tiistai 6. heinäkuuta 2021

Ketkä voittavat kiipeilykisan?

 Lämmin sää on vienyt minua yhä useammin mökkirannalle. Toki "työleirin" tuntuakin on ollut ilmassa, sillä rähjäinen viime vuonna hankittu tontti, Puuhamaaksi ristitty, vetää puoleensa; on rakennusten purkua ja kasvuston siistimistä. Myös ranta on umpeen kasvanutta kaislikkoa. Lisäksi keväällä pilkotut puut oli saatava puuliiteriin, kun olivat jo rutikuivia. Töiden lomassa on uitu ja nautittu lasten seurasta. Onneksi Puuhamaan naapurissa on varsinainen mökkipaikka, jossa voi nauttia kesäpäivistä!

 


 Samaan aikaan kotipuutarhassa jatkuvat jo viime postauksessa mainitut kukkailottelut! Viikko näissä helteissä suorastaan räjähdyttää kukkanuput toisensa jälkeen auki! Päätypiha ja sen istutukset ovat olleet keskeneräisiä vuosikausia. Kun vihdoin päätin alkaa rakentaa sinnekin kukkapenkkejä, tuli haasteeksi kuuma nurkkaus, jossa maa olikin pääosin hiekkaa ja vanhat kurtturuusut reunustivat pihan laitoja. Muu osa päädystä jäi suuren kuusen varjoon. Istuttelin ikään kuin kokeeksi erilaisia kasveja, kylvin siemenestä, ja hankin pensasruusuja, joiden uskoin viihtyvän ainakin lämmössä. Nyt ovat poissa sekä kurtturuusut että kuusi ja multaa on lisätty runsaasti hiekkaista maata kuohkeuttamaan. Muutama kesä meni kituutellessa ja nyt on kukkaa ja nurkkaus kuin tilkkutäkki!Sormustinkukathan ne tälläkin pihalla pitävät karkeloitaan. Mutta mukana on myös vahvasti iloruusu, maariankellot ja ruskoliljat, joita en kyllä muista tähän istuttaneeni. Onkohan tullut virheostos liljapussissa tai sitten ovat kulkeutuneet toisten kasvien mukana ja vaivihkaa lisääntyneet. Muutenhan tämä istutusalue on kovin hempeän hillitty väritykseltään. Maariankelloja olen kylvänyt siemenestä ja nyt neljäntenä kesänä ovat päässeet loistoonsa.

 


Kukkapenkki on talon kadun puolimmaisessa nurkassa ja on vaikkea saada kuvattua sitä ilman, ettei ota kuviin mukaan naapuritaloja, postilaatikoita tai autoja. Joukossa on muitakin ruusuja kuin iloruusu; jo kukkinut Tove Jansson, kirjoapteekkarinruusu `Rosa Mundi´ , äitienpäiväruusuja ja muutama nimetön. Tämä voisi olla jatkossa pelkkä ruusutarha, jos istutetut tuosta nyt hyvin kasvavat.


Kirjoapteekkarinruusu


Tässä istutuksessa ovat myös keväällä asennetut uudet kärhötuet. Johan pysyy Arabella pystyssä! Samoin loistokärhö `Mrs Cholmondeley´ on kiivennyt aivan tukensa huipulle!

 

`Mrs Cholmondeley´

 


Arabellasta otetuilla kuvilla on viikon verran väliä! Taisi tulla virhemitta kärhötuelle :)

 


Kärhöt tosiaan venyvät pituutta ihan silmissä! Kärhökaarissa on molemmilla sivuilla 1-2 kärhöä, jotka kurkottelevat ylöspäin ja toisiaan kohti. Ketkähän voittavat kisan ja taputtavat ensimmäiseksi toistensa kärhönpäitä?  Multi Bluella on vielä matkaa ja tavoite voi jäädä saavuttamatta, sillä sen toisella puolen on Mantsurian kärhö, joka vaikuttaa enemmänkin pensaalta.


`Multi Blue´

 


 

´Viva Polonia´ kärhön rinnalla painelee jo korkeuksissa Hagley Hybrid, kukatkin katselevat vain yläilmoja! Vastapäätä on tulossa joku Ernest ( Markaham) tai Ville (de Lyon), treffit Hagleylla on kuitenkin!


` Viva Polonia´


`Hagley Hybrid´


Pitkä ei ole enää matka kohtaamiseen Prinsessa Dianalla ja Niobellakaan; voittokin on mahdollinen!

 


 

Lyhtykärhö Princess Diana


´ Niobe´

Kaikki pihan n. 20 kärhöä ovat selvinneet talvesta! Useimmat vasta aloittelevat kukintaansa,  ja osa leikkii kuurupiiloa. Piilopaikat selviävät, kun kukinnot aukeavat - siitä siis myöhemmin! Nyt jatketaan vielä tovi kukkakarkeloita: Vuosi sitten keväällä pihan vakiovieras jänis ehti syödä uuden puistoruusu `Ferdyn´ kaikki versot, joten yhtään kukkaa ei avautunut. Nyt olin kaukaa viisas, ja suojelin uuden ruusuni ja kuinka se palkitseekin minut kauniisti!

 

´Ferdy´

 

Runkoruusu on myös täydessä kukassa! 

 


 

Samoihin karkeloihin ehti vielä vanha kunnon Flammentanz, joskin hieman viime kesän kukkarunsaudesta rauhoittuneena! 

 
Loppuun vielä karkeloihin tuoksunsa antanut pikkujasmike!

 


 

Mukavaa viikkoa, helteistä huolimatta jaksaa, jaksaa!

 

24 kommenttia:

 1. On paljon hyvässä kasvussa olevia kärhöjä. Upeita. Tiedän tuon vaikeuden kuvia ottaessa, jos taustalla on vaikka naapureiden autoja tai taloja. Kummasti joutuu kikkailemaan kuvakulmien kanssa.
  Puuhamaanne kuulostaa työllistävän vielä useamman vuoden. Ei kuulosta vielä ihan vesiliukumäeltä ja pomppulinnalta vaan ihan työmaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt tuntuvat nyt viihtyvän, vielä ei helle paina niitä alaspäin - päinvastoin! Onneksi tuolla työmaalla ei ole määritelty tunteja eikä vuosiakaan, niin tehdään kun ehditään / jaksetaan. Hankittiin se oikeastaan omaa mökkirauhaa turvaamaan, mutta mieli tekee sitä vähän siistiä :)

   Poista
 2. Ah, mitä ihania näkymiä etenkin kaariporttien kanssa! Hurmaava tuo kukkaniitty. Maariankello on niin kaunis, kerran kylvin siemenseoksen sitä, mutta mitään ei itänyt. Viime kesänä täällä kukki punakukkainen ostotaimi, toivon, että se tuottaisi siementaimia.
  Tuntuu kyllä siltä, että teillä on puuhamaa ihan joka tontilla ja niitä riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin, että ensimmäiset Maariankellojen siemenkylvöt pettivät pahan kerran, mutta viime vuonna ilmestyi muutama ja nyt olikin jo iso joukko kukkimassa. Toivottavasti jatkavat kasvuaan tuolla paikalla. Olemme vissiin sellainen pari, ettei oikein osata olla paikoillaan, vaikka kotona viihdytäänkin :)

   Poista
 3. Todella ihanaa ja runsasta kukintaa jälleen kerran. 'Mrs. Cholmondeley' on upea. Pitääkin laittaa se ihan" korvantaa" muistiin.
  Ahleruutesi on ihailtavaa näillä helteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cholmondeleyn kukat ovat kookkaimmasta päästä, mitä olen kärhöjä nänyt. Enpä tiedä ahkeruuden ihailusta, järjettömyyttä ennemminkin :D

   Poista
 4. Ihanaa mökkitunnelmaa ensimmääses kuvas. Ja sitte kärhöt! Hyvin on lähteny vauhtihin ja kukkiviaki jo monta. Nua kärhökaaret o hianon näköösiä. Hm...pitääskö munki laittaa kaariihin kärhöjä, ny o muuta. Onko tua 'Viva Polonia' vaaliempi ku 'Julia Correvon' tai 'Södertelje'?
  Ruusukki kukoostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuvat kärhökaaret täyttyvän kivasti! Nyt en ole varma tuosta värin sävystä, kun ei minulla ole kumpaakaan mainitsemistasi kärhöstä. Sanoisin, että lilan punainen on Viva Polonian väri, varmasti ainakin Juliaa vaaleampi.

   Poista
 5. Aloituksen mökkikuvassa on eksoottinen tunnelma. Pihlajanlehdet tuovat jonkun välimerellisen kasvin mieleen, en vain nyt tule mieleen.
  Lilja-ruusu-maariankello-sormustinkukkapenkki on kaikessa värikkyydessään oikea ilopilleri, joka varmasti nostaa hymyn myös ohikulkijoiden huulille.
  Oi, miten monta upeaa kärhöä sinulla on osallistumassa korkeuskilpailuihin. Onneksi noista ei tarvitse kauneinta valita, vaan voi ihailla kaikkia tasapuolisesti. Nioben syvä väri osuu kyllä suoraan sieluun, eikä Viva Poloniakaan sen rinnalla himmene.
  Toivottavasti muistat myös levätä puuhamaa-projektiesi keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on otettu jo juhannusyön aikoihin, siinä vaan on juuri se rauhallinen tunnelma, jota aina ajoittain mieli hakee ja tarvitsee. Jotakin tuo tien laidassa oleva istutus voi jopa kauhistuttaa, mutta minustakin kesään saa mahtua värien ilottelua (no, ehkä nuo ruskoliljat saavat kyytiä...)! Kärhöillä tosiaan on menossa vain kasvukisat, ei aseteta niitä kauneuden mukaan järjestykseen, kun kaikissa on sitä ihanaa herkkyyttä ja kauneutta. Kiitos, lepopäivistä pidetään kiinni <3

   Poista
 6. Tsemppiä Puuhamaassa, voin kuvitella, että töitä riittää. Pääsette onneksi välillä huilaamaan. Ihana kuva mökiltä.
  Sinä sait tosi hyvin kuvattua Arabellan sävyn, samoin muutkin kärhöt ovat niin luontevasti oman oloisiaan kuvissasi.
  Niin kauniita näkymiä! Ihan onnellisena näitä katselee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, välillä siellä iskee uskon puute, kun edellinen omistaja on kätkenyt metsämaahan mitää uskomattomia romuja ja jättänyt rakennukset vuosikausiksi hoitamatta. Tarkoitus on siivota kaikki pois. Onneksi järveen pääsee vaikka kuinka monta kertaa viilentämään oloaan :) Valokuvaamisessa on valtavasti haastetta ja aurinkoiset päivät tekevät kovia varjoja ja liikaa valoa, joten kiva, jos kuvat näyttävät hyvältä katsojan silmään :)

   Poista
 7. Mahtavaa kukintaa ja korkeuskilpailua :) Upeasti kärhösi kukkivatkin.
  Flammentanz ei jätä ketään kylmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on jo eri näköistä, kun kukinta senkun yltyy! Flammentanz on tosiaan aina ihana!

   Poista
 8. Onpa jännittävä kärhökilpailu sinulla! Monta upeaa kaunotarta treffeille matkalla :) 'Arabellan' tukeminen on aina yhtä haasteellista. Sen vuoksi kasvatankin sitä maanpeitekasvina. Puuhamaassa taitaa riittää puuhaa vielä monelle kesälle. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan itsekin innostuin seurailemaan, kenellä riittää kovin kasvuspurtti! Minulla ei ole oikein paikkaa, mihin Arabellan laittaisin maata pitkin kasvamaan, jos sen keksin, voisi olla kivakin kasvattaa sitä vapaana eikä häkkiin vangittuna! Juu, riittää, myös seuraavalle sukupolvelle :D

   Poista
 9. Ihanaa kukkailoittelua tosiaan. Upeita kärhöjä. Kiva, että hankitte puuhamaan, saatte ajan kulumaan 😂
  Jotkut eivät pärjää yhdenkään puutarhan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa tosiaan olla ylimääräistä aikaa, kun vielä piti yksi ajanviete hankkia :D

   Poista
 10. Ihania kärhöjä kaikki tuo Diana oli todella suloinen prinsessa. Minulla on nyt kolme kärhöä ja kaikki istuttamatta. Ostin ne nyt alesta. Lajeja on monia ja valinnan vaikeus nyt onkin. Katselen mielläni muiden blogien valintoja ja yhdistelmiä. Kuinka korkeita on tukesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diana nukkui muutaman vuoden prinsessan unta, ennenkuin taas aloitti kasvun ja kukinnan. Kärhötuet ja -kaaret ovat sellaisia parimetrisiä, osalle selvästi liian matalia.

   Poista
 11. Ihanat kukkakarkelot!
  Upean kokoisia nuo sinun kärhösi, ja mikä kukkarunsaus niissäkin!

  VastaaPoista
 12. Upea tuo eka kuva!
  Ja kaunista kukkaloistoa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järvimaisemista otetut kuvat saattavat joskus onnistua, toisaalta auringonlaskukuvat ovat välillä haasteellisia, kun linssi on suoraan aurinkoon. En ole kovin taitava noissa luontokuvissa.

   Poista