tiistai 16. toukokuuta 2023

Poksahteluja ja kevätkävelyjä


 Viikonloppuna hemmoteltiin niin äitejä kuin koko kansaa kauniilla ja lämpimällä säällä! Vielä viime viikon alussa oma puutarhani näytti vihreältä, mutta kovin montaa kukkijaa ei krookusten jälkeen ollut avoinna. Vihdoin loppuviikosta alkoi pirskahdella värejä ja poksahdella tulppaaneja ulos nupuistaan!
En muistanut edes istuttaneeni uusia tulppaaneja, ja ihmeellisesti osa vanhoista onkin vain lisännyt kukintojaan. Kuten yläkuvassa oleva vierailija Suomi100 -penkissä! Muutama vuosi sitten huomasin yhden punaisen tulppaanin tuossa sinivalkoisten joukossa, toisena vuonna kukkia oli kolme ja nyt lähes 10! Ajattelin ensimmäisenä kesänä, että kukkikoon, ei se enää ensi vuonna ilmesty, vaan vierailevasta rimpsuhelmasta onkin tullut vakituinen asukas. Vaikka onkin kaunis, niin voisi kyllä siirtyä muiden samankaltaisten joukkoon, sillä niitäkin on tänä keväänä uskomaton määrä!
Selailin viime syksyn sipuleiden etikettejä, ja olinhan sittenkin kätkenyt maahan parikymmentä kerrattua Viking tulppaania, niiden poksahtelua kuunnellaan näinä päivinä!Kovasti on puuhaa näin keväällä, eivät meinaa riittää tunnit iltaisin, työpäivän jälkeen. Ikkunat ja terassit huutavat pesua, ensi talven halot pinoamista ja talvehtimassa olleet kasvit hinkuvat päästä valoon! 


Ensi talven puut on nyt pinottu katoksen alle suojaan kuivumaan!


Puutarhahuone on nyt pesty, tomaatintaimet istutettu ja daalioiden juurakot odottelevat siellä kesäkuuta, jolloin ne on tarkoitus istuttaa maahan. Suurimman osan hain vasta viime viikolla kellarista, joten kaikissa ei näy edes kasvun alkua.


Kuva otettu ennen siivoamista ja tomaattien istuttamista.
Viiniköynnös on jo ilahduttavasti vahvan kasvun alussa, kukkanuput pursuavat lehtien välistä -satoa odotellaan elo-syyskuussa!
Puutarhahuoneen ulkopuolella on jo hyvä pörinä! Luumu- ja päärynäpuu kukkivat runsaasti ja pörriäiset iloitsevat! Jo useamman vuoden palvellut hyönteishotelli on varsin ahkerassa käytössä! Etenkin hotellin pienimmät huoneet ovat täyttyneet ja tyhjentyneet upeasti, ei mies tehnyt turhaan ötökkähotellia! <3


Sitten hetkeksi kevätkävelylle:


Marketan unikot!


Viime viikolla pääsin vierailemaan toisen harrastajan puutarhassa; Kotikulmillamme on koottu fb-ryhmä kasveista ja puutarhanhoidosta kiinnostuneille ja välillä järjestetään taimien vaihtopäivää tai puutarhavierailuja. En ole näissä tapaamisissa aiemmin käynyt, mutta nyt otin vastaan kutsun kevätkävelylle Marketan kauniiseen puutarhaan, jossa olikin paljon nähtävää ja pääsin tapaamaan toisia kasveista innostuneita! Marketta on puutarhaharrastuksensa ohella taitava keramiikka- ja risutöiden tekijä ja niinpä kasvien lisäksi saimme ihailla monenlaisia pieniä askartelutöitä, jotka oli sijoitettu upeasti kasvien joukkoon. Marketan piha oli kaunis ja aurinkoinen ja osa kasveista oli iloisesti siementänyt laajemmallekin piha-alueelle. Puutarhuri jakoikin auliisti nukkapähkämöitä, päivänliljoja, kaihonkukkia ja monia muita kasveja halukkaille.


Sammakkoprinssejä tungokseen asti :D


Blogi tuntuu edelleen olevan se kohta, josta joudun tinkimään, kun ei aika ja voimat riitä. Yhä vähemmin vetää tietokone puoleensa, Instagramin helppous vie voiton, kun haluaa jonkin puutarhahetken toisille jakaa. Kuitenkin yhteistä on ilo ja nautinto puutarhapuuhien ja kasvien äärellä, ja nyt onneksi oli sadepäivä, niin koneenkin äärellä malttoi hetken viivähtää. Koko ajan meinaavat valokuvat olla jäljessä, kun eilen otetut kuvat tuntuvat tänään jo ikivanhoilta - uusia poksahteluja syntyy nyt pikavauhdilla!


"Riviin järjesty!" Miten ovatkin noin hassusti kasvaneet!
Hyasintitkin ovat olleet hyvässä kasvussa. Pink Surprise, Delft Blue ja Blue Jacket kukkivat muhkeilla kukinnoilla. Enpä olisi liki 40 vuotta sitten uskonut, kun kävin Hollannissa katsomassa valtavia kukkapeltoja, että joskus minullakin olisi oma Keukenhof! :D Voisihan tuon retkenkin päivittää, niin kaunis paikka se oli!Työntäyteisiä puutarhapäiviä, rentouttavia kevätkävelyitä ja iloisia poksahduksia sinunkin puutarhaasi!

21 kommenttia:

 1. Ihanan keväisiä kuvia ja paljon kukkivaa jo. Mukavia puutarhahetkiä sinullekin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringolla on voimaa herättää puutarha eloon! Kiitos, nautitaan!

   Poista
 2. Onhan siellä poksahdellut ihan runsaasti. Uskon, että kaikki puutarhaharrastajat jakavat keväällä tunteen, etteivät tunnit vuorokaudessa riitä. Saman asian kanssa täällä meilläkin kipuillaan. Oli kiva kuulla sinusta, vaikka harvakseltaan, niin ilo on niistäkin hetkistä. Hyvää kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään pysyä luonnon tahdissa ja nauttia näistä alkukesän tunnelmista!

   Poista
 3. Paljon olet saanut aikaan iltaisin!
  Ihania kukkia - valloittavia nuo oranssit tulppaanit.
  Ihana idea on paikallinen ryhmä ja visiitit sun muut tapahtumat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä sitä ihmettelee, miten ehtiikin niin paljon, vaikka päivät kuluvat töissä ja puutarhoja on liiankin kanssa :D Puutarhaharrastajien ryhmä on oivallinen ilon ja tiedon jakaja!

   Poista
 4. Ihanaa kukkaloistua! Kiirusta pitää näin kevääsin. Onneksi helapottaa myähemmin kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kiirettä, nautitaan näistäkin päivistä!

   Poista
 5. On ihania kukkia ja kaikki niin hyvässä siivossa ja järjestyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minulla tuo järjestyksenpito on joskus jopa rasite :D

   Poista
 6. Aika on tosiaan rajallinen ja yhden postauksen kirjoittaminen kuvineen vie aina oman aikansa. En ehdi oikein keväällä mukaan siihen nopeuteen, millä lailla kaikki tapahtuu.
  Se on joskus omituista, että ne tulppaanit tai muut kukat, jotka ovat väärässä paikassa, lisääntyvät kyllä. Jos ne olisivat oikeassa paikassa, tapahtuisiko silloin samaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se mukavaa, että elämässä on tekemistä ja aika rientää, mutta välillä ihan hengästyttää tämä vauhti! Just noin, meidän mielestä väärä paikka onkin se kasvin mielestä oikea :)

   Poista
 7. Vuorokauteen tarvittaisiin näin keväisin vähintään kolmasosa lisää tunteja, jotta ehtisi rauhassa tekemään kaiken. Kiva oli lukea kuulumisistasi pitkästä aikaa. Ihanasti ovat nuo kerrannaiset tulppaanit lisineet, vaikka eivät ihan Suomi100-penkin värimaailmaan sopisikaan. Niillä taitaa olla siinä vahva maa?
  Teillä ollaan siellä jonkun verran kasvussa edellä. Meillä luumupuut alkavat vasta lähestyä hiirenkorvavaihetta ja pörriäisiäkin näkyy aika vähän. Hyasintit sentään jo kukkivat aurinkoisemmissa kohdissa ja ensimmäiset helmililjat. Perästä tullaan siis. Kerrannainen tarhakylmänkukka on ihana hörselö.
  Aurinkoista ja lämmintä kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä tunneilla ja ehtimisellä on mentävä, nytkin tuntuu, että juuri yöunista tulee tingittyä. Mutta luonto järjestelee omat aikataulunsa ja siitä otetaan kaikki irti, koneen ääressä ei oikein tee mieli istuskella, kun ulkona on kaikkea kaunista! Täällä tosiaan pörisee ja poksahtelee ja linnunlaulukonsertit lumoavat. Nautitaan!

   Poista
 8. Ihania poksahteluita:)
  Kyllä nyt puutarha vetää puoleensa tietokonetta enemmän, mutta onneksi toisinaan on sadepäiviä, että saa päivitettyä blogia ja luettua teidän muiden blogistanialaisten ihania juttuja.
  Kevät yllättää joka vuosi, millään ei muista kaikke mitä syksyllä tuli maahan kaivettua, tai ainakaan niiden paikkaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi niin mukava seurailla ja lueskella muidenkin blogeja, mutta nyt vaan joka hetki kuluu töiden jälkeen ulkona - ja sadepäiviin kasautuu monta juttua :D nautitaan tästä ohikiitävästä ajasta!

   Poista
 9. Kaikkea ihanaa, kevät on ihan parasta!

  VastaaPoista
 10. Totta tuo, että keväällä on niin paljon tehtävää, ettei koneelle ja blogeihin oikein ehdi... Ihanat hyasintit ja kauniit yhdessä kesäpikkusydämen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven jälkeen on niin paljon katseltavaa ja koettavaa ulkona, että sisällä oleminen ei oikein inspiroi - kun kuitenkin työpäivinä sitäkin joutuu tekemään. Valkoiset pikkusydämet ovat vallan innostuneet kasvamaan!

   Poista
 11. Kevät on tosi kiireistä aikaa ja ei ihme, että koneen äärelle ehtii normaalia vähemmän.
  Paljon kauniita ja kivoja kevätkuvia.

  VastaaPoista