sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Tässä tää nyt oli!

 Kesä nimittäin. Kun ensimmäinen pakkasyö on takana, ei enää mitään ole tehtävissä - puutarhan ulkoinen asu muuttuu radikaalisti. 

 
 Vaikkei enää aikoihin ole ollut kukkaloistoa, on silti ollut hiljaa etenevä syksy ja puutarhan vihreys vielä voimissaan. Lehtien vähitellen kellastuessa muuttuvat värisävyt, mutta vieläkin kookkaat perennat kukoistivat ja yrittivät avata nuppujaan.Mutta perjantain ja lauantain välinen yö teki kerralla selvää yli metrin korkuisista kosmoskukkien rivistöstä ja valtaisista daaliapuskista. Onneksi aavistin ja poimin suurimman osan kukkasista maljakkoon.


 

Myös pelargoniat on nyt syytä siirtää lämpimämpään paikkaan kuin puutarhahuone tai lasiveranta. "Ei vielä kellariin!" ne huutavat! Kukkia ja nuppuja olisi pitkäksi aikaa, mutta sisällä lämpimässä eivät pelargoniat oikein viihdy ja jaksa jatkaa kukkimistaan. Osan jätän viileämpiin huoneisiin ja osa joutuu armotta kellarin hyllylle.


 

 


Kun lauantaina katkoin kurjan näköisiä perennoja, oli kuitenkin iloinen mieli.Tuli enemmän valoa ja ilmaa, tavallaan rauhoittavaa, kun kasvirunsaus hetkeksi katoaa ja pihapiiri avartuu. 

Kun oli poutapäivä, saimme mukavasti siirrettyä kasvirojut kompostiin. Samalla jatkoimme kurtturuusujen hävitystä ja veimme sekä ruusujuurakoita että muitakin kesän mittaan karsittuja pensaita ja oksia risunkeräykseen. Kameraa en joutanut ulkoiluttamaan:) Perennanvarsia olen katkonut sitä mukaa, kun ovat ruskettuneet, mutta edelleen on valtavasti mm. syysleimuja vihreänä. On varmasti viisasta jättää kasveja maatumaan penkkien päälle, mutta minä jatkan omaan vanhaan malliini: siivoan syksyllä niin paljon kuin mahdollista, ovat poissa keväästä. Kompostoitukoot ensin ja vasta sitten levittelen maata rikastuttamaan. 
Ensi viikolla vietän muutaman lomapäivän, sadetta lupailee, joten katson päivä kerrallaan, minkälaisia puuhia eteen sattuu. Tehtävälista rakentuu fiiliksen mukaan, voi olla, että lista jää kovin lyhyeksi:)

Hyvää syksyn jatkoa ja syyspuuhia kaikille!

22 kommenttia:

 1. Pakkanen teki tosiaan tehtävänsä. Sinulla kuitenkin pelargoniat jatkavat kaunista kukintaansa ja tuovat näin helpotusta kukkanälkään. Minäkin keräsin viimeisiä daalioitten kukkia maljakkoon ennen ensimmäistä pakkasyötä.
  Oikein mukavia ja rentouttavia lomapäiviä Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuilla ei tunnu olevan kiirettä lopettaa kasvukautta. Kukkikoot nyt aikansa sisätiloissa:) Kiitos, lomaillaan säistä huolimatta!

   Poista
 2. Kauniita kuurakuvia. Upeita pelargoneja, kiva etteivät kaikki vielä päädy kellariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, peargoniat saavat vielä ilahduttaa sisätiloissa:)

   Poista
 3. Hienoja pelargonioita ja kauniita kuurakuvia! Nauti lomapäivistäsi!

  VastaaPoista
 4. Meillä tosiaan daaliat saivat pakkaskäsittelyn jo keskiviikon ja torstain vastaisena yönä. Teillä pari päivää myöhemmin. Samaa mietin, että pihaan tuli avaruutta kun isot daaliapuskat kaikkosivat. Sinun pelakuut kukkivat edelleen aivan upeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paleltuneet daaliat ovat surkea näky ja mielellään ne raivaa pois, mutta tilalle tulee uudenlaiset avoimet maisemat.

   Poista
 5. Onpa kauniit huurteiset kuvat, etenkin jäätyneet ruusut ovat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuilla oli vielä halua kukkia. Kävin aamutuimaan kuvia ottamassa.

   Poista
 6. Oi, miten kauniisti huurre on kuorruttanut kaiken puutarhassasi!
  Meillä ei ole vielä pakkasella käynyt, vaikka läheltä on kyllä liipannut ja tänään oli luntakin maassa. Voihan se olla, että maassa on ollut pakkasta, mutta seinällä oleva mittari on ollut hieman lämpimämmässä paikassa.
  Ja nyt sulla on valtava kukkaloisto kyllä sisällä. Mahtavasti pelakuut vielä kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamana yönä ollaan oltu pakkasella, tuloshan oli karu aamulla. Mutta nappasin kuitenkin kameran mukaan aamukierrokselle. Pelakuut saavat ilahduttaa nyt aikansa sisällä.

   Poista
 7. Tosi kauniit kuurakuvat! Meillä ei pysynyt kuura maassa niin kauaa, että olisin saanut kuvia otettua. Ehtiipähän niitä vielä räpsiä varmasti yllin kyllin. Komeasti kukkivat pelakuut vielä. Eihän noita raskisi millään viedä kellariin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein varauduin tuohon aamuun,kun totesin, että pakkaselle mennään. Kuuraiset ruusut ovat kyllä kauniita ja purppuraheisiangervo tummine lehtineen oikein korostaa huurretta. Pelagonit vievät nyt hirveästi tilaa, mutta sen hetken, minkä kukkivat vielä, saavat tilan itselleen.

   Poista
 8. Daaliat on kyllä kerrasta entisiä. Onneksi sullon sisällä viälä kukkaloistua.
  Rentouttavia lomapäiviä!

  VastaaPoista
 9. Huurteiset kukat ja lehdet ovat kauniita, mutta jotenkin on aina surku ja ikävä kesää. Mutta pianhan ollaan kuitenkin taas keväässä, nyt huilataan hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän kevättä ikävä tulee, kun puutarha jää ilman kukkia. Mutta asenne ratkaisee paljon, miten tästä talvikaudesta selvitään, paljon hyvää tähänkin saa mahtumaan:)

   Poista