lauantai 16. maaliskuuta 2019

Daaliat kotiin



 Koko kellari on täynnä vanhoja daalianjuurakoita. Muutamassa jo pikkuruinen elonmerkki, mutta en ole odottanutkaan vielä mitään kasvua, kun ovat kuivana astioissaan. Vasta kuukauden päästä lisään multaa ja alan kastella, tuon lämpimään ja valoon.

Kaktusdaalia `My Love´

 Kun syksyllä nostelin juurakot maasta, yritin merkitä kaikki värit, jotta saan ne seuraavana kesänä haluamilleni paikoilleen. Muilla ei kyllä ole niin väliä, jos väärään paikkaan menevät, mutta Suomi100 - penkkiin en halua muita kuin valkoisen.



Kuuma viime kesä hidasti minun daalioideni kasvua, vaikka olisin luullut aivan toisin. Kukkanuput kyllä muodostuivat, mutta ensimmäiset aukenivat ja kuihtuivat saman tien. vasta elokuulla alkoi parempi kukinta.


 Eilen Helsinkiin ajellessamme kävin matkalla hakemassa Mustilan puutarhalta tilaamani daalianjuurakot.  Puutarha ei ole muuten vielä auki, mutta verkkokaupasta tilatut kasvit voi hakea puutarhamyymälästä myös suoraan, kauppa on auki muutamana päivän viikossa. 


 Oi, nyt minulla on `Cafe au Lait´ - daalioita! Jo viime vuonna niistä haaveksin, vaan en löytänyt tai olivat jo loppu.


 





Koska kukitan kahta puutarhaa, ostin useamman juurakon joiden sävyt sopivat toisiinsa.  Maitokahvin väristen lisäksi hennon vaaleanpunainen `Otto´s Thrill` ja valkoinen `Fleurel´. Lisäksi hieman dramatiikkaa `Natal´pompon-daalian muodossa. Katsotaan nyt, mihin uudet tulokkaat pääsevät kesän koittaessa. Juurakot ainakin ovat oikein hyvät. Nyt saavat olla kuivassa ja viileässä istutukseen asti.


Kylvöt jatkuvat, pikkuruiset taimet kasvavat harmittavan hitaasti. Toisaalta hyvä, sillä kun koulinnan aika koittaa, pelkään, että tilahan loppuu auttamatta kesken. Tai sitten muu elämä saa väistyä taimien tieltä, niinkin on usein tapahtunut:) 

Hyvää viikonlopun jatkoa!

32 kommenttia:

  1. Ihanat daaliat. Viime kesä oli rankka kasveille, vähän jännittää näyttäytyykö vielä tänäkin vuonna kasveissa se kuivuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa itsekin ajattelin, kuivuus saattoi vioittaa monen kasvin juuristoa ja heikentää talvesta selviytymistä tai uusien kasvustojen ja nuppujen kehittymistä. Onneksi nyt on lunta, mistä maa saa keväällä kosteutta.

      Poista
  2. Oi, mitä ihanuuksia <3 'Cafe au Lait' tai 'Otto's Thrill' voisivat aivan hyvin livahtaa omaankin ostoskoriini, jos sattuisivat jossain vastaan tulemaan. Niissä sekä väri että kukan malli ovat juuri minun makuuni. Minulla kellarissa odotteleva 'Wittemin' juurakko on puskenut sentin mittaisia ituja. Saa luvan pärjätä vielä ehkä kuukauden verran ennen kuin ruukutan sen eteiseen esikasvamaan. Hyvää lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin hyvä alku jo tulossa! Tutkiskelin viime viikolla omia juurakoitani, kahdessa olin näkevinäni nuppineulanpään kokoisen alun, muut uinuvat vielä:)

      Poista
  3. En ole itse päässyt jostain syystä daalioiden makuun. Ehkä syynä on, että tarvitsevat hyvin kukkiakseen aurinkoa, ja sitä ei meidän mökkitontilla tai parvekkeellani ole ihan hirmuisesti tarjolla. Tiedätkö, viihtyykö joku dalialajike puolivarjossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kaikilla on suosikkikasvimme ja jos joku kasvi ei pihallamme menesty, ei siitä kannatakaan itselleen rasitetta ottaa. Minulla on daalioita monessa kohtaa pihaa, myös hieman varjoisemmassa, mutta lajikkeesta en osaa sanoa, onko niillä eroja varjon ja valon suhteen.

      Poista
    2. Juu, pidän siis kyllä daalioista kovasti, mutta ehkä huonot kasvatustulokset ovat lannistaneet intoni :) Ehkäpä tänä kesänä tauon jälkeen yritän taas kokeilla, daalioissa kun riittää valinnanvaraa!

      Poista
  4. Eikö kahden kukkivan pihan ylläpitämisessä ole kova homma? Minullakin kaksi pihaa, mutta kotipiha on kivikko-sellainen. Se ei vaadi niin paljon työtä kuin kukkapenkki-puutarha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, hommaa on, mutta koska tämä on rakas harrastus, toistaiseksi teen sitä ilolla. Pihat ovat erilaiset ja täydentävät toisiaan, haasteellisinta on varmaan keskikesän lämpimät päivät, jolloin tarvitaan kastelua, ja silloin tekisi mieli olla vaan kolmannella pihalla - mökillä:) Sitten kun en enää jaksa, on luopumisen aika.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Eikö! Olin päättänyt, että nyt mennään maltilla, mutta viime syksynä kakkospihalle tehty suuri istutusalue vaatii uusia kasveja, joten nämä värit vaativat päästä meille:)

      Poista
  6. Minäkin tykkään kovasti daalioista. Tosi kauniita nuo, jotka olet nyt ostanut. Taidanpa minäkin etsiskellä tuollaisia. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustilan puutarhan nettikauppa, käypä kurkkaamassa:)

      Poista
  7. En meinannut hankkia uusia daalioita, ennenkuin katson missä kunnossa vanhat juurakot ovat. Epäilen etten onnistunut merkitsemään kaikkia oikein, joten pääsen taas jännittämään mistä kasvaa minkäkin näköinen :D Päätöksestä huolimatta olen jo ihaillut muutamia uusiakin, mutta toistaiseksi olen malttanut olla ostamatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä minun daaliani kukkivat yllättävän huonosti, joten itsekin mietin kannattaako niihin satsata. Mutta kävi niinkuin taimikasvatuksessakin, uusi kevät ja uudet kasvit veivät voiton:)

      Poista
  8. Oi, millaisia ihanuuksia!
    Viime keväänä ostin uusia daalioita, mutta viime kesän kukinta oli aika vaatimatonta. Päätin, etten hankkisi lisää. Viikolla eräässä kaupassa käydessäni meinasi lupaukset haihtua nähdessäni kevään daaliatarjontaa. Ehkä kuitenkin katson, miten viime vuotiset ovat talvehtineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin kävi minullekin! Olin päättänyt, että vanhoilla mennään, kun ei voi olla varma uusienkaan kukinnasta. Mutta sitten Mustilan tarjonta vei voiton!

      Poista
  9. Kyllä nytten on tiedossa kesäksi kukkien pauhua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No toivotaan, että nämä kaunottaret tuovat kukkaloiston pihaan:)

      Poista
  10. Oih miten ihastuttavia! Minulle jäi kellariin vain kaksi juurakkoa daalioista - kesän jälkeen ne olivat heikossa kunnossa. Nyt voikin hankkia uusia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät suuria lupaa minunkaan vanhat juurakkoni, vaikka niitä on toistakymmentä. Mutta uusia, hempeitä värejä teki vaan niin mieli:)

      Poista
  11. Ihanan hehkeitä daalioita, tulevat kukkimaan varmasti hienosti. Ihailen myös sun värikoordinaatiota, hyvin suunniteltu ja myös pysytty suunnitelmassa :)
    Minulla on myös daalian juurakoita talvisäilytyksessä, mutta saavat täälläkin olla vielä rauhassa. Ruukutan ne silloin kun pystyn nostamaan ne suoraan kasvihuoneeseen, eli ei ihan vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että pidät, luulen, että tulevat näyttämään hyvältä yhdessä - jos nyt sitten päätyvät samaan penkkiin:) Daaliat lähtevät melko nopeasti kasvamaan, kunhan pääsevät multaan, saavat vettä ja lämpöä. Eli ei tosiaan ole vielä kiire:)

      Poista
  12. Onpa sinulla hyvä määrä daalioita. Ihanaa odotettavaa.

    VastaaPoista
  13. Ihanat!! Odotan jo kuvia kukinnasta. Miten kauniita ja yhteensopivia sävyjä. Miten meinaat esikasvattaa nämä? Tilasin pari daalian juurakkoa ja jännitän jo miten pärjään niiden kanssa hui.

    VastaaPoista