perjantai 11. maaliskuuta 2022

Hybridipelargoneja


 

 Kerroin viime postauksessa, että kävin siemenkaupoilla. Samalla reissulla Kuusankosken pikkuruisessa Viherrinkimyymälässä Viherpisteellä oli juuri tulleita pikkutaimia, joiden ääreen myyjän kanssa tietysti pysähdyimme. Viime vuonna tilasin joitakin pikkutaimia ja onnistuin kasvatuksissani niinkin hyvin, että kaikki menehtyivät! Osa kuoli saman tien, kun otin ulos pakkauksesta, joten en taida ihan kaikkea ottaa itselleni noista tappioista, mutta nyt sain hyvät kasvatusohjeet ja kotiin tuomisina oli sekä lumihiutaletta että siniviuhkon taimia. Olivat juuri tulleet Ansarin kasvihuoneilta ja nyt ovat olleet reilun viikon taimimullassa - edelleen hengissä!

 


 

Puutarhamyymälässä oli kaupan myös runsaasti pieniä pelargonian taimia. Kun taimi maksaa 1,50e, niin mieli ostosten tekemiseen kasvaa vahvasti. Naureskelimme myyjän kanssa, että kun on hybridiautoja, niin miksei myös hybridipelakuita! Kasvi on pystykasvuisen ja riippapelakuun välimuoto, voidaan siis kasvattaa sekä ruukussa että amppelissa. Niinpä kotiin lähti kaksi hybridiä, joista pitäisi ajan mittaan kehittyä vaaleanpunakukkaisia pelargoneja! Minulla taitaa olla jo ennestään tummanpunakukkainen hybridi, kasvutapa ainakin viittaa sellaiseen.

 

 

Vanhat pelargoniat on haettu kellarista, leikattu pikkutapeille ja aloitettu kastelu ja suihkuttelu. Uskon, että kaikki lähtevät hyvin elämään!



Samalla, kun pelargoniat tulivat kellarista valoon, pääsivät myös talvetetut jättiverbenat aloittelemaan uutta kasvuaan. Muutaman jätin edelleen kellariin, mutta kaikissa oli vihreitä versoja jo valmiina, joten ovat selvinneet hengissä läpi pimeän talven!


Siniviuhkon ostotaimi


Lumihiutaleiden taimet olivat jo kertaalleen latvottuja tullessaan myyntiin.

Kesäkukka-asetelmista voisi olla jo melko suuri osa valmiksi kasvamassa, mikäli nämä pikkutaimet selviävät kesään asti :) Itäpuolelle taloa istuttelen ahkeraliisaa ja lumihiutaletta, siellä ei aurinko juurikaan näyttäydy. Varastossa on talvehtimassa lankaköynnöstä ja murattia, niillä saa hyvää vihreyttä ruukkuistutuksiin. Kuumalle etelän puolelle taloa suunnittelen laittavani siniviuhkoja ja pelargonioita, sillä ne sietävät hyvin koko päivän paahdetta. Samettiruusut kasvatan siemenistä. Kerrattukukkaisia petunioita laitoin nyt kolmatta kertaa siemenkylvöihin ja taimet ovat juuri ilmestyneet mullan pinnalle :) Hurmesilkkiheinät ovat myös talvetuksessa ja värinokkoset kasvamassa. Kun lisäksi vielä talvehtimassa olevat kaksi runkoruusua pääsevät esille, ei montaa kesäkukkaa enää mahdukaan rappuselle tai ovenpieleen amppeliin. Mutta kesään on vielä aikaa ja kaikkea voi tapahtua...!


 

 

Loppuun vielä postin tuoma ihana kirje! Sain yllätyslahjan Minnalta Hiidenkiven puutarhassa -blogista; Hän oli tarkkaan miettinyt puutarhamme prinsessaa ja hänen sänkyään. Lainaanpa tähän Minnan korttiin kirjoittaman tekstin: "Hunajakukan siemenet nähdessäni tuli heti mieleeni, että puutarhaprinsessasi voisi ilahtua pehmeän pörheästä, siniliilasta tyynystä, joka houkuttelee perhosia ja lempeää unimusiikkia soittavia kimalaisia. Ehkä prinsessa katselee sängyssä loikoillessaan tuulessa keinuvia unikoita ja näkee pian kauniita kukkaisia unia". Kortin mukana oli suloisen kauniit unikon- ja hunajakukan siemenpussukat. Kiitos, Minna, ihanaa, kun lähdit mukaan mielikuvitusretkelle satumaahan!

 

 

Nyt luvataan keväisiä säitä ja auringonpaistetta. Jokohan lumipeite alkaisi madaltua!  Hyvää viikonloppua taimitarhureille ja kaikille keväästä nauttiville!

 

12 kommenttia:

  1. Onpahan upea sääkuva tuo viimeinen!
    Sinulla on huima määrä kesäkukkia ja jättiverbenatkin noin hyvin talvehtineet. Kyllä nyt jo siintävät silmissä kesän kukkaloistot. Vielä kun tuli päälle nuo ihanat siemenpussit Minnalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukkia olen vuosien varrella kokeillut monenmoista ja kokemusten kautta ovat amppeli- ja asetelmakasvit valikoituneet helteen ja varjon sietäviksi. Penkkeihin toki tulee kasvateltua monia kesäkukkia ihan fiilispohjaltakin :) Sääkuvan nappasin eräänä päivänä hiihtoretkeltä.

      Poista
  2. Talvetettavasi ovat heränneet reippaina. On mukava lukea myös kesäkukkasuunnitelmistasi. Se auttaa itseäkin aktivoitumaan tulevaan kesään. En ole kokeillut jättiverbenan talvettamista. Nyt se on suunnitelmissa, jos itäneet verbenani kasvavat ja elävät vielä syksyllä.
    Minnan postilähetys tuli oikeaan osoitteeseen. Me lukijatkin pääsemme varmasti siitä blogisi välityksellä ihastelemaan.
    Aurinkoa ja lämpöä on luvassa seuraaville päiville. Hyvältä tuntuu. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellari on kyllä hyvä paikka talvetuskokeiluihin. Jättiverbenat ovat olleet mukava yllätys talvetusonnistumisten joukossa. Kannattaa tosiaan kokeilla. Minnan siemenet olivat kiva ylläri, hunajakukkainen tyyny on kyllä kokeiltava! Ihana on ollut ainakin tämän päivän sää, ja näitähän on nyt luvassa useampiakin:) Hyvää viikonloppua!

      Poista
  3. Hyvä, että siemenet tulivat perille ja ilahduttivat :) Toivottavasti itävät ja kukkivat hyvin, ja ilahduttavat aikanaan myös puutarhaprinsessaasi. Se prinsessan sänky -postauksesi jäi sopivasti ajatushautomoon muhimaan ja siemenet valikoituivat sen mukaan.
    Minä kävin eilen katsastamassa parin puutarhamyymälän pistokastaimivalikoiman, mutta ei lähtenyt mitään mukaan. Hintaakin oli enemmän kuin noilla sinun taimillasi, joten hyvät ostokset varmasti teit. Talvetetut pelargonit ja jättiverbenat näyttävät myös olevan hyvissä voimissa ja valmiina kasvuunlähtöön. Onneksi nyt onkin luvattu pidempää aurinkoista jaksoa, niin saavat kunnolla valohoitoa. ja toivon mukaan lumetkin tosiaan lähtevät vajumaan vauhdilla siinä samalla.
    Todella hieno kuva lopussa! Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä kerran kivasta postilähetyksestä! Hunajakukkainen tyyny on kyllä kokeilun arvoinen :) Paikallinen pikkuruinen puutarhamyymälä on ollut usein ostospaikkani. Vaikka täällä on valtakunnallisestikin nimekkäitä puutarhamyymälöitä, on joskus pienessä parempi tai laadukkaampi valikoima ja hinta saattaa olla yllättäen edullisempi. Aina kannattaa siis vertailla. Aurinkoa on riittänyt, loistava hiihtokeli tänäkin päivänä, kuten oli tuossa viimeisessä kuvassakin!

      Poista
  4. Edullisten pikkutaimien hankkiminen on varmasti innostavaa, nyt pääset seuraamaan taimien kasvua. Talvetuksesi näyttävät onnistuneen hyvin. Luvassa on paljon kaunista kukintaa tulevalle kesälle.
    Minnan lähetys osui minunkin mielestäni oikeaan osoitteeseen, kiva nähdä sänky ensi kesänä.
    Aurinko paistaa aivan huikean kirkkaasti, olin juuri hiihtämässä ja nautin tavattomasti tästä kevätsäästä. Ehkä lumet kohta sulavat ja pääsee puutarhatöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmmissa pikkutaimissa on joku muu tehnyt sen alkutyön, mutta kyllä nuo pienetikin taimet onnistuu helposti tuhoamaan, jos ei olosuhteet ole sopivat. Mutta onneksi rahallinen tappio ei ole kovin suuri, jos näin käy. Minäkin kävin tänään hiihtämässä, kuten aika monena päivänä viimeisten viikkojen aikana. Ihan mahtava sää! Nautitaan näistä!

      Poista
  5. Minä sain viime kesänä naapurilta värinokkosia ja otin niistä syksyllä pistokkaita, jotka ovat pysyneet hyvin hengissä sisätiloissa, toki värit ovat vähän haalistuneet. Mutta nyt kun aurinko alkaa taas paistaa, väritkin näkyvät taas tummenevan. Näistä taisi tulla uusia suosikkejani:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värinokkoset kai voisivatkin toimia ihan viherkasveina. Olen kasvattanut niitä useampana vuonna siemenestä ja aina suunnitellut ottavani jonkun talveksi sisälle. Mutta yöpakkasia eivät siedä ja niinpä ovat ehtineet paleltua, ennekin minä ehdin reagoimaan. Pistokkaita pitääkin muistaa ottaa ensi kesänä ajoissa, jäisi tuo esikasvatustila jollekin muulle kasville :D

      Poista
  6. Hienot pistokas ostokset. Minusta edullisia pistokkaita siellä olikin tarjolla. Toivottavasti minä en eksy tällaiseen paikkaan sillä se on menoa sitten se. Hyvin sinulla on kellarissa talvehtineet nuo ruukut. Jättiverberaa en ole koskaan kasvattanut. Minulla on kellarissa myös ollut belakuita ja muuta osan olen tuonut jo pois. Vein myös ison lumihiutaleen, en kyllä usko että se on talvehtinut mutta kun oli niin iso ja komea ajattelin että kokeilen nyt kumminkin. Kivan yllärin sait Minnalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistokkaat olivat minustakin edullisia, katsotaan nyt, miltä näyttävät sitten kun pitäsi olla jo ulos asetelmaan menossa?! Pelargoniat ovat pärjänneet hyvin kellarissa ja nyt jo vihertävät upeasti muutaman viikon jälkeen. Minnan yllätys oli ihana!

      Poista