torstai 27. huhtikuuta 2023

Kevätherätys!


 Hei, täällä ollaan taas pitkästä aikaa! Kun siirsin kuvia kamerasta koneelle, oli ensimmäisissä kuvissa vielä täysi talvi! Kamera on kyllä ulkoillut viime viikkoina ahkerasti, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi siirtää kuvia blogiin asti! Muutos pihamaalla taas on niin nopeaa, että eiliset kuvat ovat tänään jo vanhaa tietoa, uusia kukkijoita nousee kaiken aikaa lisää! Ihanan lämpimät säät houkuttelevat pihalle ja koneiden ääressä istuminen vähenee entisestään. 
Talvi eteni tuttuja latuja. Niin tuttuja, että olisi voinut laittaa jonkin vanhan postauksen uudelleen kiertoon. Kyllästymisen tunne nousi useasti pintaan. Mutta annas olla, kun Katharine Hodgin -kevätkurjenmiekat putkahtivat maan pinnalle, alkoi väsymys ja kyllästymisen tunteet olla tipotiessään! Niinpä tässä tulee nyt kevään ylistys ja kuvakimara meidän puutarhasta!
Taimikylvöt aloittelin maltillisemmin kuin muutamana aiempana vuotena, mutta silti alkaa taimipöydällä olla jo ahdasta! Ehdin jo suunnitella, että siirrän osan taimista puutarhahuoneelle, kun pitelee niin lämpimiä säitä, mutta säätietojen mukaan räntä ja pakkasyöt uhkaavat, joten jatketaan mieluummin ahtaudessa:)


Tricolor kevätsahramit ehtivät ensimmäisenä kukkaan!


Puutarhan ensimmäiset krookukset ponkaisivat suurella joukolla esiin ja nopeasti kukkaan! On ollut ihana työpäivän jälkeen kierrellä katselemassa krookusten ja  ja posliinihyasinttien kukkaryppäitä!! Vaikka en syksyllä istuttanut uusia krookuksen sipuleita, tuntuu, että ne ovat lisääntyneet huimasti, ihan kuin piristääkseen nuutunutta puutarhuria :D
Pickwickit raitoineen toisten joukossa.


Kultasahrami Cream Beauty lisääntyy mukavasti!


Vanhimmat kullankeltaiset ovat kukkineet samoilla paikoilla jo liki 30 vuotta!


Blue Pearl, nupulla hento vaaleansininen, aukenee helmenvaaleaksi.


Posliinihyasinttimatto peittää jänisten syömät kevätvihmat.

Jouluruusut kukkivat myös parhaillaan, ja ensimmäistä kertaa kukassa on myös punainen jouluruusu, ihanaa! Löysin penkistä myös kolme uutta jouluruusun tainta ja kolme talvella tilattua taimea on vielä odottelemassa istuttamista. Jos nämä alkavat viihtyä metsäpuutarhassa, niin siirtelen uudet taimet sinne. Viimeksi kun kävimme mökillä, oli metsäpuutarha vielä kokonaan lumen peitossa.

Dark Red -jouluruusu 


Kevätkiurunkannukset ovat myös levinneet mukavasti. Niiden hassut mukulat ovat pintamullassa ja kesän mittaan saattavat penkkiä myllätessä joutua kauemmas muista yksilöistä. Niinpä uusia mättäitä löytyy sieltä sun täältä. Eipä haittaa, vielä on kovin paljasta kukkapenkeissä!
Kaivelin varastosta talvetuksessa olleita perennoja. Kärhöt hengissä, samoin runkoruusut ja lankaköynnökset sekä koristeheinät. Mutta viime kesäinen pinkki monsterihortensia uupui ja ei selvinnyt talven kylmyydessä. Aina ei vaan jaksa, yritetään tänä kesänä uudestaan, jos tulee jalohortensioita hankittua!


Lankaköynnöksiä ei ole tarvinnut vähään aikaan ostaa, vanhoista saa jakamalla ja oksia juurruttamalla helposti uusia.


Muutama vuosi on jäänyt muratti jakamatta, nyt ei ruukkuun enää mahdu muita!

Koska säissä lupaa niin takapakkia, niin laitanpa vielä kuvan kevätlapasista, jotka sain kudottua kun puutarhassa vielä vietettiin talviunta. Toivotaan, ettei näitä kuitenkaan enää tänä keväänä tarvitse käteen pukea! Vaikka onhan meillä muistoissa vappuja, jolloin villahousut on olleet tarpeen! :D
Mukavaa kevättä ja vappuviikonloppua!


23 kommenttia:

 1. Voi että, miten ihanat kevätlapaset ja krookusmättäät! Kaikki on niin kaunista ja tuoretta. Koko ajan vihertyy, ihan hetki vain, niin ei ole enää paljasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt satelee, niin vihreys lisääntyy vauhdilla!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Todella ihanaa ja runsasta kevään kukintaa. Toivottavasti lapasia ei enää tänä keväänä tarvita, vaikka nuo kuvassa olevat tekisi kyllä mieli laittaa käsiinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookukset kukkivat uskomattoman runsaasti! Kyllä tämä vappusää jonkinlaiset hanskat tarvitsee - valitettavasti!

   Poista
 4. Ihanat lapaset, toivottavasti niitä tarvitaan vasta syksyllä:)
  Ja ihania kevään ensimmäisiä kukkia, niin odotettuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, luulen, että lapaset odottavat syksyä, vaikka kylmää onkin! Kevätkukkijat ovat niin ihania ja todellakin odotettuja!

   Poista
 5. Minulla on juuri nyt jalassa merinovillahousut, niin kylmää on. Takassa tuli jotta tarkenee, pihalle meinasi jäätyä. Todella kauniit lapaset. saman huomion tein, krookukset ovat selvästi lisääntyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökillä puhaltaa järveltä kylmä tuuli, joten palasin talvitakkikuosiin! Mutta vaatteilla onneksi saa kivan lämmön ja takkatuli on ihan huippua!

   Poista
 6. Mahtava määrä krookuksia ja muita kevätkukkijoita. Viileäksi meni ilma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ihmettelin kevätkukkijoiden määrää!

   Poista
 7. Ihanaa kukkaloistoa, kevät on ihan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, keväällä kaikki uusi kasvusto ilahduttaa ja on niin palkitsevaa!

   Poista
 8. Todella kaunista, kun noin laajat keväkukkijoiden matot levittäytyvät puutarhassa - tuohon pitää pyrkiä! Ja jouluruusutkin noin hehkeinä kukassaan, ihan mahtava!
  Tosi suloiset lapaset!
  Vappuviikonvaihteen sääennuste lupaa kylmää, mutta tämän aamun aurinko lupaa ihan hyvää ulkotyöpäivää, vaatetta vain täytyy laittaa enemmän kuin keskiviikkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileät säät ovat mitä parhaimpia työkelejä puutarhapuuhissa! Mökkimaisemissa hurisee klapikone ja samalla saa kuunnella linnunlaulua, kun heiluttaa haravaa :D
   Puutarhaihmisillä ilo on kuin pikkulinnuilla, ihan laulattaa!

   Poista
 9. Kiva kuulla taas sinusta ja puutarhastasi missä kaikki kukkii kauniisti . Kyllä tämä talvi tuntui pitkältä ja jotenkin ei meinannut päästä kevät alkuun samoin itse oli jotenkin jäässä . Lämmin teki tehtävänsä ja tuli ihana kevät kuten kuvasi kertovat . Minun pitäisi lisätä myös kevät kulkijoita mukuloiden osalta . Ihania jouluruusuja sinulla minäkin ostin juuri yhden lisää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli mukavaa tulla taas blogimaailman pariin, mutta näköjään se vaati muutaman kuukauden kokonaisen poissaolon! Iloitsen noista krookuskasvustoista, kun muuten ei vielä mitään väriä pihamaalla ole. Nyt sateet ovat kyllä liottaneet krookusten kukinnot, mutta eipä mitään, sieltä puskee esiin narsissit ja tulppaanit seuraavaksi! Ja tästä vaan kukkien määrä lisääntyy!

   Poista
 10. Krookukset ovat parhaimmillaan tuollaisina isoina ryppäinä ja mättäinä. Syksyllä väsyttää niiden istuttaminen, mutta keväällä ilo on moninkertainen. Upeita myös jouluruusut. Niitä ei vain voi olla liikaa, ainakaan minusta.
  Tumput ovat myös ihastuttavat. Saattaa olla, että niille tulee vappuna käyttöä. Meillä mittari näytti aamulla -2, eikä kotiin palattuanikaan lämpimältä tuntunut auringonpaisteesta huolimatta.
  Hauskaa, että olet taas langoilla. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksikin iloinen kukkija ilahduttaa, kun ei vielä muuta ole näkyvissä, mutta totta on, että suurempi rypäs krookuksia on kaunis kokonaisuus ja tuo väriä muuten harmaaseen maahan. Syksyn istutuspuuhat saavat palkintonsa näin keväällä! Mieluusti on viime päivinä laittanut hanskat käteen ulkopuuhissa, kyllä veti kylmäksi nämä kuun vaihteen ilmat. Mutta kasvit kestävät, niin mekin :D Tarvittiin tauko, nyt on taas virtaa myös somelle. Hyvää vappua!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kevätkukkijat ilahduttavat ehkä eniten koko kasvukautena, kun kaikki on taas alussaan! Nautitaan näistä hetkistä!

   Poista
 12. Sinulla on todella kauniit, laajat kasvustot krookuksia ja posliinihyasintteja. Pitäisi itsekin muistaa taas syksyllä hankkia pussi tai pari krookuksia. En ole istuttanut niitä pitkään aikaan lisää kun olen odotellut vanhojen runsastumista. Kovin hitaasti vain tuntuvat useimmat lajikkeet sitä tekevän ja sehän on selvästi syy etsiä jotain uutta kokeiltavaksi. Kiurunkannuksetkin kukkivat upeasti. Ne tuntuvatkin olevan innokkaita lisääntymään.
  Lankaköynnöksesi ja murattisi ovat talvehtineet komeasti. Harmi, että hortensia ei jaksanut lähteä kasvuun. Onneksi niitä saa suht edullisesti uusia.
  Toivottavasti et tarvitse lapasia enää tänä keväänä, vaikka kauniit olisivatkin käyttää. Meillä on melkoisen koleaa juuri nyt mutta eipähän sada enää räntää niin kuin aamulla. Märkä, tuulinen ja kylmä sää ei kyllä houkuta puutarhakierroksille, joten nyt on hyvin aikaa lueskella blogeja. Viikon aikana onkin jäänyt paljon postauksia lukematta.
  Iloista vappua!

  VastaaPoista
 13. Vanhat krookuskasvustot ovat intoutuneet lisääntymään vuosien tauon jälkeen. Olen itsekin kummastellut, miten noin komeasti tänä vuonna kukkivatkaan! Lapasten tarve on vieläkin mahdollinen, lupailee nyt niin selkeitä yöpakkasia! Nyt jo vähän pelottaa nuo kasvuun lähteneet perennat, saattaa syntyä kohtalokkaita paleltumia...!

  VastaaPoista