tiistai 18. elokuuta 2020

Kuvaa kimalainen -haaste

 Sain haasteen kahdestakin suunnasta, Sailalta Saaripalstalta ja Intianmintulta Mielen Lumoa -blogista. Kimalaisia pitäisi etsiä ja kuvailla. Alunperin haasteen on laittanut alulle Minna Hiidenkiven blogista.

 

Kimalaistuntemus on minulla kovin heikko, olen laittanut kaikki samaan kimalaisten joukkoon, vaikka varmasti kukissa pörisee monenlaista  ötökkää, mehiläistä ja ampiaista. Blogeja katsellessani onkin kimalaisia todella monta eri lajia, nimiä, joista en ole koskaan kuullutkaan. Ihanaa, kun aina oppii uutta! 

 Mökillä ehdoton ja lähes ainoa suosikki oli kultapiisku.

 


Vuohenputken kukinnosta löytyi joku kukkakärpänen.

 

 Daalia ja sinipiikkiputki olivat mummolan pihan suosikkeja. Piikkiputkissa kotipihallakin näkyy useita pörriäisiä.


 

Ukonhatuista pörriäisiä on vaikeampi huomata, sinne kun pääsee piiloon! Kuvaushetkellä ukonhatut olivat jo pihan varjossa, joten siellä ei enää ollut montaa piiloleikkijää. Aurinko houkuttelee kimalaiset esiin, kuka sitä nyt varjossa viihtyisi?


 

Kotipihalla punahatut ovat kimalaismagneetteja! Samaan isoon punahatun kukkapalleroon mahtuu hyvin myös ystävän kanssa ruokailemaan. Samaa sukua saattaa myös kuvissa vilahdella, kun tuo lajituntemus kuvaajalla on mitä on. Luulisin siellä lentelevän yleisimpiä lajeja, kuten mantu- ja pensaskimalaisia.

 

 

 

Joku kuoriainenkin oli lennähtänyt punahatulle nautiskelemaan.Yllättävän vähän kaikkinensa kimalaisia näkyi, ja kovin valikoidusti olivat tietyillä kasveilla ruokailemassa.

 

Jättiverbenoissa olisin kuvitellut käyvän kovankin kuhinan, mutta vielä mitä! Perhoset olivat vallanneet sen puuhapaikakseen eikä viikonlopun helteissä näkynyt ainuttakaan kimalaista verbenoiden kukissa. Toisaalta toisen pihan punahatuissakaan ei näkynyt kimalaisia, ja kuitenkin tuolla pihalla on paljon enemmän hyötykasveja kuin omalla kukkapihallani. Vaan enpä osaa arvella, missä pörisijät silloin olivat, kun perhosten siipien lepatus täytti ilman! Ihania olivat, mutta niiden kuvia en tähän pörriäishaasteeseen enempää laita.

Haasteen säännöt:
1. Kuvaa kimalaisia työn touhussa ja laita jokaisesta eri näköisestä pörrääjästä kuva haastepostaukseesi.
2. Kimalaisten lajeja tai roolia kimalaisyhteisössä (kuningatar, työläinen...) ei tarvitse tietää. Kunhan vain joka kuvassa on eri näköinen kimalainen. Halutessasi voit etsiä kimalaisille nimetkin.
3. Haasta vähintään kolme bloggaajaa mukaan.
4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen Hiidenkiven puutarhassa -blogiin kommentti, kun olet osallistunut haasteeseen, niin saat postauksesi alkuperäisen haasteen loppuun osallistuneiden listalle.

 

Haaste on kiertänyt jo jonkin aikaa blogeissa, joten voi olla, että olet jo saanut sellaisen. Jos pihaltasi tai luonnosta löytyy hyviä kuvauskohteita, ei mikään estä osallistumasta. 

Haastan kuitenkin 

Päivänpesän elämää -blogin Katjan, Viherrin -blogin Eevan ja Tuplasti terapiaa -blogin Pirjon.

Vielä ennen sateita on tulossa kunnon pörriäispäiviä!

 


 

22 kommenttia:

 1. Ihania pörriäiskuvia ja mahtavan näköinen tuo perhosen karvainen selkä! Hyvin siellä on pörriäiskasveja, mutta joskus on vaikea tietää, missä ne milloinkin liikkuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olikin mukava haaste ja joutui tosissaan kameran kanssa harjoittelemaan, että sai suht´ selkeitä kuvia. Saattaa olla, että päivällä auringonpaisteessa piha vilisee kimalaisia ja pörriäisiä, mutta illansuussa kun palailee töistä, ovatkin ehtineet jo toisaalle.

   Poista
 2. Oletpa saanut kuvattua kivoja pörriäiskuvia. Nyt kimalaisia onkin ollut ilahduttavan paljon tänä kesänä. Viime talvi näyttää olleen päiväperhosille suosiollinen, sillä niitä on nyt ollut puutarhassa todella paljon.
  Mukavaa ja aurinkoista elokuun jatkoa. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Perhosia on alkanut lennellä runsaammin aivan viime päivinä ja niiden lepattelua on ilo seurata! Mukavaa loppukesää, nautitaan auringosta!

   Poista
 3. Runsaasti olet onnistunut nappaamaan kimalaisia kuviin työn touhussa. Valikoimassa on varmasti suosikkikasveja monille hyönteisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasveja taitaa olla useamman lajisia kuin kimalaisia, mutta hyvä niin, että mielikasveja löytyy!

   Poista
 4. Ooh, miten hienoja kuvia! Minäkään en ole koskaan ajatellut että noita kimalaisia on niin montaa sorttia. Joksu kyllä ihmetellyt että onpa tuo yksilö aika vaalea.
  Kiitokset haasteesta. Pitää lähteä pörriäisjahtiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva haaste ja kiva seurata pörrääviä hyönteisiä.

   Poista
 5. Hienot kuvat! Sinä olitkin löytänyt pari sellaista, joita en ole tainnut itse meillä nähdä. Ukonhattu on hauska piilopaikka kimalaisille. Jotkut pienemmät taitavat sujahtaa kokonaan sinne piiloon. Jättiverbena on meilläkin enemmän perhosten kuin kimalaisten suosiossa. Kimalaiset taas ovat vallanneet esim. tarhakeijunkukat ja purppurapunalatvat. Jokaiselle oma "kuppilansa" :) Kiitos osallistumisesta, haasteesi on lisätty listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna haasteen ideoinnista! Samalla, kun etsi kimalaisia, havannoi myös kasveja, jotka niitä kiinnostivat. Myös kameran kanssa tuli taas harjoiteltua tarkkuutta ja makron käyttöä. Yllättävän monenlaisia ovat pörrääjät:)

   Poista
 6. Hianot kuvat! Kaikellaasia pörriääsiä tuntuu olevan ny aika palio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt lentää ja pörrää kun säätkin ovat olleet lentäjille suotuisat.

   Poista
 7. Hienoja kuvia. Tänään näin omissa jättiverbenoissa piipahtavan kimalaisia. Yhtä nopeita piipahduksia kuin laventelissa. Sen sijaan oreganoissa tai maksaruohoissa oikein viipyillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oreganot minun pihaltani puuttuvat, mutta voin kuvitella niiden tuoksun vetävän puoleensa. Isomaksaruohopuskat ovat täällä vielä nupuissaan, mutta vanhastaan tiedän niiden olevan kimalaisille mieleen.

   Poista
 8. Hienoja kuvia <3 Huomaa kyllä, että perhoset ja kimalaiset tekevät työtä saadakseen ravintoa. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 9. Hienoja kimalaiskuvia ja kiitos haasteesta. Toivottavasti saan vastattua kuvattua puutarhan kimalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva haaste, ota vaan koppi, sinun suuressa puutarhassasi varmasti riittää lentelijöitä:)

   Poista
 10. Kivaa, kiitos haasteesta! Sinulla on NIIN hyviä kimalaiskuvia, epäilen pääsenkö ollenkaan samalle tasolle. Noh, tärkeintä on osallistuminen, eihän tämä ole kilpailu! :) Minulla on vielä tämän viikon blogipostaus tekemättä, joten ryhdynkin heti kokoamaan kimalaiskuvia, olen niitä kyllä tänä kesänä ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ei todellakaan ole kipailu, jokainen osallistuu omilla kuvillaan vaan haasteeseen. Minä olen kameran kanssa vasta opettelija, mutta olen aikoinaan hankkinut makro-objektiivin ja käynyt muutaman kurssin, niin nyt oli taas hyvä tilaisuus harjoitella.

   Poista
 11. Ihanat kuvat tärkeään haasteeseen.

  VastaaPoista