maanantai 7. kesäkuuta 2021

Herkkiä kukkijoita ja lapiohommia.
 

 Herkkien hetkien alkukesää! Puutarhassa ilakoivat kesäkukkijat, vihreys lisääntyy, värit ja tuoksut valtaavat puutarhan ja kietovat sen ihanaan kesätunnelmaan! Ennen vahvojen perennojen avautumista ehtivät monet pienemmät päästä esille ihailtaviksi. Yksi herkimmistä on tiarella `Pink Skyrocket´ . 

Tiarella `Pink Skyrocket´

 

Tiarellan rinnalla kukkivat espanjansinililjat valkoisin ja vaaleanliloin kukinnoin - ihania!

 

Pihalla eletään taas lemmikkien aikaa! Oikeastaan paras aika alkaa olla ohi, mutta edelleen siniset, pikkuruiset lemmikinkukat ovat runsaudellaan värjänneet koko puutarhan! Ei haittaa, vaikka viikon päästä on taas aloitettava kukkineiden lemmikkien leikkaaminen ja  repiminen, nyt iloitsen sinisestä merestä! 

 

'


 

Nappisilmä morsiusleinikki on  kasvanut viime kesästä ja sen rinnalle on noussut lilasävyinen purppuratulikukka. Tulikukat ovat siemenestä kasvatettuja ja valkoisia sekä lilan sävyisiä kukkavarsia nousee puutarhassa useammasta istutuksesta.

  

Kellukkakin on aloittanut runsaan kukintansa, siinäpä helppo perenna, kukkii aikansa ja jättää jäljelle kauniin lehtimättään.

 

Kellukka `Mai Tai´


Vaikka puutarha kukkii herkin kukinnoin, on puutarhuri raatanut uuden aidanteen kimpussa! Olen kääntänyt kadun reunan istutusalueen kolmeen kertaan ja poistanut kaikki eteen tulleet kurtturuusun juurenpätkät sekä  - toivon mukaan- suurimman osan vuohenputkesta! Uutta multaa on kärrätty paikalle ja pitkän pohdinnan jälkeen päädyin istuttamaan kulmatontin toiseen laitaan tuijia ja kulman toiseen laitaan vuorimäntyjä. 


 

Aidanteen ja kukkapenkin välissä oli aiemmin kapea nurmikaistale, se myös sai nyt lähtöpassit, oli aivan turha rikkaruohon kerääjä ja hankala leikata.

 


Alunperin olin suunnitellut istuttavani ruusujen tilalle uudet ruusut, joita hankin jo viime syksynä. Nyt ruusut kasvavat aidanteen toisessa päässä, vuosi sitten kaadetun suuren kuusen paikkeilla. Koska tuo kadun laita ja nurkkaus on pihan pohjoisin kulma, ajattelin havukasvien tuovan sekä tuulen- että näkösuojaa. Mutta vuorimännyt ovat vielä kovin pieniä ja kestää monta vuotta, ennen kuin niiden suoja on konkreettinen. Saattaa siis olla, että joku ruusuista vielä päätyy havujen seuraksi. Ulkopuolelle, loivaan rinteeseen kohti kadun laitaa, suunnittelin laittavani jotakin maanpeitekasvia. kaikki vuodet olen pari kertaa kesällä kitkenyt alueen paljaaksi, mutta nyt voisi kokeilla peittokasveilla siistimistä. Puutarhasta voisi siirtää rentoakankaalia, kevätkaihonkukkaa tai hopeatäpläpeippiä. Loiva rinne on pohjoiseen päin, ei suoraa auringonpaahdetta, joten mitä sinä ehdottaisit katekasviksi tuijien ja vuorimäntyjen juurelle?

 


Etualalla hopeakirjopeippiä, joka leviää jo nurmikolle.


Rentoakankaalin kukintaa,  sen kasvua joutuu pian rajoittamaan.


Taas on vierähtänyt muutama viikko pois blogien ääreltä. Viikonloput ovat menneet mökillä, sielläkin riittää puuhaa, mutta myös linnunlaulua, virkistävää uintilämpöistä vettä, kalastusta ja luonnonrauhaa. Viikolla töistä tullessa suoraan puutarhan kimppuun ja siellä kuluukin koko ilta! Mutta niin sen täytyy ollakin - nautitaan puutarhasta, tekemisestä, kesästä ja kasveista, jotka ovat taas tulleet meitä ilahduttamaan!  Yhtä en kyllä odottanut, ja se on ennätysmäärä hyttysiä!!Mukavaa viikon jatkoa!36 kommenttia:

 1. Oi miten kauniita kukkavärejä ja yhdistelmiä!
  Melkoista raatamista tosiaan herkkisten vastapainoksi! Hienoa työtä. Laittaisin itse tuoksumataraa, se on niin nätti ja leviää suht nopeasti. Se on luonnonkasvi, joten ei koidu ympäristön haitaksi, eikä se nyt mitenkään raivokkaasti leviä (saisi ainakin minulla levitä nopeammin!). Ihan kuivassa se ei viihdy, mutta pohjoisrinne varmaan auttaa, kun ei ole kuumakaan.
  Hyttysiä on täälläkin aivan penteleesti, ei voi kuin odottaa, että tämä eka sukupolvi pian kuolee ja seuraava estyy syntymästä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksumataraa en muistanutkaan, vaikka olen sitä ihaillut muiden blogeissa. Kiva, kun vinkkasit, voisi hyvinkin menestyä tuolla paikalla. Nyt piti luovuttaa ulkoilu jo hyvissä ajoin, ihan mahdottomasti hyttysiä tänäänkin :((

   Poista
 2. Miten upean rehevä puutarhasi kevätkukinta onkaan! Pidän todella paljon lemmikistä, joka takuuvarmasti ilmestyy aukkopaikkoja peittämään. Meilläkin sitä on runsaasti, ja se kukkii toista kuukautta kauniina.
  Ehkä jatkaisin matalien kevätkukkasten teemaa myös varjoisammalla rinteellä, ellei vuohenputkesta ole tiedossa ongelmaa. Ehkä luonnon poimulehteä, sekaan jokunen varjohiippa, ja rentoakankaalin antaisin levitä mäntyjen juurille sinisenään.
  Myös meillä on hyttysiä ihan kamalasti! Viime päivien ukkosten ja sateiden jälkeen maa on taas niin märkä, että uusi polvi taitaa kehittyä edellistä runsaammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta! Lemmikki täyttää hienosti penkkien aukkopaikat ja sen jälkeen kun olen ne leikannut tai kitkenyt pois, näyttää osassa istutuksia vähän tyhjältä. Mutta ne on vaan niin kauniita! Rentoakankaali menestyy hyvin monessa kohtaa pihaa, mutta joudun sitä kitkemään ja rajoittamaan, kun tahtoo suikerrella liian lähelle muita kasveja. Sitä laitan ainakin kokeeksi johonkin kohtaan tuota uutta aluetta. Poimulehtikin voisi menestyä, mutta varjohiipalle saattaa olla liian valoisa paikka. Toki sitä minulla ei kasvakaan, niin en oikein tunne sen ominaisuuksia. Kiitos vinkeistä!

   Poista
 3. Herkkää ja kaunista kukintaa. Polveilevat lemmikit kasvien lomassa näyttävät tosi kivalta.
  Kuunliljat sopisivat mielestäni tuohon rinteeseen. Ne ehkäisevat hyvin myös rikkaruohojen kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunliljoja pihalla olisikin jaettavaksi runsaasti. Ja olet oikeassa, hyvin peittävät maan ja ehkäisevät rikkojen kasvua. Kotiloitakaan ei vielä minun puutarhassani ole näkynyt, joten voisi antaa kuunliljoillekin mahdollisuuden. Tuijien juureen ne sopisivatkin, kun tuijat ovat jo korkeampia, vuorimännyt jäävät niiden jalkoihin:) Kiitos ideasta, Kruunuvuokko!

   Poista
 4. Ihania kukkijoota! Tua lemmikkien sinisyys on aivan ihanaa. Puutarhas kuluu aika nii ettei huamaakkaa. Siälä onki suurempi alue muutosten kouris. Ansikka olis mun suasikki, vaikka onki keltakukkaane. Eihän se kukinta nii kauvaa kestä kuitenkaa. Mäki oon aiva muhkuroolla hyttyysten ja muiren pistelijöören jäliiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikinsiniset helmat kukkapenkeissä ovat aivan suosikkejani! Nyt alkaa vaan lemmikeilläkin olla pituutta ja uhkaavat jättää jo muita mmatalampia kasveja piiloon. Alkaa siis olla kitkemisen paikka! Ansikka voisi myöskin tuossa menestyä, eivätkä keltakukkaiset ole mitenkään mahdoton valinta... Kiitos vinkistä! Kovasti tuntuu olevan hyttysillä asiaa korvan juuressa ja viihtyvät puutarhurin ympärillä. Argh!

   Poista
 5. Aivan ihania kuvia! Tiarellat ovat supersöpöjä ja lemmikit ovat kukkiessaan niin ihanan sinisiä. Tosi kauniilta siellä näyttää.
  Minä olen tuoksumataran kannattaja, en tiedä sopisiko se paikkaan, jota mietit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on pikkuisten kukkijoiden aika - ennen pioneja ja muita kookkaampia perennoja. Tuoksumatara voisi olla kokeilun arvoinen!

   Poista
 6. Voi ihana, miten tuo tiarella on suloinen <3 Espanjansinililjat ovat myös ihania, minulla on sitä vain vaaleanpunaisena eivätkä ne vielä edes kuki. Lemmikit tuovat ihanasti väriä alkukesään ja levittäytyvät omatoimisesti hyvinkin laajalle alueelle. Onneksi ne on myös helppo kitkeä pois kukinnan jälkeen. Hyttysiä on hirmuisen paljon. Vähempikin riittäisi minulle. Melkein jo toivoisin vähintään kuukauden kestävää kuivuutta, jotta hyttysten määrä vähenisi. Tosin tilalle tulevat silloin tietysti paarmat :D Lämmintä viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian alkaa tuo lemmikkien kitkeminen. Ja silloin ei kyllä hyttysiä kaivattaisi. Paikallaan oleminen ei oikein puutarhatöissä tällä hetkellä ole houkuttelevaa.

   Poista
 7. Kuvat kuin puutarhasadusta. Melkein odotin, että pieni keijukainen kurkistaisi jonkun kasvin kupeesta.
  Lemmikit ovat loistaneet tänä kesänä sinisinä. Kohta niitä saa taas kitkeä kaksin käsin, mikä ei vaikuta seuraavaan vuoteen tippaakaan. Siemenet vain rapisee ympäriinsä kitkiessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Betweew, kuullostaapa kivalta tuo ajatus keijukaisista:) Lemmikkien kitkentä on oma juttunsa, mutta onneksi tosiaan ei tarvitse pelätä, etteikö ensi kesänä taas saisi nauttia lemmikinsinestä!

   Poista
 8. Sailan ehdottama tuoksumatara on hyvä. Juuri nyt kukkii valkoisenaan ja jää myöhemmin lehdet vähän vaaleamman vihreän sävyssä tuomaan valoisuutta ja kontrastia tummemmille kasveille.

  Suloisia kukkijoita. Lemmikkien aika on viehättävää aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva tietää tuosta tuoksumatarasta, sitä ei nimittäin omasta puutarhasta löydy toistaiseksi. Suosituksista johtuen on ihan pakko hankkia koe-erä:)

   Poista
  2. Se kyllä leviää puolivarjossa, vähän kosteassa ja savisessa maassa nopeasti.

   Poista
 9. Kaunista kukintaa! Tiarellat kukkivat täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi ihana kierrellä puutarhoja, kun on niin monenlaista, kaunista kukkijaa.

   Poista
 10. Siellä on lemmikki poikineen! Nuo nykyajan kellukat on ihania, herkullisia värejä. Itselläni on vain sitä iänikuista oranssia.
  Uusi istutusaluekin odottaa kukkijoita, mahtavaa!

  VastaaPoista
 11. Lemmikit ovat lunastaneet vuosien saatossa paikkansa ja saavat osakseen ansaittua ihailua! Ensimmäinen kellukka, jonka olen puutarhaani hyväksynyt, juurikin värinsä ansiosta. uusi istutusalue on ollut ennen pelkkä kurtturuusujen valtaama aidanne. Nyt etenen hillitysti ja tarkkaan miettien, mitä tuohon jatkossa istutan.

  VastaaPoista
 12. Ihastuttavia pienokaisia upeasti kuvattuna.

  VastaaPoista
 13. Minäkin haalin lemmikkejä tänne kotipihaan, koska ne on niin ihania. Eikä tosiaan haittaa kun niitä pitää siistiä pois ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei ole oikein koneelle ehtinyt, kun on meneillään tuo lemmikkien hävitys :)

   Poista
 14. Ihania herkkiksiä puutarha pullollaan!
  Nyt ei tosiaan juurikaan malta istua koneen ääressä, vaan nautitaan puutarhasta ihan livenä;)

  VastaaPoista
 15. Oijoi, nuo lemmikit on aina yhtä kauniita! Ja tuo tiarella myös, enpä ole tainnut vaaleanpunaisena sitä nähäkään, aivan tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet kukkijat voivat olla monesti kauniimpia kuin jokin kookas kasvi, ja suurena ryhmänä ne saavat myös huomiota.

   Poista