tiistai 22. marraskuuta 2022

Kuusi- ja kynttiläjuttuja
 Joulukuu se lähestyy, ja sen mukana vanhat traditiot! Kenellä jouluun valmistautuminen ja joulufiilikseen pääseminen alkaa pikkujouluista, jollakin taas jouluradion avaamisesta. Toisen perinteeseen kuulu ekat glögit ja toiselle piparien ja joulutorttujen tuoksut. Joku (minä) sytyttelee kynttilöitä ja virittelee kaamosvalot jouluvalojen nimellä jo hyvissä ajoin syksyllä ja samoin alkaa myös pakottava tarve keräillä havuja ympärilleen :-D. Se on nääs kranssiaika ja kuusien etsimisen aika!
Olinpa tyytyväinen, kun viime lauantaina suuntasimme kuusimetsälle. Tyytyväinen siksi, että viikonlopun lumisade ei vielä ollut saavuttanut meidän kulmiamme ja pakkanenkin oli vain sopivasti kovettanut polut ja metsän, joten oli helppo kävellä ja katsastella metsikköä. Avohakkuiden reunamilla kasvaa komeaa kuusikkoa ja aukosta kaadetut puut ovat aiemmin siementäneet, joten nyt aukealla kasvaakin jo upean kokoisia kuusia. Mitään istutettujahan tuon metsikön kuuset eivät ole, vain maan kosteus ja auringonpaiste ovat saaneet puut kasvamaan kauniiksi ja vahvaoksaisiksi.
 Kuusi pihalle, kuusi sisälle ja kuusi puutarhahuoneeseen. Tai viimeiseen ehkä pikkukuusia tänä vuonna, saapas nähdä!Auringon paisteessa kuusten kanssa kotiin, oli vielä aikaa toiseenkin jo perinteeksi muodostuneeseen joulupuuhaan, kynttilöiden valamiseen! Sitä tehdään inspiraatiopohjalta ja silloin, kun on riittävästi valamiseen sopivia muotteja ja riittävästi kynttilänjämiä! Ulkona hämärsi ja ensimmäiset lumihiutaleet ilmestyivät ikkunan taa - näin jouluihminen herää taas loppuvuoteen!
Ei meillä sipsejä syödä kuin kynttilän valamista varten :) Ja tässäkin taitaa olla kahden vuoden sipsit! Mutta ovat paksuudeltaan sopivia ja tukevia valumuotteja. Lasipurkin pohjaan liimattiin kuumaliimalla sydänlanka, muissa se on solmussa purkin alla. Aiempiin kynttilänvalupuuhiin pääset kurkistamaan tästä ja tästä.
Värisävyt valmiista kynttilöistä ovat aina pieni yllätys. Tänä vuonna joukossa oli paljon harmaata väriä, ja sen väri ei ole itsevaletuissa välttämättä kovin kaunis. Sekoittelin joukkoon vähän oranssia, ja murrettu vihreä vivahtaakin joissakin. Punaisten kynttilöiden väri näkyy lasipurkkikynttilöissä ja valkoisiakin tuli muutama.Heikoimman lopputuloksen saaneet pääsevät jää- ja muiden pihalyhtyjen sisälle, ulkona pimeässä loistaa vain lämmin kynttilän valo! Ensin pitäisi tänne tulla kyllä hieman enemmän pakkasta, että jäälyhdyt onnistuvat. Toisaalta kukaan ei taida nyt tänä talvena liiemmin pakkasia odottaa! Saattaa olla niinkin, että kynttilän värillä ei ole väliä, kunhan se vaan lämmittää :)

Mukavaa viikon jatkoa!


19 kommenttia:

 1. Kivaa tulevaan jouluun hieman jo virittäviä puuhia. Hienoja kynttilöitä. Kyllä noita kelpaa poltella. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvissä ajoin kun aloittaa, niin ehtii tehdä vähän turhempiakin juttuja :)

   Poista
 2. Kyllä täälläkin on pientä virittelyä ilmassa .Kynttilöitä en ole koskaan yrittänytkään tehdä itse joten siitä tunnelmasta en tiedä mitään .Kauniita kuitenkin minusta nuo kaikki ovat mitä olet tehnyt .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lainkaan niin vaikeaa, kuin luulisi, ja lopputulos aina yllättää. Hyötykäyttöä ja samalla kivaa askartelua. Jatketaan "virittelyjä".

   Poista
 3. Olet kyllä todella reipas, kun pistät aina kynttiläpajan pystyyn!

  VastaaPoista
 4. Minusta kynttilöistäsi tuli tosi kauniita. Upeaa, että jaksat itse ahkeroida. Minullakin on tehtävälistalla havujen kerääminen ja jotainhan havuista pitäisi värkätä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun pitää kovasti joulusta, on tuollaiset askartelut vaihtelua arkeen ja tuovat iloa, ei siis lainkaan voimia vievää - päinvastoin! :)

   Poista
 5. Mahtavaa kierrätystä hyötykäyttöön! Ihanasti olet saanut värit säilymään puhtaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa kyllä on värien sekamelskaa, mutta osaan laitoin vain esim. punaisia jämiä ja silloin tuloskin on selkeämpi.

   Poista
 6. Kynttillöistäsi tuli kauniita. Kyllä kannatti säästää purkkeja ja purnukoita ja ahkeroida hetki vanhojen steariinijämien kanssa. Meillä on luonto paljon valkoisempaa, vaikka ei täälläkään lunta muutamaa senttiä enempää ole. Pientä pakkasta on ollut jo pidempään. Erityisen hyisiä päiviä ei sähkölämmitystalossa odoteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissani on sinulle haaste toteutettavaksi sopivassa välissä.
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2022/11/puutarhavuosi-2022.html

   Poista
  2. Pieni vaiva pistää kynttilänjämät ja sopivat purkit talteen. Vaikka vähän aikaakin kuluisi, niin odotellaan rauhassa, kunhan määrä on tarpeeksi suuri, että kannattaa pistää paja pystyyn. Eilen tuli hiukan lisää lunta, mutta edelleen on maa kovin paljas. Kiitos haasteesta!

   Poista
 7. Kynttilöiden valaminen on yksi puuhista, mitä on tehnyt usein mieli itse kokeilla mutta aina se vaan on jäänyt tekemättä. Viime joululta otin talteen joitakin punaisia ja valkoisia kynttilänjämiä, jotka vain odottelevat inspiraatiota ja sitä, että muistaisi hankkia sydänlankaa. Ehkä vihdoin tänä vuonna olisi kynttilän valamisen aika.
  Joulutunnelmaa ei ole meillä vielä muilla kuin lapsilla, jotka odottelevat malttamattomina joulukalenterin ensimmäisen luukun avaamista. Ehkä into kasvaa itselläkin, kun pitää kehitellä lasten kalenterin luukkuihin sopivaa puuhaa ja blogeissa alkaa näkyä jouluisia juttuja. Mukavaa ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottele rauhassa inspiraatiota ja keräile jämät talteen. On kivaa puuhaa ja lopputulos ilahduttaa. Teillä varmasti odotellaan kalenterin avautumista ja eiköhän monessa blogissa ja lukijoidesi parissa sitä myös jo malttamattomana odoteta! Iloa alkavaan joulun odotukseen!

   Poista
 8. Kauniita kynttilöitä olet tehnyt. Se on aika sotkuista ja työlästä hommaa, mutta palkitsee kyllä. Itsekkin olen joskus valanut, mutta en ole oikein löytänyt sopivaa sydänlankaa, että palaisivat, eikä vaan valuttaisi steariinia. Aino noihin ei vaan osaa tehdä tasaista laatua, että palaisivat hyvin. Mutta kivaa hommaa kuitenkin on ja hyödyllistä.

  Minulla on blogissani Huopalinnun puutarhassa sinulle haaste puutarhavuoteen 2022 liittyen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aikaahan tuo kynttilöiden valaminen vie juurikin sulattamisen ja muottien laittamisen vuoksi. Askarteluliikkeistä saa tätä nykyä hyvää sydänlankaa tuollaisiin peruskokoisiin kynttilöihin. Liian paksuissa tukahtuvat herkästi ja ohuissa varmasti savuttavat. Mutta toistaiseksi meidän kynttilämme ovat palaneet sen verran hienosti, että aion jatkossakin hyödyntää kynttilöiden jämät. Kiitos haasteesta, käynpä katsomassa blogiasi!

   Poista