lauantai 21. elokuuta 2021

Arkea, juhlaa ja jotain siltä väliltä




 Mihinkä katosi heinäkuu, mihin elokuu...?  Tämä kesä jää muistoihin muista syistä kuin puutarhanhoidosta, sillä puutarha on hoitanut itse itseään. Liljat nousevat omia aikojaan, samoin daaliat kasvavat kesän mittaan täyttäen keväältä jääneitä aukkopaikkoja perennapenkeissä.
 
 

 

Stargazer-liljojen kukintaa parin viikon takaa

 

Lomaa oli paljon, voisi jopa sanoa "riittävästi", ja kun helteet loppuivat, pian alkoivat myös työt. Välillä ahdisti, kun auto reistaili ja olin jo keväällä ilmoittanut, etten vanhalla romullani enää syksyllä töihin ajele. Oli siis pakko välillä katsella automainoksia ja tehdä pohdintoja talouden kestävyydestä autonvaihdon jälkeenkin. Ilman autoa ei minun työni onnistu, mutta en minä mitään herkkuja kaipaa, luotettavan kulkupelin vaan! Mieluummin shoppailen puutarhamyymälöissä kuin autokauppojen vieraassa maailmassa :) No nyt kuitenkin huristelen uudella biililläni - yksi huoli vähemmän!

 

Isosudenporkkanoiden kevätkylvöistä jäi muutama yksilö kasvamaan läpi kesän!

Helteiden aikaan veti järvenranta vahvasti puoleensa ja kodin kukkaset, kasvihuone ja puutarhat saivat pärjäillä usein omillaan. Huolta hukkaan heitetyistä työtunneista ja taimikasvatuksista koin useampaankin kertaan, mutta mökillä oli kiinnostava projekti ja se vei useasti voiton. Loppujen lopuksi mitään pahempaa ei tapahtunut, muutama amppeli pahoitti mielensä  ja tietysti aamuiset puutarhakävelyt jäivät vähiin. Toisaalta aamiainen järvenrannalla ei ollut hullumpi vaihtoehto.

 



 

 Arjen kiemurat katosivat, kun elokuun alkupäivinä teimme miehen kanssa pienen ex tempore-retken länsirannikolle, teki mieli päästä hetkeksi pois kotikulmilta, vaikka meren äärelle!

Piipahdimme menomatkalla Fiskarsin ruukissa.


Uudessakaupungissa söimme hyvän lounaan ja matka jatkui kohti Raumaa.

Uudessakaupungissa oltiin jo varauduttu tuleviin sateisiin :D


Vanhan Rauman katuja oli ihana kävellä - koronaturvallisesti - sillä olimme perillä vasta illansuussa ja arkipäivänä elokuussa ei juurikaan turisteja tuntunut olevan liikkeellä. Olen toki Raumalla aiemminkin käynyt, mutta olisihan siellä viihtynyt kauemminkin.
 



Yöpaikka määritti reittimme. Olimme päättäneet, että nyt kierretään kaikki ketjuhotellit ja nukutaan jossakin `eksoottisemmassa´ paikassa. Vuojoen kartano Eurajoella kuullosti juuri sen verran erilaiselta, että sinne majoituimme. Kartanon puutarhastahan löytyikin vaikka mitä mielenkiintoista; taidenäyttely, kierrätyspuutarha, mehiläisten teekutsut ja kartanon lasten syntymäpäivät... Hyvän aamiaisen jälkeen, auringon paistaessa matka jatkui Meri-Poriin.




Matkalla Porin Reposaareen meitä tervehti joutsen aamupuuhissaan:)



Aallonmurtajan tyrnipensaita


 Pääsin meren rannalle! Yyterin hiekat eivät houkutelleet auringonottoon, tuulinen päivä kannusti jatkamaan matkaa. Mutta on meillä kaunis ja monipuolinen maa. Kun on koko kesän katsellut lähellä olevaa vastarantaa, tai pyörinyt puutarhassa ja metsässä, on välillä ihanaa katsella aavaa ulappaa ja autiota hiekkarantaa!






  

Kotiin ajelimme Hämeenlinnan kautta ja pitihän sitä vielä kiivetä Aulangon maisemiin. Huomaan, että vesi vetää puoleensa, retkellä hakeuduimme vain paikkoihin, missä saat olla kosketuksissa veteen.

 



Aulangon näkötorni


Kotikulmilla kulkee Vääksyn ja Kimolan kanavat, niidenkin luona piti piipahtaa. Ei ollut mitään kiirettä, lomaa oli vielä viikko jäljellä!
 
 
 

Ennen töihin paluuta oli juhlahetkiäkin; Ensin saimme olla vieraina kummipojan ja hänen rakkaansa ihanissa häissä. <3

 

 

Muutaman päivän automatkailun jälkeen loppuviikko menikin mökillä kevyesti juhliessa. Olin päättänyt, että omia syntymäpäiviäni en juhli, mutta viikkopa siinä vierähti arkea iloisemmin pienissä porukoissa. Läheiset muistivat ihanilla lahjoilla puhelimesta rautalapioon ja Marimekosta Mustilaan. Töiden alettua vielä työtoveritkin yllättivät muistamisillaan :) Kukkia ja lahjakortteja hemmotteluun, siinäpä ihanaa lahjasaldoa uudelle kukkahöperön vuosikymmenelle :D





Sateet liottavat puutarhaa, Stargazer -liljojen tuoksu alkaa olla mennyttä, samoin kärhöjen terälehdet näyttävät vetisiltä. Alkaisi olla  daalioiden aika, mutta tämä ei ollut niille hyvä kesä! Osa ei ole edes aloittanut kukintaa, ja kohta ne ovat aamuhallat käsillä. Cafe´au Lait sentään jo availee kukintojaan. Täästä pääsenkin aasinsiltoja käyttäen tähän päivään. Maitokahvidaalian olen aikoinaan, 4v sitten hankkinut Mustilasta ja tänään onkin taas vuoden piristys, Mustilan Taimipäivät! Sadetta lupailee, mutta eihän puutarhaväki sateesta lannistu! Blogiväkeä siellä on tunnetusti liikkunut, ehkäpä tänäänkin olemme samoilla kulmilla:)



Pihlajat notkuvat marjoistaan, ovat mitä ihanampia koristeita!

 


Hyvää viikonloppua, tsemppiä sateen keskelle!


20 kommenttia:

  1. Onpa ihanasti kukkivia liljoja sinulla. Kiva kuvakatsaus myös kesääsi ja lomamatkaanne.
    Lämpimät onnittelut syntymäpäiväsi johdosta ja mukavaa loppukesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Liljat kukkivat tänäkin kesänä komeasti.

      Poista
  2. Voi, mikä ihastuttava aamiaiskuva järven rannalla! Uskon, että tuolla pystyi rentoutumaan ja irtautumaan arjesta.
    Ihanan reissunkin teitte. Normiympyröistä irtautuminen tekee niin hyvää. Minä puolestani lähdin täältä mereltä Pohjois-Karjalan vaaroille :-D Sitä näkee asioita eri näkökulmasta kuin omissa pikku ympyröissä. Juuri eilen muuten puhuttiin ystävän kanssa puhelimessa, miten mahtava maa meillä onkaan etelästä pohjoiseen ja idästä länteen; Yyterin hiekkarannoilta Karjalan vaaroille. Ja kaikki muu hieno järvimaisema siinä välissä.
    Onnea tasavuosista, muistamiset tulivat varmasti kivana yllätyksenä. Mukavaa taimipäivää, toivottavasti on hyvä sää! Harmikseni en tänä vuonna sinne pääse, mutta olen onnellinen siitä, että saan pitkästä aikaa olla kiireettömästi kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on hyvä katsella kotomaataan kotinurkkia kauempaa. Niin paljon hienoja maisemia, kyliä ja kaupunkeja! Arvostus omaa maatamme kohtaan on viime aikoina noussut entistä korkeammalle. Pohjois-Karjala on hienoa seutua! Kiitos onnitteluista1 Taimipäivä oli mukava sateesta huolimatta. Kiireettömät viikonloput ovat ihania!

      Poista
  3. Lämpimät onnittelut syntymäpäiväsankarille! Vaikka kuinka päättäisi jättää juhlimiset väliin, kyllä ne vieraiden kukkapuskat ja onnittelut lämmittävät mieltä.
    Kiva, että sait uuden menopelinkin. Asumme 30 km:n päässä Helsingistä, mutta silti täällä oma auto on välttämätön. Poikittaisliikenne on olematonta ja korona on vaikeuttanut tilannetta entisestään. Ukkokulta hankki minulle vuosi sitten uuden käytetyn auton, josta iloitsen ihan joka päivä. Kriteerinä oli, että autoon mahtuu viisi multasäkkiä, kirsikkapuu ja muutama perenna. Krisikkapuun kanssa voi tulla tiukkaa, mutta kaikki muu mahtuu uuteen käytettyyni erinomaisesti. Vanha autoni oli vaatimaton karvahattumalli, joka alkoi olla tiensä päässä. Tässä uudessa on sähkötoimiset ikkunat, ilmastointi, navigaattori ja kaikenlaisia herkkuja, jotka tekevät ajamisesta mukavaa.
    Sinulla on ollut monipulinen kesä aitoine lomatunnelmineen. Meillä on hieno maa täynnä mielenkiintoisia tutustumiskohteita. Pienikin pyrähdys kotinurkkia laajemmalle piristää pitkäksi aikaa. Tosin mökkimaisemasi ja aamiaiskattaus kertovat siitä, ettei ihan surkeaa ole sielläkään suunnalla.
    Mieli teki lähteä Mustilaan, mutta kotosalla on nyt suunnitteilla isoja remontteja, joten pitää jättää kasviasiat lepäämään.
    Toivottavasti tapaat Mustilassa tuttuja ja teet hyviä löytöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Juhlat ovat kivoja, mutta olen aina ollut huono olemaan juhlien keskipisteenä. Läheisten kanssa voi juhlia rennommin. Kyllä auto on tarpeellinen, osalle meistä aivan välttämätön. Minä katselin tavaratilaa juuri samoin kriteerein, multapussit on mahduttava - ja sukset! Pääsinkin jo näin pian testaamaan tilan riittävyyttä, kun ystävän kanssa lähdimme taimipäiville; kahden naisen ostokset, komea luppiopuska ja syyshortensia sujahtivat helposti kyytiin :D Hyvää remonttisyksyä, rankkaa, mutta ihanan kutkuttavaa korjata ja rakentaa uutta!

      Poista
  4. Suuret onnittelut! Teillä on ollut mukavia tapahtumia. Mökillä aamupalat järven rannalla eivät ole joka vuosi mahdollisia, onneksi nyt oli.
    Mustilassa olin minäkin. Menimme aikaisin ja sade kiihdytti askeleita aikaisin poiskin. Ostoksia tosin tuli siinäkin ajassa tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän uuvuttavaan (korona)-aikaan tuli tarpeeseen muutama arjen poikkeus. Jä mökillä henkiset akut latautuvat. Ihmeen hyvin sitä sateessakin saa rahansa tuhlattua, ostopäätöksiin ei mene liikaa aikaa :) Olisi ollut mukava tavata, mutta sade oli sen verran reipasta, että ei tehnyt mieli arvailla, kuka on sadeasun ja maskin takana! Mukavia istutuspäiviä, taas on meillä puuhaa puutarhassa :)

      Poista
  5. Onnittelut uudelle vuosikymmenelle pääsystä! Kivoja asioita on mahtunut kesääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kesä oli puutarhapuuhien vähyydestä huolimatta ihan mukava :)

      Poista
  6. Onnittelut syntymäpäiväsankarille!
    Ihanalta kuulosti kesälomanne, pienikin reissu uusiin maisemiin tekee hyvää, vaikka kotonakin on kiva olla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Kyllä joskus on päästävä uusiin maisemiin, kotikin tuntuu sitten paremmalta :)

      Poista
  7. Oli kiva lukea lomasi vaiheista ja olla kuvakierroksella. Lämpimät onnittelut uudelle vuosikymmenelle siirtymisestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa on paljon kivoja ja kauniita paikkoja, joihin ei vaan itse pääse eikä ehdi. Ei voi edes tietää, mitä kaikkea meiltä löytyy, siksi on kiva välillä katsella muiden reissuja. Kiitos onnitteluista!

      Poista
  8. Kulostaapa mukavalta kesältä. Vesistöt vetää aina puoleensa, ja vanhat rakennukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä oli kiva, ja veden äärellä on aina hyvä olla!

      Poista
  9. Kauniita kuvia kesästä ja rannoista ! Onnittelut syntymäpäiväsankarille!

    VastaaPoista
  10. Lämpimät onnittelut synttäripäivän johdosta!
    Kivat tarinat ja kuvat kesäloman puuhista. Tuollainen mökkiaamiainen maistuisi minullekin, aamiaisella vallinnut säätila vielä paremmin :D Uudenkaupungin sateenvarjoteos herätti varmasti helteellä hilpeyttä.
    Tsemppiä sinnekin sateiden keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Kotona tulee harvemmin syötyä aamupalaa ulkona, mökillä se on usein itsestäänselvyys. Oli aivan ihanat sateenvarjot ja muutaman päivän päästä kuvaamisesta kovin ajankohtainen teos:) On ollut rakentajalla huumoria, jos helteillä on noita viritellyt!

      Poista