maanantai 30. syyskuuta 2019

Pelargonioiden kesäkoti
Kun olin lapsi, asuivat mamma ja pappa aivan naapurissamme. Sinne oli helppoa kipaista koska vaan. Mummolassa oli lasiveranta, suuri ja valoisa, kesällä siinä viihtyivät mamman pelargoniat. Kun astui verannalle, se tuoksui kukkasille ja usein myös vastaleivotulle rieskalle.


Tuota lapsuuden verantaa ei enää ole, mutta nykyisinkin saan oleskella pelargoniantuoksuisella lasiverannalla. Mummolamuistojen siivittämänä hankin tuolle verannalle aikoinaan puutarhamyymälästä pelargonian joka ikkunalle. Koska talossa on myös kellari, pääsi osa kukista talvetukseenkin. Yhtenä syksynä pakkanen yllätti ja kaikki ikkunalla olleet paleltuivat. Seuraavana keväänä hankin uusia ja vähitellen pelargonioiden määrä on kasvanut iloisen kirjavaksi joukoksi. Kukkia riittää kolmelle pihalle, verannalle ja puutarhahuoneeseen, ja aina ei voi olla varma, minkä väriset nuput mistäkin aukeavat.


Vähitellen talvetettujen juurakoitten koko on kasvanut, pistokkaita on tullut lisää ja uusia erikoislajikkeitakin olen hankkinut. Näissä kuvissa esiintyvät nyt tämän kesän pelargoneista lasiverannan asukit. Suurin osa on nimettömiä, puutarhamyymälöiden kevättarjontaa, mutta kaikki ovat vähintään yhden talven yli eläneitä.
Vaaleanpunaisen sain vuosi sitten lahjaksi ystävältä.
Pinkit vetivät puoleensa kolme - neljä  vuotta sitten.
Oranssinpunainen perinteinen pelargonia löytyy aina jostakin asetelmasta, varsinkin tämä vanha talo ja lasiveranta sopivat sille mainiosti. Ikkunalauta alkaa vaan käydä osalle jo kovin ahtaaksi.
Retkillä puutarhatapahtumissa ovat mukana usein Peltosen Puutarhan pariskunta, oikeat pelargonia-asiantuntijat erikoispelargonioidensa kanssa. Toissa keväänä ostin heiltä Tulppaanipelargonia `Emman`. Se on kasvattanut pitkää varttaan, mutta kukkaset ovat vallan ihania!

iltavalossa otettu kuva Apple Blossomista

Ruusunnuppupelargoni `Apple Blossom´ on ollut vaatimaton kukkien määrän suhteen, mutta kukinto on huikean kaunis. Tämän kuvaaminen on ollut haasteellista, sillä varsi on pitkä ja huojuva ja kasvi on tuettu ikkunanpieleen, jotta ei menisi poikki:) Tästä olen saanut myös pistokkaan kukkimaan, toivotaan, että molemmat jaksavat selviytyä ensi kesään.


Myös kesähuoneen valoisassa on viihtynyt muutama pelargonia. Mutta siellä lämpötila ehti helleviikolla kohota liian korkeaksi ja kastelijat meinasivat hukuttaa nämä keväällä hankitut Tähtipelargoni`Vancouver Centennial`in ja Tulppaanipelargoni `Red Pandora´n. Näiden elämä on siis hiuskarvan varassa edelleen.


Lasiverannan pelargoniat oli jo otettu sisälle viime viikon halla- ja pakkasöiden vuoksi, mutta koska kukkivat vielä kovin runsaasti, niin siirsin ne takaisin ikkunalle. Kellarin pimeyteen en tohtisi niitä mitenkään vielä laittaa.

 


 Missä sinun pelargoniasi viettävät kesät ja talvet, vai hankitko joka vuosi uudet? Tai etkö ehkä ole laisinkaan pelargonien ystävä? 

Mukavaa viikkoa kaikille!
29 kommenttia:

 1. Oi miten ihana kokoelma sinulla on! Pelargonit jotenkin sointuvat kaikki yhteen, vaikka on oranssinpunaista ja hempeän vaaleanpunaista (tuo Emma on huippusuloinen!) - kaikki punaiset vain sopivat niin ihanaksi kirjavaksi ja silti yhtenäiseksi joukoksi. Lasiveranta onkin juuri sopiva paikka niille, tunnelmallinen ♥
  Minullakin on lapsuudenmuisto isoäidistä, pelargoneja lasihuoneen joka ikkunalla, päivänsinien väleissä.
  Täällä kotonani pidän melko viileää huonelämpötilaa talvisin, ja jos olen poissa laskee täällä sisällä vain muutamaan lämpöasteeseen. Pelargonit asuvat asuinhuoneissa enkä kastele niitä kovasti, mutta syksyn ja kevään aurinkoisina päivinä onkin oltava vikkelä, sillä silloin aurinkoisilla ikkunoilla olevat ruukut kuivuvat tosi äkkiä. Pelargonit kukkivat niin ihanasti syksyllä, eihän noita nyt voi pimeään kellariin vielä viedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En aiemmin ollut mitenkään erikoisesti pelargonien ystävä, mutta päästyäni tuolle lasiverannalle, muistot tulvahtivat niin mieleen ja muutenkin tuo paikka oli kuin tehty sellaisille vanhanajan kukkasille, jotka kuitenkin sietävät hyvin kuumuttakin.

   Poista
 2. Onpa kauniita! Minulla on pelargonioita yleensä kesäisin parvekkeella. Ne on ihania kun ovat niin helppohoitoisia ja kestäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nuo samat ominaisuudet tekevät minustakin pelargonioiden kasvattamisesta aika helppoa puuhaa.

   Poista
 3. Sinulla on todella paljon toinen toistaan kauniimpia pelargoneja ja mainio paikka lasiverannalla missä ne viihtyvät kuvistakin päätellen hyvin. Minä talvetan omat pelargoniani noin kymmenasteisessa, ikkunallisessa autotallissa. Aika hyvin ovat siellä selvinneet, mutta aina välillä tulee myös menetyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä paikka, kiva, kun on valoisa! tuo kellarin pimeys ja välillä pitkäkin unohdus saavat osan pelakuista voimaan huonosti, mutta elpyminenkin on aina mahdollista. Ja onneksi nuo tavikset eivät ole kalliita, joten menetykset eivät niin harmita.

   Poista
 4. Kiva tunnelma sinulla verannalla!Minulla ei noita pelargoneja koskaan ole ollut paitsi yhtenä kesänä ostin sellaisen mökin terassia koristamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkipelargonit ovat pitkälti äitini huostassa, ja nekin kukkivat upeasti, vaikka välillä saavat vettä tai auringonpaahdetta niskaansa:)

   Poista
 5. Kerrassaan valloittava kuisti, kuin paratiisi! Minun mummmilla oli juuri tuollainen ja ruutuverhotkin! Tuli ihan haikea mieli. Emma on tosi suloinen. Älä nyt ihmeessä vielä kellariin kiikuttele, ihanan näköistä istua tuossa kahvilla tai vaikka kuohuviinilasillisella. Parhaiten minulla on pelargonit viihtyneet yhdessä nuoruuden vuokra-asunnossa, jossa veti ikkunoista kovasti. Kukkivat siellä koko talven. Onnellista lokakuuta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuisti on minunkin ihastukseni kohde! Kun pelakuut joutuvat pois, niin sitten syttyvät kynttilät. Molempien aikaan kuoharilasi on ollut matkassa:)Ulko-ovi aukeaa monta kertaa päivässä, joten olisikohan tuossakin vedolla syy viihtyvyyteen?:)

   Poista
 6. Ihanat pelakuut! :) Yritys on itsellä kova talvettamisen suhteen, mutta katsotaan. Ei ole kerrostalon ikkunatila hääppöinen, eikä olosuhteiltaan paras muutenkaan. Viime talven yli selvisi yksi Mårbacka. Tänä kesänä mulla on ollut kanssa tuo Red Pandora ja ruusunnuppupelakuita pari. Kaikki ne saavat vielä toistaiseksi olla tuolla lasitetun parvekkeen suojissa niin pitkään kuin vain suinkin mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidä vaan parvekkeella mahdollisimman pitkään (älä kuitenkaan palelluta!), niin saattavat selviytyä kuivasta sisäilmastakin kevääseen asti!

   Poista
 7. Aivan ihana pelaguukokoelma. Lasiterassi on kuin luotu niitä varten.
  Talvetan lähinnä siemenestä kasvattamani ja lisäksi muutaman mielipelaguun sisällä, työ- ja takkahuoneiden ikkunalaudoilla. Sisälämpötila ei ole paras mahdollinen pelaguille, vaikka tiputan sen talvetushuoneissa alle +20. Aika hyvin olen tällä systeemillä muutaman vuoden pärjännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös ollut toisinaan joku pelakuu sisällä, kun muutama huone saa olla viileänä (+15-18)lähes koko talven. Menestyvät aivan hyvin sielläkin.

   Poista
 8. Ihana kokoelma erilaisia pelakuita! Minä innostuin juuri tänä keväänä vuosien tauon jälkeen pelargoneihin. Meidän lasiveranta on minikokoinen sinun ikkunalautoihisi verrattuna, mutta siellä omat pelargonini vielä nauttivat sopivasta viileydestä. Pian on edessä talvielo joko ikkunalaudoilla tai kellarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasiverannalla saavat riittävästi valoa ja viileä ilma auttaa kukintoja kestämään pidempään kauniina. Toissa keväänä vaan vein talvetetut liian aikaisin verannalle, ja lehdet kärsivät kylmästä ja olivat punaisia pitkään kesälle. Nyt alkaa toisaan olla lepokausi edessä.

   Poista
 9. Kaunis lasiveranta ja ihanat pelakuut! Todella hyvin kukkivat vielä näinkin myöhään. Minusta olisi ihana omistaa tuollainen tilava, valoisa veranta, jossa voisi istuskella kukkien ympäröimänä. Talvetan osan pelakuista valoisassa eteisessä ja osan kellarissa. Kumpikin paikka näyttää sopivan ainakin näille tavispelakuille. 'Appleblossom' on hankintalistalla ja sen talvettaisin varmasti eteisessä valoisimmassa kohdassa. Mukavaa lokakuista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän sitkeitä ja kestäviä pelakuut ovatkin, aika viileäksi saa sää mennä, ennekuin ottavat nokkiinsa:) Lasiverannat ovat vanhojen talojen helmi!

   Poista
 10. Upea pelargonia kokoelma, väriloistoa silmille :)

  VastaaPoista
 11. Ihana veranta ja voi ku sun pelargooniat o mahtavia! Oon ollu tyytyvääne omihi, ku eres kukkiivat. Omat o jo sisällä, useemmat vintin klasilla, mihinä osa o talavehtinu ennenki. Huanes o talavisin aika viiliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin koitan etsiä viileämpiä huoneita, joissa pärjäisivät vielä jonkin aikaa ennen lopullista siirtymistään kellariin. Siellä ovat hyvin selvinneet, kunhan muutaman kerran talvessa käyn kastelemassa.

   Poista
 12. Aivan valtavan ihania pelakuita, toinen toistaan kauneimpia. Lasiveranta on kuin niille luotu.
  Ottaisin myös itselleni vaikka kaikki. Mutta tila on rajallinen. Minulla talvehtivat sisällä sekä kellarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilahan se useimmiten tulee vastaan, kun ei noita kurjistumaan päin olevia kukkasia oikein tee mieli kaiken talvea katsella:) Meillä ainakin hyvin pärjänneet kellarissa.

   Poista
 13. Voiko olla totta näin valtavan hieno pelargooni loisto! Olen aivan mykistynyt. Hyviä syyspäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, älä toki mykisty, paikka vaan on niin otollinen noiden kasvattamiseen. En tiedä, mikä muu siinä yhtä hyvin pärjäisikään:)Mukavaa syksyä!

   Poista
 14. Onpa siinä pelargonia poikineen ja kaikki niin upeita <3 Olen vasta ihan viimevuosina rakastunut uudelleen noihin pelargonioihin. Aiemmin pidin niitä vähän vanhanaikaisina ja ns mummolamaisina. Mukavaa alkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat! Meni monta vuotta, etten pelakuita hankkinut, ja vaikka joskus kesäkukaksi ostin, niin kompostiin menivät syksyllä. Tuo veranta minut sai niihin syttymään.

   Poista