perjantai 21. elokuuta 2020

Hurmaavat Daaliat!

 

 

 Syyskukkijoiden viimeisimpien joukossa avautuvat daaliat, yhdet lempikukkijoistani! Osa on kukkinut jo pitkään, mutta osa panttaa nuppujaankin. Tänä kesänä etenkin valkoiset daaliat ovat ilahduttaneet aikaisella kukinnallaan, Suomi100 -penkin kaikki kaunottaret kukkivat parhaillaan.


`Wittem´


Kaktusdaalia `My Love´

Yhden vuoden talvetuksessa olleet jättikokoisen kukkansa avanneet valkoiset ovat taaskin yhtä upeita ilmestyksiä! Miten voikin mokomasta juurakosta kasvaa jotakin noin suurta ja kaunista!

 

 Vaikka daaliat pärjäävät melko hyvin ilman jatkuvaa kastelua, eivät nekään hellettä siedä. Viime kesänä kuivuus koetteli rankasti osaa ja juurakko ei jaksanut antaa voimaa kukille. Nyt ei näytä haittana olevan kuin yksittäisten kuumien päivien auringonpaahde, joka saa daalian suuret lehdet lurpattamaan. Mutta varjoon päästyään kasvi piristyy nopeasti. Jaoin viime syksynä punaisena hehkuvan kaktusdaalian juurakon ja nyt se kukkii entistä runsaammin. Olen usein pitänyt juurakon suurena, mutta ei se välttämättä takaa kukkarunsautta. 

`Big Wow´

Vanhat kaksiväriset daaliat ovat tänä vuonna aikailleet eniten kukkimisen kanssa. Pian on ensimmäiset hallayöt ja kaikki kauneus kerrasta loppu! Joten kannattaisi keskittyä kukkien avaamiseen eikä vihreiden varsien ja lehtien kasvattamiseen:) Osa vanhoista juurakoista on kasvattanut kokoa runsaastikin, mutta kukahan osaisi kertoa, miksi jotkut kasveista vain kasvattavat lehtisykeröä ja varsia, mutta kukkanuppuja ei ilmaannu lainkaan? Joka vuosi joku vanha - ja viime kesänä myös osa uusista keskittyi tuohon vihreän kasvatukseen. Olen vaihdellut kasvien paikkaa, on ollut kaksi vierekkäin samanlaisessa maaperässä ja kevään esikasvatuskin on kaikille samanlainen. Vanhoista ei ole niin väliä, koska niitä juurakoita on jo jaettu useampaan osaan, mutta viime kesänä osa uusista ostoksistakin jäi kukattomaksi.
 


 Muutama viime vuoden hankinnoista ei ole vielä avautunut, vaaleanpunaista odotellaan, mutta maitokahvidaaliana tunnettu `Cafe au Lait´ on kukkinut jo muutaman viikon ja voi hyvänen aika myös sen kukkaruusukkeiden kokoa!

`Cafe´ au Lait´


 
Vaihtelen daalioiden paikkoja vuosittain riippuen siitä, missä kohtaa penkkiä olisi parhaiten tilaa tai sopivat kasvit kavereiksi. Ainoastaan sinivalkoinen penkki alkaa olla jo niin täynnä, että siellä daalioille on varattu omat paikkansa.

 

Kuka tuossa nyt kauneudessaan voiton vie - lilja, ruusu vai daalia - vai aivan joku muu?



 

Hyvää viikonloppua, nähdäänkö Mustilassa, taimipäivillä:)

20 kommenttia:

  1. Voi mahdoton, miten kaunista kukintaa. Valkoiset daaliasi ovat niin upeita ja nuo liljat ❤️.
    Olisitko kenties lannoittanut daalioita liikaa, silloin ne kasvattavat lehtiä kukinnan kustannuksella. Virustaudit saattavat vaivata joskus daalioita ja silloin kasvu on kituliasta. Sinun daalioidesi kohdalla siitä on tuskin kysymys?
    Mukavaa viikonloppua.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Tuota lannoittamista minäkin olen miettinyt, maa on uutta lannoitettua peltomultaa ja joillekin kasveille tulee annettua lisälannoitetta, niin ehkäpä joku daaliakin on saanut yliannostuksen... Toisaalta vieressä saattaa toinen daalia kukkia kauniisti, joten lannoituskaan ei ole aina ihan käypä selitys. Kunhan laitan kesäkukkapostauksen, niin sielläkin on omia omituisia kasvutapoja tulossa:)

      Poista
  2. Kaunottaria!!! <3
    Elokuun tunnelmia sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niitähän ne ovat! :) Samoin sinne, kaunista elokuuta!

      Poista
  3. Vautsi mitä daalioota! Mulla jäi esikasvatusvaihe pois ja tulos on sen mukaane, myähääne ja vaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta on täälläkin sellaista, joka samasta esikasvatusvaiheesta on päässyt aloittamaan, mutta vieläkään ei ole kukkiaan avannut. Harmi, kun näinkin komeat kukkaset aloittavat niin myöhään.

      Poista
  4. Daaliasi ovat upeita, pitäisiköhän jälleen kokeilla säilyttää muutaman daalian juurakko talven yli. Viime kokeilu päättyi kehnosti, maakellarini oli liian kostea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanooa, miten maakellarissa pärjäävät, tietysti kylmä ja kostea helposti mädännyttää juurakoita. Pakkastahan daalian juurakot eivät siedä. Mutta jos puhdistat ja kuivattelet ensin juurakot hyvin ja sitten laitat ne esim. puulaatikkoon ja kuivaa turvetta suojaksi, voisi hyvinkin onnistua. Daalian talvettamisesta on varmasti paljon nettitietoakin. Jos on mahdollista säilyttää vanhoja, onhan se iso säästö ja saavat kauniit daaliat jatkoaikaa.

      Poista
  5. Voi, miten upeita! Kuinka tuollaiset jättikokoiset, kuten 'Cafe au Lait', kestävät tuulta ja sadetta?
    On siinä oma vaivansa talvettaa juurakoita ja esikasvatella niitä, mutta daalian kukinta on kyllä niin näyttävää, että mielellään vähän näkeekin vaivaa niiden eteen. Minäkin tulin huomanneeksi kahtena edellisenä kesänä, että daalia ei siedä paahteista paikkaa; lehdet lurpottivat ja kirvat vaivasivat. Tämän vuoden paikka on ollut täydellinen daalialleni, vaikka pelkäsin etukäteen sen olevan liian varjoisa. Ensi vuonna istutan sen samaan penkkiin.
    Nyt vain toivotaan, että hallayöt pysyvät mahdollisimman pitkään loitolla, niin saadaan nauttia daalioiden ja monen muun kukinnasta pitkään. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade ei ole lainkaan niin paha kuin halla, se kun vie koko daalian kertaheitolla. En ymmärrä itsekään, miten muutamien kukkaset voivatkaan olla noin valtavia, mutta toki kasvupaikallakin on merkityksensä. Ja paahteesta pois, se ainakin on selvä. Hyvää viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Aivan mahtavat daaliat sinulla! Itselläni on ihan muutama ja onhan ne ihania. Lisään niiden määrää, jos saan talvettamisen sujumaan varmemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvettamista kannattaa kokeilla, jos vain tila antaa myöten ja on paikka, johon ei pakkanen pääse.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Onhan niitä, eivätkä kaikki vielä ole edes aloittaneet kukintaansa:)

      Poista
  8. On ne kyllä upeita! Joskin vähän myöhäisiä kaunottaria:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No myöhäisiä ovat! Viime kesänä olivat parhaimmillaan, kun tuli ensimmäinen pakkasyö ja siinähän se sitten oli! Maljakkoon leikkaaminenkaan ei jatka niiden elämää viikkoa pidempään. Juuri lupailee loppuviikoksi hallaa, voi, voi! Mutta nyt on ihailua jo kestänyt muutaman viikon, eiväthän monet kesäkukkijatkaan sen kauemmin kestä:)

      Poista