keskiviikko 25. elokuuta 2021

Taimipäiviltä täydennystä

 


 

Onpas ollut sateinen päivä! Sateinen oli myös viime lauantai, jolloin vietettiin taas Mustila Arboretumissa perinteistä Taimipäivää. Puutarhaväki ei kuitenkaan sateesta lannistunut, vaan kauppa kävi vilkkana. Taimipäivälauantai on aina odotettu tapahtuma ja ei sieltä koskaan tulla pois tyhjin käsin. Sade kyllä nopeutti selvästi omien ostopäätösteni tekoa, samoin osasin jo odottaa, kenellä myyjällä on  omiin tarpeisiini sopivia taimia myynnissä.

Tänä vuonnna taimikasseihin kertyi kolmeen paikkaan tulevia kasveja:

 


Puutarhahuoneelle vievän polun varrelle täytyy tehdä joitakin muutoksia;. Sieltä saivat jo lähtöpassit kirvoja keräävät lehtoängelmät. Kesäkukkasia ja daalioita penkissä on jonkin verran, joten aukkopaikkoja tulee syksyn myötä. Todennäköisesti - kylläkin kovin harmissani - kaivan pois kolme Morden Blush pensasruusua, joiden kukkaset eivät sadekelejä kestä lainkaan. Tilalle istuttelen alkuun liljasipuleita ja taimipäiviltä ostamani luppion. Myynnissä olevat luppiot olivat valtavia puskia ja jos ei tuosta penkistä löydy sille sopivaa paikkaa, niin löytyy muitakin kohteita. Näitä hassuja luppionpallukoita ei minulla ole aiemmin ollut, joten täytyy ensin seurailla, miten se käyttäytyy :) On kuulemma hyvä leikkokukka, joten ystävän kukkakimpuunhan minä jo siitä muutaman oksan taittelin. Samaan penkkiin suunniteltuna ostin myös syvän oranssin värisen syyshohdekukan, täytyy vaan miettiä, että värisävyt muiden kasvien kanssa mätsäävät. Kesällä puutarhassa saa olla hempeitä sävyjä, mutta syksyä kohden kaipaan vahvoja värejä. Ennestään yksi syyshohdekukka puutarhassa jo on, mutta ei se vielä riitä väriterapiaan!

 


 


Mökin uusi metsäpuutarha alkaa hahmottua ja olla jo pieneltä osin valmis. Olen tarkoituksella rakentanut pohjaa kunnolla, ennenkuin yhtään kasvia olen sinne hankkinut. Kameran linssiin ei multainen alue ole vielä päässyt, vietetään vaikka avajaisia, kunhan ensimmäiset "asukkaat" sinne ensin muuttavat! Nytkin mietin, kannattaako syksyllä, talvea vasten edes ostaa uusia taimia, kun ei tiedä, minkälainen talvi on tulossa. Mökillä ei nimittäin loppusyksystä ja talvella kovinkaan usein käydä, ja kasvien suojaaminen täytyy varmistella hyvissä ajoin. 

 

"Me muutetaan metsään!"

 

 Mökillä ovat jo vuosia viihtyneet alppiruusut. Tarkoitus on, että uusi istutusalue jatkuu alppiruusujen takaa eteenpäin. Aiemmin kuvassa näkyvä kohta on ollut lähellä naapuritontin rajaa. Nyt kun tontti siirtyi meille, voi puutarha jatkua luontevasti metsää kohti.

 


 

 Viime vuonna ostin Mustilasta Hannu Saarilahden risteyttämiä minipieniä alppiruusun taimia, tänä vuonna Kristian Theqvistin vähän suurempia alppiruusuja. Ritva ja Nikodemus lähtivät matkaani, ja nyt on mietinnässä, rohkenenko vielä ensi talveksi niitä istuttaa maahan, vaiko vasta keväällä. Ainakin viime vuotiset saavat edelleen kasvaa kokoa ruukuissa.  


 

Japaninhiirenporras katosi muutama vuosi sitten omasta puutarhastani, mutta se on niin kaunis hopeanhohtavine lehtineen, että sen halusin metsäiseen puutarhaani. Virolaisen Aivar Kaljusten taimistolta olen aiemminkin hankkinut saniaiskasveja, ja ovat pärjänneet yllättävän hyvin. Mökillä on aina kasvanut runsaasti saniaisia, joten kauniiden lehtiensä ansioista niitä haluaisin enemmänkin kokeiluun. Lisäksi taimipäiviltä lähti matkaan maanpeittokasveja, kuten tuoksuorvokki, taponlehti, rönsytiarella ja varjohiippa. Ostin myös huippukauniiden lehtiensä vuoksi rotkolemmikin. Sen paikkaa tosin täytyy vielä miettiä, sillä metsäpuutarhan kasvualusta on hapan, ja rotkolemmikki suosii kalkittua maaperää. Ehkä se jääkin kotiin... New Moon tarhakullero pääsi myös mukaan, kun on niin ihastuttava! Sille täytyy nyt tarkkaan miettiä paikka, sillä edellinen katosi. Mökillä olisi kosteampiakin paikkoja tarjolla, täytyy vaan kaataa varjostavaa pusikkoa vielä pois, valoa se varmasti tarvitsee.


 

Keijun- ja haltijankukat ovat ihastuttavia värikkäiden lehtiensä ansiosta. Papaija ja Forever Red - nimiset keijunkukat muuttivat toisten värikkäiden keijunkukkien seuraan. Rönsytiarella pääsee metsäporukkaan. Nyt mentiin selkeästi lehdistö edellä näissä ostoksissa. Olen edelleen iloinen keväällä saamastani  Linda Peltolan kirjasta `Viherpuutarha´. Se on kuin tehty omiin tämän hetken tarpeisiini. Kasvupaikkavaatimukset löytyvät kuvien ja esittelyjen ohella. Toki voi olla, että tuo uusi puutarha ei kasva muuta kuin puiden taimia ja rikkaruohoja ja kevääseen mennessä myyrät ovat herkutelleet uudet maut massuihinsa. Mutta ei voi tietää, jos ei kokeile.

 


 

Nyt vältyin enemmiltä heräteostoksilta, kiitos sateen! Ystävän kanssa kävimme pikaisesti läpi myös Mustila Puutarhan myymälän, mutta päätin tehdä eri reissun uudestaan, ehkäpä loppusyksyn alennusmyyntiin, jos sellainen vielä tulee :) Syyshortensioita siellä oli runsaasti, mutta maltoin mieleni, täytyy katsella myös muut puutarhamyymälät läpi - ja etsiä ensin paikka, mihin niitä edes istuttaisi :D

Nyt olisi sopivan kosteat istutteluajat, ja muut ostotaimet ovatkin jo maassa. Mutta mökkikasvit joutuvat odottamaan vielä tovin, ennenkuin pääsevät perille.  

Toivotaan kuitenkin, että sateet alkaisivat jo helpottaa viikonloppua kohti! Ja toivoisin vähän lämpöäkin lisää, pliis!

  

 

22 kommenttia:

 1. Kivoja löytöjä. Alppiruusut 'Nikodemus' ja 'Ritva' näyttävät todella ihanilta. Menestystä niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vaikea valita, kun oli niin monta uutta kaunotarta. Toivotaan, että pärjäävät!

   Poista
 2. Oi, hienoja ostoksia. Hienoa, että saatte jatkettua mökillä metsään omaa puutarhaanne. Sateessa ei kauan jaksa pähkäillä päätöksiä, vaan mentävä joko listan mukaan tai ensifiiliksen kanssa. Nyt pitäisi olla maan märkä jo todella syvälle. Vielä, jos hieman lämpiää, niin kasvit ehtivät juuriakin tehdä ennen talvea. Sinulla on vielä uudet hankinnat selvästi mielessä. Toivottavasti teet vielä hyviä löytöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi kyllä hyvät istutusolosuhteet ja kovasti tekisi mieli päästä sommittelemaan oikeita kasveja paikoilleen, eikä tehdä vain virtuaalisuunnittelua.

   Poista
 3. Ymmärrän hyvin pikaisen täsmäiskun myyjien pöydille, kun keli oli mitä oli. Tuntuu muuten tosiaan hytisyttävän kylmältä nyt.
  Ihanat löydöt. Voi mahoton, miten upeasti nuo alppiruusut mökilläsi viihtyvät!
  Hohdekukkakin on oikea herkku. Niissä on ihania värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että nämä uudetkin alppiruusut alkavat viihtyä metsäisellä tontilla. Täytyy koittaa rakentaa niille hyvät kasvuolosuhteet.

   Poista
 4. Voi että, niin olisi mieli tehnyt Taimipäiville, mutten päässyt. Ja kelikin oli mikä oli. Tosi kiinnostavia kasveja olet hankkinut eri kohtiin puutarhaa.
  Voisipa naapurin puoli olla joskus meidän =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei sää suosinut Taimipäiviä ja itsekin koitin hoidella ostokset melko nopeasti enkä juurikaan seuraillut, olisiko vaikka tuttuja liikkeellä:) Puutarha alkaa olla jo sen verran täynnä, että on pidettävä pää kylmänä eikä saa langeta liikaa heräteostoksiin. Metsään taas etsiskelin kasveja, joilla olisi edes mahdollisuus selviytyä. Meillä kävi tuon tontin suhteen ihan uskomaton tuuri, haaveilin siitä vuosikausia, ja nyt se haave toteutui!

   Poista
 5. Ihania löytöjä ja hankintoja! Minulla ei ole yhtään luoppiota ja olen niitä blogeissa ihaillut. Pitää yrittää pitää silmät auki, jos joskus kohdalle tulisi myyntitiskillä. Tuo japaninhiirenporras näyttää tosi kauniilta ja aiemmat kokemuksesi innostivat, pitää laittaa hankintalistalle. Kannatan lehdistö edellä -valintaa, useilla kasveilla kukinta-aika on lyhyt, joten lehdistön merkitys on suuri - ja varsinkin varjon kasveilla ihan valtavan suuri. Toivottavasti saat nämä kaikki viihtymään.
  Tontillesi valmistuva metsäpuutarha kuulostaa ihanalta, odotan kieli pitkällä kuvia. Upeat alppiruusut siellä tonttien rajalla, kiva, että ovat iloksi ’molemmin puolin’.
  On totta, että syksyä kohti mennessä alkaa kaivata vahvempia värejä, löysit hienon hohdekukan siihen kaipuuseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun olen kaiken kesää niin keskittynyt metssäpuutarhan suunnitteluun ja raivaamiseen -eritoten raivaamiseen!, niin hämmästelen, miten minä kukkia rakastava persoona olenkin paneutunut varjon lehtiperennoihin tällaisella antaumuksella :D Mutta realistina ei kannata lähteä mahdottomia kokeilemaan, uudet alppiruusut ovat juuri sitä riskinoton aallonharjaa.

   Poista
 6. Hienoja löytöjä! Syyshohdekukan haluaisin minäkin uudestaan pihaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastus syyshohdekukkaan suorastaan leimahti, kun sen näin. Olisi pitänyt ostaa ne pari muutakin, jotka vielä olivat jäljellä :)

   Poista
 7. No wau! Oletkin kasvishoppailijapro kun osaat suunnitella reittisi oikeiden myyjien luo, nauratti tuo. Upeat ostot ja täydennystä jo ennestään ihanaan puutarhaasi. Olet aivan oikeassa siinä, että rohkeasti vaan epäkelvot perennat pois ja kaunista tilalle. Pidän sinua tästä lähin johtotähtenäni. Olen varma, että metsäpuutarhastasi tulee viehättävä ja oikea nähtävyys kun oikein paneudut projektiin :) Olipas suloiset uudet alppiruusut, odotan innolla Ritvan kukintaa, mikä söpö väri! Tämä oli kyllä oikea hyvän tuulen kirjoitus ja kaiken lisäksi hyvin inspiroiva. Siis todellakin luppio on aivan ihana kukkakimpuissa. Minua muuten nauratti tuo Kaljuste, mikä nimi miehellä. Mökillänne satumetsä alppiruusujen katveessa, ihana ♥ Onnellisia syyspäiviä Sinulle toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, Samettihortensia kannustavasta viestistäsi! Kasveja on jo niin paljon, että vakavaa harkintaa uusien ostosten kohdalla on pakko suorittaa, mutta taidan muutenkin olla ennemmin harkitseva kuin heräteostoksia tekevä... Toivon todella, että uudet alppiruusut ovat yhtä kestäviä kuin vanhat jo maan uumeniin juurtuneeet ja monet vuodet karaistuneet. uutta on aina ihanaa luoda ja suunnitella, tällä hetkellä se juurikin on tuo metsässä oleva inspiroiva maa. Hyvää syksyn alkua sinullekin, nautitaan ihanista väreistä!

   Poista
 8. Hienot ostokset. Varsinkin metsäpuutarhaan löysit runsaasti uusia asukkaita. Uudet rhodot kotiutuvat varmasti, kun entisetkin kasvavat noin komeina.
  Minulla on nuokkuluppio kahdessa paikassa, joista toisesta olen siirtämässä sitä pois. Isoksi kasvaneena se tuppaa rehottamaan muiden kasvien päällä ja vaatii tukemista ympäriinsä pysyäkseen jotakuinkin nätisti pystyssä. Omaa tyhmyyttä, kun olen istuttanut sen tulevaisuutta ajatellen liian ahtaaseen paikkaan.
  +10 asteen aamut ovat saaneet kaivamaan villasukat esiin ja laittamaan osan sähköpattereista päälle. Lämpimämpää on nyt luvattu, kunhan sateet edes hivenen taukoaisivat.
  Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan, että ostokset eivät mene hukkaan. Luppioperhe on minulla uusi tuttavuus, en ole aiemmin niistä innostunut, mutta nyt oli niin komeat puskat myynnissä, että kokeiltavahan se on. Hyvä, kun vinkkasit, että ei kannata ahtaaseen paikkaan istuttaa. Toisaalta olisi kiva, kun ympärillä olisi kasveja, johon luppiolla olisi ahdollista tukeutua. Suunnittelin myös istutusta mökille, aurinkoiseen paikkaan, kunhan nyt ensin saan tuon varjoisan puutarhapläntin valmiiksi. Villasukkia jo tarvitaan ja itsekin otin kutimet esiin, välllä muutakin kuin lapiohommia:)

   Poista
 9. Upeita hankintoja! Käytit kyllä taimipäivän todella hyvin hyödyksi. 'Nikodemus' on todella kaunis. Alppiruusuissa taitaa olla vähemmän kerrannaiskukkaisia tai edes puolikerrannaisia lajikkeita. Minulla on syksyllä edessä sama pohdinta alppiruusun taimien kanssa kuin sinulla. Omani ovat kyllä ehkä pikkuisen pienempiä kuin nuo sinun hankintasi. Varmintahan ne olisi talvettaa 0-asteisessa tilassa.
  Odotan kyllä innolla kuvia uudesta metsäpuutarha-aluestasi. Sinulla on silmää sommittelulle ja metsä antaa lukemattomia mahdollisuuksia kaikenlaisten jännittävien juttujen rakenteluun.
  Täällä on oikein aurinkoinen ja melko lämminkin sää mutta viime yönä oli suorastaan jäätävän kylmää. Poutaisessa säässä on tähän aikaan vuodesta suuri hallaöiden riski. Toivottavasti ei kuitenkaan menisi pakkaselle kovin pian. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvattaja kehui meille ostajille juurikin tuota alppiruusun kerrattua kukintaa upeaksi, niin pitihän semmoinen erikoisuus hankkia, vaikka aina on riskinsä, kun kovin jalostettuja hankkii luonnon puutarhaan. Minulla on aivan minipienet taimet viime vuonna hankittuina ja pistin ne kotipihan maahan toisten alppiruusujen vierelle jo talveksi. Keväällä näyttivät sen verran surkeilta, että nostin takaisin ruukkuihin ja nyt on uutta kasvustoa tullut jo kivasti. En kuitenkaan tohdi niitä edelleenkään laittaa metsään, vaan suojaan ruukuissaan jotenkin ne täällä kotona. Säät ovat nyt selvästi kylmenemään päin. Muuten ei haittaa, mutta halloja en toivo, koska daaliat vasta aloittelevat parasta kukintaansa. Kovin ovat myöhässä tänä vuonna. Mukavaa syyskuun alkua!

   Poista
 10. Hienot ostokset.
  Hyvää syksyä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle hyvää alkanutta syyskuuta!

   Poista
 11. Luppioita minulla ei ole ainuttakaan mutta kaunis on. Ihania ostoksia teit muunmuassa tuonne metsäpuutarhan puolelle. Rotkolemmikki minullakin on ja sain kyllä etsiä muutaman vuoden sille paikkaa mutta nyt tuntuu löytyvän ehkä se paras vaihtoehto, meillä kun on tosi aurinkoinen tontti ja se on ongelma monenkien kasvien suhteen. Keijunkukka ja haltijan kukissa on upeat lehdet tykkään ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rotkolemmikki edelleen ruukussa, sama ongelma, etsin sille sellaista varjon paikkaa, missä olisi myös tilaa levitä.

   Poista