keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Happaman maan suosijat



Puutarhassamme on pieni istutusalue, johon olen kasvualustan varustanut happamaksi. Olen tuonut mökiltä maatunutta kuusihaketta ja lisännyt muutaman pussin rhodomultaa. Takaosassa kasvaa suuri tuija ja vieressä olevassa heinäseiväs-aidanteessa kiipeilee viiniköynnös Zilka. Ei ole paras paikka viiniköynnökselle, sillä se on liian varjoisa ja kasvu lähtee hitaasti käyntiin, eivätkä marjat oikein ehdi kypsyä ennen syyskylmiä. Tänä vuonna oli poikkeus ja marjat ehtivät kypsyä yllättävänkin hyvin. Etuosaan olen istuttanut pensasmustikoita. Toin toisesta puutarhasta kaksi aiemmin ostettua taimea ja viime syksynä yhden aletaimen lisää. 



Jouluruusu päätti aloittaa uuden kukintansa reilu kuukausi sitten. Kukkia on runsaasti mutta väri selvästi vaaleampi kuin mitä keväällä oli nähtävissä. Tässähän piti kukkia Dark Red  jouluruusu! Erikoista! Koitin etsiskellä viime kesän blogipostauksista  kuvia ja tietoa, mutta en saanut varmuutta omille muistikuvilleni. Sen tiedän, että jossakin päin puutarhassani kukki tumman punainen jouluruusu! :D Kasvi voi kuitenkin hyvin joten antaa sen kukkia, katsotaan, miten sitten ensi keväänä jaksaa aloitella uutta kasvukautta, ja minkä värisenä. Jouluruusun takana on viime syksyn aleostos, alppiruusu Roseaum Elegans. Runsaasti uutta kasvua on siinäkin nähtävissä.




Etualalla oleva RevontuliatsaleaTri-Lights on myös viihtynyt hyvin tuossa kasvualustassa. Valoa ja aurinkoa voisi sille olla enemmänkin tarjolla, jotta jaksaisi jatkossakin kukkia.




Heinäseiväsaidanteen eteen on aikoinaan istutettu tuijia, jotka nyt ovat jo kasvaneet liiankin kookkaiksi. Keväällä niissä oli myös runsaasti kuivia oksia, ehkäpä talviauringon vioituksia. Lähivuosina joutuu osa tuijista poistettavaksi, liian suurina niillä ei ole enää tuossa paikassa kauneusarvoa. Mies kaivoi toiveestani heinäseipäiden eteen toisen istutusalueen, josta myöskin tulee happamia kasveja suosiva alue. Sinne istutin jo Hankkijalta 70% alesta ostamani Marjatanalppiruusu Pekan. Saattaa kyllä olla, että se saa ensi vuonna siirron mökille metsäpuutarhaan, mutta nyt sille on tehty hyvä kasvualusta. Muut kasvit vielä odottelevat joko siirtoa kotoa tai ihan uusillekin on tilaa. Laitoin viikonloppuna tuohon hurmesilkkiheinä Red Baronin ja pikku tupsun viiruhelpiä talveksi valeistutukseen. Kesäisin kasvatan heiniä ruukuissa, saa kivasti kuumien paikkojen asetelmiin keveyttä.



Edellisen postauksen daaliat ovat nyt sitten perusteellisesti paleltuneet! Uusimmassa istutusalueessa niitä olikin runsaasti, mutta kun juurakot nyt on siirretty kuivumaan, näkyvät penkin muut kasvit vihdoin selvemmin. Osa alueesta on täytetty happamammalla kasvualustalla, ja siihen onkin istutettu muutama syyshortensia (alelaareista kaivettu, siksi kovin pitkäversoisia) Täytyy keväällä leikata reippaasti, jotta tanakoituvat. Vihreämpänä erottuu kolme atsaleaa; kesällä hankitut Puistoatsalea Adalmina ja Revontuliatsalea Lemon Lights sekä syysalesta (-70%) hankittu Kanadanatsalea Violetta. Neljäntenä on vielä toisesta puutarhasta siirretty Puistoatsalea Tarleena. Toivottavasti alue on atsaleoille mieleen; siinä pitäisi olla sopivasti aurinkoa ja varjoa ja pohjamaa tehty vartavasten happamaksi.


Etualalla siirron saanut Tarleena


Tarleenalla oli entisessä paikassaan vähän ahtaat oltavat, mutta maaperä sille suotuisa. Toivottavasti iloitsee lisätilasta ja kukkii edelleen ensi keväänä! 




Uuden kukkapenkin ympärillä puiden taimet ovat vielä kovin pieniä. Täytyy tukea ja suojata niitä vielä talveksi. Paikka on aiemmin ollut kolattavien lumien keräyspaikka, nyt siihen ei enää saa tuoda lunta, ainoastaan taivaalta satava lumisuoja kelpuutetaan. Toivottavasti myös innokas lumityöntekijä 💖 muistaa sen 😉




Kun daaliat jättivät aukkoja, olihan sinne pakko muutama pionikin istuttaa. Lidlin ruokaostoksilta tarttui matkaan Pinkki Paula Fay ja valkoinen Immaculee. Oli kyllä niin pienet juurakot, että ihme, jos pärjäävät syyskylmiä ja märkää vastaan. -Puhumattakaan jäätyvästä maasta! Vähän aiemmin samaan penkkiin pääsi myös kotipihalta suuri Sarah Bernhadtin juurakko. Sipulikukkiin en tänä syksynä panostanut juuri lainkaan. Vain kaksi tulppaanipussia on hankittu ja se saa nyt riittää. Toiset upotin uuteen suureen penkkiin, toiselle aukeni paikka muualta.


Sunnuntaina 8.10 näytti puutarhahuoneessa vielä tältä.


Viimeiset daaliat poimin viikko sitten torstaina, kun yöksi lupasi pakkasta. Vielä viikonloppuna saimme iloita sisällä kauniista kukkasista, mutta maanantaina kaikki oli sitten sielläkin mennyttä. Mittari painui -5 asteeseen ja silloin pääsi pakkanen jo puutarhahuoneeseenkin. Lauantaina sitomani kranssi sen sijaan on vielä hyvässä kunnossa!




Istutuspuuhat on jo melkoisen lopussa, nyt vaan saksimista ja siistimistä. Mutta sadeilmalla otan kutimen tai lueskelen blogeja, puutarhatyöt saavat taas odottaa parempia ilmoja!




Hyvää loppuviikkoa kaikille!

17 kommenttia:

  1. Kiva alue happaman maaperän suosijoille. Tuijat ovat kasvaneet korkeutta hyvin, ne tarvitsevat yllättävän paljon tilaa suuriksi kasvaessaan.
    Ihan varmasti alekasvit saa tuuheutumaan mukavasti kun ne keväällä heräävät kasvuun muhevassa mullassa.
    Kaunis kranssi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuijien kasvuvauhti on kovaa ja sopivassa paikassa ne antavat hyvin suojaa. Alesta löytyy hyviä taimia, jos vaan malttaa odottaa syksyyn asti. Kevät ja kesä kuitenkin on aikaa, jolloin on kiva istutella uusia kasveja pihapiiriin.

      Poista
  2. Mukavia alueita nämä happaman maan alueet, toivottavasti näemme niistä upeita kuvia alppiruusujen ja atsaleojen kukkiessa.
    Viihtyisä kesähuone syksylläkin, seuraavaksi koristelet sen sitten jouluun. Mukava seurata näitä kausikoristeluja blogeissa, kun itse olen liian laiska niitä tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti olosuhteet muutenkin ovat atsaleoille hyvät. Vanhin atsaleani on kukkinut niukasti, vaikka muuten näyttää hyvinvoivalta. Pidetään näille uusille peukkuja! Puutarhahuone on kuin leikkimökki - siellä on mukava puuhastella silloinkin, kun ei mikään kasva. :D

      Poista
  3. Todella upea kranssi! Osaisinpa minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjoittelemaan vaan, ei se ole vaikeaa. Kranssikurssejakin on monilla kukkakaupoilla, sieltä saa hyviä vinkkejä!

      Poista
  4. Happaman maan alueista saakin upeita ja näyttäviä hieman erilaiset lehtimuodot omaavilla kasvivalinnoilla.
    Niin KAUNIS kranssi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen viime aikoina ihan hurahtanut alppiruusujen ja atsaleojen maailmaan. Mökillä kun on vanhoista oksakasoista jäänyttä materiaaliakin käytettävissä, niin on helppo tehdä kerralla isompi alue pelkille happaman maan kasveille sopivaksi.

      Poista
  5. Happamaan maan suosijoissa on paljon kaunista katseltavaa!
    Ja aivan ihana tuo tekemäsi syyskranssi, pitäisi itsekin innostua tekemään ulko-oveen jotain vastaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos saan alppiruusut ja atsaleat viihtymään, niin olen hyvin tyytyväinen suunnittelemaani alueeseen. Tulevaisuus näyttää, jaksavatko kukkia! Kiitos, kranssien tekeminen on ihanaa, mutta vaatii se välillä inspiraatiota.

      Poista
  6. Puutarhahuone on oikein viihtyisä ja kaunis kranssi!

    VastaaPoista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Mukavat alueet sinulla samoin kasvivalinnat . Tuijat voivat todella kasvaa älyttömän suureksi. Me olemme myös kotona poistaneet muutamia. isompia havuja . Pitää varmaan vielä poistaa keväällä lisää . Niitä pitäisi leikata säännöllisesti ja sitä me emme silloin älynneet .
    Kannattaa hyödyntää ale laarit syksyllä jo mahdollista .kuten olet tehnyt siinä säästää jonkinverran .

    VastaaPoista