksaapahan paremmin touhuta puutarhassa ja kuten sanoit, kukinta kestää pidempää. Kaikissa asioissa on hyvät puolensa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen viime viikolla viettänyt kaksi todella pitkää päivää puutarhahommissa, on niin sopiva työkeli, että ei huomaa lainkaan ajankulua! Kesäkuun helteissä ei oikein mitenkään tahtonut hommat sujua. Näköjään siis minä ja puutarhani nauttivat viileästä, vaikka rakastan kyllä aurinkoa ja lämpöäkin, mutta silloin pitää olla muuta puuhaa:)

   Poista
 10. Upeat ritarit ja sormustinkukat! Minä haluaisin myös sormustinkukkia, mutta pitää odottaa vielä muutama vuosi, että lapset varmasti ymmärtävät olla maistelematta niitä. Viimeksi eilen yllätin kuopuksen kivikkorinteestä maistelemassa keltamaksaruohoja, vaikkei hän edes ole ollut mitenkään innokas työntämään suuhun kasveja! Onneksi on kauniita, mutta vähemmän myrkyllisiä vaihtoehtoja, kuten vaikka nuo ritarit. 'Flammentanz' on todella upea ja ritarinkannuksen sininen oikein korostaa sitä. Minä ottaisin mieluummin tässä vaiheessa sitä lämmintä säätä, jotta myös myöhäisemmät kukkijat ehtisivät kunnolla kukkia ennen talven tuloa. Täällä se ei aina ole itsestäänselvyys. Mutta siihen tyydytään, mitä annetaan :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei pikkulasten pihaan mitään tällaisia myrkyllisiä!Minustakin tuo säpäkkä sini-puna -yhdistelmä on Suomen oloissa upea! Toisella pihalla saman kontrastin tekevät ritarinkannus ja palava rakkaus! Lämpöä otan minäkin mielelläni heti vastaan, kun se vain sieltä tulisi!

   Poista
 11. Gorgeous flowers!!!
  Have a nice weekend
  Maria

  VastaaPoista
 12. Tosi kauniita ritarinkannuksia ja sormustinkukkia! Meillä yhdessä penkissä härmä iski ritarinkannuksiin, toisessa penkissä ne aloittelevat kukintaansa. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härmä on jonkinlainen vitsaus nooilla ritarinkannuksilla, muutaman leikkasin jo ennen kukintaa juuresta poikki juuri härmän takia. Hyvää sunnuntaita sinullekin!

   Poista