sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Piilosta pois!

Blogi on ollut hiljainen, blogin pitäjällä on ollut muita puuhia ja koneen ääressä istahdetaan vain päivän lehden lukemisen verran. Puutarhassa kasvit elävät omaa elämäänsä ja kuten jo aiemmin kerroin, osa kärhöistä leikki piilosta. No nyt ovat jo aikaa sitten paljastuneet ja tässä juttua näistä piilosilla olevista.Rva (tai neiti) Margaret Hunt lymyili syreenipensaassa, vaan kukapa kaunokainen ei haluaisi  kurkottaa kohti valoa ja aurinkoa, niin myös Margaret!

 


Toisella puolen, jasmikepensaassa on piilossa nimilappunsa hukannut kärhö, vaatimattomasti vain muutamalla kukinnolla. Lienee jokin niistä euron kärhöistä, jotka aikoinaan loppukesästä piti istuttaa jonnekin ja niinpä tämäkin on lepäillyt muutaman vuoden vain juuristoaan kasvatellen.Haastavimpaan paikkaan on piiloutunut saman sävyinen nimetön, Mantsurian kärhön helmuksiin. Vaan sieltäpä paljastuu heti, kun valkoista vasten loistaa tumma lila kukinto, aavistus raitaa kaskellä.Mantsuriankärhö sen sijaan ei kainostele, vaan suorastaan rehentelee olemassaolollaan. No, mikäs on rehvastellessa, onhan se upea näky!Multi Blue ei halua leikkiä piilosta, vaan kiipeää kaikkien nähden - miksipä piilotella, kun on niin kaunis!


Luulin Nioben kiipeävän kohti Prinsessa Dianaa, vaan en muistanutkaan, että samassa kaaressahan kasvaa Loistokärhö Blue Angel, joka aukaisi kukintonsa myöhemmin - hämäsivät minua, nuo kaverukset!

 


Kaunis vaaleansininen kärhö on kasvanut  Blue Angel - nimilappu juurellaan jo useamman vuoden, mutta epäilys jostakin muusta on herännyt, kun katselen yhtäaikaa kukkivaa toista samannimistä, alemmassa kuvassa olevaa - ovatko sittenkään samaa lajia?

 

 

Tämä selvästi vaaleamman sininen Blue Angel ei yritäkään piiloutua, vaan onkin piilottanut kauniiden kukkiensa keskelle kokonaisen luumupuun! Puuhan kuoli jo muutama vuosi sitten, mutta juurelta on kasvanut uusia vesoja. En tiedä, ovatko samaa lajia, mutta kärhö ei anna tilaa,  vaan on päättänyt, että tämä puu on hänen tukensa!
 

Kärhön juurelle, sinivalkoiseen penkkiin oli salaa kasvanut syyskukkija, en edes tiedä nimeä.  Viime kesänä toisessa penkissä kukki samainen kasvi, aivan ihana, kestävä ja kauan kukkiva. Antaa tämän paljastuneen vierailijan siis jatkaa kukintaansa kärhön kainalossa.


Ville de Lyon on aina pitänyt piiloleikistä, ja hänen mielestään paras paikka on lintulauta ja sen vieressä kasvava Tuija. Nyt Villelle on kyllä käynyt vähän huonosti, sillä hän on piilottanut itse itsensä ja kukkii niin pimennossa katseilta, että jos ei tietäisi tämän runsaasti kukivan kärhön tuossa kasvavan, ei sitä olisi ehkä huomannutkaan.  Tämä kärhö tarvitsisi kunnon tuen.

 


 

Iloitsen pihani huikeasta vehreydestä! Yksi sadekuuro viikossa näyttää riittävän pitämään maan kosteana, vaikka muualla kuivuus jo ahdistaa! Toisella pihalla kastelukaan ei kaikkia kasveja auta ja pelasta, samoin marjasato tutuilla paikoillamme jää pieneksi. On siis vain iloittava siitä, mitä kuivuudelta pelastuu!


 


 


 

Hyvää heinäkuun viimeistä viikkoa! 

 

22 kommenttia:

 1. Komiaa kukintaa, eikä kuivuuresta näy merkkiäkää. Kannattaa euron kärhöjäki kokeella, niistä voi kehittyä aikaa myären vaikka kuinka hianoja kaunottaria.
  Ylempi vaalian sinine kärhö vois olla viinikärhö 'Prinssi Charles'. 'Blue Angel' sei tosiaankaa oo. Tua alempi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kärhöjen nimilaput ovat kyllä onnettomia, menevät liian usein väärien kasvien juurelle. Onneksi se ei ole ainakaan minulle pääasia, vaan hyvinvoiva kaunis kasvi menee nimen edelle.

   Poista
 2. Todella ihanaa kärhöjen kukintaa.
  Navettapiika tunnistikin aivan oikein Blue Angel kärhön, jonka kukat ovat vaaleamman siniset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blue Angelin minäkin tunnistin, tuo toinen jäänee taas mysteeriksi, kun on aiemmin kulkenut myös Blue Angelin nimellä...

   Poista
 3. Runsaasti siellä kukkiikin. Teillä on tullut tasaisesti vettäkin. Meillä on koko heinäkuun aikana satanut 4ml vettä ja se tuli kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sade riittänyt pitämään puutarhan hyvin hengissä - toinen puutarha on kyllä välillä ollut hätää kärsimässä, niin paikallisia nuo sadekuurot ovat olleet.

   Poista
 4. Kauniita kärhöjä ja kukkiakin noin runsaasti. Omat kärhöt kukkivat toistaiseksi kovin säästeliäästi kukka tai pari kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kärhöt vaativat aikaa kasvattaakseen komeaa juuristoa, toki kastelu ja lannoitus sekä oikea paikka ovat myös vaikuttamassa kukinnan määrään.

   Poista
 5. Ihanat kärhöt! 'Prinssi Charlesia' minäkin olisin ehdottanut tuon vaaleansinisen lajikkeeksi. Ja tosiaan, 'Blue Angel' on tuo alempi. Se on hurmaava kärhö. Muistan aina kun näen takapihalla kasvavan 'Justan', että sen piti olla 'Blue Angel'. Harmittaa vielä enemmän kuin se, että viime kesänä hankittu 'Comtesse de Bouchaud' paljastui 'Hagley Hybridiksi'. Ei pitäisi ostaa kukattomia kärhöjä... Tuolle alkupään raidalliselle yritin etsiä nimeä. 'Julka' olisi muuten aika hyvä vaihtoehto, mutta nuo heteet ovat ainakin tuossa kukinnan vaiheessa eri väriset kuin katsomissani verrokkikuvissa. 'Evipo074' taas täsmäisi paremmin, mutta en tiedä, onko sitä myyty Suomessa. En muista törmänneeni ainakaan blogeissa tai sitten olen autuaasti unohtanut. Kaunis, vähän erikoisemman värinen kärhö joka tapauksessa.
  Sateet ovat tänä kesänä jääneet kovin paikallisiksi. Meille tuli runsaasti vettä kesäkuussa, juhannuksen jälkeen ei ole satanut kuin pari muutaman minuutin kuuroa. Toivottavasti toinen puutarhasi saa muutaman kunnon sadepäivän päälleen ihan lähiaikoina. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten paljon noita kärhölajikkeitakin on, ja kukkimattomat lajikkeet eivät todellakaan aina ole sitä, mitä olet ostamassa! Minulle nimet eivät niin kovasti merkitse, enemmänkin värillä on vaikutusta ostopäätökseen. Nyt on sadetta saatu jo kaikkiin puutarhoihin ja kasvien juurille, ehkäpä ajoittain liiankin kovalla voimalla.

   Poista
 6. Kärhöt ovat kyllä sellaisia piilottelijoita ja ujuttautuvat ties miten kohti valoa. Katoavat ja sitten taas löytyvät. Tummemman sininen kärhö on Prince Charles, ainakin näyttää ihan samalta kuin omani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prinssi Charleksi taidan tuon kärhön nimetä, kun niin moni sitä veikkaa. Kiitos vaan! Kärhö kurkottelee mielellään kohti korkeuksia, jos sielläpäin on valoa!

   Poista
 7. Kiva, että maltoit tulla esittelemään nämä kaunottaret. Sinun kärhövalikoimasi on runsas ja näissä oli itselleni tuntemattomia, joten oli hienoa nähdä kaikki.
  Runsaan vehreältä näyttää, eikä kuivuus näytä haitanneen. Hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuushuolet on ohitettu ja kärhöt senkun jatkavat kukintaansa!

   Poista
 8. Minä olen huono kärhöjä tunnistamaan koska omani kuusi kappaletta ostin hiljattain ja vahvistuvat nyt ruukussa ensivuoteen.
  Kauniita on kaikki kärhösi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjä on niin valtavan monia lajikkeita, että en ole yrittänyt kovin innokkaasti niiden nimiä selvitellä. Se harmittaa, kun olet säilytellyt nimilappua kasvin juurella ja se osoittautuukin joksikin aivan muuksi, niinkuin usein on käynyt. Kauniita ne ovat kaikki!

   Poista
 9. Ihanat kärhöt :) Mantsuriankärhö on ihana valkoinen pilvi, löytyy myös omalta pihaltani, samoin Ville de Lyon.
  Multiblue katosi jäätalvena, täytynee hankkia vielä sekin joskus, jäi niin harmittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mantsuriankärhö on niin erilainen kuin kaikki muuta pihaa kaunistavat kärhöt, mutta ehkäpä yksi näyttävimmistä! Onneksi Multi Blueta löytyy melko kivasti eri puutarhoilta!

   Poista
 10. Ihania kaunottaria! Nauttivat selkeästi tästäkin kuumasta ja kuivasta kesästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kärhöt tuntuvat tosiaan nauttivan auringonpaisteesta, mutta ovat toki saaneet kastelua monesta muusta kasvista poiketen. Eihän noin kauniita kasveja voi pitää janoisina!

   Poista