lauantai 9. maaliskuuta 2019

Uusia perennoja siemenistä

 Suurehko istutusalue vaatii usean kasvin ryhmän, jotta se näyttää täyteläiseltä ja kauniilta. Onko alueessa vain yhtä lajia vai onko se useamman eri kasvilajin yhdistelmä, voi riipua mitä moninaisemmista syistä, mutta selvää on, että paikan täyttämiseen tarvitaan joko rahaa tai aikaa. Rahalla saat nopeasti alueen reheväksi, ostat vain riittävän määrän perennoja ja jos olosuhteet ovat hyvät, saat pian nauttia kukoistavasta kasviryhmästä.

 
Useat perennat leviävät iloisesti aivan itsestään, toisia on helppo jakaa ja istuttaa uusiin paikkoihin. Perennoja voi myös esikasvattaa siemenestä ja kotipuutarhurikin voi helposti onnistua.


Jo useampana vuonna olen ottanut kevätkylvöihin mukaan jonkin siemenestä kasvatettavan perennan, istutusalueiden täyttäminen voisi tulla edullisemmaksi, kun perennantaimet saisi pelkästään siemenpussin hinnalla. Kokeilumielessä on pakko lähteä liikkeelle, voi nimittäin käydä niin, ettei ainoakaan siemen idä. Mutta on helppojakin kasvatettavia, joiden kanssa olen kokenut onnistumisen riemua.

 

Ritarinkannuksia olen aina ihaillut. Ovat puhtaan värisiä, komeita korkealle kohoavia ja pitkäänkin kukkivia perennoja. Hankin joitain vuosia sitten kaksi sini-valkoisen ritarinkannuksen taimea ja loppukesästä huomasin, että siemeniä tuli todella runsaasti. Otin niitä talteen ja seuraavana talvena kylvin astiaan. Tulos yllätti!  Nyt olen kylvämällä hankkinut sekä valkoisia että puhtaan sinisiä, ryhmä näyttää jo varsin hyvältä.



Punahattu on myös helppo kasvattaa siemenestä. Niiden kukinta vaan tahtoo melko pian taantua, joten siemenkylvöt ovat edullinen tapa kasvattaa suurempi määrä perhosten suosimia kaunopunahattuja.





Verbascumit eli purppuratulikukat ovat olleet lähivuosieni ihastuksen kohde. Ostin valkoisen tulikukan siemeniä pelkästään kuvan perusteella. Luonnonvarainen keltainen tulikukka oli kylläkin ollut tuttu suosikki, mutta sitä ei kukkapenkeissäni kasva. Itäminen oli runsasta ja kesään mennessä olin kasvattanut kymmeniä lehtiruusukkeita, joita innoissani istuttelin eri paikkoihin, kun en ollut varma, missä saisin kaunottaren viihtymään. Lemmikkien kanssa yhtäaikaa kukkiessaan näky on ihana.




Viime keväänä löysin lilan purppuratulikukan taimen jostain taimimyymälästä ja nyt olen kylvänyt sen siemeniä esikasvatukseen. Itämisprosentti oli huima! Tänä kesänä voisin hankkia vielä vaaleanpunaisen tulikukan!




 Punaisia siankärsämöitä kylvin viime keväänä myös onnistuneesti. Eivät tuolloin vielä kukkineet, mutta niitä on tulossa ensi kesänä sekä mökkipuutarhaan että kotipihalle. Värien säilyvyydestä en tiedä, alkavatko jossain vaiheessa risteytyä valkoisten luonnonvaraisten siankärsämöiden kanssa.


Helposti siementävät perennat saattavat kylväytyä helposti myös itsestään, ilman esikasvatuksia. Ja monet kaksivuotiset kasvit käyttäytyvät ikäänkuin perennat, koska siementaimia löytyy eri puolilta kukkapenkkejä, kukkivat kerran, siementävät ja seuraavana vuonna on uusi lehtiruusuke samoilla kulmilla odottamassa. Mm. sormustinkukat ovat näitä ikuisia vaeltajia.




Nyt on kylvöjen aika, oletko sinä kylvänyt perennoja siemenistä ja miten onnistuit, kerro omat vinkkisi?

Mukavaa viikonloppua!

40 kommenttia:

  1. Syksyllä kylvin oikeastaan ensimmäistä kertaa tarkoituksella isomman määrän perennoja ja nyt keväällä tein vielä hankikylvön. Viime keväänä kylvin karpaattienkelloa, mutta eipä äkkiseltään tule mieleen, että olisin aikaisempina vuosina kylvänyt muuta kuin yksivuotisia... Kauniita kuvia ja kukkia on tässä postauksessa! Valkoiset ja violetit purppuratulikukat ovat hienoja. Ja ritarinkannukset ovat aina upeita. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankikylvöillä en ole itse onnistunut ja suurimmaksi osaksi minäkin olen kasvattanut yksivuotisia kasveja. Jakaminen on paljon helpompaa. Mutta onnistuminen vaikka yhden perennan kanssa tuo iloa puutarhurin elämään.

      Poista
  2. Kylvin koreakärsämöä, joka on helppo ja aivan ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, laitanpa itselleni muistiin, helppous on aina plussaa:)

      Poista
  3. Olen niin kurja siemenkasvattaja, että ostan sovulla uudet perennan taimet. Nytkin kylvän tomaatit ja paprikat, mutta vien kylvöksen vanhalle äidilleni kasvatukseen. Hän onnistuu siinä aina! Haen sitten toukokuussa potrat taimet kavihuoneeseeni. Noloa tunnustaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, minulla on myös äiti, joka onnistuu taimikasvatuksessa monesti paremmin kuin minä. Ei oo noloa, vaan yhteinen ilo!

      Poista
  4. Ihania ovat kaikki. :) Sujuvasti parvekepuutarhurina ihailen muiden perennapenkkejä, ja käyn pahimpaan perennahinkuun äidin puutarhassa pyörimässä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitien puutarhat ovat hyviä paikkoja:) Kuvistasi päätellen sinulla oli viime kesänä todella kaunis parvekepuutarha!

      Poista
  5. Kauniita kukkia ihan jokainen.
    Sisällä olen kasvattanut vain muutamia perennoja, sillä kaikki tila on käytetty tomaateille ja yksivuotisille. Sen sijaan kesällä olen kylvänyt myös perennoja ja istuttanut niitä sitten syksyllä tai seuraavana keväänä paikoilleen. Tai sitten kylmäkäsittelyn tarvitsevia olen kylvänyt syksyllä ja jättänyt talveksi ulos. Keväällä ovat sitten itäneet. Punahattuja, sinivaleunikkoa, akileijoja, sinipiikkiputkea, alppipiikkiputkea, maariankelloa, etelänruusuruohoa, tähtiputkea, harjaneilikkaa yms. Enemmänkin voisi perennoja itse kasvattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita kesäkylvöjä minäkin olen suunitellut, mutta aina ne jäävät. Olisi kyllä järkevämpää, koska kylvötila keväällä on kovin varattua! Akileijat ovat nyt ensimmäistä kertaa esikasvatuskokeilussa. Viime vuonna sain yhden piikkiputken kasvamaan taimeksi asti, jännää, onko hengissä vielä tämän talven jälkeen.

      Poista
  6. Viime vuonna onnistuin neilikoiden ja sormustinkukkien kylvössä ja siitä innostuneena kulhon syksyllä kuistille erilaisia esikoista ja akileijoja. Nyt keväällä kylvin lisäksi punahattuja ja sinipiikkiputkea. Noita tulikukkia täytyy kasvattaa seuraavaksi. Ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjaneilikoita kasvaa mökkipuutarhassa, niistä otin syksyllä siemeniä ja ajattelin vielä tässä keväällä laittaa kasvamaan. Saisin vähän nopeammin laajemman alueen kukkimaan:) Tulikukat ovat minustakin ihania, niin herkkiä!

      Poista
  7. Beautiful pictures. Have a Nice Day. Hugs from Nina

    VastaaPoista
  8. Suuria aloja kasvitettaes kannattaa eherottomasti kokeella kylyvää itte. Moon ostanu enne joka ikisen perennan, ku oon tarvinnu jokaasta vaa 1-5kpl. Pari vuatta sitte kylyvin ensimmääset perennat -ritarinkannukset, jokka selevisivät talavesta ja kukkiivat viimme kesänä. Siitä innostunehena kylyvin kans punahattuja, laventelia ja sormustinkukkaa. Saa nähärä talavehtiivakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole mukavaa kokeilla jotakin uutta?! Siitä saa onnistumisen iloa ja nopeasti halvalla uuden näyttävän kukkamaan!

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos Maarit, kesää odotellessa, kun lunta tupruaa parasta aikaa:)

      Poista
  10. Mielenkiintoista luettavaa. Minulla on vielä toistaiseksi ihan olemattomasti kokemusta tästä aiheesta, joten en osaa antaa vinkkejä, pelkästään ottaa vastaan itse. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäpä sitten muutamia vinkkejä, joista vaikka voi aloittaa, helposti kylväytyviä ja jo samana kesänä voit saada nauttia kukinnastakin. Tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  11. Spring is already coming bringing all beauty, color and charm.
    Wonderful photos.
    Have a nice Sunday
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello Maria, here is comig more snow, and everywhere look so white:( But I´m waiting spring and warm sunshine. Nice week for you, too!

      Poista
  12. Upeat ritarinkannukset! Perennojen kylväminen siemenestä on todellakin järkevää puuhaa, mutta tosiaan helposti saattaa käydä niin, että koko pussillisesta itää vaikka vain 1-2 siementä.
    Olen kasvattanut myös ritarinkannuksia (ensimmäistä kerta viime kesänä), punahattuja, sinipallo-ohdakkeita, esikoita ja kurjenpolvia siemenestä. Muitakin varmasti, kaikkea ei voi muistaa. Nyt on hankikylvöissä myös iso laari perennoja, toivottavasti onnistuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankikylvöt ovat minulla olleet epäonnistuneita kokeiluja, tänä vuonna en laittanut ollenkaan. Mutta jäänpä odottelemaan teidän muiden onnistumisia ja sitten taas ensi vuonna uusiin kokeiluihin.

      Poista
  13. Ritarinkannukset houkuttelivat minua aikoinaan kokeilemaan perennojen siemenkasvatusta, samoin punahatut. Yleensä kylvän ja kasvatan perennoja kesän kuluessa ja istutan sitten paikoilleen. Hankikylvönä kasvatan kaksivuotisia ja ne ovat onnistuneet melko hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkasvatuksiin minunkin pitänee siirtyä, nuo esikasvatuspaikat kun meinaavat näin keväällä loppua kesken.

      Poista
  14. Hyvin vähän olen perennoja kylvänyt vuosien varrella, mulla kun tahtoo kastelu unohtua, jos itämiseen kuluu aikaa...
    Tykkään enemmän niistä, jotka itävät sukkelaan, esim. tomaatit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan itäminen on kovin hidasta, minäkään en malta odottaa, saatan jopa kylvää uudet siemenet päälle:) Mutta nämä, joista kerroin ovatkin niitä nopeita ja helppoja!

      Poista
  15. Minäkin tykkään kylvää perennoja siemenestä. Ihanan näköinen tuo purppuratulikukan ja lemmikin yhdistelmä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo yhdistelmä on alkukeväästä todella kaunis.

      Poista
  16. Minulla on nyt parhaillaan kolmea eri väristä tulikukkaa pienellä aluillaan . On rosaa, violettiä ja valkoista . Olen kasvattanut monenlaista perennaa itse. Niistä monet vaativat kyllä sen kylmäkäsittelyn. Ritarinkukka itää kyllä ilmankin mutta kylmäkäsittely auttaa huomattavasti itämis prosenttia. Syksyllä istutin myös monenlaisia monivuotisia perennan siemeniä. Siankärsämöt kukkivat todella kauan, mutta minulla tummanpunainen on vuosien saatossa tullut vaaleanpunaiseksi. Lisää istutuksia pitää kohta tehdä ja hakea mökin jääkaapista siemenet kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäkäsittely on varmasti tarpeellinen monellekin kasville, paljon on myös tietoa saatavilla, mitkä vaativat erikseen kylmän jakson. Olen ehkäpä vähän laiska tarhuri, niin näissäkin mennään helppous edellä:)

      Poista
  17. Minä taasen kylvän kaikkea mahdollista. Suurin osa perennoistani on siemenistä kylvettyjä, vaikka joitain yksittäisä ostotaimiakin on joukossa. Kuten mainitsitkin, niin kaikki eivät vain halua itää, minulla on isoimmat haasteet ollut kylmäkäsittelyn vaativilla siemenillä. Syksyllä kylvin siemeniä reilusti ulos penkkeihin ja ruukkuihin, saamaan luonnollisen kylmäkäsittelyn. Toivotaan että näin onnistuu paremmin. Lajeista ei ole mahdollista tehdä listaa, niitä on liian paljon :D Tässä kuitenkin voisi olla hyvä postauksen aihe, jos joskus saisin päivitettyä kasvi ja siemenlistani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teepä vaan oma postaus, olisi kiva kuulla, miten kylmäkäsittely onnistuu ja mitä itsekin kannattaisi kokeilla. Minulla nuo hankikylvöt ovat menneet vähän niin ja näin:)

      Poista
  18. Tosi kauniita perennoja ja hienosti olet kylvöissäsi onnistunut! Kokemuksiasi oli kiva lukea, sillä omat perennojen kylvökokemukseni ovat vielä melko vähäiset. Viime syksynä kylvin ensimmäistä kertaa perennoja syyskylvönä useita lajikkeita. Jännä nähdä, miten ne onnistuvat. Bellistä kylvin viime keväänä ja se onnistui kivasti, samoin kivikkokasvisekoituksesta saippo, akeena ja iisoppi. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivikkokasveja voisinkin kokeilla mökkipuutarhaan, oma piha on niin tiukkaa savimaata, etteivät siellä oikein kivikkokasvit ole menestyneet. Kiitos samoin, Tiiu, kivaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  19. Hei, olipa kiva löytää tänne. Olen kasvattanut paljonkin perennoja siemenistä ja yleensä onnistuu hyvin. Siemenistä kasvattaminen on edullinen tapa lisätä kasveja, tosin ei kovin nopea.
    Tutustun lisää blogiisi, tervetuloa vastaviervailulle🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpointa edelleen on ostaa valmiita perennan taimia, mutta itse kasvatetuissa on jotakin merkittävää, ja jos onnistut, niin voit saada runsaasti samaa lajia kerralla. Kiva kun kävit ja kommentoit.

      Poista
  20. Innostuin tänä vuonna perennoiden siemenkylvöstä, kun puutarhurikaverilla oli niin kätevä tapa idätykseen. Kirjoitin siitä juuri blogiin :) Punakärsämöä ja sormustinkukkaa on myös minulla tulossa kesäksi :)

    VastaaPoista
  21. Ritarinkannuksia olen minäkin kylvänyt ja yllätyin miten helppoja olivat. Vielä löytyisi varastosta siemeniä jos laittaisi lisää tulemaan.. Kukkavarsien tukeminen on pieni ongelma kun kasvaa horottavat niin korkeiksi, muuten aivan ihania. <3

    VastaaPoista