sunnuntai 1. elokuuta 2021

Rehevyys palasi takaisin!


 
Puutarha näyttää taas rehevältä, kuivuus päättynyt, ihanaa! Olen kaiken kesää uhmannut helteitä, niin myös viime viikolla, kun sinnikkäästi kävin päivittäin poimimassa villivadelmia. Tulossa olevat sateet vauhdittivat keräilyvimmaani, etenkin, kun kuivuuden kurittama vattupöheikkö näytti olevan tiensä päässä ja joutui tekemään töitä, että löysi hyvät kypsät vadelmat ennenkuin ne varisivat ryteikön pohjalle. Puutarha sai taas selviytyä omillaan ja parinkymmenen litran vadelmasato oli tärkeämpi kuin pihan kukkijat. Karhunvadelmat sen sijaan vasta aloittelivat kypsymistään, niiden vuoro tuli metsäherkkujen jälkeen.

 
 Kuivina aikoina puutarhan kasveja testataan, mitkä selviytyvät helteistä ja niukasta vedensaannista, mille taas kuumuus on tuhoavaa.  Vanhan puutarhan luulisi sietävän kuivuutta paremmin, samoin rehevä ja tiivis kasvusto tukee toinen toistaan. Paitsi, jos maaperä on altis kuivumaan tai jokin kasvi on ahnaampi viemään toisilta sen vähäisenkin veden... Olen seurannut kahden erilaisen puutarhan selviytymistä tästä hellekesästä ja kovin erilaiseltahan nuo pahimman helteen aikoihin näyttivät. Syitä lienee monia, amatöörinä voi vain arvailla, miksi toinen on rehevä viidakko ja toinen karusti lurpallaan. Rehevässä puutarhassa eivät tavallisimmat työkalut suinkaan ole hara ja kastelukannu, vaan sakset, joilla rajoittaa hurjaksi innostunutta kasvua! :D Onneksi helteiden helpottaessa alkoi nopeasti myös kasvien toipuminen ja yksi kunnon sade riitti saamaan taas nurmikon vihreäksi!

 

Rautatienomenapuu antoi suojaa kovalta paahteelta.


Kärhöobeliski on tyhjä, kuivuus väsytti pienet kärhöt!
 

Europeana ruusuja ei ole kuivuus vaivannut!


Tällä hetkellä molempien pihojen kuningattaria ovat erilaiset liljat! Sipulinsa voimalla ovat liljojen kukkavarret kohonneet varmasti ylöspäin, kuin uhmaten paahdetta, ja antaneet piutpaut veden puutteelle. En olekaan liljoja kastellut ja nytkään ne eivät tarvitsisi niskaansa yhtään rankkasadetta! Rakastan tuoksuvia Oriental-liljoja, ja niitä onkin suurin osa liljankukista, joita puutarhassani kasvaa. Pääosin valkoisia ja vaaleanpunaisia.

 


 

 


Puutarhahuoneelle vievän polun varteen olen istuttanut vain vaaleanpunaisia liljoja. Aikaisimmat ovat jo kukintansa lopettaneet, korkeat ja näyttävimmät ovat nyt vuorossa.

 
Magnolian ympärillä on taas kauneutta, oriental liljat aukenevat, ihana tuoksu leijailee puutarhassa, kuiva kesä on selätetty!


 

Alkanut elokuu on täynnä syntymäpäiviä ja paluuta arkeen, ristiriitaista, vai mitä!? Hyvää kesän jatkoa!

 

12 kommenttia:

 1. Aika nopeasti sade onneksi piristi puutarhan kasvustoja!

  VastaaPoista
 2. Puutarhasi näyttää vallinneesta kuivuudesta huolimatta hyvältä. Toinen toistaan upeampia liljoja ja ihanasti kukkiva kärhö ja ruusu.
  Villivadelmat maistuvat todella hyviltä ja tänä kesänä taidan jäädä niistä tyystin paitsi. Omat kasvimaan Maurin makeat maistuvat kaikkea muuta kuin makeilta. Ovat lähinnä mauttomia.
  Mukavaa viikkoa sekä tunnelmallista elokuuta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhat ovat piristyneet mukavasti, kun helteet väistyivät ja saatiin sadetta! Villivadelmiin on aurinko tallettanut suuren määrän makeutta :) Kiitos, hyvää alkanutta elokuuta sinullekin!

   Poista
 3. Ihanaa kukkaloistoa ja olet saanut/saamassa marjasatoakin. Ruusut näyttävät voivan hyvin, samoin liljat. Meillä huomaa myös miten yli 30 vuotta sitten pienellä budjetilla, huonoilla tiedoilla/taidoilla ja nuukasti perustetut istutusalueet kuivuvat nopeaan. Lisäksi maanlaatu on hiekkaista, kivistä ja nopeasti kuivuvaa. Kastella joutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehevän pihan salaisuus lienee syvällä maassa oleva savi, joka pidättää hyvin kosteutta. Kun piha on muutenkin lehtevä ja aluskasvillisuuttakin runsaasti, ei aurinko pääse niin helposti kuivattamaan maan pintaa. Toki sitten ei pieni sadekaan pääse kastelemaan maata kunnolla. Onneksi nyt olemme saaneet jo taivaalta runsaammin vettä, niin ei enää tarvitse itse niin kovin kastella.

   Poista
 4. Upeaa kukkaloistoa ja marjasato näyttää herkulliselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kukkia riittää, samoin marjoja tuli mukavasti.

   Poista
 5. Upeita liljankukkia. Sade on tehnyt hyvää kuivalle puutarhalle. Näyttää, kuin ei hellettä olisi ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat voivat upeasti, ja tuoksuvat ihanalle! Oma pihani on oikein hyvinvoiva, toisella pihallamme näkyy vielä kuivuuden jälkiä.

   Poista
 6. Niin rehevän ja kauniin näköistä! Ihastelin tuota kakkoskuvan komeankokoista purppuraheisiangervoa. Se antaa hienon taustan edessään oleville kasveille. Upeat kärhöt myös. Vaaleanpunainen lilja sointuu suloisesti tuohon liilaan. Meillä ei liljat tunnu viihtyvän. Vanha puska 'Lollypopia' kukki todella matalissa varsissa ja hyvin nopeasti. Keväällä istutetut Lidlin liljat olivat vielä heiveröisemmät ja kun kaivoin ne ylös, huomasin, että niiden juuret olivat hävinneet. Kummallista. Sipulit olivat kuitenkin napakoita, joten ehkä ne nousevat sitten ensi vuonna paremmalla voimalla. Liljakukkoja ei sentään ole näkynyt :D
  Hyvän saaliin olet saanut metsävattuja, jos peräti 20 litraa. Meillä oli työn ja tuskan takana saada edes viisi litraa täyteen. Onneksi keräsimme viime vuonna niin paljon, että niitä on vielä muutama rasiallinen pakastimessa. Tulevana talvena taidetaankin syödä vattujen ja mustikoiden sijaan mansikkaa ja herukoita. Maistuupahan sitten ensi kesänä metsävadelmat vieläkin paremmilta.
  Välillä joutuu tosiaan arvailemaan, miksi toinen kohta tai puutarha selviää paremmin kuivuudesta kuin toinen. Ehkä maa on toisessa hikevämpää tai tuulet osuvat eri tavalla? Ehkä toisessa puutarhassa on syvemmällä kalliota tai isoja kiviä, jotka estävät jostain kohdasta pohjaveden nousun kapillaarisesti? Meillä on ainakin muutama helposti kellastuva kohta nurmikosta selittynyt sillä, että alla on suuri kivi. Joka tapauksessa puutarhan selviäminen erilaisista sään ääri-ilmiöistä on mielenkiintoista seurattavaa. Ja sinulla niitä seurattavia on vielä kaksi, joten oppia tulee tuplasti :D
  Mukavaa elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihani on aina ollut kovin rehevä ja harvoin on hellejakso niin pitkä, että tuhoja syntyisi. Yksi kohta nurmikosta aina kellstui ja osoittautui suureksi kiveksi, jota on mahdotonta saada ylös, niinpä istutin siihen muutaman sinikuunliljan ja siellähän se kivi on piilossa :) Kuule, tuo hakkuuaukea on antanut minulle parhaimmillaan 60 litraa vadelmia kesässä, joten nyt oli kovin pieni "saalis". Alkaa olla ehtoopuolella, mutta uusi hakkuu on jo kasvattamassa vadelmanvarsia... <3 Ostin liljat suoraan Viherpeukaloiden myymälästä, ja ovat kyllä yllättäneet hienolla kasvullaan. Osa selvästi lisääntynyt ja niitä raaskii ottaa jopa maljakkoon. Kiitos, samoin, mukavaa alkanutta elokuuta!

   Poista