tiistai 7. toukokuuta 2019

Merja Naroma: Puutarhatuliaisia

Sain paikalliselta Reuna kustantamolta arvosteltavaksi upouuden puutarhakirjan: Merja Naroma: Puutarhatuliaisia, Ulkomailta ideoita omaan pihaan. Reuna Oy, 2019.


Kirjassa on esitelty upein valokuvin ja tekstein kauniita  puutarhoja, rakenteita ja nähtävyyksiä maailmalta. Mutta sen rinnalle on tuotu kuvaus, miten toteuttaa nuo eksoottiset ratkaisut omalle pihalle pohjoisiin oloihin. Koko kirja on kuin upea postikorttikokoelma!


 Monella meistä on muistoja lomamatkoilta ja olemme huokailleet ihastuksesta, "voi kun tuollaisen saisi omallekin pihalle!" Merja Naroma on lähtenyt ennakkoluulottomasti toteuttamaan omia lomakokemuksiaan joko omalla tai  yhdessä asiakkaiden kanssa heidän pihoillaan.
 Miltä kuulostaisi oma piazza?  Tai mahdollisuus siirtää lomamatkan ihanin terassi-idea omalle pihalle? Entä Italialainen suihkulähde tai juoda rivaripihalla kello viiden teetä kuin cottage gardenissa konsanaan?
"Tämä kirjani on sinulle rohkelikko, tee puutarhaunelmastasi totta!" -Merja Naroma.


 Kirjassa on paljon toteutettavia ideoita vaikka et olisi koskaan matkustanut maailmalla. On Pienet ideat -osio  sekä Pikavinkkejä, joista voi napata nopean muutoksen omalle pihalle. Ruukkusuihkulähde, puiden ja pensaiden muotoleikkaus tai pihapolun kunnostus eivät vaadi suuria materiaaleja tai hirveästi aikaa.On myös suurempia ja aikaa vievämpiä rakenteellisia ratkaisuja, esim. omakotitalon epäkäytännöllisen luiskan korjaamisesta, terassiremontista, rinnetontin maaston muokkaamisesta tai muotopuutarhan rakentamisesta vaikkapa oman pikkuaukion, piazzan tekoon. Kirjassa on selkein valokuvin näytetty alkutilanne, usein myös välivaiheita ja viimein hieno lopputulos. 

 
Merja Naroma on kouvolalainen viheraluemestari ja kuvataiteilija. Oma yritys kantaa nimeä `Rose Factory´. Merja tekee pihasuunnitelmia mukana eksotiikka ja ideat maailman matkoilta. Niitä hän toteuttaa yhteistyössä pihojen omistajien kanssa heidän toiveensa huomioiden. Pääsin kuulemaan kirjailijan toteutuksia ja ideoita hänen luennollaan jo muutama viikko sitten. Tuolloin teemana oli `Pihasta kesähuone´.


Merja kehoittaa katselemaan ikkunanäkymiä. Olisiko jotakin muutettavaa siinä, mitä näemme sisältä katsottuna, vaikkapa etupihalla. Tai kiipeämään katolle (olepa varovainen!) saadaksesi pihastasi helikopterinäkymiä uusia ratkaisuja miettiessäsi.  "Muista kameran voima!" Sanoo Merja, ja kehoittaa kuvaamaan paljon, sillä kuvien avulla tallennat näkemäsi muistiisi muutosta varten.


"Puutarhojen maailma ja ikuinen kauneus on universaalia kieltä, kunhan uskallamme tarttua siihen rohkeasti ja kokeilla, nähdä asiat hieman toisin". Näin sanoo Merja Naroma kirjassaan.

Kirjan takakansi


Tässä voisi olla vaikka vinkki äitienpäiväksi, ainakin minä tein kirjan matkassa muutaman ihanan reissun!

Vielä on mainittava, että Merja Naroma tekee heinäkuussa työnäytöksen kirjan teemasta Reuna kustantamon isännöimillä Kymi Libri -kirjamessuilla, sitä voisi olla mielenkiintoista seurata! Messujen sivut kymilibri.fi.Kiitos Merja, kun teit tämän kirjan, ja kiitos myös Reuna- kustantamolle.
Kaikki kuvat kirjasta  `Puutarhatuliaisia´.


8 kommenttia:

 1. Juuri julkaisin oman arvosteluni samasta kirjasta. Sattuipas sopivasti :D Olipas mukava lukea sinunkin ajatuksiasi. Meinasin laittaa omaan postaukseeni myös kuvat Kew Gardenista ja tuosta ruusupergolasta, mutta ne valikoituivat sitten viime hetkillä pois. Oli kyllä vaikea valita postaukseen kuvia, kun joka sivulla oli toinen toistaan kauniimpia otoksia! Hyvä kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kappas, sattuipas hauskasti:) Minä myös pidin kirjasta, kauniit kuvat ja hyviä ideoita, vähän erilainen puutarhakirja!

   Poista
 2. Pitääkin katsoa, jos sais tuon kirjan jostakin käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy varmasti kirjakauppojen hyllyltä ja ainakin Reuna -kustantamon kautta tilaamalla.

   Poista
 3. For en vakker hage!
  This garden looks so beautiful!

  Hugs, Ida

  VastaaPoista
 4. On varmaan hyvä kirja. Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 5. Onpa mielenkiintoinen kirjaidea - lähteä liikkeelle eri tyylisuunnista ja kuvata havainnollisesti, miten ne voisi toteuttaa omassa puutarhassa. Laitoin heti tästä kirjastoon varauksen.

  VastaaPoista