tiistai 3. lokakuuta 2023

Loppukesä läpi kerralla!


Blue Angel kärhön huippuhetket olivat jo elokuussa!

Ensimmäisinä blogivuosinani sain uuden postauksen aikaan noin kerran viikossa. Vähitellen kerrat ovat harventuneet ja kerran kuussakin tuntuu olevan jo saavutus! Nyt näyttää siltä, että mennään neljännesvuosittaisella syklillä! No ei ehkä sentään, mutta on kuvaaminen ja kirjoittaminen ollut takkuista! Samalla kun kertoilen kuulumisia, pääsevät loppukesän kukkijatkin hetkeksi kuviin. Mutta varaudu pitkään postaukseen!


Komeiden puuliljojen takana häämöttää japaninmagnolia, ehtiikö kukkia ennen muuttoa?!

Mitä sitten on tapahtunut? Sehän tässä onkin ihmeellistä, että ei mitään sen kummempaa. Aika vain kuluu ja johonkin se menee... Tuoko ikä lisää verkkaisuutta, ei vaan jaksa/viitsi  työpäivän jälkeen... ehkä niinkin. Toisaalta olen palannut takaisin ryhmäliikunnan pariin ja niiden iltojen aikana ei ole puutarhaharrastus mielessä. Motivaation puute vanhaa puutarhaa kohtaan on toki selvästi vähentynyt. Sen hoitaminen on suhteellisen helppoa, mutta sinne en ole istuttanut ainoatakaan uutta kasvia - päinvastoin, sieltä lähtee koko ajan perennoja muualle. Puutarhasta numero kaksi alkaa tulla puutarha numero yksi. Liljat ovat jo kukkineet, mutta punahatut jatkavat edelleen!


Puutarhahuoneelle johtavan polun varsi on rehevöitynyt mukavasti ja väriä on riittänyt koko kasvukaudelle! En ole kovin kranttu väreille, koska Suomen kesä on niin lyhyt, mutta alun perin kuvittelin uuden käytävän reunoille hempeitä pastellisävyjä, vaaleanpunaista ja valkoista. Katsotaan, onko suunnitelma pitänyt lainkaan! :D
Ruusut ja syyshortensiat viihtyvät kyseisessä penkissä valtavan hyvin. Osa ruusuista on vieraita, nimilappunsa kadottaneita, mutta kukinta on jatkuvaa ja uusiutuvaa. Kaksi kärhöobeliskia ovat täyttyneet kesän aikana useammasta kärhöstä, nyt kukassa taitaa olla enää tummanvioletti viinikärhö. Rungollisen syyshortensian lopun luulimme jo tulleen, kun sen rungosta jänis nakersi melkoisen palan viime talvena. Mutta ei suinkaan, entistä komeammin se kasvaa ja kukoistaa!


Ei saanut jänis tapettua rungollista syyshortensiaa, vaan se kukkii entistä komeammin!Europeana ruusujen kukinta on kestävää ja runsasta!

Yläkuvassa olevan ruusun nimilappu on mystisesti kadonnut. Kukkia on tullut muutamaan varteen runsaasti ja viimeisimmän varren pituus on jo n. puolitoista metriä! Voiko tämä olla joku köynnösruusu? Nojaili välillä takana pilkottavaan tuijaan :D  Varmasti taas alesta ostettu ja ei tarkempaa tietoa kasvutavasta. Mutta kukki pitkään ja kauniisti!
Yllä olevassa kuvassa valkoisen mysteeriruusun varsi kaartuu oikealle kärhötuen takana.  Sen alapuolella kukkii syysleimu `Bright Eyes´.  Edessä oleva ruusu on myös ollut vailla nimeä. Hankittu aikoinaan Mustilan taimipäiviltä eräältä ruusukasvattajalta. Pitäisi nyt vaan muistaa, keneltä, jotta voisin näyttää kuvaa tunnistukseen. Aivan mainio, pitkään kukkiva ja uusia nuppuja tuottava ruusu. Ei ehkä pensas vaan korkea ryhmäruusu. Vasemmassa reunassa pilkottelee osa siemenistä kasvatetuista astereista. Chamois Turm, Silvery Rose ja Silvery Blue lajikkeet kasvoivat hienosti. Niistä riitti kimppuihinkin!


Syysasteri Patricia Ballard


Komealta näyttää myös parhaillaan kukkiva vaalean lila, kerrattu syysasteri Patricia Ballard. Tein puutarhahuoneen ovelle ensimmäiset syysistutukset, joihin halusin lisää väriä. Koska pakkasia ei ollut luvassa, upotin multaan vedellä täytetyt juomalasit, joihin laitoin syysasterikimput. Nyt voin vaihdella kukkivaa niin kauan, kuin sää ja puutarha sen mahdollistavat.
Viime syksynä raivasimme uuden istutusalueen pihalle numero 2. Siihen on tarkoitus siirtää kasveja toiselta pihalta. Keväällä annoin itselleni aikaa miettiä, mitkä kasvit siirrän ja osalle siirtäminen on sopivampaa vasta näin syksyllä. Niinpä täytin penkin pääosin daalioilla. Yhtään uutta daaliaa en ostanut, kellarissa oli sen verran vanhoja juurakoita, että niitä riitti ihan kaikkialle; myös toiselle pihalle ja useampaan kukkapenkkiin. Tänä syksynä lienee tarpeen tehdä inventaariota, sillä joka vuosi juurakot vain kasvavat ja monistavat itseään.


Big Wow!


Vanha, mökkinaapurilta saatu lajike


Jos punaisen nimi on Big Wow, niin mikä etuliite Cafe au Laitiin sopisi?Valkoinen lautasdaalia Fleurel ehti myös asetelmiin!


Tämä syksy on ollut daalioille kiitollinen, sillä yhtään hallayötä ei ole täällä vielä koettu ja daalioista on saanut monta ihanaa kimppua poimittua. Toki kukinta jatkuisi vaikka kuinka pitkään, mutta sade liottaa nuppuja ja kukintoja ja nyt on jo syytä varautua siihenkin, että lähipäivinä komeat kasvustot paleltuvat. Sitten pääsen taas lisäilemään muita kasveja. Yksi retki Viherpeukaloille ja muutama reissu Mustilaan on kyllä loppukesästä tullut tehtyä ja niinpä tuohon uuteen paikkaan on istutettu myös aivan uusia kasveja: Ystäviltä saadulla lahjakortilla ostimme penkin takareunaan näkösuojaksi koristeomenapuu Aamuruskon ja keskelle penkkiä pikkusyreeni Palbinin. Osaan istutusaluetta laitoin happaman kasvualustan ja siihen istutimme kaksi atsaleaa sekä syyshortensioita. Tämän kesän täydennystä toivat myös keltaiset isosamettiruusut punaisten ja violettisten daalioiden välissä. Sopivat väripariksi kummallekin. Harmi vaan, että lilakukkaiset kasvavat todella korkeiksi, eivätkä kukinnot oikein  kohtaa toisiaan.Penkin etureunaa olen täyttänyt kotoa tuoduilla kasveilla, kuten esikoilla, kylmänkukilla, rotkolemmikillä, tiarellalla... Löysin Mustilan taimipäiviltä hienon tumman lilan värimintun ja koska kotona kasvaa vaalean lilan sävyiset, niin ne pääsevät myös uuteen kasvualustaan. Aivan täyteen en tuota penkkiä laita, sillä daalioiden on mahduttava johonkin ensi vuonnakin, niille jätän tilaa.Mustilan taimipäiviltä löytyi taas hienoja saniaisia kokeiltavaksi metsäiseen maastoon. Mökillä on todellakin kulunut kesällä aikaa ja vielä elo-syyskuussakin suurin osa viikonlopuista. Sieltä saa myös mukavasti satoa. :D


On ollut aivan mahtava kanttarellisyksy!


Metsäpuutarha mökillä on ns. kokeilupuutarha. Sinne muuttelen jakotaimia kotoa, kokeillakseni, pärjäisivätkö luonnon armoilla. Hyvää puutarhamultaa toki ovat saaneet juurilleen, mutta metsä ja luonnon omat maanpeitekasvit uhkaavat kaiken aikaa. Kamera ei näköjään kulje metsässä mukana, ei myöskään metsäpuutarhassa. Alla kuitenkin kännykällä otettu kuva uuden, viihtyisän kesäkeittiömme venetsialaistunnelmista.Puutarhahuoneen kasvatit ovat nekin pärjäilleet tänä kesänä hienosti! Tomaatit toivat mukavasti satoa, mutta nyt olen jo korjannut kaikki pois. Viinirypäleitä syödään parhaillaan, paras sato siinäkin! Syyskauden juhliakin on päästy viettämään puutarhahuoneen lämmössä.


Aika omavaraisia olimme loppukesästä tomaattien suhteen!Omalla rakkaalla pihamaallani on vehreys huipussaan! Koska syyshallat ovat pysyneet poissa, ovat sekä kärhöt että daaliat saaneet sielläkin kasvaa ja kukkia kaikessa rauhassa. Ville de Lyon - kärhö kukkii edelleen, nyt viime päivien sateet ovat liottaneet ylhäällä kaaressa olevia kukintoja. Cafe au Lait - daalia on avannut komeita kukkiaan jo viikkoja! Ja koskaan aiemmin eivät syysasterit ja syyskimikki ole saaneet näin hienoa kukintaa aikaiseksi!


Ville de LyonCafe au LaitSafiirihortensian ainokainen kukinto


Lämmin syyskuu on auttanut myös syyskimikkiä!


Vanha, mummolasta tuotu syysasteri tänään!Kun en luota itseeni näiden postausten tekemisessä, jouduitte te lukijani nyt maratonpostauksen uhreiksi. Kyllähän menneestä kesästä olisi vielä paljonkin kerrottavaa, ehkäpä palaamme sinne vielä talven tuiskuissa. Nyt on tulossa syysmyräkkä, sadetta ja tuulta, siispä paras hakea uusi daaliakimppu sisälle! Mukavaa lokakuun jatkoa kaikille!
10 kommenttia:

 1. Kummasti sitä riittää puuhaa itte kullekki ja aika kuluu ihan siivillä. Ihania kukkakuvia! Lämmin syksy on kyllä helliny syyskukkivia hyvääsesti. Riamu taitaa ny kylläki kohta loppua yäpakkaasihin. Sullon tyätä nuaren kolomen puutarhan kans. Kohta tiätysti kaharen. Luapumine yhyrestä teettää varmasti viälä töitä, sekä henkisesti että käytännön tasolla. Ihanan tunnelmallisia syyshetkiä oot kuvannu. Mukavaa lokakuun jatkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttää lämmin syksy tosiaan olevan taakse jäänyttä iloa! Ihanan pitkään se kestikin! Puutarhatyöt eivät nyt ole kohtuuttomasti rasittaneet, ennemminkin tuo henkinen osuus siinä tällä hetkellä taitaa korostua... siitä voi kertoilla sitten joskus myöhemmin. Tunnelmat kyllä jatkuvat, nyt pääsee taas sisustelemaan puutarhahuonetta lähestyvää joulunaikaa varten - maltillisesti, tietenkin. ;-D Hyvää syksyä sinullekin!

   Poista
 2. Oli kiva kuulla sinusta ja katsoa puutarhan kukkakuvia. On sinulla vielä tekemistä, jos yrität pelastaa osan taimista jäävään puutarhaan. Hyvää syksyä ryhmäliikunnan ja muiden aktiviteettien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä hätää, iso osa kasveista joutaa jäämään nykysijoilleen, osasta otan jakopaloja. Kun tämä muuttosuunnitelma on sellainen pitkän tähtäimen suunnitelma, niin ehdin kyllä kypsytellä luopumisen tuskan minimiin :) Nyt tosiaan satsaan fyysiseen hyvinvointiin, korona sotki sen liian pitkäksi aikaa ja olen onnellinen, että sain itseni nyt liikkeelle! Hyvää syksyä sinnekin päin!

   Poista
 3. Kaunista kukintaa ja mitä uhkeita tummia värejä noissa asetelmissa. Tykkään! Syyskimikin upeaa kukintaa olen nähnyt tälle syksylle useasti esim Instagramissa. Se ei taida välttämättä ehtiä kukkaan joka syksy? Sinulla riittää kovasti puuhaa, tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tumman lilan sävyinen daalia kukkii runsaasti, mutta kukinto on niin painava, että nuokkuu herkästi alaspäin ja siksi leikkaan kukkia runsaasti maljakoihin ja asetelmiin. Mutta pidän itsekin sen tummasta värisävystä. Syyskimikki yllätti! Se on mielestäni ollut monta vuotta varsin turha kasvi, vaikka kaunis lehdistö sillä onkin. Puuhaa riittää, mutta nämä on onneksi omia valintoja!

   Poista
 4. Sait kiinnostumaan minut puuliljoista. Hienot koristeet kesäkeittiössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat tuntuvat viihtyvän pihallani, ja siksi niitä joka vuosi aina tulee hankittua. Kuvassa olevan liljan nimeä en kyllä muista, mutta kokoa sillä on valtavasti. Toivottavasti nousee maasta ensi kesänäkin. Kiitos, kesäkeittiö on vähän kuin leikkimökki, siellä voi tehdä asetelmia ja koristella vuodenaikojen mukaan.

   Poista
 5. Itsellänikin on postaustahti harventunut alkuajoista. Johonkin sitä aikaa vain kuluu ihan huomaamatta.
  Kesähuoneen ympäristö näyttää ihanan runsaalta, vaikka alue ei olekaan kovin vanha. Upeat daaliat. Taidan itse jättää daaliat tänä vuonna maahan talveksi. Oli taas niin märkä kesä, että ei niistä kovin suurta iloa ollut ja alkaa pikku hiljaa niille sopivat paikatkin käydä vähiin, kun perennat ovat runsastuneet.
  Kaunis kranssi tuolla viinirypäleen rinnalla. Olet niin taitava kimppujen, kranssien ja muiden asetelmien tekijä.
  Iloista syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan, että helppous hiipii käytänteeksi, ja instagram päivittyy paljon sukkelammin kuin blogi. Tänään nostin kaikki daaliat maasta ja vein juurakot kuivumaan. Vaikka ovatkin hitaita aloittamaan kukintansa, ovat ne hyviä vihreyden tuojia ja kimpuissa kiva lisä loppukesään. Mutta onhan se työlästä nostella ylös, säilytellä ja taas keväälle etsiä sopivia paikkoja, ymmärrän hyvin sinua. Kranssit ja kimput ovat minun juttuni, niistä saan mielihyvää, kunhan vain ehtisi tekemään :) Mukavaa syksyä sinullekin!

   Poista