maanantai 14. helmikuuta 2022

Lämmintä ystävälle, tai ihan vaan itselle!

 Ystävänpäivä sattuu meillä talven keskelle, kylmään pakkaseen tai räntälumen keleille. Niin tai näin, silloin on villasukka-aika! 



Omat kutomiseni ovat pitkälti sukkaa ja lapasta, omaan ja lähimmäisten käyttöön. Kaikkea ei muista kuvata, etenkään joulun alla. Eikä toki ole tarpeenkaan. 


 

Jämälangoista ja inspiraation viemänä syntyy suurin osa tuotoksista, mutta on minulla muutama kirjakin, josta opettelen tekemään ohjeen mukaan. Pitsineuleet ovat erityinen haasteen paikka, mutta on tänä päivänä niin upeita kirjoneuleita, etten niiden tekemistä edes harkitse. Oikein naurattaa, kuinka paljon olisinkaan saanut neulottua, jos en jokaista sukkaa ainakin kerran jostakin kohtaa pura :-D



Pitkävartisia sydänsukkia aloin tehdä ihan ystävänpäivä mielessä. Niissä on elementtejä Anelma Kervisen lanseeraamista Anelmaisista, mutta valmista mallia ei minulla ollut.

 


Merja Ojanperän Haiku sukat olivatkin suhteellisen helppo malli, väri vaan ei miellytä omaa silmää, mutta olen joskus saanut ison erän tuota turkoosia Nallelankaa, joten sillä oli hyvä harjoitella. Olen itse villasukkien suurkuluttaja, syksystä kevääseen on kotona aina villasukat jalassa. Työkenkiin en niitä tunge, mutta ollaan paljon mökilläkin ja siellähän villasukat ovat ihan ehdottomat tällaiselle vilukissalle.

 


Nilkkaan tuleva sydämen muotoinen pitsikuvio oli myös nopea neuloa. Yksivärisessä langassa kuvio olisi tullut paremmin esille, mutta kun tätäkin raitalankaa oli juuri sopivasti, niin tulipa taas yksi harjoituspari, eiköhän ne jollekin kelpaa. Luulin tietäväni, mistä löysin ohjeen, mutta enpäs vaan löytänytkään enää. Jos tunnistat kuvion, niin vinkkaa minullekin :D

 

 

Muutamat miesten käsiin sopivat lapasetkin tuli alkuvuodesta kudottua, onhan noita miehiä tässäkin suvussa. Lapaset ovat itselle mieluiset talvikäsineet, en taida yksiäkään rukkasia edes omistaa. Kahdet lapaset päällekkäin ja kyllä tarkenee :)

 


Alkutalvesta olen saanut myös pari pipoa neulottua. Myssyjen tekoa olen vieroksunut, mutta nyt päätin kokeilla vähän eri mallisia pipoja ihan omaan käyttöön. Vaalean siniseen tein perinteisen tähtikuvion ja tummempi on Novitan Sydänkuvioitu neulepipo (ei muuten näytä sydänkuvioilta vaikka nimi niin sanoo). Muuten ovat molemmat ihan ok, mutta villalanka on vaan niin kutittavaa. En ole muutenkaan oikein päähine ihminen, mutta omiin kutomiini on ehkä kehiteltävä ohut vuorikangas, jos mielin niitä käyttää. 

 


 

 Pipo on ollut tarpeen, kun on pitänyt olla pää kylmänä. Olen nimittäin saanut tavallaan ylennyksen lumityöhommissa; kolme viikonloppua on mennyt vahvasti kolan varressa ja kahtena viimeisenä olen keikkunut katolla! Lapsuuden kotini on lähes tasakattoinen ja sieltä joutuu joka talvi kolaamaan jossain vaiheessa lumet pois.Viime vuonna olin mukana kattotalkoissa ja nyt oli taas se aika. Menneenä viikonloppuna olimme mökkirakennusten kattoja puhdistamassa. Ei siis edelleenkään ole kylvöpuuhia aloitettu.

 


 

Ystävänpäivä ehti jo viime tunneille, mutta eikös ystävät ole ja pysy ilman erityistä päivääkin. <3

 

 

21 kommenttia:

  1. Kauniita neuleita. Sinulla on näköjään tallessa lankoja, joita ei enää ole tuotannossa. Tykkäsin etenkin Novitan Polkka-langoista (eikös nuo ruskeasävyiset tumput ole Polkkaa?), joissa oli kivoja sävyjä. Niillä sai kirjoneulevaikutuksen ihan vaan yhdellä langalla. Itsekin kudon pääasiassa sukkia, pipoja ja tumppuja, kun villapuseroille ja -takeille on niin vähän käyttöä.
    Ojanperän Haikua katselin pari päivää sitten. Kaunis malli, myös valitsemassasi värissä kaunis.
    Älä vaan putoa katolta tai katoilta lunta alas työntäessäsi. Pipo kyllä lämmittää, mutta ei se taida riittää turvallisuusvälineeksi.
    Ystävänpäivätoivotuksissa et ole laisinkaan myöhässä. Olkoon jokainen päivä ystävänpäivä. Leppoisaa tiistaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaukseni olikin kadonnut jonnekkin..!!? kirjoitin pitkän selostuksen,miksi minulta näitä vanhoja lankoja vielä löytyy... Koska asumme lähellä Novitan tehdasta, on siellä myös tuttuja töissä, kiloittain myytäviä II luokan lankoja kulkeutuu sitten meillekin ja siitähän syntyy sukka jos toinenkin. Samoin jää lankoja usein yli. Nyt on katot kolattu, viimeiset tulivat alas ihan itsestään :)

      Poista
  2. Kauniita villasukkia, lapasia ja pipoja. Tuo tumma pipo on etenkin mieleeni.
    Mukavaa viikon jatkoa. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tummaa pipoa olenkin nyt käyttänyt lähes joka päivä, siitä tuli ihan kiva!

      Poista
  3. Jokainen päivä on toivottavasti myös ystävänpäivä, vaikka yksi päivä on kalenteriin nimettynä.
    Hienoja käsitöitä, nuo tosiaan lämmittävät sekä jäseniä että mieltä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystävät ovat ja pysyvät ilman erityistä päivääkin :) Kiitos, neulomiseen koukuttuu näin talvisaikaan, kesällä saavat puikot pysyä laatikossa, vaikka silloinkin on villasukille välillä käyttöä.

      Poista
  4. Kivoja neuleita :) Nämä lämmittää päätä, kättä ja jalkaa. Hyvää mieltä jatkoon, jokaiselle päivälle :)

    VastaaPoista
  5. Onpa nätti tuo pitsisydän nilkassa -malli. Äitini neuloo sukkia ja paljon muutakin aina talvisin, mutta tuollaista kuviota ei ole vielä ainakaan minun sukkiini ilmestynyt. Kuulun myös vilukissojen sukuun, joten villaiset vaatteet tulevat tarpeen puolet vuodesta. Minulle ei kahdet lapaset päällekkäin riitä mitenkään pakkasella, vaan tarvitsen lapasten päälle vielä kunnon rukkasetkin.
    Muistahan olla varovainen katoilla! Ystävänpäivä ehti mennä jo ohi, mutta toivottelen sinulle oikein mukavaa tiistai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiistaitoivotuksista! Villa lämmittää ihanasti ja jos on jalat kylmät, on joka paikka viluinen. Ihmettelen tuota sydänmallia, että mistä sen bongasin, kun en omista mallikirjoistani sitä löydä.. olisiko joku Novitan malli..

      Poista
  6. Kauniita sukkia ja muita neulomuksia.

    VastaaPoista
  7. Upeita neuleita olet tehnyt ahkerasti ja tänä talvena villaista on kyllä tarvinnutkin, kun on ollut kunnon talvi lähes kaikkialla. Taidankin tänäiltana vielä tutustua blogiisi tarkemmin, vaikuttaa niin kivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, neulominen on kiva harrastus ja aina pitää haastaa itseään uusiin malleihin! Tervetuloa tutustumaan, toivottavasti viihdyt!

      Poista
  8. Ihania tikutuksia olet tehnyt minäkin pidän ympäri vuoden villasukkia ainakin mökillä. Pipoja olen tehnyt vain lapsenlapsille mutta voisi sitä itsellekkin joku kerta aloittaa. Ihana ystävänpäivä tulppaani kimppu.

    VastaaPoista
  9. Monta ihanaa neulomusta olet saanut aikaan. Minä olen neulonut yhden paidan ja yhden pipon, seuraava paita jo puikoilla ja kohta voi jatkaa, kun eilen kävin hierotuttamassa selkäjumit pois:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun neulomukseni ovat vähän pienempimuotoisia kuin sinun upeat villapaitasi. Mutta lämmitä tarvitaan kehon joka paikkaan :) Hyvä, kun sait helpotusta jumeille, neulominen käy yllättävän paljon hartianseutuun.

      Poista
  10. Paljon olet neulonut. Aika paljon on lunta tullut. Ja lumityöt työllistävät. Olisikohan tämä viikonloppu ensimmäinen aikoihin, kun uutta lunta/loskaa ei sada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei jaksa kolata, välillä pitää vaan istua paikoillaan:) Viikonloppuna tosiaan ehti muutenkin ulkoilla kuin kolan kanssa, kävin molempina päivinä hiihtämässä!

      Poista
  11. Kiitos :) Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista