sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Sadonkorjuusta syystunnelmiin
Mitäpä kuuluu Puutarhahuoneelle, onkohan sinne blogissa kurkistettu koko kesänä? Rypäleterttuja siellä on ihailtu, mutta tomaatit ovat saaneet kyspsyä rauhassa ilman kuvauksia. Polku Puutarhahuoneelle meinaa umpeutua kookkaiden kasvien kaartuessa varsien ja kukkien painosta, kun sade niitä vielä kastelee lisää. Jos daaliapuskia ei olisi tuettu, nekin makaisivat varmasti pitkin laatoitusta.
Keväällä kylvin taas vastoin suunnitelmia taimet siemenestä lähtien. Lajikkeet olivat tavanomaista marketin siementarjontaa ja yhdet siemennet poimin suoraan kaupasta ostetuista miniluumutomaateista. Suurimpaan osaan olemme olleet tyytyväisiä.
 
 `Sweet Million´on tehnyt paljon ihania pikkuruisia tomaatteja, joita on saanut napsia suuhunsa päivittäin. Makeus taattu! Koska tila on pieni, niin halusin minitomaatteja kasvatukseen enemmänkin. 

Kullankeltainen miniterttutomaatti `Ildi´ on myös tehnyt satoa pitkään ja runsaasti. Ei aivan yhtä makea kuin Sweet Million, mutta mukava, kaunis salattitomaatti.


Joukossa on vain `Money maker´ joka tekee normaalikokoisia tomaatteja, hyvän makuisia nämäkin. Tomaattien raakileita on vielä runsaasti, mutta vaaleat puolikypsät voi poimia sisälle kypsymään.

 


Jatkoon meidän kasvihuoneessa eivät sen sijaan pääse normaalikokoinen`Golden Sunrise´ eikä tumma raidallinen minitomaatti `Tiger´,  toinen turhan mauton, toinen liian vahvakuorinen ja napakka, vaikka maussa ei olekaan vikaa. 

 

Oman sadon herkkuja!

 

Kasvulaatikoiden reunalle istuttelin myös siemenestä kasvattamiani kääpiösamettikukkia. Ne kukkivat edelleen runsaasti sekä sisällä huoneessa että ulkona lavakaulusmaalla, samoin mökkiterassin kukkalaatikoissa. Tämä miljoonakukkija pääsee meille ensi kesänäkin ilahduttamaan sekä torjumaan tuoholaisia!


Tänä aamuna poimin viimeisen rypäletertun kasvihuoneesta. Koko jopa miniluumuihin verrattuna on pieni, mutta maku huikean hyvä. Näistä postailinkin jo aiemmin, siihen pääset tästä. 

Nyt iltojen hämärässä on jo kiva fiilistellä puutarhahuoneessa vaikkapa saunan jälkeen. Lämmitin hetkeksi päälle ja hyvin tarkenee:)Tänään on vaihteeksi sadepäivä, silti mukavaa alkavaa viikkoa sinulle! 


39 kommenttia:

 1. Upea sato! Ja vau, mitkä daaliat! Noin kauniissa puutarhahuoneessa on mukava fiilistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu. Daaliat vetävät itsenikin hiljaiseksi, ovat niin mahdottoman täynnä kukkia.

   Poista
 2. Kerrassaan hieno sato. Meilläkin niin tomaatti- kuin kurkkusato oli tosi tyydyttävä.
  Hienosti kukkivat daaliat ja niin tunnelmalliset puutarhahuonekuvat.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 3. Onnistunut tomaattisato, erilaisia ja erimakuisia, niitä kelpaa maistella! Komea väylä johdattaa kauniiseen puutarhahuoneeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosiaan iloinen sadosta, vaikka en olekaan mikään hyötytarhuri.

   Poista
 4. Ihanan kauniita tomaatteja, vesi herahtaa kielelle kuvia katsoessa. Keltaiset pikku tomaatit ja samettikukka sopivat täydellisesti yhteen! Kääpiösamettikukkaan minäkin olen aivan ihastunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa kasvattelin noita kääpiösamettikukkia ja eipä jää viimeiseksi:)

   Poista
 5. Oikein hyvä tomaattisato ja kauniit daaliat. Ehkä puutarhahuoneeseen ei ehdi sisälle saakka, kun matkalla on jo niin paljon kaunista katseltavaa.
  Täytyypä kokeilla ensi kesänä kääpiösamettikukkaa. Tähän saakka olen kasvattanut niitä tavallisia ja muutamia erikoisemmin värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, matka tuota polkua pitkin kestää yllättävän kauan:) Viime vuoden uusi erikoisuus Strawberry Blonde - samettiruusut tekivät siemenestä vaatimattomat viisi taimea ja nekin jäivät kovin pieniksi. Mutta nämä pikkusammarit senkun kukkivat ja kasvavat.

   Poista
 6. Ihana poloku, oikia kukkaviirakko! Puutarhahuanehes onki sitte tomaattiviirakko :) Tosi palio oot saanu satua. Ny viälä tarkenooki tunnelmoora puutarhahuanehes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelmaan sopisi paremmin napsia suuhunsa viinirypäleitä kuin tomaatteja, mutta käyhän se näinkin, ehkäpä tulevaisuudessa rypäleiden määrä kasvaa..

   Poista
 7. Ihanan tunnelmalliset kuvat puutarhahuoneestasi!! Hyvä arviointi myös tomaateista, itsekin keräilen kokemuksia, jotta osaa paremmin tehdä valinnan ensi vuoden kasvatuksiin. Tuosta polusta tuli kyllä oikein onnistunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna olin maltillisempi ja tarkempi kun kylvin tomatintaimia. Viime vuonna meni nimet ja taimet enemmänkin sekaisin, kun oli niin mota lajiketta kokeilussa. Katsotaan taas keväällä, mitkä sinne kasvariin oikeasti menenevät:)

   Poista
 8. Ihana määrä tomaatteja ja hieno polku kasvihuoneelle! Runsaat kasvit voivat kyllä tunkea kulkuväylälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta halusin, että laattapolku jää vähän kasvien varjoon, mutta viime päivien sateet ovat saaneet malvikit ja kosmoskukat kaatuilemaan, samoin leijonankidat ovat kasvaneet niin korkeiksi, että pakostakin kaatuvat. Ensi vuonna kesäkukkien paikalla saattaa olla jotakin aivan toisia kasveja:)

   Poista
 9. Mahtavaa satoa olette keränneet!
  Iloista sadonkorjuun jatkoa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sadonkorjuu jatkuu vielä jonkin aikaa, mutta viilenevät päivät saattavat jouduttaa tomaattien siirtymistä kypsymään sisätiloihin.

   Poista
 10. Ihania kuvia! Täälläkin Money maker ja monet muut tekevät hyvää satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kesä teki tehtävänsä, nyt sitten nautitaan:)

   Poista
 11. Aivan upea laattapolku kasvihuoneelle ja ihana kukkaloisto sen molemmin puolin. Ja sitten sisällä kasvihuoneessa on ihana tunnelma ja satoa tuntuu tosiaan riittävän.

  VastaaPoista
 12. Puutarhahuoneesi (ihana nimi!) on somaakin somempi!

  VastaaPoista
 13. Ihastuttava kesä/syksyhuoneesi täynnä tunnelmaa. Olet todellinen viherpeukalo kun sait noin hienon sadon! Mitä onnea kun voit poimia dahlioita maljakkoon mielin määrin? Aiotko talvettaa juurakot? Ihana polku ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Samettihortensia:)Pian maljakot täyttyvätkin kunnolla, kun jo pakkasia luvataan. Ja kyllä, kellari täyttyy juurakoista.

   Poista
 14. Mahtava tomaattisato! Ihania kasvaritunnelmia myös iltaisin.

  VastaaPoista
 15. Ihana daaliapolku ja mahtavaa satoa! Minäkin olen tykästynyt entistä enemmän kirsikkatomaatteihin ja ensi vuonna en näillä näkymin muita kasvatakaan. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
 16. Oho. Huikea sato.

  Ja kääpiösamettikukat 👍

  Harmittaa, että olin tänä kesänä niin laiska, etten saanut aikaiseksi siemeniä istuttaa. Hitsin pumpulla sentään. Kukkien voima on siinä, että ne jaksavat kukkia pitkälle syksyyn. Jos ensi keväänä olisin ajoissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kääpiösammarit yllättivät iloisesti, kylvän varmasti ensi vuonnakin:)

   Poista
  2. Ne ovat todella upeita ja kestävät pitkälle syksyyn. Taidanpa minäkin, kun nyt pukkasi "välivuosi".

   Poista
 17. Upeasti kukkiva polku puutarhahuoneelle! Kuinka maltat edes kävellä sinne asti, kun polun varret ovat toinen toistaan upeampaa kukkijaa? Herkullisen näköistä satoa! Minä keräsin eilen illalla taskulampun valossa tomaateista raakiletertut sisälle kypsymään kun lämpötila laski pelottavan nopeasti. Kesän pari kylmää jaksoa pysäyttivät tomaattien kehityksen kokonaan, joten ne pääsivät sadontuottovaiheeseen aivan liian myöhään. Muutama ehti punastua, mutta loput jäivät vihreiksi. Jospa kypsyisivät sisällä loppuun. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon saimme satoa kerättyä, mutta osa on vietävä meidänkin sisälle kypsymään. Kyllä tuota polkua tosiaan on mukava kulkea, mutta nyt näky on surkea, pakkanen vei kaikki daaliat.

   Poista
 18. Kaunista, rehevää ja kukoistavaa - sekä niin tunnelmallista! Ihania syyskuisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
 19. Hieno sato. En oikein ole päässyt päätökseen tykkäänkö Ildistä vai en. Tomaatit eivät tosiaan ole kovin makeita, mutta niitä tulee mukavan paljon. Lisäksi Ildillä tuntuu olevan taipumusta homehtua helposti kosteassa ilmassa. Saatteko kaikki nuo tomaatit syötyä tuoreeltaan, vai säilötkö niitä jotenkin?

  VastaaPoista
 20. Tomaatit suoraan omasta puutarhasta ovat parhautta! Meilläkin vielä vihreitäkin jäljellä, mutta ehkä tänä viikonloppuna käyn keräämässä kaikki sisälle kypsymään.

  VastaaPoista