keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Haastavaa pysyä mukana!


 Juhannuksena jätin puutarhat omilleen ja nautin läheisten kanssa mökkeilystä. Vesi virkisti, muuten lämpöä riitti liikaakin. Muutama rankka sadekuuro toi huolen myös puutarhaa kohtaan. Arvasin pionien olevan menetettyjä, mutta entä muut pihan kasvit, miten ne mahtoivat pärjätä?!


 `Kellways Glorious´pionin viimeinen kukinto!


 Kotiin palatessa saattoi huomata, että menossa oli melkoiset kukkailottelut! Nyt pitää kiirettä sekä kasveilla että tarhurilla!  Helteet kukittavat pikanopeasti, joten jos ei ole tarkkana, saattaa jokin kasvi ehtiä kukkia ennen kuin olet huomannutkaan. Muutaman pikku ruusupensaan kanssa kävi jo niin; puutarhuri lillui järvessä ja sillä aikaa tapahtui monta kaunista kukkahetkeä. Iloruusu kukki upeasti, siis kukki, kuten valamonruusu, juhannusruusu, Williamin keltaruusu ja Tove Janssonkin. Kahdesta viimeisestä en nähnyt kuin kukkineet siemenkodat! Ovat vielä niin uusia tulokkaita, että kukkia ei ole kovin runsaasti, niinpä kukinta näillä helteillä ei voi myöskään kestää kauan.


Iloruusun kukinta oli upeaa!

 

  Upea Munstead Wood Austinruusu oli rankkasateiden voimasta jo tiputellut terälehtiään. Onneksi nuppuja on tulossa. Ruusu kukkii nyt toista kesää ja selvästi vankistunut. Vähän rentokasvuinenhan tuo on ja vahvasti kerratut kukkaset painavat entisestään vartta alaspäin. Mutta onneksi istutin sen kaaren juurelle, joten nojailkoon siihen tai jos kovasti versot kasvavat, saan ehkä sidottuakin sen. Ihana tuoksu siinä on! Munsteadin vieressä kasvaa Nietospensas, jonka kukintaan olen pettynyt!  Ostaessani kolme kesää sitten se oli täydessä kukassa, mutta nytkin siinä on vain yksi pieni kukkaterttu. Toki kasvi on elinvoimainen, mutta tuohon paikkaan en halua pelkkää viherkasvia. Ehkä olen vain malttamaton! Takana kasvavat komeamaksaruohot komeasti!


 

 

 

`Munstead Wood´

 

 Siihen kukkailotteluun sitten. Sormustinkukathan siellä olivat aloittaneet vallattoman tanssinsa - ihan joka paikassa! Kuinka salaa ne kohoavatkaan toisten kasvien joukossa ja kuin yhteisestä sopimuksesta poksuttavat kukintonsa yhtä aikaa auki!


 


 Kärhöt obeliskeineen uhkaavat jäädä muiden voimakkaampien kasvien varjoon. Toki kärhötkin ovat vahvasti päättäneet tänä kesänä tulla esiin, mutta nyt on sormustinkukkien aika! Rautatienomenapuun seasta pilkottaa vielä viimeiset `Nimbus Pink´lehtoängelmän töyhtöt. Siinä myös kasvi, joka joutaa pois! Rehvastelee upealla lehdistöllään ja täyttää muidenkin kasvupaikat, mutta kirvojen peittämät kukintovarret ja varsin mitättömän värinen ja -kokoinen kukinto suhteessa kasvin kokoon ei nyt enää miellytä silmää. En vielä tiedä, istutanko ne muualle vai hävitänkö kokonaan, mutta ainakin tuosta saavat lähtöpassit! Ensimmäiset jättiverbenan kukinnotkin ovat jo avautuneet. 

 


 

Eivätkä ritarinkannuksetkaan jääneet yhtään heikommiksi näissä juhannusjuhlissa! Tänä vuonna sinisten rinnalla ei enää nähdä punaista; palava rakkaus on sammunut - siirsin ne kokonaan pois, vaikka ovatkin vanhoja perinneperennoja. Oli liian värikäs pari!

 

 

Runkoruusukin oli yhtynyt kukkailoon ja avannut kukintonsa parhaimmilleen. Muissakin puutarhahuoneelle johtavan istutusalueen ruusuissa oli jo aukinaisia kukkia:
Mysteeriruusu, kasvanut kauniiksi pensaaksi.


`Honeymilk´patioruusu


`Morden Blush´


Taimipäiviltä ostettu, nimeä en tiedä


Viime syksynä istutetut `Claude Shride´ marhanliljat availevat kauniita kukintojaan.  Sormustinukan tötterö se siinäkin on kuvaan pyrkinyt -  ja ihana valkoinen sinikuunliljan kukinto.Tuoksuherneetkin ovat jo ehtineet kukkaan! Viime kesänä sain tehtyä monta tuoksuvaa kimppua, toivottavasti nytkin kukkivat innokkaasti, kun kerran jo aloittelevat!


 

Eivätkä jääneet kärhötkään paitsi näitä juhannuskarkeloita! Uuden obeliskin sisällä, kuin piilossa katseilta, oli avautunt upean syvän punaisen sametin sävyinen kukinto. Se kuuluu loistokärhö Westweplattelle, jonka siirsin viime syksynä omenapuunjuurelta. Ei ainakaan vielä jaksa kovin korkealle kurkottaa.Sadonkorjuu odotti mökiltä palaajia; retiisit eivät ole koskaan olleet näin suuria ja puhtaita! Kurkku ei montaa päivää tarvitse kasvamiseensa ja päärynäpuussa on selvästi laskettavissa kuusi päärynää! :D


Rohkenin olla poissa toiselta pihalta vielä yhden ylimääräisen päivän. Sielläkin olivat alkaneet  kukkailottelut, niistä seuraavassa postauksessa, ennen kuin nekin ovat historiaa!

Mukavaa kuun vaihdetta, menipäs se kesäkuukin nopeasti!

 


22 kommenttia:

 1. Uskon että jos on pois jonkinaikaa on puutarhassa tapahtunut paljon niin rynnäköllä tänä vuonna kukat ainakin kesäkuussa kukkivat. Ritarinkannukset ei minulla ole vielä noin auki kuin muutama mutta komeita ja korkeita on kuten sinullakin. Tuoksuherneitä en minä kasvattanut tänä vuonna ollenkaan sinulla on aivan ihanan värisiä. Ruusuihin minä ajattelin myös panostaa jatkossa, kauniita on sinun ruususi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama päivä näiden helteiden aikana tekee jo ihmeitä. Viime vuonna ritarinkannukseni kaatuivat rankkasateessa ja ilo jäi lyhyeksi, nyt ovat saaneet kasvaa rauhassa!

   Poista
 2. Monta ihanaa kukkijaa puutarhas orottiki. Sormustinkukkien kukintaa mullaki luvas, samoon ritarinkannuski hyvästi nupulla. Ihanan färine kärhö, oikee kunnon punaane.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukat ja ritarinkannukset ovat näyttäviä kasveja, joita on hieno katsella keskikesän puutarhaistutuksissa.

   Poista
 3. Ihania kukkia ja harmillisia ohareita, nyt on tosiaan kukinnat menneet liian nopsaan. On niin kovin sääli kasvatella ja odotella ja sitten huomatakin enää siemenkodat jäljellä. Onneksi on noita erittäin kauniita ruusuja ja upea uusi kärhö, muiden muassa.
  Siellä onkin jo ritariaika! Täällä ei ihan vielä, tai ensimmäinen kukka alkoi avautua tänään, mutta paras aika edessä vasta. Upea sininen näky nuo sinun ritarisi! Samaa mieltä, palavarakkaus ei ole paras kumppani kovin monelle, liian räikeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitäisi olla vartioimassa yötä päivää kukintoja, jos meinaa jokaisen matkaan ehtiä :) Luulin pitäväni palavan rakkauden räiskyvästä punasta, mutta uuden istutusalueen kokonaissävy on hempeämpi, vaaleanpunaista, lilaa, valkoistaa, sinistä... ei siis palavan rakkauden paikka!

   Poista
 4. Onneksi olet kuitenkin monesta ihanasta kukinnasta saanut kuvankin! Mutta vauhdilla kyllä etenee. Upeat ritarit eivät tosiaan kaipaa palavaa rakkautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei hätää, jos jokin menee ohi, aina tulee uusia tilalle :)

   Poista
 5. Kaunista kukintaa olikin mökiltä palaajaa vastassa.
  Minullakin osa ritarinkannuksista kukkii parhaillaan ja osa on vielä nupuillaan.
  Niin kaunis 'Westerblatte'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että Westerblatte jaksaisi aikanaan kohota uutta pilaria myöten korkeuksiin, on sillä niin upea väri!

   Poista
 6. Ihme ja kumma, että nietospensas ei kuki - minusta tuntuu, että tämä kesä oli oikein loistava nietospensaille? Onhan sinulla onneksi monta muuta kaunista ja upeaa kukkijaa esiteltävän.
  Sormustinkukat ovat täällä meilläkin riehaantuneet kukkimaan missä sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ihmettelen nietospensaan niukkaa kukintaa, kun kasvi muuten on kovin elinvoimainen. Tarvisiko aurinkoisemman paikan, en tiedä, eikä se nytkään kovin varjossa joudu kasvamaan. Täytyy vielä googlailla, jos löytyy vaikka korjattavaa sen elinoloihin.

   Poista
 7. Munstead Wood on upean muhkea kaunotar.
  Joskus on ihan terveellistä jättää puutarha oman onnensa rauhaan ja käyttää aikaa järvessä lillumiseen. Meillä ainakin on ollut niin kuivaa, että ihan sydäntä särkee katsella kasvien rähjääntymistä. Kasveillasi näyttää olleen mukavaa keskenään. Ihan ovat villiintyneet kukkimaan. Melkein kuulee, kuinka ne ilakoivat kukkiessaan ja kasvaessaan.
  Ehkä sinun pitää hommata riistakamera tallentaaksesi kukkivat kukat poissaollessasi. Mahtaako riistakameroissa olla värikuvallisia vaihtoehtoja?
  Lämpöä ja aurinkoa riittää toivottamattakin. Mukavaa heinäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska idea tuo riistakamera, eipä olisi ollenkaan hullumpi idea laittaa juuri tuollaisen nopeasti kukkivan kasvin juurelle :) Siinä olisikin kehittely kameranvalmistajille - puutarhakamera! Vaan eipä harmitella ohi mennyttä kukintaa, nautitaan kesästä, joka kuitenkin on kaikkinensa kovin lyhyt. Harmi vaan, kun alkaa kuivuus jo joillakin paikoilla haitata kasvua, kuten sanoit. Hyvää alkanutta heinäkuuta!

   Poista
 8. Olen jo miettinyt, että mitäköhän kukkii elokuussa, jos sää jatkuu yhtä lämpimänä. Ehkä tulee uusintakierroksia kasveilla. Aivan ihania ruusuja ja näkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ajatuksia on minullakin ollut, mitä kukkiikaan syysleimujen ja punahattujen jälkeen? Onneksi osa kasveista tosiaan jatkaa kukintaansa sinne asti, kuin plussakelejä riittää.

   Poista
 9. Niin monenlaisia ruusuja. Kyllä on puutarhassasi ollut kunnon karkelot ja jatkuu vain. Ritarinkannukset ja sormustinkukat kukkivat kuin viimeistä päivää. Meilläkin ritarit jo alkavat raotella ensimmäisiä nuppujaan.
  'Westerplatte' on huikean värinen, upeaa samettia. Näyttää siltä, että tänä vuonna saadaan nauttia kärhöjen (ja monen muunkin kasvin) kukkatykityksestä.
  Aurinkoista heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt kukkaset kiittävät, täällä on toistaiseksi ollut sekä lämpöä että sadetta, niitä on varmasti myös kiittäminen runsaasta kasvusta ja kukinnasta, niin luulen.

   Poista
 10. Voi miten paljon kaikkea kaunista.

  VastaaPoista