sunnuntai 2. elokuuta 2020

Puutarha omillaan!


Puutarhaparka! Kuka siitä huolehtii, kun puutarhuri kiitää mustikassa ja vattumetsässä, sienestää ja mökkeilee!? Vai ovatko kasvit mielissään, kun saavat rauhassa levittäytyä ja rehottaa!?


Moni asia puutarhassa on riippuvainen säistä. Mutta tällaisena kesänä, kun vettä on saatu ajoittain jopa liikaakin, kasvit pärjäävät melko vähällä hoidolla. Kärhöjä täytyy jossakin vaiheessa  tukea ja vähän jelppiä, että jaksavat kivuta yhä ylöspäin. Mm. Mantsuriankärhö on jo aiemmin sidottu tukeensa, muuten se retkottaisi rumasti alaspäin.


Liljat ovat kiitollisia kasveja! Jos istutuspaikka on sopiva, ei tarvitse muuta kuin odotella, kuinka kukkavarret kohoavat ja vihdoin avaavat kauniit kukintonsa. Toisaalta silloin kannattaisi olla kotona ihailemassa, sillä eivät liljojen kukinnot kovin kauaa pysy kauniina. Osa kaatuu myös herkästi kukinnon painaessa. Silloin tarvitaan puutarhurilta tukea!





 

 Yksi parhaimpia laiskan puutarhurin kasveja ovat tähtiputket ja jaloangervot. Ne pysyvät tanakasti pystyssä ja avautuvat ajallaan. Ovat ainakin minun suosikkejani.




 Kyllä ruusutkin pärjäävät, jos ovat ylipäänsä selvinneet talvesta. Vielä kun jaksaa huolehtia nuppujen hyvinvoinnista kirvoja vastaan, voi pian ihailla kukkivia ruusuja. Sadekesänä tosin monet kukinnot ovat ikävän vetisiä ja homehtuvat, joten niiden poistaminen parantaa paljon kukkapenkin ilmettä ja auttaa uusia nuppuja jaksamaan kasvamisessa.




Kesäkukkien viihtyminen on pitkälti kiinni paikasta ja lämmöstä sekä sateesta. Eli ei niinkään puutarhurista. Yksinkertaiset sammarit viihtyvät minun puutarhassani selkeästi paremmin kuin esim. kerratut `Strawberry Blondet´, jotka suorastaan likosivat ja katosivat kukkapenkistä. Olen nyt kasvatellut niitä kolmena kesänä ja pettynyt joka kerran. Onhan noita muitakin lajikkeita, selkeästi kestävämpiä, runsaskukkaisempia ja kuihtuneiden kukkijoiden nyppiminen vähemmän välttämätöntä.


Daaliat alkavat vasta avautua, kun pahin marjastushuuma on jo ohitse. Päinvastoin, nyt jo odottelen nuppuja, joita osassa ei vielä edes näy. Siinähän käy sitten niin, että kukinnot avautuvat hallojen kanssa samaan aikaan ja kaikki kauneus on kerralla mennyttä!

`My Love´kaktusdaalia


`Big Wow`

Pensaathan ovat puutarhurin puolella! Niitä ei keskikesällä tarvitse leikata, joten pensaiden rehevyys auttaa myös monia muita kasveja pidättämään kosteutta ja antamaan tukea, jos kasvi itsessään on rentovartinen. Monet kärhöt kukkivat pihallani ottaen tuen puusta tai pensaasta. Syyshortensiat kehittelevät kasvustojaan juuri heinäkuulla ja aloittelevat pian ihanaa kukintaansa. Kevätleikkauksen jälkeen eivät tarvitse juurikaan huomiota.


Hyötytarhassakin on jouduttu olemaan omillaan, veden tulo riippuu pitkälti siitä, miten sateet sattuvat. Toki alkukesästä kastelu oli säännöllistä, mutta hyvin voivat toistaiseksi ainakin persilja, tilli, herneet ja salaatti. Ja näköjään unikot, jotka ovat valinneet kasvupaikkansa  hyvästä maasta:)




Metsästä on kannettu yhteensä toistasataa litraa mustikoita, vadelmia ja kanttarelleja.  En todellakaan ole nurmikonleikkuuta enempää ehtinyt  viime viikkoina puutarhoista huolehtia. Napakka kanttaus heinäkuulla toki pitää pitkään penkkien ilmeen siistinä. Ensi viikolla alkavat työt ja puutarhaakin ehtii hoitaa ja ihailla taas päivittäin. Toki hienointa olisi, jos kaiken kesää jokaisen avautuvan kukkanupun pääsisi katsomaan, mutta nyt, kun on ollut muutaman päivän poissa puutarhasta, näkee suuremman muutoksen, kun avautuneista nupuista onkin muodostunut kokonaisia kukkaterttuja!



 
Ihanaa alkanutta elokuuta, nautitaan rehevästä loppukesästä!

28 kommenttia:

  1. Luulen että puutarhakasvit ymmärtävät hyvin marjastus- ja sienestyskiireet. Vitamiineja syönyt ja säilönyt puutarhurihan on silloin oikea energiapakkaus, sitten siellä puutarhassaan.
    Sateita voisi tulla tosiaan nyt vähemmin, tämän säilöntäkaudenkin takia.
    Mukavaa alkanutta elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti, energiaa varastoitu myös syksyn ja talven puutarhakoitoksiin, kiva, kun helpotit huonoa omaatuntoa:)

      Poista
  2. Aivan ihanaa kärhöjen, liljojen, daalioiden, jaloangervojen ja ruusujen kukintaa. Näyttävät enemmän kuin hyvin pärjänneen marjastuskautesi. Mekin olemme mieheni kanssa poimineet monta ämpärillistä mustikkaa. Viime kesältäkin on vielä mustikkapusseja jäljellä. Tänään aloitimme heti aamusta musta- ja punaherukoiden keruun ja käväisimme lounaan jälkeen pikaisesti myös vadelmassa.
    Oikein mukavaa ja tunnelmallista elokuuta. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten hyvä mustikkasato teilläkin poimittuna! Nyt on marjastusaika, se on vain hetkisen, joten puutarha saa vähän odottaa:)

      Poista
  3. Kyllä puutarha ymmärtää, että nyt on marjastettava ja sieniä myös etsittävä. Sinulla on runsasta ja monipuolista kukintaa muista kiireistä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähtävästi valinnut kasveja tätä joka vuotista marja-aikaa silmällä pitäen, sillä kaikesta huolimatta otan sen riskin, että puutarhassa joku repsottaa. Ja aika vähän repsottaa:)

      Poista
  4. Oi, miten paljon kauniita kukkijoita. Ne kyllä tietävät, että nyt on marjastusaika ja huolehtivat selvästi itse itsestään.

    VastaaPoista
  5. Hurmaavat kärhöt, daaliat ja liljat!
    Pieni pala paratiisia ja mukava palata metsäreissuilta omaan pihaan.
    Elokuun kauneutta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kun on muutaman päivän poissa puutarhastaan, on sinne ihana palata, kun selkeästi näkee muutoksia. Kiitos, samoin, kaunista elokuuta!

      Poista
  6. Ihanat kärhöt! Varsinkin tuo mantsuriankärhö, sehän on kuin valtava lumivuori! Onneksi puutarha pärjää yleensä loppukesällä paremmin itsekseen kuin alkukesällä. Olette olleet todella ahkeria marjastajia ja sienestäjiä! Minä aloitin eilen vattukauden: kävin tuosta tontin takaa metsiköstä keräämässä peräti 2,5 litraa vadelmia pakastimeen. Harmi kun tänään satoi, niin ei päässyt keräämään lisää. Pitäisi kyllä käydä jossain isommassa vatukossa, sillä takapihan vatukko on sen verran pieni, ettei sieltä saa koko talven tarpeita talteen. Herukoista on meillä vasta joitain yksittäisiä marjoja kypsynyt, joten niitä vielä odotellaan. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantsuriankärhö näyttää vuosi vuodelta komistuvan - lumivuori tosiaan! Marjastaminen on puutarhanhoidon rinnalla harrastus, josta nautin. Siihen kuuluu vielä tuo hyötynäkökohtakin, niin ilo on kaksinkertainen! Kivasti sinäkin sait vadelmia. Meillä hakkuuaukea on valtava, joten vattusaaliskin sen veroinen:) Mukavaa viikkoa sinnekin!

      Poista
  7. Oih, niin kaunista kukintaa. :) Ihanaa elokuuta myös sinulle!

    VastaaPoista
  8. Onpa kaunista kukintaa. Samoja kukintoja löytyy meiltäkin, liljat, kärhöt ja daaliat. Mantsuriankärhö kukkii meilläkin paremmin kuin koskaan aiemmin. Kauniita elokuun päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ovat sateet varmasti auttaneet kasveja kukkimaan runsaasti. Mantsuriankärhö on ennätysvaudissa.

      Poista
  9. Niin paljon kaikkea kaunista. Vaaleanpunaiset liljat on ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liljat ovat suoskkejani, ja vaaleanpunainen taitaa olla suosikkivärini:)

      Poista
  10. Hyvinpä näyttää kukoistavan omillaankin, ihana kukkaparatiisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvin pärjäävät, vaikka ikävähän omaan puutarhaan on aina!

      Poista
  11. Voi hyvänen aika tuota mantsuriankärhöäsi! Aivan kuin unesta. Niin kaunista muutenkin!
    Haastoin sinut kimalaishaasteella, osallistumispakkoa ei toki ole :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantsuriankärhö on aivan riehaantunut tänä kesänä:) Kiitos haasteesta, toki siihen osallistun!

      Poista
  12. Hyvin näyttää kukoistavan ilman jatkuvaa hoitoakin!
    Tuo mantsuriankärhö on upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useimmat perennat näyttävät nousevan ihan omia aikojaan, mutta hulluahan se on kukkia kasvattaa, jos ei niitä itsekin ihaile ja helli! Mantsuriankärhö sai tuet ja kiittää kukinnallaan.

      Poista