lauantai 27. maaliskuuta 2021

Talviunillta suoraan kesäaikaan! 

 Enpä muista takkuisempaa talvesta heräämistä aikoihin eläneeni! Muutos viime talveen on valtava, ja syitä voisi listata vaikka kuinka monta, mutta lienevätkö sittenkin vain tekosyitä. Puutarhablogeja olen käynyt harvakseltaan lukemassa ja hakemassa inspiraatiota omaan virkistymiseeni, monella suunnalla onkin jo käynnissä kova kevätpörinä! 

 

Lumitilanne 21.3.2021

 

Jokohan voisi heittää lapaset pois? malli Novitan Hiihtoloma Kal 2021

 

Täällä ei tosiaan voi keväästäkään oikein puhua, kun pihan lumipinta ei ota laskeakseen, lumikelloja on aivan turha lähteä bongailemaan. Mutta haetaan sitten kevään merkkejä sisätiloista:)

 


 Hain pelargoniat kellarista kolmisen viikkoa sitten, muutama kukkakin oli jo ehtinyt avautua, mutta poistin kukat ja pitkäksi ehtineet haaleat versot ja leikkasin reilusti! Nyt niissä on jo vahva elämän maku! Saavat vielä olla keittiön lämmössä, sillä lasiverannalla, pelakuiden kesäkodissa on toistaiseksi liian kylmä.

Samoin talvetetut jättiverbenat puskevat kivasti uutta versoa. Voi, niitä olisi ollut syksyllä penkissä vaikka kuinka paljon, mutta kellari ei yksinkertaisesti vedä enempää. Huomasin, että myös itsestään kylväytyneitä kukki viime vuonna penkissä useita, joten luotan nytkin siihen, että uusia taimia nousee myös tulevana kesänä. Mutta siemenestä asti ei niitä nyt tarvitse esikasvattaa.


Leijonankitasekoitus `Rainbow` iti parissa päivässä, kuva 20.3.-21.Kylvöjä olen tehnyt melko niukasti. Kelloköynnöksiä ei meillä tulevana kesänä nähdä, kun aina niin huonosti kukkivat, niin en viitsinyt pelkkää vihreää köynnöstä laittaa viemään taimipöydän kasvutilaa. Sammarit ja leijonankidat ovat jo itäneet. Viimeksi mainittuja oli "vanha" pussillinen ja nakkasin niitä reilulla kädellä - tuntuu, että kaikki itivät! Koulimisessa tulee olemaan haastetta! Toki ovat vielä kovin pieniä, niin että joukkokuolemakin on ihan mahdollista. Tomaatit on myös pienellä taimella. Viime viikolla tuli postista nippu siemenpussukoita, niistä ei vielä ole kerrottavaa, odotellaan ensin itämistä:D
 

Olisiko lopullinen kipinä kevääseen heräämiselle ollut mustarastaan huilu, joka luritteli toissa iltana kuusen latvuksessa, niin varma kevään merkki, ihana sellainen! Koska ulkona ei piippoja vielä näy, niin onneksi on tuo puutarhahuone, johon voi näillä lämpötiloilla viritellä jotakin kukkivaa, onhan pääsiäinenkin tulossa! Pienet sipulikukat ilahduttakoon nyt ja niistä ilon saa jatkumaan ensi keväänäkin, kun istutan ne myöhemmin kukkapenkkiin.

 

Kevätpäiväntasauksen jälkeisenä sunnuntaina ei puutarhassa näyttänyt vielä kovin keväiseltä.

Ajatella, kesäaika alkaa, vaikka täällä vielä kahlataan kinoksissa! Atsaleat on varjostettu ja magnolia saa olla tovin hupussaan. Mutta pian auringon voima saa lumet katoamaan täältäkin. Talviunet ainakin on nyt karisteltu!

 

  

  Mukavaa viikonloppua, palmusunnuntaita ja alkavaa kesäaikaa!

24 kommenttia:

 1. Hienosti ovat pelakuut ja jättiverbena talvehtineet.
  Lunta tosiaan on riittävästi vielä meilläkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikkea ei tarvitse aloittaa kasvattamaan siemenestä tai ostamalla uutta.

   Poista
 2. Onpa tosiaan hyvin talvehtineet pelargoniat ja verbenat.
  Minä en ole enää vuosikausiin koulinut samettikukkia, vaan istutan ne pieninä levytuppaina suoraan maahan.
  Mukavaa viikonloppua ja palmusunnuntaita myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hyvä vinkki, kouliminen on aina niin työlästä... Kiitos, samoin sinulle mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Sinulla on keväistä elämänmakua roppakaupalla sisällä. Siellä ne ovat valmiina siirtymään pihalle, kunhan lämpöä on riittävästi.
  Meillä on piippoja ilmaantunut jo ihan mukavasti pitääkseen kevättunnelman vireillä. Lunta ja jäätäkin riittää, joten matkaa niihin oikeisiin kevätaikoihin on edelleen. Pari kunnon sadekuuroa saattaisi sulattaa tiivistyneimpiä lumi- ja jääkasoja.
  Minustakin mennyt talvi on ollut tavallista rankempi. Tai sitten edellinen oli odotettua keveämmpi. Kummassakin on perää.
  Toivottavasti saat talven karistettua harteiltasi ja pääset mukaan tähän keväthypetykseen, joka alkaa jo olla korkealla tasolla. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kannustuksesta, eiköhän tämä talviväsymys tästä iloksi muutu, kun vauhtiin pääsen:) Vesisade voisikin tehdä hyvää lopuille lumikasoille! Hyvää viikonloppua sinnekin!

   Poista
 4. Oi, kuinka hieno pelargoniarivi on ikkunallasi. Ja hyvin ovat muut kukat siemenistä itäneet. Kouliminen on melkoinen urakka, mutta tuosta määrästä ei ihan kaikkia taimia varmaan tarvitsekaan varoa katkeamiselta. Innolla kesäaikaan siirrytään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulimisten aikaan tuo leijonankitavyyhti saattaa mennä pahasti solmuun, mutta kyllä niistä jonkun saa kukintavaiheeseen asti, niin uskon:)

   Poista
 5. Tahmeaa heräämine kevääseeen on ollut minullakin. Syitä on monia. Kuitenkin riemu ensimmäisen kukkapenkin sulaneesta kulmasta on ihan yhtä suuri kuin ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me paljon tarvita, kun into alkaa pulppuamaan, pieni pala maata näkyvissä, niin siitä se usein jo alkaa:)

   Poista
 6. Hiljaa hyvä tulee keväästäkin :) Ihanaa viherrystä jo siellä sisällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, turha hoppuilla, jos ei vauhtia enempää ole. Kyllä tästä kevääseen mukaan ehditään:)

   Poista
 7. Talviunilta suoraan kesäaikaan - kyllä sinä vielä ehdit!
  Komea rivi pelargonioita, noista saat kaunista kukintaa aikanaan. Olit fiksu kun talvetit jättiverbenoita, saat kukinnan aikaisemmin. Minulla ei ole vielä koskaan kasvanut jättiverbenaa, mutta voisi vaikka ostaa yhden taimen jos kohdalle sattuisi ja sitä sitten talvettaisi.
  Voi hyvänen aika, mikä joukko leijonankitoja - siinä riittää koulittavaa - saat noista vaikka myyntiin asti :).
  Meilläkin kahlataan vielä kinoksissa, mutta kyllä lumien sulaminen etenee näissä lämpötiloissa.
  Hyvää palmusunnuntaita ja kesäaikaa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihapiiri on vielä niin luminen, että taidan hyvin ehtiä mukaan, ainut vaan, että joidenkin siementen kanssa olen myöhässä. Mutta sekään ei haittaa, tila tulee loppumaan näilläkin kylvöillä kesken:) Itse ostin aikoinaan yhden jättiverbenan, talvetin sen, otin pistokkaita ja siemeniä. Pistokkaista en saanut mitään, mutta nyt talvetetut ovatkin omista siementaimista!

   Poista
 8. Kyllä ne lumet sulavat nopeasti näillä lämpölukemilla!
  Kukkivaa kesäaikaa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumien sulaminen on tosiaan edennyt viime päivinä vauhdilla! Kiitos, samoin sinulle hyvää kevättä!

   Poista
 9. Hups, sinulle onkin tullut leijonankitojen joukkoryntäys :D Hienosti ovat pelakuut ja jättiverbenat talvehtineet. Tämä talvi oli aika runsasluminen ja valkoisia maisemia katsellaan täälläkin vielä pitkään. Kyllä ne aikanaan siitä taas sulavat pois. Jos kunnon vesisateita tulee, niin hanget voivat hävitä aika sukkelaankin. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskonut noiden vanhojen siementen niin hyvin itävän:D Jättiverbenat tosiaan ilahduttavat. Lumi on alkanut sulaa nyt vauhdilla, vaan ei meillä vielä mitään bongattavaa pihalta löydy. Kiitos, samoin, mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 10. Hei, sullahan on siellä jo vaikka kuinka veihreää ikkunoilla! Kevät etenee nyt reippaasti lopultakin!

  Tulin ilmoittamaan samalla, että arpaonni suosi sinua ja voitit Viherpuutarha -kirjan! Onnea! Ilmoita osoitteesi hahtuva08@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten mukava yllätys! Tuo kirja on tähän ajankohtaan mitä mieluisin luettava! Viesti lähtenyt sähköpostiisi!

   Poista
 11. Upeaa uutta kasvua 💚 Ihanaa kevättä sinulle 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi kasvukausi on taas meillä! Mukavaa pääsiäistä ja alkavaa kevättä sinnekin!

   Poista