keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Kastuneet rimpsuhameet ja muita kukkijoita!

 Ei tämän päivän keliä kurjempaa voisi toukokuulle toivoa (no ehkä takatalvi olisi vielä kurjempi)!  Mennään kuin vuoristorataa, aurinko paistaa ja kesäiseltä tuntuu, kunnes koittaa aamu ja kartat näyttävät kolmea pisaraa. On siis rytmiteltävä myös puutarhatöiden kanssa sade- ja poutapäivien välissä. Eilinen olikin hyvä, työntäyteinen pihatyöpäivä - tai ilta, koska päivällä tehdään muita hommia.

 


 Kamera on kulkenut mukana poutapäivissä, mutta eihän kuvissa näy mitään töitä, pelkkiä kukkia vaan! Tähän kurjan sään tuomaan apatiaan ei tepsikään nyt mikään muu kuin kukkailottelu:

 

 

 

  

 


 

Kerratuille rimpsuhelmatulppaaneille nämä pari viikkoa ovat olleet kärsimystä, helmat ovat kastuneet ja kuraantuneet, komea kukka on taipunut mullan tahrimaksi ja osalta varret katkeilleet sateen ja tuulen voimasta. Samoin on käynyt kerrattujen narsissien kanssa.  Ovat sitten jatkaneet eloaan maljakossa (pesun jälkeen:D)´Golden Ducat´ narsissien takana pilkottaa viime viikkojen työmaa.


´Orca´´Spring Green´


Vaan mikä pilkottaakaan useimpien kukkasten rinnalla? No lemmikithän ne ovat aloittaneet esiinmarssinsa - joka ikisessä penkissä ja vähän penkin vieressäkin! Ei tämä kaatosade niitäkään hyvällä kohtele.
 

Entäpä pölyttäjät - onko niitä näkynyt? Varmasti osa kasveista joutuu tarjoamaan syksyllä niukkuutta, ei tule hedelmiä joka oksalle. Kirsikkapuut ovat täydessä kukassa, mutta onneksi omenapuista suurin osa ainakin tällä korkeudella on vielä nupuillaan.


Kirsikka ´Arttula´
Kesäpäärynä ´Kafedralnajan´ suloinen kukkaterttu

 

Mahonia pääsi vasta muutama tovi sitten talvisuojistaan ja palkitsi upealla kukinnallaan. Valitettavasti kaksi oksaa on taas talven aikaan revennyt, joten tarvitaan paikkaus- ja leikkaustoimia.Viileät säät ovat pitäneet puutarhurin ripeässä työssä, ettei tule vilu; Nyt on kurtturuusut hävitetty viimeistä juurentynkää myöten! Varmasti kesällä jostakin nousee lainsuojattoman terhakka taimi, mutta käytännössä homma on selvä! Juuristohan oli katettu vuohenputkella, joten siitä tuskin olen vielä kuivilla vesillä, ja odottelenkin väijymässä, kunhan sateet heltiävät, että mistä ne alkavat puskea varsiaan. Uusien kasvien istutus on vielä kesken. Nyt ei voi muuta kuin odottaa, että tuo sade joskus loppuu ja piha hieman kuivahtaa, sitten taas jatketaan ja nautitaan puutarhahommista!

Iloa loppuviikkoon!


28 kommenttia:

 1. Kukkakimarasi on valloittava💝 Ihme jos ei tästä mieli virkisty. Komeat tulppasnit. Tosiaankin, sateen ryvettämät koltut ei ole mieltä ylentävää katseltavaa näin toukokuun lopulla. Toivotaan jo kesäisempiä kelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovat sateet eivät piristä kenenkään mieltä ja puutarhan herkkiä kukkijoita ne monesti koettelevat rankalla kädellä. Pionien aikaan sadekelit ovat aivan kauhistuttava ajatus! Toivotaan, että sää alkaa muuttua kesäisemmäksi.

   Poista
 2. Näillä kuvilla elää hyvin yhden jos toisenkin sadepäivän. Kauneutta yllinkyllin.
  Lemmikkejä kukkii ihan joka paikassa. Onneksi ne eivät tykkää huonoa, vaikka vääristä paikoista muutaman nyppääkin pois. Jäljelle jääneet tuottavat niin paljon siemeniä, että loppukesästä rapina vain käy lemmikkien ohi kulkiessa.
  Jospa tämän päivän "syysmyrskyn" jälkeen seuraisi poutasää. Ja vihdoin kesä, kuten kalenterin mukaan pitäisi. Eilen katselin lavakauluksia ja totesin niiden olevan kastelun tarpeessa. Siinä mielessä tämä sade ei mene hukkaan ja jaksan odottaa parempia säitä, villasukat jalassa.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta on tullut vähän epätasaisesti Suomen eri kolkkiin. Täällä ei ole ollut kuivaa kautta, mutta toki veden talteenottokin olisi viisautta, sillä monesti on kesäkaudella iskenyt viikkojen kuivuus. Siinä mielessä sade on tarpeen. Täällä peltojen pohjat alkavat näyttää lammilta, joten viljelijöille taitaa olla jo vettä tarpeeksi.

   Poista
 3. On sinulla monia erilaisia tulppaaneja ja tuo sinun kulku kasvihuoneelle on aivan ihana istutuksineen.
  Pölyttäjät puuttuu ja nyt on moni puutarhan hyötykasvit kukassa. Kaunista kukintaa on myös sinulla.
  Huomenna minäkin pääsen taas ulkohommiin sade on vienyt siitepölyn ja toivottavasti aurinko paistaa taas.
  Lemmikit kukkii myös minulla kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitepöly on saanut liueta nyt maan rakoon, sen verran ollaan saatu taivaalta suihkua, jospa pörriäisetkin palaavat suojistaan taas pölyttelemään:)

   Poista
 4. Puutarhasi on kyllä kaunis ja kuvat mieltä piristäviä. Tänään on täälläkin ollut surkea ja sateinen sää koko päivän ja ulos ei ole tehnyt mieli edes nenäänsä pistää. No paljon kurjemmaksi kevätsää ei enää voi mennä, joten toivottavasti tästä on suunta ainoastaan lämpöä kohti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin minäkin ajattelen; ollaan sään surkeuden suhteen oltu tänään pohjalla, tästä ei ole kuin yksi tie ylöspäin, kohti aurinkoa ja lämpöisempiä päiviä!

   Poista
 5. Oi kun onkin toinen toistaan komeampia tulppaaneja sinulla. Ainakin olet saanut hienoja kukkia maljakkoon... tänään oli kyllä hurja sää. Toisaalta olen tyytyväinen hyvästä kastelusta. Mutta toivotaan, että kirsikkasato ei ole menetetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, maljakkotulppuja on viime päivinä riittänyt:) Tänäänkin tuli vettä kaiken päivää, mutta onneksi ilman tuulta!

   Poista
 6. Ihania tulppaania. Ja lemmikkejä. Molemmat kukkivat myös meillä. Osa narsisseista on välillä sateissa kumarrellut kohti multaa, ja ovat sen näköisiä meilläkin.

  Onneksi monet pölyttäjät ampaisevat liikkeelle heti, kun on vain mahdollista. Täytyy toivoa, että ovat ehtineet pölyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan on ehtinyt olla noita lämpimiä päiviä, niin pölyttäjät ovat sentään heränneet talviuniltaan ja ovat heti tarttumassa toimeen, kun sade taukoaa. Aika kauniista aikaa tämä vihreä kevät!

   Poista
 7. Kaunista kukkaloistoa sateesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen jälkeen kukkien värit ovat entistä kauniimpia! Sadettakin tarvitaan.

   Poista
 8. Ihanaa kukkailoittelua tähän ankeaan säähän. Kirsikka kukkiessaan on niin kaunis näky! Toivotaan lämpöä ja ennusteiden mukaan toive ehkä toteutuu viikonvaihteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttävät sääkartat jo paljon mukavammilta, sehän tietää uutta kasvupyrähdystä ja lisää kukkia!

   Poista
 9. Iloosta kukintaa! Kerratut narskut ja tulput o komia näky, mutta saretta nei torellakaa kestä. Ihanasti lemmikin siniä täski puutarhas. Meillä oli eilee tooosi tuuline päivä, mutta saret alakoo vasta yällä ja taitaa kestää ny pualehen päivähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikit on nyt upeimmillaan, täytyy nauttia, sillä ensi viikon lämpimät säät vievät niidenkin kukinnan nopeasti ohi. Sateen vielä kestää - tai tuulen, mutta ei molempia yhtäaikaa!

   Poista
 10. Ihanat kukat! Eiköhän ensi viikolla päästä vähän hengähtämään sateiden välissä... olen sormet ristissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poutapäiviä täälläkin toivotaan ja odotellaan, sääkartat näyttävät hyvältä!

   Poista
 11. Ihania näkymiä! Kauniita värisointuja.

  VastaaPoista
 12. Kerrassaan ihania kuvia puutarhastasi :)

  VastaaPoista
 13. Ihanan värikästä kukkailoittelua! Lemmikit täydentävät herkkyydellään värikimaraa. Kerrotut tulppaanit ja narsissit ovat upeita, mutta harmillisen herkkiä sateelle. Nyt näyttäisi onneksi tulevan pidempi poutajakso kunhan vain pari kylmää yötä selvittäisiin.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikit tuntuvat sopivan ihan minkä tahansa kasvin pariksi! Onneksi sateet nyt hellittävät, meillä ainakin on kosteutta riittämiin tähän hätään:)

   Poista
 14. Niin kauniita kukkia! Mikä mikä määrä erilaisia kukkia! Täällä on ollut sateista ja kylmää. En ole tarennut tehdä pihatöitä. Perjantaina ajelin töihin toppatakki päällä ja lapaset käsissä! Yhtenä aamuna viime viikolla satoi oikein lunta. Se oli aamu, jolloin ei oikein naurattanut. Lämpimämpää säätä on luvattu. Aurinkoista alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin ollut aurinkoinen ja lämmin viikko, hyvä, että saimme kesäkuulle oikean kesän!

   Poista