keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Keväistä silmänruokaa

 


 

Viime viikolla se alkoi, kukkasten esiinmarssi! Sitä mukaa, kun lämpimät päivät lisääntyivät, lisääntyi myös kukkien määrä.

  

Ensimmäisenä nousivat kevätsahramit, iloinen `Tricolor` -joukko. Verkotin pikkuruiset heti peläten jänisten tulevan herkuttelemaan. Viime vuonna jäi kuvaaminenkin vähiin, kun niin nopeasti katosivat herkuttelijoiden suihin. Nyt on ollut hiljaista, mutta verkkojen alla ovat saaneet myös pikkukrookukset kukkia rauhassa.


 

Vauhdilla nousivat kevätkurjenmiekat, Iris Harmony ja Katharine Hodgkin. Viikonlopun lämpimät säät nopeuttivat niiden kukinnan jo loppusuoralle. Toisessa penkissä Harmonyt joutuivat puskemaan tiensä sormustinkukkien lehtien lävitse. Syksyllä jätin digitalisten lehtiruusukkeet rauhaan, koska toivon niiden kukkivan tänä kesänä juuri tuossa puutarhaan johtavan kaaren juurella. Mutta enpä tuolloin muistanut, että sieltä raivaa keväällä toiset tietään kohti aurinkoa!


`Cream Beauty´ ja `Blue Pearl´`Romance´

Nöyrähän täytyy vielä olla, kumartua kunnolla alaspäin, jotta näkee kaikkein pienimmätkin. Ja siirtyä lähemmäs, kaukaa ei kaikkia edes erota. `Romance´ krookukset ovat kukkineet jo viime keväänä ja selvästi hiukan levinneet. Samaa toivoisin syksyllä istuttamilleni`Cream Beauty´ja `Blue Pearl´ krokuksille, ovat kerrassaan kauniin värisiä! Muutamassa  päivässä on mustanharmaa väritön multalaikku muuttunut krookusten valtaamaksi kukkapenkiksi!

 

 

Krookusten kuvaaminen on joskus hankalaa, pilvisellä säällä menevät nopeasti suppuun ja auringonpaisteessa kuvaaminen menee helposti liian kirkkaaksi. Etenkin näiden keltaisten kanssa, kun kukkivat pihan aurinkoisimmassa paikassa ja itsekin ovat kuin pieniä aurinkoja! 

 Pyöreässä jaloangervojen ja kärhöjen täyttämässä penkissä olisi vielä pitkään karu ja kuiva näkymä. Mutta raidalliset `Pickwick´ kevätsahramit kavereineen täyttävät sen heti keväällä ja vihreät lehdet viipyilevät niin pitkään, että saadaan angervojen pitsilehdet kasvamaan. Tästä kompaktista kukkapenkistä pidän läpi kesän! Reunoilla pilkottaa vielä havuja ja kuvan ulkopuolella on katkottuja pihlajanoksia "pelottelemassa" jäniksiä. Olen kuullut, että pihlajan tuoksua jänikkset karttaisivat. Mutta toisaalta Tuurenpihlaja on vielä visusti verkon sisällä, koska viime keväänä nälkäinen jänis siitä jo ehti alimman oksan syömään. Joten kuvitelmaa tai ei, niin olen risukasallani suojannut kukkivia krookuksiani ja toistaiseksi onnistunut!Siirsin viime syksynä jo muutaman vuoden kasvaneen jouluruusun aukeammalle paikalle. Olin ollut varovainen ja laittanut sen tuijan juurelle, ettei vaan ole liian aurinkoisessa paikassa. No eipä ollut, kukaan ei sitä enää voinut katsella, kun niin pimentoon jäi. Nyt jouluruusu kukoistaa ja availee kaiken aikaa lisää nuppujaan Suomi 100- penkissä, sinisten kevätkurjenmiekkojen kaverina.

 


 


Luonnonkasvitkin ovat heränneet! Pihalla kukkii sinivuokkoja siellä täällä. Viikonloppu meni mökillä ja sielläkin kukkivat ihanasti sinivuokot ja näsiä, molemmat varmoja kevään merkkejä. Muutenkin linnunlaulun täyttämä metsä ja jäiden sulaminen auringonpaisteessa saivat ilon pintaan: tässä taas olemme, kesän kynnyksellä! 

 

Pystykiurunkannus `Beth Evans´


 

Aivan pian aukeavat `Beth Evans´ kevätkiurunkannukset. Samoin vivahtaa vaaleanpunaista  pienten kevättähtien nupuissa. Posliinihyasintit ovat jo kukassa ja scillat seinänvierellä kasvattavat sinistä kukkamerta päivä päivältä suuremmaksi. Vapuksi taitavat ehtiä kukkaan myös palloesikot. Nyt on jo vaikea pysyä kartalla, niin monta kevään merkkiä penkeistä jo löytyy! Vesisadetta kaipaa jo moni puutarhuri, niin myös täällä!  Pieni sade pistäisi vauhtia ja raikastaisi vielä vähän nuhruisen näköistä puutarhaa. Samalla saisivat puut ja pensaatkin silmuilleen kasvuvauhtia! No, sadetta on luvassa viikonloppuna ja pitkin ensi viikkoakin, joten nyt vielä ehtii puuhailla puutarhassa kastumatta. Pitäkää kuitenkin vielä pipot ja villahousut lähellä ja lämmittimet kasvareissa, lupailee niin kylmää säätä! Toivotaan, että puutarhaväki selviää tästä lähestyvästä "takatalvesta"!


27 kommenttia:

 1. Upeaa keväistä kukkaloistoa! Viikonlopuksi on luvattu sadetta. Täällä Kainuussa nämä keväiset lumisateet ovat tuttua juttua. Ei innostaisi enää yhtään kyllä lumisade :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade tekee hyvää, mutta lunta ja räntää ei kyllä enää kaivattaisi!

   Poista
 2. Aivan ihanaa ja runsasta kevätkukkien kukintaa. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä kivaa, kun maa saa iloisemman värin pintaan!

   Poista
 3. Lämpö ja aurinko sai sinunkin puutarhasi "räjähtämään" värien ilotulitukseen. Nyt sää on muuttunut koleammaksi ja yhä kylmempää on luvassa. Jokakeväistä moinen keikkuminen, kyllä se siitä taas paremmaksi muuttuu. Puutarhassa on jo niin kuivaa, että vesisade virkistäisi kummasti.
  Kirkkaassa paisteessa kuvaaminen on minusta vaikeaa. Varsinkin, kun käytän silmälaseja. Pilvisellä säällä värit näyttävät kauniimmilta, eivätkä varjot ole niin syviä.
  Omien jouluruusujeni kanssa olen huomannut, että pärjäävät aika hyvin varsin aurinkoisessakin paikassa. Kuka nyt haluaisi jäädä havun alle näkymättömiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan vähän harmi, että sää ehti niin kovin lämpimäksi, nyt osa krookuksista on jo kuihtumaan päin. Viileämmässä säässä kukinta olisi kestänyt vähän pidempään. Mutta vettä täälläkin kaivataan! Valokuvaus ei ole helppoa, minun taidoillani pilvinenkin sää on joskus kovin haastava, kirkkaasta auringonpaisteesta puhumattakaan.

   Poista
 4. Ihanaa kukintaa. Verkottaminen olisi ollut meilläkin järkevää, krookuksia on syöty ahkerasti.

  Eipä vielä kannata villapaitoja taltioida kaappiin. Suomessa en tosin taltioi koko kesänä villavaatteita liian kauaksi. Ja kokemus on osoissanut, että vappusää voi tarkoittaa myös kylmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen kerran oli verkkoja krookusten päällä, mutta täytyy sanoa, että muutenkin on jänishavaintoja keväältä vähemmän kuin viime vuonna. Olen kamala vilukissa, joten lämpimät vaatteet kuuluvat ehdottomasti minun vaatekaappiini - myös kesällä:)

   Poista
 5. Ihania kevätkukkijoita! Irikset ovat siitä ihania, etteivät mene pilviselläkään säällä suppuun, kuten monet muut kevään pikkuihanuudet!
  Viikonlopulle onkin luvassa puutarhalehtien lukemista, jos pihalle ei tarkene;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keikkuvat kevätsäät mahdollistavat välillä noita sisäpäivien hyödyntämisiä, puutarhalehdet ja -kirjat ovat hyvä valinta. Täällä riittää edelleen koulimishommia.

   Poista
 6. Ihanaa silmänruokaa. Tässä alkaa nälkä pikkusipuleihin ja muihin kevätkukkijoihin kasvaa sellaiseksi, että syksyllä näitä on hankittava ainakin pikkuisen lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä syyspimeillä tuntuu, ettei ole mitään järkeä upottaa sipuleita maahan, mutta voi, miten se palkitseekaan iloisesti keväällä! Ja aika usein määrä myös lisääntyy itsestään.

   Poista
 7. Ihanasti kaikkea kukassa! Hyvin ovat kevätkurjenmiekatkin saaneet sormustinkukan lehtien seasta kukkansa esille. Minulla taitaa olla tuota samaa kullankeltaista krookusta, lajike on 'Golden Yellow'. Se todella hehkuu auringossa. Miltähän näyttäisi, jos niiden sekaan istuttaisi syksyllä esim. tuota haaleankeltaista 'Cream Beautya'? Tasapainottaisikohan vaaleampi sävy tuota kullanhohtoa? Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahva on kevätkukkien tahto tulla läpi lähes mistä vaan! Keltaiset krookukset ovat kasvaneet samalla paikallaan vuosikymmeniä, penkin reunakukkina, isojen maksaruohojen seassa. Välillä suunnittelen niiden poistamista, kun vähän epätasaisesti ovat sijoittuneet, mutta sitten, kun katoavat maksaruohojen alle, en ole niihin enää puuttunut. Mutta varmsti sähäkkää väriä voisi tasoittaakin.

   Poista
 8. Värit ovat ilmestyneet sinunkin puutarhaasi, riemastuttavaa kevätkukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, nyt on kivasti väriä, vihertää ja sadekin kirkastaa värejä!

   Poista
 9. Ai että, kauniita kukkijoita 😍. Kevätkurjenmiekat on nättejä, minulle vähän tuntemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekkoja on kiva katsella, kun ovat näitä ensimmäisiä valopilkkuja puutarhassa!

   Poista
 10. Mikä määrä kevätkurijenmiakkoja ja krookuksia. Ihanaa kukkaloistua, mutta valitettavasti niin pian ohimenevää. Tääläki ensimmääset krookukset o jo entisiä. Hyvin sopii jouluruusu uutehen penkkihin. Mullaki suurimmat o keväällä suaras auringonpaistees. Sullon Bettiäki suurella alalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti aina odotetaan näitä ensimmäisiä, mutta nopeasti menee kukinta ohi. Onneksi ovat nyt avanneet tien ja enää ei tyhjää hetkeä kukkapenkeissä näy! Kiurunkannus on kivasti lisääntynyt.

   Poista
 11. Oi miten kauniita kukkakuvia olet taltioinut meidänkin iloksi. Minulla on joitakin krookuksia mutta ei lähelläkään vielä vuosiin näin komeaa kukintaa ole tiedossa. Useita näsiöitä minäkin näin kukassa metsätien varressa mökille mentäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähitellen lisääntyvät, pian sinullakin siellä on monenmoista kukkijaa!

   Poista
 12. Ai että kademieli iskee noista krookuskasvustoista ja muistakin kevätkukkijoista. Miten sitä omassa pihassa olinkin noin myöhäisherännäinen istuttelemaan pikkusipuleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt pistät syksyä varten muistiin ja ensi kesänä huomaat ihailevasi oman pihan krookusmättäistä tai muista kevätkukkijoita. Siinä sitten pikkuhiljaa lisääntyvät. Toki välillä pitää lisääkin hankkia.

   Poista
 13. Auvoista talventuntuista aamua, Sirkku! Blogissani on sinulle haaste. Tehdään yhdessä ensi kesästä piirun parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huomenta vaan! Täytyypä käydä heti vilkuilemassa blogiasi:)

   Poista
 14. Ihanaa väri-ilotulitusta puutarhassasi! Niin kaunista, kevät on vihdoin täällä. Hyvä kun olet verkottanut, pupujusseista ei koskaan tiedä..luonnonkasvit tuntuvat niin hyvältä ja jotenkin aidoilta kevään merkeiltä, näsiä ja sinivuokot! Ihanaa kevättä Sinulle toivotellen!

  VastaaPoista