tiistai 20. syyskuuta 2022

Hetki vielä menneessä kesässä


Kesästä on enää ripaus jäljellä, muutama kesäkukka sinnittelee viileässä syyssäässä. Tässä onkin oiva hetki kerrata, miten kesäkukkien kasvatus  menneenä kesänä onnistui. Helteiden aikaan koko puutarha oli koetuksella: Kun puutarhuri itse nautti mökkirannan virvoittavasta tunnelmasta, niin etenkin ruukuissa ja amppeleissa olevat kukkijat joutuivat hetkittäin kärvistelemään kuivuudessa. Kesäleimu

 

Ensimmäistä kesää kokeilin kesäleimujen kasvatusta ihan siemenestä lähtien. Muutenkin nämä kesäleimut olivat uusi tuttavuus. Säänkestossa ei ainakaan ole valittamista, eikä myöskään kukinnan runsaudesta! Ja vieläkin kukkia on runsaasti! Ainut, mistä en pitänyt, olivat turhan pitkiksi venähtäneet kasvustot, jolloin kukinnot roikkuivat ikävän näköisesti laatikoiden ulkopuolella. Mutta pätkin kukkavarsia surutta maljakkoon ja siinäkin ne pysyivät todella pitkään kauniina! Värikimara oli valkoisesta vaaleanpunaisen, pinkin ja punaisen kautta siniseen ja lilaan.

Rikkaporkkana Dara

Esikasvattelin melkoisen joukon kesäkukkia ja istuttelin niitä sekä maahan että ruukkuihin. Joillekin riitti runsaasti aurinkoa, kuten esim. pikku taimista kasvatetut siniviuhkot! Luottokasveja, jotka sietävät hellettä ja jaksavat kukkia pitkälle pakkasiin asti! Kivasti onnistuivat myös rikkaporkkanat! Niistä on riittänyt kukintoja kimppuihin ja vaikka kasvit ovat venyneet kovastikin pituutta, ovat ne pysyneet hyvin pystyssä muiden kukkien joukossa. Nämä pääsevät ehdottomasti jatkoon! Sen sijaan muiden esikasvatuksessa olleiden kanssa on käytettävä vahvaa harkintaa; tsinniat itivät heikosti, kosmokset kukkivat nopeasti eivätkä viihdy kauaa maljakossa, leijonankitoja kylvin liikaa ja liian aikaisin... Samettiruusut ja ahkeraliisat taas eivät petä koskaan ja sopivat hyvin myös tällaiselle epäsäännölliselle hoitajalle. 


Onneksi maljakossa kestäviä kukkijoita löytyi puutarhasta runsaasti; daaliat ja punahatut ilahduttivat pitkään, samoin tsinniat, jos niitä raaskii maljakkoon leikellä. Syyshortensian kukintojen kanssa on välillä arpapeliä, kukinto voi nuupahtaa hyvinkin pian, tai sitten se jatkaa loputtomiin kauniina, kunnes suorastaan kuivuu jäädenkin kauniiksi.
Daalioista puheenollen, eipä ollut meillä daalioiden kesä! Vaikka toimin vanhojen juurakoiden kanssa samoin kuin aiempinakin kesinä, jäi osan kukinnot kokonaan avutumatta. Ruukuissa kasvattelin uusia lajikkeita ja niissäkin oli enemmän pettymyksiä kuin onnistumisia. Harvoin on daalioita tarvinnut näin runsaasti kastella ja siltikin helle koetteli vähän liikaa. Nyt ovat daaliat jo paleltuneet ja viimeisiä nostelin viikonloppuna ylös mullasta. Nyt saavat hetken kuivahtaa, ennen kuin vien kellariin talvetukseen.


Tarhaviinikärhö Prince Charles 


Vaan ei kesä sentään kovin helpolla luovuta syksylle valtikkaansa! Aina on joukossa jokin kärhö, joka ei petä ja päättää kukkia, vaikka onkin vähän myöhässä! Viime kesän mysteerikärhönä komeillut tarhaviinikärhö Prince Charles (kiitos blogiystävien, joiden kanssa ratkottiin arvoitusta), kukkii edelleen runsaasti eikä aio ihan heti luovuttaakaan! Sen vieressä pilkottaa katsura, joka on muutamassa vuodessa kasvanut hienoksi pikku pensaaksi. Siinä ei vielä ole ruskan tuomaa väritystä, eikä hienoa syksyistä hattaran tuoksua:)

Syyshortensiat tarjoavat edelleen kauneuttaan pihapiiriin. Lime light kasvaa ja komistuu vuosi vuodelta ja Vanille fraise innostui sekin viime kesän välivuoden jälkeen kukkimaan niin, että siitä olen saanut jo useamman kranssin ja maljakkokukan. Kuivakukkaviljelmä epäonnistui rankasti, en juurikaan niitä esikasvattanut ja alkukesän helle ja epätasainen kastelu koitui niiden kohtaloksi. Vaan eipä haittaa, mennään niillä, mitä puutarhasta löytyy!


Blogipäivitykset tulevat nyt niin harvoin, että siinä välissä ehtii puutarha muuttaa jo ulkonäköään. Nyt alkavat ruskan kauniit syysvärit vallata pihapiiriä ja mikäs sen mukavampaa, kun saadaan taas nauttia väriterapiaa luonnossa!

Mukavaa syyskuun jatkoa!

13 kommenttia:

 1. Kiva kun kerroit kasvatuksistasi. Tämä kesä oli jotenkin erilainen, kukat käyttäytyi normaalista poiketen ja minulla oli muutama perenna joiden kukkien väri poikkesi muista vuosista. Syynä kuumuus tai / ja kuivuus??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoista oli minustakin esim. daalioiden hidas kukkiminen, vaikka olisi luullut, että lämmin alkukesä vauhdittaa monien kesäkukkien kasvua. Ehkäpä kuumuus oli liikaa niin aikaisessa vaiheessa.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset kesäkukista ja muista kasveista tehdyt yhteenvedot, ovat aina mielenkiintoista luettavaa. Jotkin kasvit yllättävät meidät positiivisesti ja joidenkin kohdalla taas joutuu kokemaan pettymyksiä. Onneksi on niitä mainitsemiasi luottokasveja, jotka porskuttavat suotuisasti oli kesä ja kesän sää millainen tahansa. Meillä kosmoskukat ehtivät aukaista yhden ainoan kukan ennen pakkasia. Tsinniat jätin suosiolla kylvämättä, sillä muutaman kesän epäonnistumiset olivat niiden suhteen vielä tuoreessa muistissa.
   Todella ihanasti kukkiva Prince Charles ja kauniit kranssit.

   Poista
  2. Oi, vai ei sinullakaan tullut onnistumisia kosmoskukkien kanssa! Edellinen kesä oli minulla sellainen, että kasvua riitti, mutta kukkaset jäivät tulematta, nyt kyllä kosmoskukat kukkivat, mutta kovin nopeasti yksittäinen kukka kuihtuu ja sellaiset kukkijat eivät ole minun juttuni :) Tsinnioista kaikki, mitkä kukkaan asti pääsivät, kyllä kukkivat pitkään ja kauniisti, mutta ne olivat kovin harvalukuiset.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Kransseja on kiva tehdä, kun vaan aina löytyisi se aika :)

   Poista
 4. Meillä moni kasvi kasvoi tänä kesänä melkoisen korkeiksi. Ihmetytti siinä mielessä, kun oli viikkotolkulla niin mahdottoman kuivaa. Hienosti sinulla on kukkien kanssa kesä mennyt. Itse tietysti tuntee ja tietää omansa ja osaa sen mukaan arvioida kasvukauden plussat ja miinukset. Kärhö Prince Charles on todella kaunis.
  Sinulla on silmää ja taitoa tehdä kauniita kransseja. Ihastuttavia kumpikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että omat tavoitteet ja kokemukset säätelevät sitä, mikä tuntuu onnistumiselta ja missä meni pieleen. Aina on kiva tehdä uusiakin kokeiluja, joku saattaakin yllättää positiivisesti! Ja luottokasveja syntyy, niistä kannattaa pitää kiinni ja varmistaa sitä kautta, että edes joku kukkii. Kiitos kranssikehuista!

   Poista
 5. Voi miten kauniit kranssit! Varsinkin tuo punasävyinen hortensia-maksaruohokranssi. 'Prince Charles' on todella komeassa kukassa, upean näköinen.
  Kiva kooste kesäkukkakasvatuksistasi. Nämä ovat hyödyllisiä lukea jälkeenpäin kun miettii seuraavan kesän kasvatuksia. Tämä vuosi oli kyllä melkoisen poikkeuksellinen, joskaan meillä ei ollut riesana kuivuus vaan märkyys. Ei ollut hyvä sekään ja moni kasvi kukki tai kasvoi aivan normaalista poikkeavasti. Onneksi löytyy niitäkin kasveja, jotka eivät säistä hätkähdä, olipa sitten kuivaa tai märkää. Niitä kannattaa joka vuosi laittaa ihan vain varmuuden vuoksi, niin on edes jotain kukassa koko ajan. Sammarit kukkivat täälläkin komeasti, vaikka kosteus homehdutti siemenkodat.
  Mukavaa syyskuun loppupuoliskoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri Betweenille vastailinkin, että luottokukkijoilla voi varmistaa, että ainakin jokin kukkii! Tämä maamme on kyllä sääolojen suhteen kovin epätasaisesti rakentunut, toisille vettä tulee liikaa ja toiset kärvistelevät kuivuudessa. Sama tilanne pakkasten ja lumikuormien suhteen. Ja jos se olisikin ennakoitavissa, mutta mitä vielä, seuraava vuosi heittääkin ihan päälaelleen:) Kiitos kranssikehuista ja mukavaa syksyn jatkoa!

   Poista
 6. Yhteenvedot ovat hyviä tehdä, myös itseään varten:) Minä en ainakaan tahdo seuraavana vuonna muistaa edellisen kesän parhaita (ja niitä ei niin loistavia) kukkijoita.
  Kosmoskukat eivät kukkineet meillä tänä vuonna ollenkaan. Kasvulavaan istutetut daaliat kukoistivat, mutta ruukussa kasvaneet eivät. Parhaita kesä"kukkia" olivat ehkä värinokkoset upeilla värisävyillään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muisti alkaa pätkiä jo alkutalvesta, kun siemenkylvöt alkavat :D Kosmoksien kanssa on takkuiltu jo useampana vuonna, joten nyt irtisanon niiden sopimuksen! Värinokkoset ovat myös täällä melko luotettavia kasvatettavia!

   Poista