keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Liljojen ja kärhöjen värikimara.


Kukkia ja haaveita on ollut aivan kesälaitumilla! Helleviikko meni mökkeillessä, marjastaessa ja kesätapahtumissa. Uhmasimme hellettä ja jätimme kotimme ja puutarhahuoneen satunnaisten kastelijoiden varaan. Pelonsekaisin tuntein palailimme sunnuntai-iltana kotiin:) Eipä juurikaan menetyksiä, yksi lumihiutaleamppeli kuivahti ja tomaatit olivat nuutuneina. Mutta kastelun jälkeen tomaattisato jatkoi elämäänsä ja lumihiutalettakaan en vielä heittänyt! Blogikin on ollut lomalla, en ole juurikaan viettänyt aikaa koneen ääressä useampaan viikkoon. Nyt on aika tehdä jonkinlainen puutarhakatsaus, sillä helteiden aikaan yksi jos toinenkin lilja ja kärhö oli avannut nuppunsa ja intoutunut kukkimaan! Kuuma viikko tosin nopeutti varsinkin liljojen kukintaa, mutta onhan noita kukkia!





Toissa kesänä ostin uhkean `Multi Blue´loistokärhön, mutta sepä jurottikin viime vuoden ja luulin jo menettäneeni sen. Tänä vuonna se taas nousi ja jaksoi tehdä jo useamman kukan, ehkäpä se on nyt löytänyt juurilleen hyvät oltavat!




Tiukukärhö `Arabella´aloitti maratonkukintansa jo kolmisen viikkoa sitten. Rinnalleen se on saanut loistokärhö `Mrs Cholmondeleyn´ megakokoisine kukkineen, aikamoinen kokoero! Arabellan kukkaset ovat kyllä pienemmät kuin viime kesänä, tuo paikka on muutenkin kuiva, ja  nyt savipitoinen maa on kovettunut jo ikävästi. Vaikka olen yrittänyt kastella nimenomaan kärhöjä, on `Arabella´ jotenkin kärsivän oloinen!






`Ville de Lyon´ tai `Ernest Markham´ (molemmat on istutettu, mutta kumpi on kumpi, vai ovatko sittenkin samaa maata?!) kukkii uskollisesti peittäen lintulaudan ja etsien tukea punalehtiruusun oksista. Sattumoisin toinen `Ville´/ `Ernest´ kukkii lähimmässä köynnöskaaressa, mutta kukat katsovat kohti taivasta, joten niistä on enemmän iloa linnuille:)




Punaisen `Big Wow´kaktusdaalian rinnalla kasvava kärhö on edelleen vailla nimeä, mutta voi miten kauniisti se kukkiikaan! Kukat ovat pienet ja väri vaalean lila. Kärhö on viihtynyt toisella pihallamme tuossa heinäseipäiden suojissa jo useat vuodet, tänä vuonna kukinta on parasta koskaan!








Entäpä sitten liljat. Olen usein ostanut liljojen sipuleita messuilta, unohtanut niiden nimet, saanut "väärän" värisiä, ja täyttänyt tyhjiä paikkoja. Niinpä väriparit eivät aina ole kohdillaan.  Varsinkin tässä köynnösruusu Flammentanzin edessä kasvavat liljat ovat sellainen sekalainen joukko, ei välttämättä suosikkivärejäni, ehkäpä ovat paketin kuvat näyttäneet värin toisenlaiseksi.  Näyttäviähän ne silti ovat, ja viihtyvät hyvin tuossa kuumassa. 




Rautatienomenapuun juurella kukkivat vaaleanpunaiset liljat, ne ovat juuri sellaiset kuin on ollut tarkoituskin.




 Samoin kiiltoleimujen ja daalioiden välissä kukkivat  kauniin vaaleanpunaiset liljat. Luulin niiden ehtivän kukkaan aiemmin, nyt jäävät vähän korkeammiksi kasvaneiden kavereidensa varjoon. 


Kermanvalkoiset liljat ovat myös avautuneet etupihalla. Paikka olisi hyvä, ellei aina jossain vaiheessa tulisi näitä megahelteitä. Vieressä kasvaa pihaja, joka imee tuolloin kaiken veden ja ravinteet muilta kasveilta, mutta ei kuitenkaan suojaa niitä paahteelta. En silti halua kaataa pihlajaa, vaan täytyy suunnitella kasvit paremmin.



Näitä sähäköitä liljoja en muista edes ostaneeni! Kukkivat kyllä runsaasti, ja valkoisten sinikuunliljojen kukintojen kanssa ihan kelpo yhdistelmä. Mutta oransseissa ruskoliljoissa olisi ollut oranssia jo aivan tarpeeksi!



Ruusuista on postailtu jo pitkin kesää, mutta Suomi 100 -penkin ruusuista ei vielä kuvia ole blogiin päässyt.  Pikkukukkainen maanpeittoruusu kukkii yltäkylläisesti puhtaanvalkoisilla kukillaan.

 

 Viime kesänä hankittu Sirius ryhmäruusu vivahtaa ensin vaaleanpunaiseen,


mutta avauduttuaan kukan väri muuttuu valkoiseksi. 



Tässä koko kukkaterttu avautuneena! Lehdistö on kiiltävän tummanvihreä. Näitä voisi hankkia lisää! Nyt ei ole sade haitannut, mutta ei näytä kuivuuskaan tätä kaunotarta vaivaavan.


 Kesän lomailut alkavat olla loppusuoralla, mutta onneksi puutarhaelämä ei ole lähelläkään loppua! Kunnon sadetta taas tällä suunnalla kaivattaisiin, kaikkien kasvien juuret jo huutavat vettä.




Hyvää viikon jatkoa lomailijoille ja lomalta töihin palanneille!

24 kommenttia:

  1. Ihanat kärhöt ja muut! Kolmas kärhö on selvästi 'Ville de Lyon', köynnöskaaressa taivasta kohti katsovasta en osaa sanoa varmaksi, mutta veikkaisin sitäkin Villeksi. Daalian taustalla kasvavan kärhön olen varmasti nähnyt jossain kuvassa, mutta nyt en saa nimeä millään mieleeni. Oikein kaunis joka tapauksessa. Palaan kertomaan, jos vaikka nimi tupsahtaisi mieleeni. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelinkin, että sinä saattaisit tietää, olet semmoinen puutarhureiden Wikipedia:)Villenä minäkin sitä olen pitänyt, ja tuota toistakin, mutta löysin vanhan tuotelapun, jossa oli samanlainen kärhö, nimi Ernest Markham ja merkintä että kasvaisi tuossa penkissä:O Siksi aloin epäillä Villen todenperäisyyttä, siitä kun ei ole mitään lappusta tallella. Mutta kukkikoot ilman nimeä:)

      Poista
  2. Ihania kärhöjä!
    Sadetta täälläkin kaivataan, heinäkuun sademäärä oli vain 1mm:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänn katselin surullisena jaloangervoja, jotka eivät edes ole paahteessa, mutta näyttävät ihan kuolleilta, surku, kun sateet jäävät niin vähiin - vaikka kyllä minä auringosta ja lämmöstäkin pidän!

      Poista
  3. Ruusut tuntuvat kestävän hyvin tätä kuivuutta. Kärhöjä pelkään, en tiedä meneekö kasteluvesi edes riittävän syvälle vaikka lorottaisi kärhöille koko päivän vettä. Upeat kärhöt ja liljat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöistä näkee, että kaikille tämä jo toinen hellekesä ei ole ollut hyväksi. Liljat eivät ole moksiskaan, varsinkaan uudet keväällä istutetut.

      Poista
  4. Kaunista kukkaloistoa! Sade olisi tervetullutta täälläkin. Meillä kärhöt voivat huonosti kastelusta huolimatta ja monet sellaisetkin kasvit, jotka ovat yleensä vähään tyytyväisiä ja selviävät mistä vain, näyttävät nyt kärsivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelin nauhuksia, vaikka niillä on runsaasti multaa, niin kukinnot jäävät pieniksi ja lyhyiksi. Taitaa olla syy jo viime kesän kuivuudessa.

      Poista
  5. Ihania kärhöjä, liljoja ja ruusuja! Minä ostin viime kesänä Multi Bluen ja luulin sen jo kuolleen, mutta nyt lomareissun aikana se oli vihdoin noussut maasta. Kärhöt ovat arvaamattomia kaunottaria. Mukavaa elokuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjem kanssa on oltava kärsivällinen, mieluummin istutan rinnalle toisen kuin kaivan vanhan pois, koska se saattaa seuraavana vuonna kasvaa ja kukkia upeasti:) Hyvää alkavaa elokuuta sinullekin.

      Poista
  6. Aivan ihanaa kukintaa sinulla! Ja kärhöt muhkeita. Myös liljoja sinulla on paljon.
    Välillä pitää blogista lomailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kolmikosta pidän, siksipä niitä on tullut hankittuakin runsaasti:) Liljat kasvavat kuivuudesta huolimatta, joten niitä aion hankkia ensi vuonnakin. Kun on kivat kesäsäät ja vielä rantamaisemissa, ei tee yhtään mieli olla somen äärellä, ehtiihän sitä sitten syyspimeillä:)

      Poista
  7. Kärhöt ovat nyt loistaneet kukinnallaan monessa blogissa. Näyttäviä kukkia ovat. Kiva kaari sinulla puutarhassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riemukaariksi niitä nimitän, kaikkiaan kolme, mutta Suomen kesä ei oikein ehdi kasvattaa koko kaaren peittäviä köynnöksiä. Muutama muutos ensi vuodelle on tulossa.

      Poista
  8. Ihanat kärhöt! Itse olen parikin kertaa yrittänyt kasvattaa kärhöjä, mutta ei onnistu.
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kannattaa yrittää uudelleen, riittävän syvään ja runsaasti vettä, niilläkin jo saattaa onnistua!

      Poista
  9. Upeita kerta kaikkiaan! Ihanaa elokuun alkua sinulle!

    VastaaPoista