sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Kevään kaipuu -haaste

 

 

Kylläpä tämä talvi on jaksanut pitää tiukasti otteessaan! Ensin pitkät paukkupakkaset ja nyt saatiin lisää lunta! Onneksi ensi viikolla jo pitäisi sää lämmetä ja aurinkokin pilkahdella, toivotaan niin! Alkoi olla jo iso huoli kasvienkin selviytymisestä, sillä ei tuota lunta täällä mitenkään metreittän ole kasvien suojana. Sitten ovat vielä lisänä nälkäiset jänikset, jotka helposti kaivavat kasvien tyven esiin pakkaslumen keskeltä. Kevään kaipuu siis suuri ja siihenhän sopii jo aikaa sitten saatu haaste, jonka Rikkaruohoelämää -blogin Between minulle laittoi. Kevättä alkaa tosiaan olla ikävä! Aikoinaan kyseisen Kevään kaipuu -haasteen on laittanut liikkeelle Puutarhahetki-blogin Tiiu ja haasteen tarkoituksena on kerätä postaukseen itselleen merkityksellisiä keväisiä kuvia. Kuvien ei ole pakko olla kukista ja puutarhasta, myös muut kevääseen liittyvät asiat ovat sallittuja.

Ensi töikseen kaipuuta pääsee lievittämän upottamalla sormet multaan ja ripottelemalla kesän haaveita kasvamaan. Joka päivä on käytävä kurkistelemassa, josko jo pieni itu mullasta pilkottaisi. Kylmät säätkö lienevät syynä, mutta jokin on hillinnyt minun taimikasvatuksiani, vaan maaliskuun lähestyessä on ollut aivan pakko kaivaa purnukat esiin, hakea täydennystä siemenvalikoimiin ja vallata keittiö multapusseilla! Ritarinkannusten taimet ovat viime keväältä, ei meillä vielä näin paljon viherrä:)

Ja kun kasvu pääsee alkuun, ei mikään pysäytä taimien ja puutarhurin hakeutumista kohti valoa ja auringon lämmittäviä säteitä! Tämän talven kovien pakkasten aikaan on ollut kovasti ikävä auringon lämpöä. Hetki aurinkoisella terassilla auringon lämmittäessä on tällaiselle vilukissalle odotettu, kaivattu olotila!

Kelloköynnökset  maaliskuussa -20.

Lievitystä kaipuuseen tuo aika, kun voi hakea pelargoniat kellarista, vaihtaa uudet mullat tai leikata kasvien varret lyhyeksi - molempia ei toki kannata tehdä samalla kertaa, siinä on liikaa kestettävää talvesta nuutuneelle pelaguulle. Mutta eipä mene kauaakaan, kun vihreä valtaa kasvin - ja keittiön!

Jättiverbenoita, heiniä, runkoruusuja, daalioita... kellari pullistelee muitakin talvetettavia kasveja kuin vain pelakuita. Niiden kasvuunlähtö aina vähän jännittää, mutta ilon määrä on suuri, kun pieni itu pilkistää jostakin kovin säälittävän näköisestä kuivasta juurakosta.


Talvetettu jättiverbena huhtikuussa 2020

Kevään odotus ei ole pelkästään kasvien kasvusta nauttimista. Omaan kevätkaipuuseeni kuuluu vahvasti paluu mökille, järven rannalle. Nytkin on kulunut muutama kuukausi, ettei siellä ole edes käyty, saatikka sitten yövytty. Jäiden lähtö tuo mukanaan vesilinnut ja kevään tuoksut. Siihen menee vielä kuukausi, parikin, mutta eipä ole koskaan jäät järviin kesäksi jääneet!


Kun mökkipihalla alkavat sinivuokot pilkottaa vielä muuten kovin värittömästä maasta, on hykerryttävän ihana tunne. Tulee aina mieleen ensimmäinen kerta, kun pääsin vanhempien kanssa Lappeenrannan Pappilanniemeen, Saimaanrannalle. Siellä metsässä luontopolun  varrella kasvoi sinisenään vuokkoja. Pienelle kukkia rakastavalle tytölle se oli sillä hetkellä unelmien täyttymys! Siksikin odotan ilolla mökkikevättä. Aikoinaan mökille istutetut sini- ja valkovuokot ovat vuosien saatossa levittäytyneet yhä laajemmalle alueelle.


 


Puutarhahuoneen kevät on odotettua aikaa; Siellä lämpö nousee mukavasti jo maaliskuun auringon paistaessa ja uuden kesän kasvukausi kutkuttelee mielessä. Keväällä on ihanaa koristella kesähuonetta ensin pääsiäisen kuosiin ja sen jälkeen voi alkaa viritellä multapetejä tomaateille. Päiväkahvit kasvarin lämmössä tuottavat hyvää mieltä, samalla voi seurailla viiniköynnöksen silmujen kasvua ja nopeasti pääsee näkemään, onko satoa syksyllä odotettavissa!


 

Kevätkukkijoiden ensimmäiset piipot eivät enää mitenkään pidättele puutarhuria pois puutarhasta! Sinne on päästävä monta kertaa päivässä...Kevät on jo täällä, kaipuu voitettu!

 

 

Kiitos haasteesta Between ja Tiiu!

Tässä vielä haasten säännöt:

- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Tiiu Puutarhahetki-blogista)

- tee postaus sinulle rakkaimpien keväisten kuvien kera

- haasta kolme tai useampi blogiystäväsi mukaan

- käy kirjoittamassa postauksesi Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogin Kevään kaipuu -postauksen kommenttikenttään.

Voit osallistua haasteeseen myös Instagramissa. Merkitse kuvat silloin #keväänkaipuuhaaste ja @puutarhahetki, jotta Tiiu ne löytää.
Oikein mukavia hiihtolomia ja aurinkoisia kevättalven päiviä!

36 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia kevään kaipuuta lieventämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta, että muutaman kuukauden päästä ovat jo totta!

   Poista
 2. Todellakin tuli keväinen tuulahdus näiden kauniiden kuvien myötä! Olet saanut ikuistettua kevään tunnelman ja ihanat sävyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti tuli keväisemmät fiilikset:)

   Poista
 3. Ihanat sinivuokot, niitä odotan minäkin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivuokot ovat yksi kauneimpia kevätkukkijoita ja vielä luonnon omia kasvatteja!

   Poista
 4. Ihanat sinivuokot♥, niitä ei täälläpäin luonnostaan kasva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei täällä kotikulmilla luonnosta sinivuokkoja löydä, mutta lapsuuden maisemista kylläkin.

   Poista
 5. Kevät, kyllä se pian koittaa!
  Ensimmäiset kylvöt on tehty ja ihan kohta voi päiväkahvit juoda kahvihuoneessa, kunhan pukeutuu kunnolla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, taimikasvatusten kanssa aika kulkee nopeaan ja kevättunnelmat löytää pian kasvihuoneesta. Vielä tarvitaan toki lämmintä päälle:)

   Poista
 6. Kevään kaipuu-postauksesi vei ajatukseni kevääseen. Virkistävä kevät postaus. Täällä on nimittäin viikonloppuna tullut lunta niin, että lumitöitä on tehty monta kertaa päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin meillä! Ei ihan heti tule krookukset esille!

   Poista
 7. Kiitos, että otit haasteen vastaan.
  Hentojen sinivuokkojen täplittämä maa on hengästyttävän kaunis näkymä. Ei ihme, jos pikkutyttö noihin ihastui. Samoin käy tyttöiän ohittaneelle naisihmisellekin.
  Kevät on tulossa. Eilen saimme siitä jo esimakua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! meillä ei oikein kevättunnelmia eilen tavoitettu, kun lunta lykkäsi taivaan täydeltä. Mutta loppuviikko lupailee jo mukavia ilmoja!

   Poista
 8. Voi ihana, mitä kevätkuvia! Kukkakuume nousee ja kevät on entistä enemmän mielessä.
  Ja aivan ihana tuo sinun puutarhahuoneesi. Minulla on toiveissa saada joku vastaava, mutta voi olla, että jää vielä tulevaisuuteen. Kellarin (tai muun talvetustilan ) puuttuminen haittaa myös kasviharrastusta, mutta niillä mennään, mitä on:)
  Mukavaa helmikuisen viikon jatkoa ja kivaa kevään odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahuone kyllä mukavasti jatkaa kevät ja syksyaikaan kasvinautintoja. Ja kellari auttaa taas monen kasvin talvettamista. Mutta ilman niitäkin pärjää mainiosti:)

   Poista
 9. Ihanan kevääset kuvat! Runsas ritarinkannuskylyvös. Saikko monta tainta pihalle asti? Moon saanu joitaki vuasia sitte vaan yhyren taimen. Ny heitin vanhentunehet siämenet multihin. Torennäköösesti eivät irä, mutta kokeelen kumminki. Mukavaa kevättä! Son tääläki tuas tuakios :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulehan, lähes kaikki ritarinkannukseni ovat siemenestä kasvatettu, joten koita vaan uudestaan! Kevään odotusta sinnekin, nyt tuli vähän takapakkia lumikuorman muodossa:(

   Poista
 10. Ihanan runsaat kevätkukkijat sinulla olleet. Odotan vasta ensimmäisiä kevätkurjenmiekkoja lumien lähdettyä omaan pihaan nousevaksi syksyn istutuspuuhien palkkiona. Krookuksetkin olleet kovin nihkeitä lisääntymään. Kiitos keväisistä kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekat lisääntyvät mukavasti, joten pian niitä on sinullakin runsaasti! Kevättä odotellaan:)

   Poista
 11. Niin kauniita kevätajatuksia. Minä olen nauttinut talvesta, kun se vihdoin tuli. En ole sen pimeän ja vesisateiden ystävä, jossa jouduimme elämään pitkään. No nyt saimme vesisateesta taas maistiaiset sillä se huuhteli mennessään lumiukon, jäälyhdyt ja jääkoristeet. Nyt on liukas jääkenttä meininki taas vallalla ja saa kävellä joka askelta varoen.

  Kevät on ihanaa aikaa, mutta siirtymät joskus kovia. Mutta hei...mulla paprika itää jo 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sentään, vesisadetta ja liukkautta en minäkään syys- ja talviaikaan yhtään toivoisi! Kannattaa nyt askeltaa varoen, että pysyvät luut ehjinä! Onnea uusista paprikavauvoista!

   Poista
 12. Olipa kiva katsella näin keväisiä kuvia, ikkunasta kun näkyy vain lunta, lunta ja lunta. Hanget pilkistelevät jo ikkunoiden alareunassa ja taivaalta tuiskuttaa koko ajan lisää siihen malliin, että pian pitää varmaan kaivella kulkureittien lisäksi myös talo hangen alta. No, aina se kevät on tullut, vaikka jossain vaiheessa meinaisi epätoivo iskeä. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta näyttää nyt tulevan reippaasti, mutta säätiedotus lupaa mukavaa plussakeliä ja auringonpaistetta ensi viikolle, joten tämän lumisateen kestän ihan ilolla:)

   Poista
 13. Oli mukavaa katsella näitä sinun kuviasi samoja kaipuun kohteita myös täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipuu on kova, mutta nopeasti tämä talvi tästä väistyy!

   Poista
 14. Ihanat kuvat :) myös itse kaipaan jo pikkuhiljaa kevättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vielä kovin talviset maisemat, mutta sieltä se kevät pikkuhiljaa lähestyy!

   Poista
 15. Oi oi oi! Enää ei tarvitse kauaa odottaa. Kuvistasi melkein haistaa kevään muhevan maan.

  VastaaPoista
 16. Juuri kuten niin kauniisti kuvasit, tätä kaikkea ihanaa kevät sitten meille tarjoilee ♥ Kyllä on kerrassaan upea tuo viiniköynnöksesi viheriöinti puutarhahuoneessasi, voi mikä ihme! Keväistyvää ilmaa puhaltelen sinne Sinun luoksesi ♥

  VastaaPoista