maanantai 7. syyskuuta 2020

Rypäleherkkuja puutarhahuoneella

 Puutarhahuoneen syksy on alkanut ja sen myötä sadonkorjuun aika. 

 

Tomaateilla ollaan toki herkuteltu jo jonkin aikaa, pieniä makeita kirsikkatomskuja on saanut noukkia suuhunsa sellaisenaan tai ripotella salaatteihin ja leivälle. Mutta nyt alkaa olla odotetumpi hetki, kun ihanat viinirypäleet kypsyvät.

Jo puutarhahuoneen valmistumisen aikaan olimme suunnitelleet istuttavamme, jos ei mitään muuta, niin viiniköynnöksen. Neljässä vuodessa se on kasvattanut runkoa vahvemmaksi ja jo viime kesänä antoi esimakua tulevasta. Tänä vuonna saadaan satoa mukavasti, maistaisia itselle ja tuttaville.


Suloisia rypäleterttuja `Sommerset Seedless´-lajikkeesta. Maku on makea ja mikä parasta, ei lainkaan siemeniä! Rypäleiden koko ei ole kovin suuri, ja siksi täytyykin vielä selvitellä, onko lannoitus ja hoito oikeanlaista. Koska viiniköynnöksen juuret pääsevät vapaasti kasvamaan maan alla, saavat ne myös vettä sen mukaisesti, miten sade kastelee luontoa. Kuitenkin kuivaan ja kuumaan kesäaikaan kastelemme sitäkin. Elokuussa katkoimme pitkät versot niistä kohdista, missä rypäletertut loppuivat. Näin kasvi ei vienyt voimiaan turhien versojen kasvattamiseen, vaan sai keskittyä rypäleiden kypsyttämiseen..


Herkkusato ilahduttaa myös kauneudellaan! Vielä en ole ripustanut valoja köynnösten joukkoon, mutta tunnelmallisten kynttiläiltojen aika alkaa olla käsillä.


 

 Puutarhahuoneen polun varrella jatkavat `Europeana´-ryhmäruusut runsasta kukintaansa. Samoin punaiset kaktusdaaliat ilahduttavat edelleen. Vahva maa tekee kasveista reheviä, mutta hidastaa joidenkin kukinnan alkua. Mm. kosmoskukat eivät selvästikään pidä vahvasta maasta, vaan kasvattavat vihreää pöheikköä. Tästä kirjoittelin jo kesäkukka-postauksessa. Vaaleanpunainen jättikukkia kasvattava daalia `Otto´s Thrill´ on avannut vasta ensimmäisen kukkansa, voi, kun ei nyt vielä tulisi hallaöitä!


Kunnassamme on useammassa paikassa kasvatettu auringonkukkia ihmisten iloksi ja poimittavaksi. Niinpä eilen minäkin piipahdin auringonkukkapellolla ja hain pikkuaurinkoja syyspäiviä piristämään!

 


 
 
Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille! 

23 kommenttia:

 1. Voi mahdoton, kuinka hieno viinirypälesatonne onkaan ja näyttävät lisäksi hyvin herkullisilta ja kauniilta. Tosi kauniisti ja näyttävästi kukkivat myös ruusut ja daaliat. Nyt vain toivotaan, ettei syyshalla yllätä. Mukavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato yllätti meidätkin runsaudellaan, kun ei köynnös ole vasta kuin neljättä vuotta kasvamassa. Halloja ei vielä toivota! kiitos, samoin, mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Upea sato rypäleessä. Onko se istutettu alkujaan sisäpuolelle vai ulkopuolelle kasvihuoneen ❓🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvarin sisäpuolella kasvaa, jätettiin nurkkaan aukko, josta juuret pääsevät matkaamaan tarpeeksi syvälle. Talveksi peitetään pakkaspeitteellä kovimpien pakkasten ajaksi, mutta pitäisi olla vahva lajike, kestää kolmekymmentäkin astetta pakkasta.

   Poista
 3. Jotenkin tuntuu aina ihan uskomattomalta, että meilläkin voi kasvattaa noin ihanaa viinirypälesatoa, niin kauniit kuvat.
  Kaunis asetelma, auringonkukista ja heinistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajikkeita alkaa olla jo mukavasti näille leveysasteille, jotta selviävät talven pakkasista. Kiitos, auringonkukat sopivatkin hyvin herkkien heinien seuraksi:)

   Poista
 4. Upea sato! Meillä ei tule yhtään rypalettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mitenkäs, voihan harmi! Jospa kerää voimia ensi kevääseen!

   Poista
 5. Voi, miten valtava rypälesato. Onko varpaasi valmiina polkemaan viiniä?
  Meillä kasvaa pergolassa Zilga. Siinä on muutamia pieniä terttuja, joihin on tullut jo väriäkin. Rypäleet ovat pikkuisia. Ajattelin kasvattaa viiniköynnöksen vapaana, mutta ehkä ainakin muutaman verson voisi ensi vuonna leikata noiden rypäleiden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta polkemisesta on juurikin keskusteltu viime viikkoina:D Taitavat ainakin tänä vuonna vielä mennä herkkusuille sellaisenaan. Aika pienikokoisiahan nuo ovat. Minäkin suunnittelin antaa köynnöksen kiemurrella vapaasti pitkin kasvihuoneen kattoa, mutta kuuntelin versoilevan podcastia ja niihin neuvoihin sitten tukeuduin, kun alkoi näyttää siltä, että satoa tuleekin mukavan näköisesti ja että saadaan herkut kypsiksi.

   Poista
 6. Ohhoh, onpa kyllä mahtava viiniköynnös! Mullaki oli muutaman vuoden joku venäläinen lajike, seki teki hyvin satoa mut oli tosi isot siemenet sisällä. Kuoli silloin, kun ensimmäinen, muovinen kasvihuone meni rikki. Tuo sun lajike näyttää ja kuulostas hyvältä, voispa laittaa itelleki semmosen, jos joskus sais aikaseks. Pitäs vaan purkaa kasvihuoneesta lattiaa pätkä pois ja avata pohjia, että sais juuret tarpeeksi syvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjat on oikein makeita, toki pieniä, mutta kun siemenet puuttuvat, saa herkutella täysillä. Suosittelen! Ja jos lattian purku ei ole kovin haastavaa, niin sitäkin suosittelen. Sanotaan, että jo neljässä vuodessa viiniköynnös on kasvattanut juuret niin syvälle, ettei se tarvitse lisäkastelua lainkaan. Meillä kyllä on kuumina kesäpäivinä vielä annettu vettä.

   Poista
 7. Wautsi kuinka mahtava sato ja viälä hyvän näköönenki! Oon iha viheriänä. Mulla sama viiniköynnös purkis terassilla, eikä näy rypälen rypälettä. Zilgaki o, viälä kurijemmas kunnos. Kasvit jo olis, kasvaria vaan ei näy eikä kuulu.
  Puutarhahuanehen polokuki näyttää upialta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinullahan on oikeastaan jo paljon, kun köynnökset on hankittu - vain pikku juttu, se kasvari, odottaa tuloaan. Meilläkin on ulkona Zilga, mutta siinä rypäleet taitavat tänä kesänä jäädä vihreiksi. Polku on ehtinyt jo kesän mittaan muuttaa ilmettään muutaman kerran. Nyt on vahva punainen päävärinä.

   Poista
 8. Ihanan näköisiä rypäleterttuja, slups. Hieno sato.

  VastaaPoista
 9. Onpa komea sato viinirypäleessä! Ihan vesi herahti kielelle. Puutarhahuoneelle johtava polku näyttää kauniilta. Minä huomasin saman, että kosmokset eivät kuki, jos ovat hyvässä maassa. Komeat pehkot kyllä tekevät ja tukkivat kaikki kulkuväylätkin :D Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiniköynnös yllätti meidätkin, hyvin tuli rypäleitä, vaikka on kovin nuori.

   Poista
 10. Wau mitä rypäleitä! Vesi kielellä niitä katselin ja mietin jospa itsekin istuttaisi noita ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan ehdottomasti kokeilua, hyvä maku ja helppo kasvatettava.

   Poista
 11. Miten ihanaa saada viinirypäleitä omasta kasvihuoneesta!

  VastaaPoista